Marienfelde flygtningelejren - Det første indtryk af Vesten.

I næsten fyrre år - fra 1953 til 1990 - var Marienfelde flygtningelejren i Vestberlin det første og centrale kontaktpunkt for flygtninge og indvandrere fra det tidligere DDR. Her boede de mens der blev søgt en opholdstilladelse til friheden i Forbundsrepublikken. Et besøg værd.

Marienfelde

 
Især i perioden til 1961 var Marienfelde "Gateway to Freedom" med en høj symbolsk værdi. Vesttyske og vestberlinske politikere kom til Marienfelde for at vise solidaritet med flygtninge fra det tidligere DDR. Af de fire millioner mennesker, der flygtede fra DDR kom de 1,35 millioner forbi lejren i Marienfelde. I 1950'erne kunne det være flere tusinde om dagen.

 

Men ikke kun for nyankomne fra DDR boede i lejren. Fra 1964 kom i stigende grad emigranter fra Polen og senere fra det tidligere Sovjetunionen til Marienfelde. Marienfelde fungerede indtil for nyligt som modtage plads for emmigranter og her bor stadig flygtninge.

Selve modtagecenteret er idag omdannet til museum. Udstillingerne er rigtig fine og informative og handler om grænser. Om hvordan DDR overtrådte grænserne for almindelige mennesker, der blev gjort til flygtninge. Der er udstillinger om den omfattende ansøgningsprocedure, for det blev gjort med grundighed. Der er historier om STASI spionen, Götz Schlicht, kendt som Dr. Luther, der forrådte flygtningenes venner, familie, naboer og kollegaer. Du kan naturligvis også se opholdsrummene, som vist ikke er meget anderledes end dem, som tilbydes i Sandholmlejren i Danmark.

Det kan godt betale sig at besøge stedet og have større børn med. Der er audioguides på engelsk og tysk - og en rundvisning en gang imellem. Tjek på hjemmesiden. Der er åbent tirsdag-søndag. Lukket mandage. Gratis adgang.

marienfeldesovesal


Du kan tage toget fra Nordbahnhof, Friedrichstrasse eller Potsdamer Platz næsten til døren. Der er 500 meter at gå og det er godt skiltet. Kæd evt. et besøg ved murens dokumentationscenter i Bernauerstrasse sammen med et besøg i Marienfelde. Det går direkte med toget på under en halv time, selvom Marienfelde ligger i Berlins sydlige udkant. Varm anbefaling. Især med rundvisningen. 

Stiftung Berliner Mauer
Marienfelder Allee 66/80
D-12277 Berlin
 
S-bahn station Marienfelde (S2) - følg skiltene herfra. Der er 500 meters gang.
 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Siegfried Lenz: Fyrskibet

Anmeldelse. Den tyske forfatter Siegfried Lenz udkom første gang på dansk i 1960 med bogen Fyrskibet. Nu har Bechs forlag genudgivet bogen i serien ”Klassiske Perler”.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Lykke Friis: En kuffert i Berlin

Anmeldelse. Lykke Friis er tilbage med en kuffert fra Berlin. Missionen med hendes nye bog ”En kuffert i Berlin” er klar: ”at inspirere flere til at interessere sig for vores store nabo mod syd. Ikke alene er Tyskland Danmarks største samhandelspartner. Med valget af Donald Trump og Storbritanniens snarlige udmeldelse af EU [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Se Berlin

Berlin har fantastisk meget at byde på. Her har vi forsøgt at samle seværdighederne, museer, slotte, børnetips, guideture og udflugter. Du må selv klikke dig rundt i menuerne og hente inspirationen. Men her en kort intro til herlighederne.

UncategorisedLæs mere
Stormagasiner i Berlin

Shopping. Berlinerne er til stormagasiner a la Magasin og Salling. Parfumer, tasker og dyre ure i stueetagen – og så ellers etage på etage med tøj til hende, til ham, møbler til stuen, gryder til køkkenet, ægte tæpper og legetøj til børnene, bøger, musik og elektronik. Læ [ ... ]

ShoppestederLæs mere
SEED: Dickes B

Dickes B, home an der Spree
Im Sommer tust du gut und im Winter tut's weh
Mama: Berlin, Backstein und Benzin
Wir lieben deinen Duft, wenn wir um die Häuser zieh'n

StemningerLæs mere
Christoph Hein: Lykkebarn med far

Anmeldelse. Konstantin Boggosch bliver født ved Anden Verdenskrigs afslutning. Han er et ”lykkebarn” som redder moderen fra de russiske officerers overgreb, da hun som højgravid sætter sig op mod deres hærgen i efterkrigstidens Tyskland. Men familien Boggosch har en lang slagskygge, faren er dømt na [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Feuerle Collection – tusindårskunst i en krigsbunk...

Feuerle Collection er et privat kunstmuseum i Kreuzberg, der er dedikeret til Désiré Feuerle’s samling af moderne kunst, som sættes i spil med møbler fra det kejserlige Kina og skulpturer fra Sydøstasien. Museet er indrettet i en telekommunikationsbunker fra 2. Verdenskrig med metertykke beton mure, som den b [ ... ]

KunstmuseerLæs mere