Marienfelde flygtningelejren - Det første indtryk af Vesten.

Marienfelde

I næsten fyrre år - fra 1953 til 1990 - var Marienfelde flygtningelejren i Vestberlin det første og centrale kontaktpunkt for flygtninge og indvandrere fra det tidligere DDR. Her boede de mens der blev søgt en opholdstilladelse til friheden i Forbundsrepublikken. Et besøg værd.

Især i perioden til 1961 var Marienfelde "Gateway to Freedom" med en høj symbolsk værdi. Vesttyske og vestberlinske politikere kom til Marienfelde for at vise solidaritet med flygtninge fra det tidligere DDR. Af de fire millioner mennesker, der flygtede fra DDR kom de 1,35 millioner forbi lejren i Marienfelde. I 1950'erne kunne det være flere tusinde om dagen.


Men ikke kun for nyankomne fra DDR boede i lejren. Fra 1964 kom i stigende grad emigranter fra Polen og senere fra det tidligere Sovjetunionen til Marienfelde. Marienfelde fungerede indtil for nyligt som modtage plads for emmigranter og her bor stadig flygtninge.

Selve modtagecenteret er idag omdannet til museum. Udstillingerne er rigtig fine og informative og handler om grænser. Om hvordan DDR overtrådte grænserne for almindelige mennesker, der blev gjort til flygtninge. Fx forsøgte DDR at kollektivisere landbruget. I 1950`erne forfulgte styret landmænd for landskadelig virksomhed og mange års fængsel, deres høst slog fejl. 

Der er udstillinger om den omfattende ansøgningsprocedure, for det blev gjort med grundighed. Der var desværre hår i suppen:

Der er historien om STASI spionen, Götz Schlicht, kendt som Dr. Luther, der forrådte flygtningenes venner, familie, naboer og kollegaer. Flygtningene fortalte detaljerne til den rare doktor, som sendte oplysningerne til STASI i DDR. Det fik han medaljer for i DDR, mens han også fik medaljer i Vesttyskland for sit arbejde med flygtningene. Det blev først opdaget i STASI arkiverne i 1993. Da var han syg og blev ikke retsforfulgt. Men han levede til 2006.

Du kan naturligvis også se opholdsrummene, som vist ikke er meget anderledes end dem, som tilbydes i Sandholmlejren i Danmark.

Det kan godt betale sig at besøge stedet og have større børn med. Der er audioguides på engelsk og tysk - og en rundvisning en gang imellem. Tjek på hjemmesiden. Der er åbent tirsdag-søndag. Lukket mandage. Gratis adgang.

marienfeldesovesal

Du kan tage toget fra Nordbahnhof, Friedrichstrasse eller Potsdamer Platz næsten til døren. Der er 500 meter at gå og det er godt skiltet. Kæd evt. et besøg ved murens dokumentationscenter i Bernauerstrasse sammen med et besøg i Marienfelde. Det går direkte med toget på under en halv time, selvom Marienfelde ligger i Berlins sydlige udkant. Varm anbefaling. Især med rundvisningen. 

Stiftung Berliner Mauer
Marienfelder Allee 66/80
D-12277 Berlin
 
S-bahn station Marienfelde (S2) - følg skiltene herfra. Der er 500 meters gang.

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Kontakt berlin-guide.dk

Kære gæst, Tak fordi du besøger berlin-guide.dk. Du er velkommen til at skrive til mig med forslag til artikler. Berlin udvikler sig hele tiden, så det kan være at nogle oplysninger er helt uaktuelle eller der skal nye til. Det hører jeg gerne om. Som du kan læse på "Om berlin-guide.dk" er du ogs& [ ... ]

UncategorisedLæs mere
Aftensmad i MitteAftensmad i Mitte

Nikolai Viertel i Mitte var er bygget af østtyskerne som en kopi af det gamle Berlin. Der er ligesom bare lidt for meget beton, lidt for glitter og restauranterne lagt an på turister. Spandauer Vorstadt med Scheunenviertel, Hackesche Höfe og Oranienburgerstrasse har meget mere at byde på. Prøv også områd [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
1840: Nereide - fruen fra havet1840: Nereide - fruen fra havet

Nereide er en betagende marmorstatue en græsk nympfe udført af billedhuggeren Emil Wolff  i 1840. Den står i dag til beundring i Friedrichwerdersche Kirche overfor det nye slot. Emil Wolff (1802-1872) lavede oprindeligt skulpturen til at stå på Berlins fornemste adresse: Unter den Linden 1. I dag findes Ko [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
KZ lejren Ravensbrück for kvinderKZ lejren Ravensbrück for kvinder

KZ Ravensbrück var en koncentrationslejr for kvinder i Nazityskland. Lejren blev oprettet i november 1938 efter ordre fra SS-lederen Heinrich Himmler, og den stod klar til åbning i maj 1939. I foråret 1941 blev der opført en mindre lejr for mænd ved siden af hovedlejren. Ravesbrück er også dansk historie.  [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring BerlinLæs mere
Mobiltelefonen med i Berlin – Sådan

Vi har vores mobiltelefon med os døgnet rundt. Det er vores adgang til resten af verden, vores navigation, vores personlige assistent og meget mere. Derfor kan det føles som lidt af en udfordring at komme på ferie og lige pludseligt ikke længere have adgang til mobiltelefonen. Det gælder uanset om turen går til [ ... ]

Nyttig videnLæs mere
De prøjsiske spritfabrikker - prostDe prøjsiske spritfabrikker - prost

De prøjsiske spritfabrikker (Preussische Sprituosen Manufaktur) har et lille museum over deres produktion, der går tilbage til 1874. Besøg destilleriet. Køb et par stærke souvenirs med hjem.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Bo Morell: BERLIN – med andre øjneBo Morell: BERLIN – med andre øjne

Foto: Bo Morell i Berlin lige foran....ja hvor er det? Anmeldelse. Der er heldigvis masser af guidebøger om Berlin at vælge imellem. Og nu er der kommet en mere til samlingen. Bo Morell har skrevet BERLIN – med andre øjne. 232 fuldfede sider om kringelkrogene i Berlin. Bo har øjnene med sig, og har masser at fort [ ... ]

GuidebøgerLæs mere