STASI arkiverne - 50 kilometer dårlig samvittighed

I arkiverne i STASIs hovedkvarter er der gemt 50 kilometer papir, billeder og lyd optagelser, som ministeriet for statssikkerhed opbevarede. Der var ingen computere -men 18 millioner indeks kort holder styr arkivalierne. Der er mere end 1 million fotos og 90.000 videoer, film og lyd optagelser.

 stasiarkiv


Arkiverne undgik destruktion i 1990 - men ikke alt. En del af delvist makulerede materiale blev fundt hos tidligere medarbejdere og detopbevares også i arkiverne. De samlede arkiver giver et usminket indblik i det inderste liv i det hemmelige politi over en 40 årig periode.

Akriverne ligger i de tidligere STASI hovedkvarter bygninger i Normannstrasse. Alle de omgivende bygninger tilhørte også STASI, så bare størrelsen af bygningerne og antallet af kontorer fordelt på 190.000 kvadratmeter er et skræmmende vidnesbyrd om den nidkærhed staten lagde for dagen for at opretholde sig selv i dens kamp mod borgerne.

Det makulerede STASI arkiv - Verdens største puslespil


Ved sammenbrudet af DDR fandt aktivister mere end 17.000 poser med makulerede dokumenter og indeks kort, sammenfiltrede lydbånd og film samt negativer, da de brød ind i STASI hovedkvarteret i Normanns strasse. Det samme var tilfældet i de 15 distrikt administrationer i Berlin og de 227 distrikt administrationer rundt om i DDR. Materiale der var helt destrueret er blevet brændt men 6.500 poser er atter havnet i arkivet. Og 16.000 poser med makuleret materiale blev indleveret til arkiverne igen.

Der arbejdes nidkært på at sætte materialet sammen igen. Det er disse poser, som har udviklet sig til det store puslespil, der langsomt, men sikkert, fravrister STASI dets inderstehemmeligheder.

Mere end 320 poser er nu rekonstrueret (2006) men der lang vej endnu, som et projektteam med ti ansatte står for. Det kræver omhyggelighed, tålmodighed, fornemmelse for konteksten og et skarpt øje samt håndelag at samle en A4 sider fra 10.000 stumper i en pose.

Hvis du vil studere bestemte akter eller sager skal du indsende en ansøgning.

På rundvisningen kommer man rundt i bygningerne. Har du særlige interesser og spørgsmål kan du få dem besvaret her. Rundvisningerne er ikke så hyppige, så du kan kun komme med, hvis du har registreret dig på forhånd.

Det gør du hos


Archive of the Headquarter
Ruschestraße 103
Eingang Haus 7
10365 Berlin
Tel.: (030) 23 24 - 66 99
E-Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Det er næsten samme sted som Stasi-museet.   

Ubahn linie 5 / bahnhof Magdalenenstrasse


En ubekvem fortid - og lidt om tilgivelse


STASI arkiverne giver indblik i en nær fortid, som er ubekvem for mange. Hvad stiller man egentlig op med en ubekvem fortid? Det er måske lettest - eller vanskeligere at forholde sig til spørgsmålet, hvis det bliver sat i en dansk kontest. Fx det videomateriale fra DDRs fjernsyn, hvor formanden for Danmarks Kommunistiske Parti, Ole Sohn, besøger og omfavner den gammel-stalinistiske leder Erich Honecker. Erich Honecker var ansvarlig for at bygge muren mellem øst og vest og den stod lige indtil han blev tvunget fra magten. Ole Sohn har siden skiftet parti og er blevet medlem af SF, der trods alt blev til i protest mod det kommunistiske parti.

Nedenfor et klip fra Jyllandsposten TV med Ole Sohn og Erich Honecker. På det hjertelige møde fremhævede den kommuniske leder i Danmark DDRs fredsinitiativer og dialogpolitik.Da DDR regimets 40 årsdag blev fejret med militærparader og strækmarch i Berlin i 1989 stod den kommunistiske leder i Danmark, Ole Sohn, bag Erich Honecker og skulder ved skulder med alle de andre kammerater på podiet. Højt hævet og godt beskyttet af bevæbnede soldater og STASI folk. 

En måned senere var Kammerat Erich Honecker afsat, muren faldet og verden så anderledes ud. Et medlemskab af kommunistpartiet ville være den helt forkerte vej til politisk indflydelse i alle lande på nær Nordkorea, Kina og Cuba - selv i Sovjetunionen blev partiet forbudt og landet gik i opløsning.

Ole Sohn har siden fortrudt sit formandskab af det danske kommunistparti, de venlige og forstående breve til DDR chefen, besøgene og omfavnelserne, diktaturet og ideologien. Det førte jo ikke til noget. Siden blev Ole Sohn istedet valgt ind i Folketinget som ledende medlem af Socialistisk Folkeparti i Danmark og som endte som Økonomi- og Erhvervsminister. Læs mere i Jyllandspostens artikel fra 15. oktober 2010. Er det rimeligt? Hvis ikke, hvad er så alternativet? Set modsat fortegn på ideologien. Ville det være rimeligt med tidligere nazister i den danske regering? Hvad er alternativet?

En fortid som diktaturets mand er en ubekvem fortid. Hvad der i Danmark gælder for Ole Sohn gælder for mange flere DDR borgere. De 50 kilometer arkivmateriale indeholder ubekvemme detaljer for både ofre og bødler. Hver sjette DDR borger var meddelere for STASI eller direkte ansat af STASI. Nogen var det frivilligt som en del af vejen til indflydelse og karriere - men mange blev økonomisk, følelsesmæssigt eller fysisk afpresset til at spionere egen familie, naboer, venner, arbejdskammerater, kunder. Ole Sohn var dog med helt frivilligt.

Konsekvensen af en forkert holdning eller synspunkt i DDR kunne være fx forflytninger eller udelukkelse fra studier. Mange, der før muren havde studeret i vestberlin og boet i østberlin, blev betragtet som klassefjender og udelukket fra at få en uddannelse - og forbandelsen gik i arv til børnene eller forældrene. Skal et demokrati også udelukke forkerte holdninger? Hvem definerer det rigtige og det forkerte?

Derfor gør det ondt i dag, når arkiverne dokumenterer, at det var en af de nærmeste venner, familie eller naboer som var angiver. Måske en bror, en datter eller en far. Som gjorde livet utåleligt for en i 40 år. I STASI fængslet i Hohenschönhausen er det tidligere politiske fanger der viser rundt - mange af dem mener ikke, at STASI ansatte skal have pensioner fra det offentlige for offentlig tjeneste. Men sådan er reglerne.

Tyskerne skal tilgive sig selv og hinanden for de forfærdeligste ting for anden gang siden 1945. Det er ikke bare lige...det er ret ubekvemt. Det kræver først erkendelse og dernæst tilgivelse. Der er ingen enkle og lette svar. Måske er der inspiration at hente hos den tidligere sydafrikanske straffefange og præsident Nelson Mandela, som har bragt Sydafrikanerne sammen i en demokratisk stat på trods af, at det hvide apartheid styre smed ham i fængsel i 27 år: Man er først for alvor fri, når man kan leve på en måde der respekterer og øger andres frihed (Nelson Mandela). Svært at sluge - men måske er det prisen for friheden? Den eneste måde at hele et samfund.

Her tre citater, som diskussionen i relief. Citaterne er af Desmond Tutu:

  • “Forgiving is not forgetting; its actually remembering--remembering and not using your right to hit back. Its a second chance for a new beginning. And the remembering part is particularly important. Especially if you dont want to repeat what happened.”
  • “If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor. If an elephant has its foot on the tail of a mouse, and you say that you are neutral, the mouse will not appreciate your neutrality.”
  • “When we see others as the enemy, we risk becoming what we hate. When we oppress others, we end up oppressing ourselves. All of our humanity is dependent upon recognizing the humanity in others.”


Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Steffen Heiberg: Nye horisonter - om Europas renæs...

Anmeldelse. Historikeren Steffen Heiberg leverer fortællingen om, hvordan Europa gik fra pest og krise til renæssancen med dens fantastiske arkitektur og billeder, bogtrykkunst, de store opdagelser og den videnskabelige revolution. Det gør han i den store fortælling om ”Nye horisonter” – renæssancen, [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Det blå miljømærke til dieselbiler??? hvad er nu d...

Miljø står højt på den politiske dagsorden i Tyskland, og der er mange biler. Her på berlin-guide.dk kan du læse om det grønne miljømærke, som alle biler, der kører i miljøzoner skal have. Det gælder også i Berlin. Men nu diskutteres endnu et mærke i Tyskland: [ ... ]

Miljøzonen i Berlin - kun for grønne bilerLæs mere
Historiske rejser - hvorfor ikke få en rejseleder ...

Historiske rejser er et passioneret dansk rejseselskab, der arrangerer skræddersyede historisk-kulturelle rejser til blandt andet Berlin. Du kommer i engagerede og kyndige hænder med rejseleder, historiker og højskolelærer Anders Bager Eriksen, som har skrevet mere end 450 historiske artikler og er lige så berlinn&osl [ ... ]

Guidede tureLæs mere
Frederick Taylor: The Berlin Wall

Anmeldelse. Der Mauer. The Wall. Muren. Der er kun tale om en mur, når vi taler om Muren. Muren som brutalt delte Berlin i to halvdele fra 1961 – 1989. Muren er beskrevet i mange bøger, men ingen har gjort det bedre og mere grundigt end Frederick Tayler i ”The Berlin Wall”. Når du kun at læse en bog om Mur [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Monstermuseet - gys og kunst midt i Berlin

Monstermuseet er en blanding af kunstmuseum og kolde gys. Mærkelige automater og bevægelige figurer. Monstermuseet ligger lidt gemt væk i 2. baggård og så trappen ned i kælderen. Mærkelige kreaturer fra en anden verden venter dig. En lille mærkværdighed at få med.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
1721 - Brandenburg koncerterne af J.S. Bach

Komponisten Johan Sebastian Bach (1685-1750) besøgte i 1718/19 Berlin og han dedikerede seks koncerter til Prins Christian Ludwig zu Brandenburg-Schwedt i 1721. Der gik næsten 130 år før noderne blev spillet første gang – og så var de nær forsvundet i 2. verdenskrigs kaos. Markgreven Christian L [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Fürstenwalde – på vej til Polen

Byen Fürstenwalde ligger lige som Berlin ved floden Spree. 55 kilometer øst for Berlin, halvvejs til Polen. Her bor 32.000 mennesker på kanten til et naturskønt område, der hedder Rauner Berge. Byens vartegn er domkirken St. Marien.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere