Schloss Biesdorf - Frikorps Danmarks hemmelighed

Schloss Biesdorf - Foto fra Wikipedia

Foto af slottet fra Wikipedia.

Schloss Biesdorf er et lille slot i Biesdorf i Marzahn-Hellersdorf i det tidligere østberlin. Slottet blev bygget som en stor klassisistisk villa med tårn i 1868. Det har blandt andet været ejet af industrifyrsterne Georg Wilhelm von Siemens og Werner von Siemens som en mondæn villa. I krigens slutning var det muligvis danske SS frikorps folk, der satte ild på slottet i forsvaret af en mystisk skat? 

Berlin købte slottet af Siemens allerede i 1927. Det skulle være til glæde for borgerne og i 1933 flyttede Nazisterne ind. Kælderen blev brugt til fangekælder, hvor SA mishandlede sine fanger.

Der faldt ikke så mange bomber i området under krigen. Berlin blev angrebet fra vest og de fleste bomber faldt i vest og i centrum. På vej væk fløj flyvemaskinerne over østberlin og de fly, der ikke havde fået smidt bomberne i centrum, smed dem istedet her. Bombardementerne var altså lidt mere tilfældige, lidt mere planløse - men ikke mindre hårrejsende og dødelige for civilbefolkningen.

I slutningen af krigen var Biesdorf slottet samlingspunkt for byens forsvarstyrke, Volksturm, bestående af blandt andet drenge og gamle mænd. Slottet blev også brugt som lazaret.

I de sidste måneder flyttede Waffen SS ind med Nordland. Det var hærdede østfrontsoldater med SS soldater med frivillige fra frikorps Danmark og fra Norge. De gjorde sig klar til at forsvare slottet mod det forventede angreb fra hovedvejen. Men russerne angreb alle steder fra den 20 april 1945. Slottet blev angrebet med fly. Nordland træk sig videre ud efter at de havde sat ild på overetagen. Der går historier om, at frikorpsets soldater var sat til at passe på nogle mystiske kasser. Hvad var der i? Guld? Falske penge? Hemmelige koder? Dokumenter fra Gestapo? Der er ingen, der ved det i dag. Måske ligger nogle af hemmelighederne stadig i Biesdorf? Måske fandt russerne dem.

Slottet stod længe tomt. I 1979 blev det  taget i brug igen og siden 1994 har det været anvendt som socialt-kulturelt centrum. I parken er der en friluftscene. Det er lukket i en periode, for der er kommet penge fra det tyske klasselotteri til at genopbygge overetagen. 

Schloss Biesdorf
Alt-Biesdorf 55,
12683 Berlin

Se også http://www.labeto.de/lab/biesdorf_a.htm


Vis stort kort

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Martha Hall Kelly: Blomstrende syrenerMartha Hall Kelly: Blomstrende syrener

Foto: De overlevende, polske "kanin-piger" fra KZ-lejren Ravensbrück på besøg i USA i 1959. Foto fundet på Conneticut History.org. Anmeldelse. Amerikaneren Martha Hall Kelly har skrevet den dokumentariske fiktions roman ”Blomstrende Syrener”, som har kvinde KZ-lejren Ravensbrück som omdrejningspunkt. Boge [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Max Liebermann - besøg den impressionistiske malers villaMax Liebermann - besøg den impressionistiske maler...

Den impressionistiske maler Max Liebermann (1847-1935) var leder af det preussiske kunstakademi indtil 1932. Max Liebermann havde stor indflydelse på sin samtid og boede i en smuk villa i det sydlige Berlin omgivet af en dejlig have, der var en del af mange billeder.

KunstmuseerLæs mere
Liv Collatz: Berlin erLiv Collatz: Berlin er

Anmeldelse. Berlin er en roman af Liv Collatz udgivet på Forlaget Nimbo. Det står med store bogstaver på indbindingen af romanen ”Berlin er” af journalist og nu forfatter, Liv Collatz. Bogen handler om at give det regelmæssige, hverdagsaktive, rutineprægede, almindelige liv fingeren – og i stedet op [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
På tur syd for Berlin På tur syd for Berlin


Foto: Markedspladsen i Wittemberg. Foto: Stig Yding Sørensen, 2012 Tag på udflugt syd for Berlin. "Syd" er her vest for motorvejen E51 mod Halle og Leipzig og syd for motorvejen stik øst mod Frankfurt an der Oder og Polen.  Det bliver ikke varmere, men der er masser at se og besøge.

Udflugter fra BerlinLæs mere
1990 3. oktober: Die Wende og genforeningen1990 3. oktober: Die Wende og genforeningen

Foto: Den historiske aftale mellem Rusland og Tyskland om Tysklands genforening blev indgået i Rusland. Der var godt humør og tillid. DDR styret håbede at kunne fortsætte efter murens fald. Men frie valg den 18. marts 1990 ragede kommunisterne til side og det betød, at den borgerlige CDU-politiker Sabine Bergmann- [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Centrum for flugt, fordrivelse og forsoning

Dokumentationszentrum der Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung ønsker at belyse flugt, fordrivelse og forsoning i Tyskland. Flugten til vesten, folkefordrivelsen efter 1945 da østpreussen blev opslugt af Sovjetunionen og Polen. Det gav sår og ar der ikke kan ændres - men man kan forsone sig med tanken. Dokumentati [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere
Skærmysel og cykeldjævlen El diablo (50 km SØ)Skærmysel og cykeldjævlen El diablo (50 km SØ)

Syd for Berlin ligger en række søer. En af dem er Scharmützelsee. Det udtales næsten som skærmysels-sø. Det er perfekt til en lille ferie på landet. Skærmysel har slaviske sprogrødder og betyder "råddent træ" eller et bære-åg af træ. Så ikke noget med forb [ ... ]

Udflugter fra BerlinLæs mere