Schloss Bellevue - Her bor den tyske præsident

Schloss Bellevue er den tyske præsidents residens og dermed centrum for det officielle Tyskland.  Slottet er palceret ved floden Spree i den nordlige ende af Tiergarten tæt ved Siegessäule. Udsigten ud over Spree floden er smuk - derfor Bellevue.

bellevue

Slottet blev opført i 1786 for Prins August Ferdinand af Preussen og blev tegnet af arkitekten Philipp Daniel Boumann. Slottet skulle være sommerbolig og slottet er det første nyklassicistiske bygning i Tyskland. Slottet har tre fløje: Hovedbygningen, Damefløjen og Spree-fløjen. Den omgivende slotspark er på 20 ha.

Prins August Ferdinand var yngste søn af kong Frederik Wilhelm den 1., som også bar tilnavnet "Soldaterkongen" og lillebror til Frederik den Store. Prins August Ferdinand var også soldat og blev sammen 25.000 preussere taget til fange af Napoleon ved slaget ved Jena - iøvrigt sammen med sin berømte adjudant, von Clausewitz.

Man kan ikke besøge slottet - men blot beundre det på afstand, når man kører forbi.

Slottet fortsatte med at være bolig for Tysklands kronprinser indtil 1918, da det tyske kejserrige brød sammen i afslutningen af den første verdenskrig. I 1930'erne blev det brugt som etnografisk museum indtil Det Tredje Rige besluttede, at slottet var velegnet som gæstebolig. Som så meget andet i Berlin og Tyskland blev slottet beskadiget under krigen og først i 1957 var det klar til at blive brugt som sekundær residens for Tysklands præsident, der dengang havde residens i Villa Hammerschmidt i Bonn.

Lidt som Dronning Margrethe har residens på Amalienborg - og om sommeren på Marselisborg i Århus.

I 1984 flyttede præsident Richard von Weizsäcker ind. Efter genforeningen i 1990 blev Berlin Bundeshauptstadt og Bellevue nu hovedresidensen. Bundestag og regeringen fulgte efter til Berlin i 1999. Villa Hammerschmidt i Bonn bliver stadig brugt, men det er Bellevue, der er første residensen. Ligesom på Amalienborg bliver præsidentens flag hejst, når han er hjemme.

Du kan få en 3D rundtur i slottet på præsidentens hjemmeside: http://www.bundespraesident.de/. Iøvrigt en god side at læse, hvis du vil vide mere om præsidentembedet i Tyskland - eller bare skal huske "hvad er det nu præsidenten hedder.....". Her et lille overblik over de tyske præsidenter for Bundesrepublik Deutschland:

 • Theodor Heuss (1949 - 1959)
 • Heinrich Lübke (1959 - 1969)
 • Gustav Heinemann (1969-1974)
 • Walter Scheel (1974 - 1979)
 • Karl Carstens (1979 - 1984)
 • Richard von Weizsäcker (1984 - 1994)
 • Roman Herzog (1994 - 1999)
 • Johannes Rau (1999 - 2004)
 • Horst Köhler (2004 - 2010)
 • Christtian Wulff (2010 - 2012)
 • Joachim Gauck (2012 -

 

Bundespräsidialamt
Schloss Bellevue
Spreeweg 1
10557 Berlin


Vis stort kort

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Albrecht Koschorke: Adolf Hitlers Min kamp

Anmeldelse. Den tyske litteraturprofessor Albrecht Koschorke har analyseret Adolf Hitlers bog "Mein Kampf". Albrecht Koschorke undersøger, hvordan nazisternes bibel kunne påvirke millioner af mennesker. Det gør han med litteraturvidenskabens værktøjskasse.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
David Hasselhof Museum

David Hasselhof (f. 1952) er amerikansk skuespiller med tyske rødder, men han har haft stor succes i USA med serierne Baywatch og Nightrider. Det er bemærket i das Heimat i sådan en grad, at det store Circus Hostel i Berlin Mitte har åbnet deres eget "David Hasselhof"-museum. Nogen mener lige frem, at han bidrog til Tysklan [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Sprogforbistringer

"Bitte, ich möchte gern ein bier kaufen", "Sure, that will be 3,70 Euro", "Vielen dank". Sprogene blander sig i Berlin og som turist kan man klare sig på engelsk. Så meget, at selv når man prøver på skoletysk, så får man svar på engelsk. Tysk er hovedsproget, men du hører også engel [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Babylon - til Berlin i Gereon Raths fodspor

Filmen ”Babylon” har med rette optaget mange. Den bygger på Volker Kutschers roman ”Den våde fisk”, som er en del af en serie kriminalromaner, der foregår i Berlin. Bøgerne er et portræt af Berlin, som det ændrede sig i slutningen af 1920’erne og i 1930’erne. Babylon foreg&ari [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Ole Sarvig: Stenrosen

Anmeldelse. Gladiator forlaget genudgiver en række danske klassikere i deres ”sandalserie”. En af dem er Ole Sarvigs ”Stenrosen” fra 1955. Stenrosen handler om krigen, 2. Verdenskrig, om de mennesker, der blev skyllet ind i den, tumlet rundt og skyllet ud igen. Krig er omvæltning.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Zietenplatz – fuld af døde preussiske generaler

Zietenplatz er en lille plads midt i Berlin på Mohrenstrasse mellem Wilhelmstrasse og Mauerstrasse. Pladsen hedder Zieten plads efter den preussiske general Hans Joachim von Zieten. Pladsen er et preussisk udstillingsvindue med en lille parade af vigtige preussiske generaler fra syvårskrigen.

Pladser og veje i BerlinLæs mere
Voksne på forlænget forårsweekend i Berlin

Vi skal på LANG forårsweekend i Berlin. Tre voksne par og 2 singler med hang til god mad, kultur, historie og nok ikke natklubber. Snak, hygge og god øl er vigtigt. De heldige flyver allerede onsdag aften og kan tage en dag på arbejde via internet og skype. De sidste kommer sent torsdag – og fredag morgen. Hjemrejsen  [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere