Moabit - råt og med et glimt af charme

moabit

Foto: Sebaso

Moabit er bydelen nord for Tiergarten og er administrativt en del af Mitte.Moabit er et gammelt arbejderkvarter, men bydelen grænser helt tæt op til Reichstag, så i Moabit ligger også indenrigsministeriet og et ny bygget område for de tilrejsende embedsmænd fra Bonn. Moabit har også et stort fængsel. "At sidde i Moabit" betyder, at man er på hotel gitterly i Moabit. Set udefra er det et stort og skummelt fængsel.

 


Der er vand hele vejen rundt om Moabit: Spree, Berlin-Spandauer Schifffahrtskanal, Westhafenkanal og Charlottenburger Verbindungskanal. Skal man til eller fra Moabit indebærer det en bro. Der er 25 broer. Det grønne område, hvis man da ikke går i Tiergarten, hedder Fritz-Schloss-Park. Det er egentlig en trümmerberg (et bjerg af byggeaffald fra bombningerne under 2. verdenskrig), der blev lagt på den tidligere eksersitzplads. En tredjedel af bydelen blev bombet sønder og sammen under 2. verdenskrig, men her stadig en del byggeri fra før 2.verdenskrig.

Der er flere småområder i Moabit: Stephankiez i nærheden af hovedbanegården, hvor 90 procent af bygningerne faktisk er fra før krigen. Andre områder er Beusselkiez, Huttenkiez, Westfälische Viertel (mellem stromstrasse, Alt-Moabit, Gotzkowskystrasse og Spree) samt Lehrter-Strassen-Kiez.

Den største del af Moabit giver et lidt træt og lidt nedslidt indtryk. Det er bestemt ikke et velhaverkvarter og på en berlinertur vil du sjældent have anledning til at tage til Moabit, hvis du ikke bor der. Alligevel kommer de fleste igennem Moabit på en Berlintur: Hovedbanegården ligger i Moabits sydøstligste hjørne, så er du med tog kommer du til Moabit. Lufthavnen Tegel ligger i det nordvestlige hjørne lige uden for bydelen. Det bedste ved bydelen er måske, at det er så let at komme derfra.

Navnet "Moabit" menes at have fransk oprindelse fra de franske hugenotter, der rykkede ind her i 1700 tallet. Indtil 1850 var en stor del af Moabit udlagt som militært øvelsesområde med kaserner. I 1861 åbnede Berlin sig og industrialiseringen eksploderede. Moabit voksede fra det rene ingenting med 709 indbyggere i 1835 til 190.000 i 1910. Jern og metalvirksomhed, herunder især Borsigs lokomotivfabrikker trak arbejdspladser og mennesker til bydelen. I dag er mange af fabrikkerne lukket og der bor 70.000 mennesker i Moabit. Hver fjerde indbygger i Moabit har udenlandsk baggrund. Vi er på det gamle "arbejder-nørrebro".

Moabit er et udemærket område at bo i, hvis man er turist. Bydelen i sig selv har ikke videre seværdigheder, men der er kort afstand til både Mitte og Charlottenburg. På grænsen til Wedding ligger en af Berlins helt store attraktioner: Hamburger Bahnhof, som nu huser Museum for nutidskunst. Meilenwerk er også værd at nævne.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Terézia Mora: Alle dageTerézia Mora: Alle dage

Foto: Ødelagt by på balkan. Anmeldelse. Den ungarsk-tyske forfatter Terézia Mora har skrevet en mursten af en roman: ”Alle dage”. Romanens hovedperson kan tale ti sprog til perfektion, men siger næsten aldrig et ord. Terézia Mora er en af de nye, stærkt prisbelønnede forfattere i tysk lit [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
STASI - udstilling i 9 kapitler om DDRs ministerium for Statssikkerhed.STASI - udstilling i 9 kapitler om DDRs ministeriu...

Hvad var Ministeriet for Statssikkerhed i DDR? Hvem var menneskene bag? Hvordan påvirkede de DDR borgernes daglige liv. På STASI - udstillingen i ikke langt fra Checkpoint Charlie får de historien fortalt i tekst i og billeder. Det er gratis at komme ind.

DDR og den kolde krigLæs mere
Verdensmad - inspirationsliste til al verdens kødgryderVerdensmad - inspirationsliste til al verdens kødg...

  Næsten alle verdens kødgryder er trukket til Berlin - og alligevel har vi ikke fundet et godt sted at spise stegt flæsk med persillesovs. Vi bliver gerne inspireret til at udvide listen og efterhånden kommer der også internet adresse på. Det er ikke nødvendigvis byens fineste eller dyreste resta [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
Spionguiden - blå skæg og briller i Berlin

Blå skæg og briller. Berlin er spionernes hovedstad par excellance. Ingen anden by i vores tid kan i den grad forbindes med spioner. Spioner opererer jo helst uset, så helt naturligt har de ikke sat sig mange spor. Men der er dog lidt at komme efter i Berlin. Velkommen til spionguiden. 

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Tyrkiet i Berlin - besøg det "lille Istanbul"

Tyrkisk er det næste største sprog i Berlin efter tysk. Omkring 200.000 tyrkere eller flere bor i Berlin og de fleste bor i bydelene Mitte, Kreuzberg, Neukölln og Tempelhof. Det tyrkiske samfund sætter sit præg på byen. Hovedstrøget går fra Kottbusser Tor ad Kottbusser damm til Hermannsplatz. Bes&o [ ... ]

Multikulti - folk fra andre lande i BerlinLæs mere
Computerspilsmuseum - nu må selv drengene på museu...

I Friedrichhain findes et computerspil museum, der kan få selv den mest træge teenagerdreng til at løfte blikket fra tastaturet. Her er computere og spil fra da far var dreng. Udstillingen har været en vandreudstilling og en af de mest besøgte i Tyskland. Museet siger selv, at de udstiller digital interaktiv underh [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere
The Brain of Berlin ved Freies UniversitetThe Brain of Berlin ved Freies Universitet

Foto af Rino Porrovecchio, 2008. "The Brain of Berlin" er en særlig bygning i Berlin Dahlem, som rummer det filologiske bibliotek ved Freie Universitet i Dahlem. Biblioteket er tegnet af ingen ringere end den britiske arkitekt Sir. Norman Foster. Hjernen stod færdig i 2005.

Det nye BerlinLæs mere