Neukölln - jo her er lidt NeuCool

Neukölln er en bydel med 300.000 mennesker syd for Mitte og Kreuzberg i Berlin. Bydelen er opkaldt efter Cölln, som var den ene halvdel af den oprindelige tvillinge by Berlin. Kreuzkölln er et af Berlins hippeste områder.

neucool

Neukölln har været sin egen bydel i storbyen Berlin siden 1920 og er vokset sammen af småbyerne som Britz, Buckow, Rudow, der den dag i dag lægger navn til småområder i byen. Ser man godt efter kan man stadig se landsby strukturer - om ikke andet så i gadenettet. Neukölln har ikke noget fantatisk omdømme, selvom man forsøger sig lidt med "NeuCool". Bydelen har rygte som en lidt rå bydel efter en række TV udsendelser og den tyske film Knallhart. Den er også set omtalt som "NewKölln" - så er vi næsten i New York. Interessant nok overvejede man ved kommunesammenlægningen i 1920 at kalde bydelen for Britz, men det havde et dårligt ry - og så blev det Neukölln. Lige meget hjalp det.

Den nordligste del langs Landwehrkanal er nok den hyggeligste del af Neukölln - og det egentlige Neukölln. Neukölln grænser op til Kreuzberg og grænseområdet er kendt som Kreuzkölln. Der er masser af små barer, restauranter, gallerier og småbutikker i gaderne til højre og venstre for hovedstrøget Kottbusser Dam. Det er gader som Hobrechtstrasse, Maybachufer, Neckarstrasse, Friedelstrasse, Sanderstrasse, Reuterstrasse samt Graefestrasse og Böckhstrasse. Så har du lyst til at gå på opdagelse i bydelen er det her du skal have vandreskoene på. U-bahn station Schönleinstrasse ligger midt i det hele. På Admiralsbrücke samles de unge og hippe og drikker øl, spiser pizza, spiller guitar og snakker på alle lune sommeraftener.

Neukölln er desuden kendt for sine høje koncentration af tyrkiske indbyggere og Kottbusser Dam, Hermansplatz og Sonnenalle (kendt som gazastriben) har mange ligheder med Istandbul: små restauranter, fast food butikker med kebab, halalslagtere, grønthandlere, blandet elektronik og skruer. Her kan du med garanti finde reservedele til din vandpipe. Tyrkerne har tradition for at dytte i hornet og køre i optog gennem gaderne når der er bryllup. Der er 140.000 tyrkere i Berlin, så der er bryllup og dytteri hver eneste weekend. Læs mere om tyrkerne i Berlin


Karlmarxstrasseneukolln


I området omkring Richardsplatz, hvor Johannitterne bor, kan du idag finde de sidste hyggelige rester af den Bøhmiske landsby. Læs om den bøhmiske landsby. Billedet ovenfor er taget på Karl-Marxstrasse ned gennem Neukölln. Masser af mylder.

 Tager du helt syd på i Neukölln finder du den skønne park Britzer-park, som blev åbnet i forbindelse med en haveudstilling i 1985. Der er ikke de store attraktioner at finde i Neukölln, men mange gætter på, at Neukölln med sin charmerende, rå storbyblanding blanding af proto-berlinere, indvandrere og lidt flippede typer vil tiltrække mange nye tilflyttere. Især i Kreuzkölln-området. NeuCool er måske en bydel på vej?

På Berlinguide kan du også læse om godset Britz og dukketeatermuseet. 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Frank Jensen: Min far var spion

Anmeldelse. Tidligere operativ chef for PET Frank Jensen er bogstaveligt talt født ind i en familie af spioner. Hans far, Ernst Jensen, var hemmelig dansk agent i Nazityskland for MI5 under 2. Verdenskrig – og siden en del af et hemmeligt spionnetværk i Danmark under den kolde krig. Frank Jensen fandt et hemmeligt rum i sin fars  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Einstürzende Neubauten – kakafonisk rock fra Berli...

Einstürzende Neubauten er et berlinsk rockorkester. Det mærkelige navn betyder noget i retning af nedstyrtende nybyggerier. Hvorfor ikke. Orkesteret blev grundlagt i 1980 i Vestberlin af musikerne Blixa Bargeld (forsanger), N.U. Unruh (hjemmelavede instrumenter, percussion, sang), Alexander Hacke samt Jochen Arbeit og Rolf Moser som kom  [ ... ]

Guide til musikken i BerlinLæs mere
Ole Sarvig: Stenrosen

Anmeldelse. Gladiator forlaget genudgiver en række danske klassikere i deres ”sandalserie”. En af dem er Ole Sarvigs ”Stenrosen” fra 1955. Stenrosen handler om krigen, 2. Verdenskrig, om de mennesker, der blev skyllet ind i den, tumlet rundt og skyllet ud igen. Krig er omvæltning.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Victor Klemperer: Lingua Tertii Imperii

Anmeldelse. Henning Krag Pedersen anmelder her Victor Klemperers bog om sproget i Det Tredje Rige fra 1947. Analysen af sprogets betydning for vores forståelse af verden har betydning den dag i dag. Anmeldelsen blev først bragt på Facebook.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Oplev Burlesque i Berlin - pikant, frækt og sjovt

Burlesque finder du på teatre og små scener i Berlin. Burlesque en kombination af satire, performance og vovet underholdning - Det er groft, råt og frit. Det kommer af det italienske ord "Burla", som betyder spøg.

Guides til nattelivet i Berlin.Læs mere
Bo Morell – ud i Berlins kringelkroge

Interview. Berlin-guide har en prik med Berlin, som måske kan drive venner og kollegaer til vanvid, når der hele tiden er nye og originale måder at dreje en samtale på, så – hov – det hele handler pludselig om Berlin. Det var en eksplosion af berlinnørderier, da berlin-guide skulle interviewe Bo More [ ... ]

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
Pritzwalk - Søvnig, provinsromantik i Brandenburg

Pritzwalk er en lille, søvnig by i det nordlige Brandenburg med omkring 12.000 indbyggere. Der er ikke den store dramatik og det er ikke en by man kører efter, men hold ind hvis det passer. Du kan fx se parkanlægget eller det gamle rådhus. Er du på cykeltur i området, så er det et passende stop og et stil [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere