Mitte - på vej til en verdensstad

Mitte er Berlin. Mitte er kernen byens historiske centrum. Bydelen Mitte har nogle af de vigtigste turistattraktioner i Berlin som Museumsinsel, Brandenburger Tor, Unter den Linden, Reichstag og Alexanderplatz. Mange af disse ligger i det, der tidligere var Østberlin. Grænserne til bydelen går næsten langs forløbet af den gamle toldmur med Brandenburger Tor som den vestlige port til byen. Kottbusser Tor og Schlesisches Tor ligger dog i Kreuzberg og Frankfurter Tor i Friedrichhain. Her i bydelen lå kongens slot i gamle dage. Det blev revet ned efter krigen og afløst af socialisternes regeringspalads. Nu er det også væk - og et nyt kongeslot uden konge er ved at tage form.

Brandenburger Tor


Mitte var tidligere centrum i det gamle Hauptstadt der DDR. I Mitte finder du regeringsbygninger, alt hvad der begynder med National..og Kongeligt.... stort anlagte gader, verdenskunst. Det er her man mærker, at Berlin er en verdensstad.

Men du kan også finde de store prestige socialist højhuse og de snævre, krogede gader gemt lidt væk i Spandauer Vorstadt i de nordlige dele. Der er naturligvis attraktioner i andre bydele, men du kan nemt tilbringe ferien i Mitte.

Før murens fald var Unter den Linden og Friedrichstrasse mere dystre og tilknappede embedsmands- og diplomatiområder - men nu er lysene tændt igen, de store hoteller rykket ind og alverdens modehuse har slået sig ned i Friedrichstrasse.

Mitte består af en række mindre områder, der er opstået på forskellige tidspunkter i Berlins historie. Mange områder afkranset af gader har deres eget navne, der ofte ender på -viertel eller -stadt. 

 • Cölln på øen Spreeinsel midt i floden ligger helt i centrum fordelt på Museumsinsel med de store museer og Fischer Insel.
 • Alt-Berlin med Nikolaiviertal ligger mellem Stadtbahn og Spree. Nikolaiviertel blev genopbygget af det socialistiske styre og er en efterligning i beton af det gamle Berlin. Der er både hyggeligt, meget turistet og ret kitchet. Snup en spadsertur der - men find et andet sted at spise.
 • Friedrichwerder ligger mellem Oberwallstraße og Spree.
 • Neu-Cölln omkring Wallstraße ved Südufer og Spreekanalen.
 • Dorotheenstadt ligger mellem Spree og Behrenstraße. Her løber Unter Den Linden og indbyder til en af de mest spetakulære spadsereture i Berlin.
 • Friedrichstadt: syd for Behrenstraße, vest for Oberwallstraße. Det er her du er, når du spadserer på den mondæne del af Friedrichstrasse og slapper af på Gendarmenmarkt. Friedrichstadt rækker helt ned til Kreuzberg og slutter før Check Point Charlie i Kreuzberg. Her løb muren.
 • Luisenstadt ligger syd for Neu-Cölln og øst for Friedrichstadt ned mod Kreuzberg. Leipzigerstrasse løber lige igennem og her ligger de høje betonbyggerier kaldet plattenbau på række. Det er også her op mod Alexanderplatz at du finder det enorme shopping center Alexa med uoverskueligt mange butikker og en Mediamarkt i flere etager.
 • Stralauer Vorstadt ligger øst for Otto Braun Straße, Stadtbahn og Spree.
 • Alexanderplatz med den store station, fjernsynstårnet og indkøbscentre.
 • Spandauer Vorstadt som også omfatter Scheunenvirtel. Mellem Torstraße, Karl-Liebknecht-Straße, Stadtbahn, Spree og Friedrichstraße. Her er det godt at gå på opdagelse i Hackesche Höfe og i alle de små sidegade, udsøge sig sine ynglings restauranter og barer og finde de cooleste jazzclubber, gallerier og modebutikker. Spandauer Vorstadt er hipt.
 • Friedrich-Wilhelm-Stadt ligger mellem Spree, Friedrichstraße, Hannoverscher Straße og Invalidenstraße,
 • Oranienburger Vorstadt: Nord for Invaliden-, Hannoverscher und Torstraße, Vest for S-Bahn-Nord-Süd-Tunnels og Bergstraße. Her er du i den nordlige del af bydelen op mod Wedding i nord og Hovedbanegården i vest. Her finder du blandt andet det naturhistoriske museum.
 • Rosenthaler Vorstadt ligger lige øst for Oranienburger Vorstadt og udgør den anden nordlige del af Mitte.
 • Wilhelmstrasse, der nu ligger lidt glemt hen og er spærret ved Unter den Linden af den brittiske ambassade var før 2. verdenskrig den hotte regeringsgade med alle ministerierne opad. 

De fleste af byens store serværdigheder er spredt rundt omkring i Mitte langs Unter den Linden og videre op mod Alexanderplatz. De store kendingsmærker i bydelen er naturligvis fjernsynstårnet, Brandenburger Tor, Museumsøen, Gendarmenmarkt med den tyske og franske domkirke. Mitte har hele to operaer: Komische Oper og Deutche Oper. Men der er også Deutsche Theater, Konzerthaus Berlin, Die Distel, Maxim Gorki Teatret, Theaterhaus Mitte, Das Kleine Theater og flere.

I dag omfatter Mitte også bydelene Tiergarten og Wedding. Se denne lille film fra RBB om Mittes historie de sidste 100 år.

http://www.berlin.de/ba-mitte/ 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Anna Funder: STASIland

Anmeldelse. STASIland handler om STASI i DDR. Set fra både medarbejdere i STASI og fra ofrenes side. Den australske journalist Anna Funder arbejdede i Berlin i 1990’erne efter murens fald. I aviserne skriver man hver dag om fremskridtet – og Anna Funder undrer sig – for hvad blev der af STASIs ofre og STASI medarbejderne, de [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Christopher Isherwood: Berlin Stories og Cabaret

Anmeldelse. Christopher Isherwood (1904-1986) var forfatter og mest kendt for de to bøger om Berlin ”Mr Norris Changes Trains” og ”Goodbye to Berlin”, som han skrev efter et ophold i Berlin i 1929-1933. Her oplevede han den strålende og fri bys undergang og overtagelse af nazisterne. De to romaner er forlæ [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
1640 Den store kurfyrste lægger fundamentet for Preussen1640 Den store kurfyrste lægger fundamentet for Pr...

Preussen kom for alvor på Europakortet i 1700-tallet. En række af markante kurfyrster og konger af huset Hohenzollern lagde grunden for Preussen og det moderne Tyskland. De har alle øgenavne. Det hele begyndte med den store kurfürste i Brandenburg som lagde fundamentet. Frederik Wilhelm den Store. Den sto [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Den blå E-plakette. Til Tyskland i el-bil - så kan...

El-bilers rækkevidde når efterhånden til Tyskland og så er det vigtigt at kende reglerne for el-biler, så du ikke bliver forvekslet med en benzin-oser eller en dieselbil.

Miljøzonen i Berlin - kun for grønne bilerLæs mere
Thomas Ubbesen: Vi var folket

Anmeldelse. Journalist Thomas Ubbesen og hans kone, journalist og østeuropakender Anne Haubek har rejst Østeuropa tyndt. Det er en generation siden at muren faldt – og hvad så? Er folk blevet lykkeligere med demokrati og kapitalisme? Eller var livet bedre under kommunisterne? Thomas og Anne taler med mænd og koner i  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Kim Hjardar: Hilsen fra Hitler

Anmeldelse. Kommunikation tager mange former og nordmanden Kim Hjardar har i bogen ”Hilsen fra Hitler” set nærmere på frimærker som propgandaform i det tredje rige.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Baedeker’s Berlin und Umgebungen [1887]

Anmeldelse. Baedeker’s Berlin und Umgebungen er en af verdens første moderne rejseguides til storbyferier. Mit eksemplar er fra 1887. Det er en gammel svend, så det er på tide med en anmeldelse på Berlin-guide.dk

GuidebøgerLæs mere