Stalin Alle - Sovjetisk Lagkagearkitektur

Karl Marx Alle - Foto: Kirsten Andersen

Karl-Marx-Alle Foto: Kirsten Andersen (www.berlin-nyt.dk)

Karl-Marx-Alle eller tidligere Stalin Allee er et monumentalt socialistisk byggeri i sovjetisk, klassisk bryllupskagestil i bydelen Friedrichhain. Det er en kolossal boulevard bygget til at gøre indtryk. Og det gør den. Boulevarden er 89 meter bred og næsten 2 kilometer lang. Langs boulevarden er der opført enorme 8 etagers bygninger afsluttet i hver ende med tårne ved Frankfurter Tor og Strausberger Pltaz.

 


Stalin Allee blev opført mellem 1949 og 1961 på ruinerne af den tidligere Grosse Frankfurter Strasse. Stalin Allee var et DDR flagskib, som skulle overtrumpfe den genobygning, som også fandt sted i vestberlin.

Arkitekterne Hermann Henselmann, Hartmann, Hopp, Leucht, Paulick og Souradny blev sat til at designe store og luksuriøse lejligheder til almindelige arbejdere. Der er 5.000 lejligheder og desuden butikker, restauranter, cafeer, hoteller og en kæmpe biograf - The International.

Alleen er således samtidig med Hansaviertel og Le Corbusiers hus i vest.

Den 17. juni 1953 var Stalin Allee en af hovedscenerne for arbejder oprøret - men senere blev gaderne brugt til de årlige maj parader hvor tusindvis af soldater marcherede med tanks.

Philip Johnson har kaldt Stalin Alle sand byplanlægning i stor skala. Og det er ikke meget galt og det er overvældende at stå på gaden og erkende, at hele molevitten blev rejst ved en og samme lejlighed. Husene er beklædt med hvide fliser og derfor har gaden også fået øgenavnet: Stalins badeværelse.

 
Artikel af Kirsten Andersen, berlin-nyt.dk

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Schwules Museum - Museum om homoseksuelle i BerlinSchwules Museum - Museum om homoseksuelle i Berlin

Das Schwules Museum er museet for bøsser og lesbiske. Museet åbnede i 1985 og fortæller de homoseksuelles historie i Berlin gennem 200 år. Derudover er der vekslende udstillinger.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Biblioteker og arkiver i Berlin - Berlin for bogormeBiblioteker og arkiver i Berlin - Berlin for bogor...

Foto: Annakika, 2012 Biblioteker er samlinger - og i Berlin er der flere biblioteker og arkiver, som du skal være opmærksom på. Skal du ikke låne noget har de ofte en læsesal, hvor man kan fordybe sig eller et lytterum, hvis det musik, du gerne vil høre.

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
På roadtrip hele Tyskland rundt i bilPå roadtrip hele Tyskland rundt i bil

Turen Tyskland rundt - ca 3.000 kilometer uden svinkeærineder. Og dem skal der helst være mange af.  Turforslag. Der er ingen tvivl om at favoritbyen i Tyskland er Berlin. Her sker altid noget. Man behøver ikke rejse videre. Og dog, Tyskland har så meget at byde på. Mange drømmer om et roadtrip i USA. B [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Tränenpalast - afrejse fra DDRTränenpalast - afrejse fra DDR

Tränenpalast 1962 Wikipedia / bundesarchiv Fortvivelse, længsel, håb, afsked og møde. Banegårde skaber følelser. Da muren skar igennem Berlin kørte togene stadig på tværs og i 1962 blev der bygget en rejseterminal i DDR ved Friedrichstrasse station. Rejseterminalen blev brugt til græn [ ... ]

DDR og den kolde krigLæs mere
Livemusik guide i Berlins nattelivLivemusik guide i Berlins natteliv

Foto: Til en god tur i byen hører coctails. Her fra lobbyen på Radisson. Stig Yding Sørensen. Berlin har masser af live musik. Det er bare at komme ud i nattelivet. Husk også at tjekke nettet og aviserne. Berlin har ofte besøg af spændende musikere. Nedenfor finder du en liste, der er lige til at putte i lo [ ... ]

Guide til musikken i BerlinLæs mere
Byslottet i Potsdam, der alligevel ikke er et slotByslottet i Potsdam, der alligevel ikke er et slot


Foto fra 2013 af Roland.h.bueb på Wikipedia Når man kommer med tog fra Berlin til Potsdam er et nyt strålende slot en af de første markante bygninger man ser. Færdigbygget i 2012 som en - i det ydre - en kopi af det gamle Stadtschloss, som blev ødelagt under krigen. Men det er ikke slot. Det står p [ ... ]

SlotteLæs mere
Leonard Cohen - First Manhattan - then we take BerlinLeonard Cohen - First Manhattan - then we take Ber...

Leonard Cohens sang First we take Manhattan, then we take Berlin er kendt af mange.

StemningerLæs mere