Hansa Viertel – en hel bydel med arkitektur i verdensklasse – og med dansk deltagelse!

I Hansa Viertel finder du en ny bydel, hvor husene er tegnet af stjernearkitekter på stribe - herunder danskere som Arne Jacobsen og Kay Fisker.

Hansa Viertel var oprindeligt betegnelsen for et velhaver kvarter beliggende mellem Spree og Tiergarten. De fleste huse blev her, som i den øvrige by, ødelagt under de allieredes luftangreb og efter krigen skortede det ikke på der idealistiske planer for genopbygningen af Berlin både i den vestlige og den østlige zone. Der skulle ikke bygges for tæt og der skulle være mange grønne områder.

Men da der var mangel på både boliger og penge, måtte der slækkes på idealerne. Der var dog to tilfælde, hvor der blev gennemført prestigebyggerier – netop Hansaviertel (dens sydlige del) i Vestzonen og Stalin Allée (nu Karl Marx Allée) i Friedrichshain i Østzonen. Det blev nærmest betragtet som en slags konkurrence i byfornyelse mellem øst og vest.

I 1952 påbegyndtes planerne for genopbygningen af Hansaviertels sydlige del, byggeriet bliver nu blot kaldet Hansaviertel. Centrum er Hansaplatz.

Bebyggelsen i kvarteret skulle fremstå som moderne samtidsarkitektur og udover at tage hensyn til grønne områder og plads mellem husene skulle arkitekterne også arbejde med sparsomme budgetter, da nogle af boligerne skulle være socialt boligbyggeri.

Der blev indbudt 53 arkitekter til en konkurrence – og ialt 35 projekter af bl.a. Alvar Aalto, Walter Gropius,Oscar Niemeyer, Max Taut og de danske arkitekter Arne Jacobsen og Kay Fisker blev realiseret. Arne Jacobsen har fx tegnet en-familiehusene i Händelalle 33 -39 (markeret med A på ovenstående kort) og Kay Fisker Bartningallee 10 a-d. Arne Jacobsen kender de fleste fra møbeldesign - men han har også tegnet fx SAS hotellet i København eller Århus Rådhus. Kay Fiskers hovedværk er Århus Universitet. På Wikipedia er der en glimrende artikel om Kay Fisker.

De 1160 boenheder fordeler sig på såvel enfamilieshuse som højhuse omkring Hansaplatz samt på butikker, kirker, biograf, teater (Grips-Theater), bibliotek, børnehave og U-Bahnstationen Hansaplatz.

Hansaviertel er et glimrende eksempel på moderne arkitektur og byplanering fra 1950'erne og hele områdets bygninger og grønne områder er nu fredet.

Fakta

Det er muligt at komme med på en omvisning i området. På BürgerVerein Hansaviertels hjemmeside findes et oversigtskort over hele komplekset med angivelse af arkitekterne for de enkelte bygninger. Så kan du i ro og mag klikke dig frem til de enkelte bygninger.

Hansaviertel på bykortet

Se foto og information om bygningerne her: http://www.berliner-hansaviertel.de/bauten.htm

Læs evt. mere i bogen Denkmale in Berlin om bl.a. Hansaviertel

Transport til Hansaviertel: U9, Bus 106, N26.

Arktitekter i Hansaviertel

01 Hans Müller, Berlin
02 Günther Gottwald, Berlin
03 Wassili Luckhardt, Hubert Hoffmann, Berlin
04 Paul Schneider-Esleben — Düsseldorf
05 Bezirksamt Tiergarten — Amt für Hochbau Berlin
06 Willy Kreuer, Berlin
07 Ernst Zinsser und Hans Rudolf Plarre, Hannover, Berlin
08 Luciano Baldessari Mailand
09 J.H Van den Broek, J.B. Bakema, Rotterdam
10 Gustav Hassenpflug, München
11 Raymond Lopez, Eugène Beaudouin, Paris
12 Hans Schwippert, Düsseldorf
13 Werner Düttmann, Berlin
14 Otto Senn, Basel
15 Kay Fisker, Kopenhagen
16 Max Taut, Berlin
17 Franz Schuster, Wien
18 Egon Eiermann, Karlsruhe
19 Oscar Niemeyer, Rio de Janeiro
20 Fritz Jaenecke, Sten Samuelson, Malmö
21 Werner Düttmann, Berlin
22 Alvar Aalto, Helsinki
23 Pierre Vago, Paris
24 Walter Gropius
25 Klaus Müller-Rehm, Berlin
26 Ludwig Lemmer, Die Kaiser-Friedrich-Gedächtniskirche
27 Paul Baumgarten, Berlin
28 Eduard Ludwig, Berlin
29 Arne Jacobsen, Kopenhagen
30 Gerhard Weber, Frankfurt/M
31 Alois Giefer und Hermann Mäckler, Frankfurt/M
32 Johannes Krahn, Frankfurt/M
33 Wolf von Möllendorf, Sergius Ruegenberg, Berlin
34 Sepp Ruf, München
35 Günter Hönow
36 Hermann Fehling, Daniel Gogel, Peter Pfankuch, alle Berlin

 

 

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Brandenburg - landet rundt om BerlinBrandenburg - landet rundt om Berlin

Brandenburg er den delstat, der omgiver Berlin. Hovedstaden i Brandenburg er Potsdam. Brandenburgs rødder går tilbage til 1157, til Mark Brandenburg, da askanieren Albrächt der Bär erobrede området og gjorde det til en del af hellige romerske rige. Fra 1415 til 1918 styrede Hohenzollerne Brandenburg. Fra 1701 til 1945 [ ... ]

Introduktion til BerlinLæs mere
Theodor Fontane: Effi BriestTheodor Fontane: Effi Briest

Anmeldelse. Effi Briest (1895) er Theodor Fontanes mest kendte roman og regnes for en af tysk litteraturs betydeligste klassikere og sammenlignes med Flauberts Madame Bovary og Tolstojs Anna Karenina.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Museum for det endnu uopfundneMuseum for det endnu uopfundne

Innovation står på dagsordnen i alle lande. I Danmark kæmper vi for at blive mere innovative - men vi kan faktisk lade os inspirere af Berlinerne. Berlinere er innovative og verden har meget at takke berlinerne for. Hvad fremtiden bringer kan du se på Museum for fremtidens opfindelser. Berlinere har opfundet computeren, fj [ ... ]

Ting og sagerLæs mere
Berliner Ensemble - Bertolt Brechts berømte teater...

I dag er Berliner Ensemble navnet på teaterbygningen ved Schiffbauerdamm med sit drejende lyslogo i toppen af tårnet. Det var i denne bygning Helene Weigel og Bertolt Brechts Berliner Ensemble opnåede verdensberømmelse. Du kan stadig opleve Brechts skuespil her.

Klassiske teatre i BerlinLæs mere
Museum for fotografi - moderne fotografiMuseum for fotografi - moderne fotografi

Foto af Helmut Newton. Museum für Fotografie bag Zoologischer Garten trækker 700.000 besøgende om året til de 2.000 kvadratmeter med fotografier. Hoveddelen er en stor udstilling med fotografen Helmut Newton. Der er løbende nye udstillinger på museet.

KunstmuseerLæs mere
Aftensmad i KöpenickAftensmad i Köpenick

På torvet overfor slottet ligger et lille bryghus, som kalder sig Tysklands mindste bryghus. Det er heller ikke meget over 25 kvadratmeter. Bydelen er mest til at drysse lidt rundt i.

SpiseguidenLæs mere
Offentlig transport - bus, tog og sporvogn rundt i...

Berlin har et overvældende stort offentlig transport system og du kommer ret nemt rundt i Berlin med undergrundsbanen U-bahn, S-tog S-bahn og bus - og i østberlin er der også sporvogne. Men har du kun kort tid, så gør dig selv den tjeneste at overveje om du ikke ligeså godt kan benytte dig af taxi. Taxi  [ ... ]

Transport til og rundt i BerlinLæs mere