Berlins store hotelier - en svunden æra

Fra begyndelsen af det forrige århundrede voksede store legendariske hoteller op i Berlin i takt med at Berlin voksede i størrelse og international anseelse. Første verdenskrig lagde en dæmper på entusiasmen og selv om de brølende tyvere brølede var det ikke højt nok til at overdøve nazismen, som ikke trak nye hotelgæster til. De fleste forsvandt i bomberne under 2. verdenskrig. Men de satte deres præg på Berlin og i litteraturen er der ofte reference til en eller flere af dem.

Hotel Adlon

adlon


Storebror hotellet over dem alle er Hotel Adlon på Pariser Platz ved Brandenburger Tor. Det blev bygget af Lorenz Adlon i 1907. Luksus fra ende til anden. Tænk, varmt vand og elektrisitet var standard på alle værelser. Hotellet overlevede nogenlunde krigen, i den sidste tid som feltlazaret, men da russerne befriede det kom de til at sætte ild på.

Kaiser Wilhelm den II var fast gæst på hotellet og han anså det på linje med et af sine slotte. Kaiseren betalte for at have værelser stående klar. En form for statsstøtte til hotellet. Striber af internationale navne har boet her: Europas konger og kejsere, Thomas Edison, Henry Ford, John D. Rockefeller, Charlie Chaplin, Franklin D. Roosevelt, Josephine Baker, Marlene Dietrich, Bill Clinton, Barack Obama og Michael Jackson - og naturligvis Dronning Margrethe.

Når Nazisterne flyttede ind på Kaiserhof og ikke Adlon kan en af forklaringerne være, at hotellet var for moderne og for internationalt - hvor Kaiserhof var mere traditionelt tysk. Hotellet er ført tilbage til prompt og pragt og er idag byens førende hotel. Hotel Adlon genåbnede den 23, august 1997. Det ligger og funkler på Pariser Platz - spækket med luksus og stjerne restauranter. Igen er det byens førende hotel.

Hotel Kaiserhof


kaiserhof

Hotel Kaiserhof på Wilhelmplatz 3-5 stod midt i regeringskvarteret. Det var Berlins første luksushotel og åbnede i 1875. Den 23. november 1943 forsvandt det i bomberegnen. Faktisk brændte det allerde få dage efter åbningen, men det blev genåbnet i 1876. Kaiserhofs hovedkonkurrent Hotel Adlon, som stadig eksisterer, åbnede først i 1907.

Med tidens målestok var Hotel Kaiserhof gigantisk. 260 værelser med den nyeste teknologi: strøm, eget badeværelse og telefon. Strømmen kom fra Berlins elektrisitetsværket i Mauerstrasse. Da U-bahnen kom i 1908 blev stationen kaldt for Kaiserhof. I dag hedder den Mohrenstrasse.

I 1878 var Kaiserhof centrum for verdenspolitikken, da Bismarck holdt "Berliner Kongressen". Det var her verdens stormagter mødtes og delte Afrika i mellem sig.

Den tyske stat overtog hotellet i 1926 da det var ved at gå konkurs i kølvandet på inflationen. Det var også det år da Junkers Luftverkehr og Aero Lloyd mødtes og dannede Deutche Luft Hansa.

Da Adolf Hitler stillede op som kandidat til at bliv præsident i 1932 flyttede han ind på Hotel Kaiserhof. Faktisk havde nazisterne hele den øverste etage som kampagnehovedkvarter. Herman Göring fejrede sit bryllup her i april 1935 og Joseph Goebbels skrev en bog om magtovertagelsen, der hed: "Fra Kaiserhof til Rigskanzleriet" - man skulle jo blot skrå over Wilhelmplatz.

Idag er både hotel og plads væk og Nordkorea har anlagt sin ambassade på stedet.

Hotel Excelsior

excelsior


Et andet stort hotel var Hotel Excelsior, som åbnede i 1908 på Askanischen Platz lige overfor Anhalter Bahnhof. Excelsior overgik Kaiserhof med sine 600 værelser, 9 restauranter, en slagter, en bager og en undergrundstunnel fra hotellet direkte over på Anhalter Bahnhof.

Hitler havde egentlig tænkt sig at skulle bo på Exelsior, men blev afvist af hoteldirektøren. Hotellet forvandt i bomberegnen.

Grand Hotel Esplanade

Grand Hotel Esplanade på Potsdamer Platz er andet berømt Berliner hotel. Bygget i 1908. Også det er væk idag. Det trak musikere og variete til i 1920'erne - og det var her Hitlers attentatmænd mødtes. Forsvandt i bomberegnen.

Læs mere om Grand Hotel Esplanade her.

Hotel Fürstenhof


furstenhof


Der var gang i hotelbyggeriet omkring Potsdamer Platz. I 1907 stod Hotel Fürstenhof færdig på hjørnet Stresemannstraße / Leipziger Platz. 300 værelser og igen luksus. Læs mere om Fürstenhof her, hvor der både er fine interiørbilleder og tegninger over Hotel Fürstenhof.

Byggeriet af Fürstenhof, Esplande, Excelsior og Adlon vidner om Berlins enorme ekspansion før første verdenskrig - og om Potsdamer Platz som byens absolutte knudepunkt. Det første af de store hoteller på Potsdamer plads var Grand Hotel Bellevue, der stod færdig i 1888. Det var også kendt som Thiergarten-Hotel og Hotel du Parc. Det blev revet ned i 1928 for at give plads til det meget moderne kontorhus Columbushaus, som brændte under opstanden i 1953.

Det må ikke forveksles med Colombiahaus.

Der er stadig luksus i Berlin. Udover Hotel Adlon er andre nuværende hotelstjerner for dem med hang (og pung) til luksus er Ritz-Carlton, Waldorf Astoria, Brandenburger Hof, Das Stue, Hotel de Rome, Grand Westin, The Regent, Soho House, Mandala. Læs mere om, hvor du kan bo på hotel i Berlin.

De mange luksushoteller er et udtryk for, at mange flere har fået råd til at rejse end i begyndelsen af det 20 århundrede.

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Lykke Friis: Håbets Europa i 89 billeder

Anmeldelse. 1989/90 vendte Europa og verdenshistorien på hovedet. Gamle sandheder blev skyllet væk over natten, og nye håb opstod – og det er egentlig svært at forstå, at det overhovedet skete. Lykke Friis har skrevet bogen ” Håbets Europa i 89 billeder”, hvor Lykke Friis tager os i hånden [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Billedrammer gennem 400 år

Langt de fleste går på kunstmuseum for at se malerier eller tegninger. Men faktisk er det ofte rammen, som holder fast på det hele. Skifter man rammen ud kan hele udtrykket skifte. I Schöneberg kan du se en stor samling af rammer.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
1914: Ernst Ludwig Kirchner - Potsdamer Platz1914: Ernst Ludwig Kirchner - Potsdamer Platz

Ernst Ludwig Kirchner (1880 – 1938) var en tysk ekspressionstiske maler, og han var med til at stifte den tyske kunstnergruppe Die Brücke. Nazisterne kunne ikke lide hans malerier, de blev fordømt som "entartet" og mere end 600 af Ernst Ludwig Kirchners værker forsvandt fra tyske museer under nazismen - de blev enten solgt e [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Jan Guillou: Dem der dræber drømme sover aldrig

Anmeldelse. Det tyvende århundrede definerer stadigvæk hvem vi er, hvad vi gør og hvad vi tænker. Derfor er det værd at beskæftige sig med det gamle århundrede endnu. Den svenske forfatter Jan Guillou skriver som en rasende på sin romanserie om århundrede. Et tommetykt værk for hvert ti-& [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Søren Nørby: Sænk Skibene!

Anmeldelse. Danmark var bagud på point under 2. verdenskrig. Vi forsvarede os dårligt nok, da Tyskland angreb, vi solgte landbrugsvarer til Tyskland i stor stil, leverede arbejdskraft til bunkerbyggeri og samarbejdede med besætterne. I august 1943 skiftede billedet, da tyskerne ville overtage det danske forsvar. Søren N&osl [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Musik til turen til Berlin med Spotify

Der er langt til Berlin og berlin-guide.dk har samlet en spotifyliste med musik om turen og til Berlin: "Driving to Berlin". Listen har to temaer: "At rejse" og "Berlin". Det er blevet en pænt lang liste, som holder ihvertfald mindst til turen til Berlin og tilbage igen. Listen kræver at du har adgang til spotify.

Guide til musikken i BerlinLæs mere
Siegfried Lenz: Overløberen

Anmeldelse. Siegfried Lenz’ roman overløberen blev udgivet i 2014 – med mere end 60 års forsinkelse. Romanen handler om det sidste år af krigen, hvor alting er i opløsning på østfronten. Ude i et sumpet skovområde ved de Masuriske søer står en lille deling værnemagtssoldate [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere