Jungfernbrücke - Frøkenbroen for ugifte døtre

Jungfernbrücke er ikke nogen stor seværdighed i sig selv, men kommer man forbi den karakteristiske bro er historien denne:

jungfernbrucke
Foto: Jungfernbrücke. Keld Yding Sørensen, 2012
Broen er den første stålbro over Spree. Førhen var broerne af træ. Denne bro er fra ca. 1800. Broen er lukket, men kan åbnes, da der førhen har været gennemgående traffik på denne del af floden. Broen ligger, hvor Huguenotter havde bosat sig. Huguenotterne var flygtede franskmænd bosat i Berlin.
I det 17 århundrede hed det Spreegassenbrücke. På et kort fra 1748 hedder det Jungfernbrücke.
Ugifte døtre holdt sociale komsammen ved broen og på den måde har broen måske fået sit tilnavn " Frøken-broen". Der er dog nogen usikkerhed om, hvorfor broen skulle hedde frøkenbroen. Den kan også hedde frøkenbroen fordi...
  • der i nærheden var en badeanstalt i floden forbeholdt mænd. Frøknerne måtte blive på broen.
  • det var en "jomfrutester" - hvis broens brædder knagede var der tvivl om jomfrueligheden hos frøkenen. Men brædderne knagede altid.
  • der engang var et jalusimord på en skønjomfru
  • der på broen var en Hugenot, der havde en bod, og hendes råb var byens bedste.
  • den, der ville høre de seneste rygter, gik "zu den Jungfern". Alle ondsindende rygter kunne findes på broen, der også havde øgenavnet Klatschbroen.
  • der kunne man en gang møde letlevende damer, der bød sig til. I nærheden var den gang byens ældste bordel. 
Den mest sandsynlige forklaring har med to unge frøkner at gøre, som boede i herberget "Französischer Hof" og solgte deres fine håndarbejder ved siden af broen. Berlinerne kaldte håndarbejdsstilen for "frøken"-stil - og altså gik man til frøknerne ved broen for at købe accessoires.

jungfernbrucke1903
Foto: Jungernbrücke 1903
Den bastante bygning langs floden er det tyske udenrigsministerium, - tidligere rigsbank og østtysk finansministerium.

 

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Interaktivt kort med tyske miljøzoner

Der kommer hele tiden miljøzoner til i Tyskland. På kortet nedenfor kan du se, om du skal igennem en by med miljøzone.

Miljøzonen i Berlin - kun for grønne bilerLæs mere
Jörg Buttgereit’s: Captain Berlin

Anmeldelse. Superhelte fascinerer. Vi kender de amerikanske i Marvel-TV serierne, og de klassiske superhelte Superman, Batman, Spidermand og hvad hedder de alle sammen. Knap så kendt er Berlins egen Captain Berlin.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Jason Lutes: Berlin

Anmeldelse. Grafiske romaner kan noget helt særligt, og tegneren Jason Lutes har tegnet Weimar republikkens undergang i sit store værk, Berlin. Du kan få hele den samlede udgave på dansk i fremragende indpakning.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Allan A. Lund: Tacitus: Germania

Anmeldelse. I år 98 skrev den romerske senator og historiker Gaius Cornelius Tacitus en bog om de germanske stammer uden for det romerske rige. På latin hedder bogen "De Origine et situ Germanorum", men den er kendt som Germania. Der findes kun et enkelt eksemplar af bogen, som blev fundet i Hersfeldklosteret i byen Bad Hersfeld i Hesse [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1640 Den store kurfyrste lægger fundamentet for Preussen1640 Den store kurfyrste lægger fundamentet for Pr...

Preussen kom for alvor på Europakortet i 1700-tallet. En række af markante kurfyrster og konger af huset Hohenzollern lagde grunden for Preussen og det moderne Tyskland. De har alle øgenavne. Det hele begyndte med den store kurfürste i Brandenburg som lagde fundamentet. Frederik Wilhelm den Store. Den sto [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Karl Christian Lammers: Hvad skal vi gøre ved Tysk...

Anmeldelse. Lektor emeritus Karl Christian Lammers skrev i 2005 bogen: ”Hvad skal vi gøre ved Tyskerne bagefter? om det dansk-tyske forhold efter 1945. Bogen er ikke helt ny længere, men stadig en glimrende tour de force i det dansk tyske forhold efter 2. verdenskrig.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
500 f.kr: Ishatarporten 500 f.kr: Ishatarporten

Ishatarporten er 2.500 år gammel og var byport til den antikke storby Babylon. Porten blev bygget som en del af Babylons fæstning af Nebukandnesar II. I dag står porten i Berlin i Pergamonmuseet, som et af Berlins mest overvældende skatte. Ishatarporten er en ”øjengnidder”, for man må uværligt [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere