Jungfernbrücke - Frøkenbroen for ugifte døtre

Jungfernbrücke er ikke nogen stor seværdighed i sig selv, men kommer man forbi den karakteristiske bro er historien denne:

jungfernbrucke
Foto: Jungfernbrücke. Keld Yding Sørensen, 2012
Broen er den første stålbro over Spree. Førhen var broerne af træ. Denne bro er fra ca. 1800. Broen er lukket, men kan åbnes, da der førhen har været gennemgående traffik på denne del af floden. Broen ligger, hvor Huguenotter havde bosat sig. Huguenotterne var flygtede franskmænd bosat i Berlin.
 
I det 17 århundrede hed det Spreegassenbrücke. På et kort fra 1748 hedder det Jungfernbrücke.
 
Ugifte døtre holdt sociale komsammen ved broen og på den måde har broen måske fået sit tilnavn " Frøken-broen". Der er dog nogen usikkerhed om, hvorfor broen skulle hedde frøkenbroen. Den kan også hedde frøkenbroen fordi...
  • der i nærheden var en badeanstalt i floden forbeholdt mænd. Frøknerne måtte blive på broen.
  • det var en "jomfrutester" - hvis broens brædder knagede var der tvivl om jomfrueligheden hos frøkenen. Men brædderne knagede altid.
  • der engang var et jalusimord på en skønjomfru
  • der på broen var en Hugenot, der havde en bod, og hendes råb var byens bedste.
  • den, der ville høre de seneste rygter, gik "zu den Jungfern". Alle ondsindende rygter kunne findes på broen, der også havde øgenavnet Klatschbroen.
  • der kunne man en gang møde letlevende damer, der bød sig til. I nærheden var den gang byens ældste bordel. 
Den mest sandsynlige forklaring har med to unge frøkner at gøre, som boede i herberget "Französischer Hof" og solgte deres fine håndarbejder ved siden af broen. Berlinerne kaldte håndarbejdsstilen for "frøken"-stil - og altså gik man til frøknerne ved broen for at købe accessoires.

jungfernbrucke1903
Foto: Jungernbrücke 1903
 
Den bastante bygning langs floden er det tyske udenrigsministerium, - tidligere rigsbank og østtysk finansministerium.

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Jörg Buttgereit’s: Captain Berlin

Anmeldelse. Superhelte fascinerer. Vi kender de amerikanske i Marvel-TV serierne, og de klassiske superhelte Superman, Batman, Spidermand og hvad hedder de alle sammen. Knap så kendt er Berlins egen Captain Berlin.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Arne Jysch: Babylon

Anmeldelse. De fleste kender den tyske Tv-serie ”Babylon”, som er bygget over Volker Kutschers formidable romanserie om politimanden Gereon Rath i Berlin fra 1929 og i årene frem. Tegneren Arne Jysch har tegnet romanen ”Den Våde Fisk” og det er der kommet en fantastisk tegnet roman udaf.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Jason Lutes: Berlin

Anmeldelse. Grafiske romaner kan noget helt særligt, og tegneren Jason Lutes har tegnet Weimar republikkens undergang i sit store værk, Berlin. Du kan få hele den samlede udgave på dansk i fremragende indpakning.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Volker Weidermann: Drømmere

Anmeldelse. Den tyske forfatter Volker Weidermann har skrevet bogen ”Drømmere – da forfattere tog magten i Tyskland i 1918”. Da kejserriget brød sammen i randen af 1. verdenskrig, brød drømmerne ud. Mange steder var det søfolk, soldater og arbejdere, som tog magten og dannede sovjetter efter russ [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Extavium – kom og vær til videnskab – børnemuseum...

Kan man nedfryse sin egen skygge? I Potsdam inviterer videnskabsmuset Extavium børn ned til de allermindste og barnlige sjæle til at lege med naturvidenskaben. Det er en ”machmit” udstilling, så der må ses og røres og trykkes og rykkes og blandes og løftes. Leg og børnesind er vejen til vide [ ... ]

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
Sinclair McKay: Dresden 1945

Anmeldelse. Den 13. februar 1945 blev byen Dresden udslettet. Tusindvis af bomber blev kastet ned over byen, og omkring 25.000 mennesker blev dræbt. Den engelske bestsellerforfatter Sinclair McKay giver en levende beskrivelse af angrebet fra de allerførste bomber til de enorme brande, der bredte sig gennem byens kvarterer. Flammerne n& [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Erlebnis-Dorf Elstal - Rutchebaner og vilde opleve...

Berlin mangler et godt Tivoli. Luna-park henstår som spøgelsesby og i løbet kommer omrejsende tivolier forbi. I kanten af Berlin – vest for Spandau i landsbyen Elstal er der nu et lille tivoli: Karls Erlebnis-Dorf Elstal.

Børne tipsLæs mere