Germania - Den største og umulige drøm om verdenshovedstaden

Verdenshovedstaden Germania var nazisternes vision for den tyske hovedstad efter den forventede sejr i 2 verdenskrig. Sejren udeblev og det gjorde Germania også. Men drømmende var store - sindsygt store. Hitlers arkitekt Albert Speer tegnede mange planer - men kun en brøkdel af planerne om Germania blev realiseret før krigen.

Foto: Model af Germania i 3D. Anvendt som rekvisit i filmen "Der Untergang". I filmen ser man Hitler og hans arkitekt, Albert Speer, ivrigt planlæggende på storbyen Germania.


Megalomani - at være besat af det store


Germania skulle matche og overgå London, Paris, Washington. Før krigen var Berlin verdens tredje største by med over fire millioner indbyggere og med vækstkurver der antydede, at den ville blive endnu større. Berlin var kun overgået af London og New York. I dag bor der næsten en million færre indbyggere og Berlin er langt fra at være blandt verdens største byer - lige som London og New York er gået betragteligt ned på listen - overhalet af megapoler i Kina, Indien, Mexico. Berlin er faktisk ingen stor by mere. Men Germania skulle have været hovedstaden i 1.000 års riget - i en verden behersket af Nazisterne.

Germania blev planlagt omkring en central akse nord - syd midt i Berlin. Det første stykke i planen var det olympiske stadion, som blev bygget til de olympiske lege i 1936. Et langt større stadium med plads til 400.000 publikummer var planlagt.

Det blev opgivet, men var det blevet bygget ville det også i dag have overgået alt, hvad verden har set. I det hele taget var dimensionerne i alt, hvad der vedrører Germania, megalomane.

Arkitekten Albert Speer designede Kanslerbygningen, som havde en enorm hall - oprindeligt tænkt som dobbelt så lang som spejlsalen i Versailles i Paris. Rigskanslerbygningen, som Albert Speer fik bygget på rekordtid i Voss-strasse, blev ødelagt af sovjetstyrkerne i 1945. Hitler havde ellers bestilt et nyt og større rigskansleri.

Fra syd til nord


Nord-syd aksen skulle være åbnet i syd med Tempelhof lufthavnen, som det sydlige hjørne. Åbningen af aksen skulle være med en kæmpe triumfbue. Lufthavnsbygningen er stadig en af verdens største. Derfra løb aksen i lige linie nordpå til Tiergarten med en overdreven stor alle, hvor den skulle møde øst-vest aksen fra Brandenburger Tor helt ud til Olympia Stadion. Nord-syd aksen skulle udgøres af en en kæmpe alle (Sejrs-alleen) og var beregnet til parader. Øst-vest aksen findes til dels allerede med den lige linie ad Unter den Linden, gennem Brandenburger Tor gennem Tiergarten, forbi Siegesseule og videre ud.

Sejrsallen skulle være uden trafik. I stedet skulle biler køre nedenunder i en underjordisk motorvej. Sektioner af motorvejen blev faktisk bygget og eksisterer den dag idag under Tiergarten. Motervejsstumperne er ikke tilgængelige for offentligheden. Planen krævede også to nye jernbanestationer istedet for Anhalter og Potsdamer stationer - som ikke eksisterer mere. Det var dengang byens største banegårde.

De fleste andre bygninger blev ikke bygget. Der var tvivl om Berlins undergrund kunne bære de store bygninger, og for at teste det blev der bygget en kæmpe betonklods kaldet Schwerbelastungskörper. Klodsen sank faktisk dybere i jorden end forventet - så alene af den grund ville Germania have en svær tid på jorden, selv om det teknisk set vist ikke er umuligt. Du kan tage til Tempelhof og se på klodsen.

Den danske ambassade lå i Alsenstrasse 4 i moabit nær Rigsdagen, men det forstyrrede Speers og Hitlers planer for Germania, så den danske ambassade fik ny bolig i Drakestrasse 1 (ved Zoo) i en bygning, der blev bygget 1938-1940. Uklart om bygningerne blev overdraget før eller efter 9. april 1940. Bygningerne overlevede og her var dansk repræsentation indtil de blev solgt i 1977. I dag ligger hotellet "Das Stue" i bygningerne - som en direkte konsekvens af Germania.

Den Store Plads


I den nordlige ende af aksen skulle der være en plads på 350.000 kvadratmeter og en Volkshalle med Førerens palads på den ene side og rigsdagsbygningen på den anden side. Volkshalle ville have været den største hal i verden, hvis den var blevet bygget. Den skulle bygges som en gigantisk kuppel over 200 meter høj og 250 meter i diameter. Det er 16 gange større end kuplen på Skt. Peters kirken i Rom.

Men for Germania ville det ikke slutte her. En triumfbue i 330 meters højde var planlagt - så stor, at Arc de Triompe kunne stå i åbningen. Von Spreckelsens triumfbue i Paris er 100 meter høj og altså væsenligt mindre. Byggeriet blev udskudt til efter krigen for at spare på strategisk vigtige materialer. Meget af de centrale bydele skulle være ryddet for at give plads til nybyggeriet, og det betød at Hitler tog lidt lettere på de allieredes bombninger. På sin vis gjorde bomberne en del af arbejdet for Germania.

Hitler havde regnet med at kunne slutte krigen i 1945 og invitere til den nye by i 1950, hvorefter han ville gå på pension. Men drømmen om Germania sank i grus sammen med det tredje rige.


Modellen af Germania kan du se her;

Berliner Unterwelten
Brunnenstraße 105,
Berlin Mitte


Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Oplev Burlesque i Berlin - pikant, frækt og sjovt

Burlesque finder du på teatre og små scener i Berlin. Burlesque en kombination af satire, performance og vovet underholdning - Det er groft, råt og frit. Det kommer af det italienske ord "Burla", som betyder spøg.

Guides til nattelivet i Berlin.Læs mere
Arne Jysch: Babylon

Anmeldelse. De fleste kender den tyske Tv-serie ”Babylon”, som er bygget over Volker Kutschers formidable romanserie om politimanden Gereon Rath i Berlin fra 1929 og i årene frem. Tegneren Arne Jysch har tegnet romanen ”Den Våde Fisk” og det er der kommet en fantastisk tegnet roman udaf.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Se Berlin

Berlin har fantastisk meget at byde på. Her har vi forsøgt at samle seværdighederne, museer, slotte, børnetips, guideture og udflugter. Du må selv klikke dig rundt i menuerne og hente inspirationen. Men her en kort intro til herlighederne.

UncategorisedLæs mere
1948: Bombeflyene kommer med rosiner1948: Bombeflyene kommer med rosiner

Rosinbomber. I sommeren 1948 lukkede Sowjetische Militäradministration in Deutschland (SMAD) pludseligt for al adgang til Vestberlin fra Vesttyskland. Det var dramatisk, for Vestberlin var i realiteten som en ø midt i den sovjetiske sektor, der var afhængig af energi og fødevarer for Vesten. Stalin forsøgte at kv&ae [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Dessau – her blev Bauhaus født

Bauhausentusiaster kender med garanti Dessau, som ligger syd for Berlin og nord for Leipzig. Bauhaus er en kunst, arkitekt, design tænkning, som opstod omkring 1920. Andre vil kende Dessau for slaget ved Dessau den 25. april 1626, hvor danske styrker blev slået tilbage. Dessau husede Junkers flyfabrikker i 2. verdenskrig, og det kostede [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
1864: Wilhelm Camphausen: Preussernes storm på Als1864: Wilhelm Camphausen: Preussernes storm på Als...

Die Erstürmung der Insel Alsen durch die Preußen am 29. Juni 1864 hedder Wilhelm Camphausen (1818-1885)'s billede af Preussernes sejrrige angreb på de danske bastioner på Als i 1864.

Billeder fra BerlinLæs mere
Jörg Buttgereit’s: Captain Berlin

Anmeldelse. Superhelte fascinerer. Vi kender de amerikanske i Marvel-TV serierne, og de klassiske superhelte Superman, Batman, Spidermand og hvad hedder de alle sammen. Knap så kendt er Berlins egen Captain Berlin.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere