Art Deco Templet på Hermannsplatz

Karstadt på Hermansplatz i Neukölnn er et byens stormagasiner. Det har det været altid siden det blev bygget i 1929. Arkitekten var Philip Schaefer (1885-1952) og bygningen overlevede både de anglosaksiske bomber og sovjetisk artilleribeskydning - men blev sprængt i luften af SS den 25 april 1945. En del af bygningen er gået tabt. I 1929 var det Art Deco New York Style med en højde på 71 meter, 9 etager og 72.000 kvadratmeter shopping. SS konverterede de 72.000 kvadratmeter til 55.000 kubikmeter byggeaffald. 2 dage senere kom russerne. Bygningen blev "født" med sin egen U-bahn station, som kører den dag i dag. Et mindre stormagasin er bygget på resterne.

Det oprindelige stormagasin på Hermannplatz

Bygningen har et stålbeton skelet med en fasade af kalksten. Fasaden er 256 meter lang. I dag er der et shopping areal på 31.500 kvadratmeter. Den oprindelige bygning blev bygget på kun 15 måneder og tegnet af Karstadts arkitekt Philip Schaefer.

I romanen "Den Våde Fisk", der foregår i 1929, foregår der en hæsblæsende personjagt i bygningens stillads. I romanens slutning er er byggeriet til ende, og politimanden Rath kan få et velfortjent hvil på toppen af bygningen.

Bygningen skulle være i stil med andre Karstadt bygninger i Tyskland, hvor det første var i hamburg. Den oprindelige bygning havde et højt tårn - 32 meter over bygningen - i hver ende. Efter åbningen var Karstadt et populært udflugtsted i datidens Berlin. Teater billeter og rejsebureauer lå på første sal. Der var også en badeanstalt med kar, brus og massagerum og forskellige frisørsalonner for damer, mænd og kvinder samt en sportshal. Wellness er ikke noget nyt fænomen.

Hovedattraktionen var den 4.000 kvm2 store taghave, hvor der kunne være op til 500 mennesker. Hver eftermiddag var der koncerter til at akkompagnere udsigten over Kreuzberg og Neukölln.

1920'erne ramte 1930'erne med den store økonomiske krise og købekraften sivede ud af folkningen. I 1933 havde Karstadt lukket 2 etager af, og varehuset løb ind i økonomiske vanskeligheder. Nazisternes magtovertagelse gjorde ikke livet lettere for huset, da nazisterne anså stormagasiner for at være fjender af middelklassen og i øvrigt i store dele ejet af jøder. I 1933 blev næsten alle jødiske medarbejdere fyret.

Bygningen overlevede både de anglosaksiske bomber og sovjetisk artilleribeskydning men blev sprængt i luften af SS den 25 april 1945. I 1950 blev stormagasinet genopbygget ved arkitekt Alfred busse. Der har været en del ombygninger siden og senest i år 2000 blev bygningen udvidet. Den flotte bygning er jo desværre historie, så med mindre du bare er efter et godt tilbud i herreafdelingen eller et billigt måltid i kantinen er der ingen egentlig grund til at rejse til Hermannplatz. Art Deco her er en saga blot.

Der rumsteres dog med planer om en genopbygning. Vi får se.

Karstadt
Hermannplatz 1
Neukölln-Berlin

www.berlin-hermannplatz.de


Vis stort kort

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Babylon - til Berlin i Gereon Raths fodspor

Filmen ”Babylon” har med rette optaget mange. Den bygger på Volker Kutschers roman ”Den våde fisk”, som er en del af en serie kriminalromaner, der foregår i Berlin. Bøgerne er et portræt af Berlin, som det ændrede sig i slutningen af 1920’erne og i 1930’erne. Babylon foreg&ari [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Regitze Christensen: På studieophold i Berlin

Interview. Mange studerende hiver et halvt år af studietiden i Danmark og læser i udlandet. Der er muligheder over hele verden, og også i Berlin. Regitze Christensen og hendes veninde Leah brugte et halvt år i Berlin på at læse og studere - og på at være berlinere for en stund.

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
Theodor Fontane: Lene

Anmeldelse. Lene er en bevægende kærlighedshistorie og en levende skildring af Berlin i 1870’erne fra en af Tysklands største romanforfattere i det 19. århundrede: Theodor Fontane. Men selvom romanen har nogle år på bagen er den stadig et besøg værd.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Pierre Boulez salen

Pierre Boulez Saal i Berlin er et unikt sted at lytte til klassiske koncerter. Man sidder tæt omkring kunstnerne i en sal, der tidligere var lagerhal til Staatsoper. Det var lederen af Staatsoper, Daniel Barenboim, som skabte salen i samarbejde med den amerikanske arkitekt Frank Gehry. Akustikken i salen er designet af den japanske akustiker  [ ... ]

Opera og musik teaterLæs mere
Stand-up Paddling

Aktiv inspiration. Jesus gik på Geneserat sø, og med Stand-up paddling kan du lære at spadsere over Wannsee eller gå på Spree.Stand-Up Paddling en ny motionsform, hvor man stående på et brædt padler sig over vandet. Det ser tosset ud, men er garanteret god motion. Hvis du ikke har prøvet f&osl [ ... ]

Aktiv i BerlinLæs mere
1989 9. november: Muren falder1989 9. november: Muren falder

Pludselig var den væk. Muren. Politikere, journalister og freds- og konfliktforskere havde forudset det ville ske: ”En gang i løbet af de næste 25 år”. En sikker indikation af, at de ikke vidste en skid. Og det gjorde de heller ikke. Lige pludselig var det slut. Mauer ist weg – og østberlinerne str [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Efterårsferie i Berlin

Berlin i efterårsferien er oplagt, og ku'damm føles på nogle tidspunkter så dansk som hovedgaden i Herning. Det er også et sats, for vejret kan være riv og ruskende, men oftest er der et lunt sidste skvulp af sommeren. En lille udfordring for de easyjettere, der kun rejser med håndbagage. Men en paraply og [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere