Turbine fabrikken i Moabit - Her begynder Corporate Identity

AEG's Turbinefabrik i Moabit var i 1908 en helt ny måde at tænke industriel identitet, branding og kommunikation i stål, glas og sten. Før da var industribygninger ofte bygget af murermestre og de store produktionshaller var bygget af ingeniører. 

AEG Turbinenfabrik 

De store arkitekter blev hentet ind, når der skulle tegnes facader. Fx tegnede Franz Schwecten - der også tegnede Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche og Anhalter Bahnhof - AEGs bygninger i Ackerstrasse og Brunnestrasse. Men det var ikke klart industrielle industrielle bygninger.

I 1907 blev arkitekten Peter Behrens bedt om at varetage AEGs visuelle udtryk. Behrens, der havde sin inspiration fra de nye store arkitekter i det tyvende århundrede: Gropius, Mies van der Grohe og Le Corbusier. Behrens designede et ny "corporate identity" eller brand for AEG. Turbinehallerne kan betragtes som en første model for gennemført corporate design. 

Peter BehrensFor første gang nogen sinde viste en industriel bygning sin struktur frem i den ydre facade: Stål spær og samlinger er tydelige at se på bygningens yderside. Det skulle ikke gemmes væk. Flere detaljer på bygningen får den til at se solid ud - mere af hensyn til at skabe tillid til AEG hos arbejdere og offentligheden end af egentlige bygningsmæssige hensyn.

AEG står for Allgemeine Elektricitäts-Gessellschaft - og Behrens stod for kommunikationen.

Bygningen gjorde indtryk på Behrens samtidige, der stadig tegnede klassiske fasader med neobarokke snirklerier, selvom strengere asketer siden har kritiseret bygningen for alligevel at have for meget overflødig pynt.

Bygningen var oprindelig 110 meter lang men blev i 1939 forlænget til over 200 meter.Fabrikken kører endnu - men ejes af Siemens.

Ideen om corporate identity har spredt sig siden og uden den var McDonalds stadig burgervender i sydstaterne. Corporate Identity betyder, at bygninger, brevpapir, produkter, uniformer, biler, kuglepenne, visitkort, farvevalg, gulvtæpper - alt designes i overenstemmelse med virksomhedens værdier. Det gør virksomheden let genkendelig og underbygger troværdigheden. Det giver tryghed, og gør kundernes beslutning om køb langt lettere.

Behrens blev iøvrigt medlem af nazipartiet i 1934 og døde i Berlin den 27 februar 1940. Behrens hjalp fx Albert Speer med design på Germania.  

AEG Turbinenfabrik/ Berlin Turbine 1908

Huttenstraße 12

Tiergarten, Berlin


Vis stort kort 

 

 

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Eberswalde, Finow og den dybe skov

Byerne Eberswalde og Finow ligger nordøst for Berlin. Der er store skove omkring, herunder naturreservatet Schorfheide-Chorin. Slå et smut forbi, når du er på de kanter. Der er guldskatte, kæmpeur og spritzkuchen at finde. Og naturligvis masser af skov at gå tur i.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdagen1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdage...

Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren.

Billeder fra BerlinLæs mere
Vibe Termansen: Kampen om Centraleuropa

Anmeldelse: Centraleuropa – hvor er det? Det er der pænt uenighed om. Uenigheden tog fart efter 1. verdenskrig, da sejrherrerne skulle finde en nyordning af Europa. De splittede det østrig-ungarske kejserdømme og forsøgte sig som – men siden er det lavet om flere gange. Vibe Termansen, historiker og journalist [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Museum der Moderne

Spaderne er sat i jorden i december 2019 til Berlins dyreste museumsprojekt: Das Museum der Moderne. Museet er en udvidelse af Neues Nationalgallerie, som har langt flere værker end de har plads til at vise. Og så er Neues Nationalgallerie iøvrigt lukket for restaurering siden 2015. Så i de nærmeste år har  [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Lonely Planet (2019): Berlin

Anmeldelse. Lonely Planet er en af verdens største specialister i guidebøger. Det er ”Turen går til…” gå hjem og læg dig på de fleste punkter. I hvert fald, hvis du orker at læse din guide bog på engelsk. Berlin-guide har set på Lonely Planets guide til BERLIN.

GuidebøgerLæs mere
Michael Klos: DDR 1949-1989 – den virkeliggjorte s...

Anmeldelse. Efter 2. verdenskrig blev Tyskland opdelt og i den russiske Zone opstod en ny tysk stat, DDR. DDR eksisterede fra 1949 til 1989, hvor en fredelig revolution endte med at DDR blev opløst og en del af Vesttyskland. Enkelte savner DDR. De fleste er tilfredse med, at DDR forsvandt. Men hvad var det glemte land? Michael Klos har skrev [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Babylon - til Berlin i Gereon Raths fodspor

Filmen ”Babylon” har med rette optaget mange. Den bygger på Volker Kutschers roman ”Den våde fisk”, som er en del af en serie kriminalromaner, der foregår i Berlin. Bøgerne er et portræt af Berlin, som det ændrede sig i slutningen af 1920’erne og i 1930’erne. Babylon foreg&ari [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere