Turbine fabrikken i Moabit - Her begynder Corporate Identity

AEG's Turbinefabrik i Moabit var i 1908 en helt ny måde at tænke industriel identitet, branding og kommunikation i stål, glas og sten. Før da var industribygninger ofte bygget af murermestre og de store produktionshaller var bygget af ingeniører. 

AEG Turbinenfabrik 

De store arkitekter blev hentet ind, når der skulle tegnes facader. Fx tegnede Franz Schwecten - der også tegnede Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche og Anhalter Bahnhof - AEGs bygninger i Ackerstrasse og Brunnestrasse. Men det var ikke klart industrielle industrielle bygninger.

I 1907 blev arkitekten Peter Behrens bedt om at varetage AEGs visuelle udtryk. Behrens, der havde sin inspiration fra de nye store arkitekter i det tyvende århundrede: Gropius, Mies van der Grohe og Le Corbusier. Behrens designede et ny "corporate identity" eller brand for AEG. Turbinehallerne kan betragtes som en første model for gennemført corporate design. 

Peter BehrensFor første gang nogen sinde viste en industriel bygning sin struktur frem i den ydre facade: Stål spær og samlinger er tydelige at se på bygningens yderside. Det skulle ikke gemmes væk. Flere detaljer på bygningen får den til at se solid ud - mere af hensyn til at skabe tillid til AEG hos arbejdere og offentligheden end af egentlige bygningsmæssige hensyn.

AEG står for Allgemeine Elektricitäts-Gessellschaft - og Behrens stod for kommunikationen.

Bygningen gjorde indtryk på Behrens samtidige, der stadig tegnede klassiske fasader med neobarokke snirklerier, selvom strengere asketer siden har kritiseret bygningen for alligevel at have for meget overflødig pynt.

Bygningen var oprindelig 110 meter lang men blev i 1939 forlænget til over 200 meter.Fabrikken kører endnu - men ejes af Siemens.

Ideen om corporate identity har spredt sig siden og uden den var McDonalds stadig burgervender i sydstaterne. Corporate Identity betyder, at bygninger, brevpapir, produkter, uniformer, biler, kuglepenne, visitkort, farvevalg, gulvtæpper - alt designes i overenstemmelse med virksomhedens værdier. Det gør virksomheden let genkendelig og underbygger troværdigheden. Det giver tryghed, og gør kundernes beslutning om køb langt lettere.

Behrens blev iøvrigt medlem af nazipartiet i 1934 og døde i Berlin den 27 februar 1940. Behrens hjalp fx Albert Speer med design på Germania.  

AEG Turbinenfabrik/ Berlin Turbine 1908

Huttenstraße 12

Tiergarten, Berlin


Vis stort kort 

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Platform 17 – til minde om mere end 50.000 jøder d...

På S-bahnstation Grünewald i Berlins sydvestlige hjørne ligger perron nr. 17 (Gleis 17). Fra oktober 1941 til februar 1945 depoterede nazisterne mere end 50.000 jøder har fra perronen med godstog direkte til udryddelseslejrene. ”Gleis 17” er et mindested om de mørke tider og vedligeholdes i et samarbejde  [ ... ]

Mindesmærker og bygningerLæs mere
Wittenberge - Symaskiner og operette

Der bor knap 20.000 mennesker i Wittenberge, som gør den til en slags ”hovedstad” i Prignitz, der er den nordøstligste spids af delstaten Brandenburg. Historien rækker tilbage til 1200-tallet og gør Wittenberge og Prignitz til kernepreussisk land. Byens ældste bygning, Steintorturm, går tilbage til [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Bo Morell: BERLIN – med andre øjne

Anmeldelse. Der er heldigvis masser af guidebøger om Berlin at vælge imellem. Og nu er der kommet en mere til samlingen. Bo Morell har skrevet BERLIN – med andre øjne. 232 fuldfede sider om kringelkrogene i Berlin. Bo har øjnene med sig, og har masser at fortælle om.

GuidebøgerLæs mere
Guidede ture via "Get my guide" - 20 inspirationer...

Get my Guide er en online service, som events, museer, guider over hele verden bruger. Det gør let og hurtigt at booke plads på en oplevelse - og gør du det fra denne side får berlin-guide.dk en lille kommission. Det koster at drive sitet, så bliv endelig inspiret på forslagende nedenfor. Så har du hurtig [ ... ]

Guidede tureLæs mere
1945: Tyskerne overgiver sig og overgiver sig og o...

Den anden verdenskrig sluttede i Europa da tyskerne underskrev deres betingelsesløse overgivelse om aftenen den 9 maj 1945 kl. 00:16 sammen med repræsentanter for de "The Allied Expeditionary Force", den røde hær samt amerikanske og franske vidner. Krigen var slut. Men faktisk blev der skrevet under hele 4 gange i perioden [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Mindesmærke over nazismens forbrydelser mod homose...

Et mindesmærke over nazismens forbrydelser mod homoseksuelle er rejst i Tiergarten. Mindesmærket ligger i Tiergarten mellem Brandenburger Tor og Potsdamer Platz mellem træerne overfor mindesmærket for de seks mio dræbte jøder. Det ligner en betonkasse. Mindesmærket har et dansk islæt.

Mindesmærker og bygningerLæs mere
Culinaria Deutschland - tænderne i det tyske køkke...

Anmeldelse. Culinaria Deutschland - Deutsche Specialitäten er en tysk kogebog med alt det bedste fra det tyske køkken. 377 proppede sider med historier om tysk mad, masser af opskrifter og fotos. En guldgruppe fundet på udsalg til 4,99 Euro i Kreuzberg.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere