Magdeburg - hovedstad i Sachsen-Anhalt

Magdeburg er hovedstad i delstaten Sachsen-Anhalt. 150 kilometer fra Berlin gennem Brandenburg ad motorvejen A2 eller med tog. Magdeburg betyder enten den store borg eller jomfruborgen. Begge dele indgår iøvrigt i byvåbnet, hvor en skønjomfru står på en borg med en krans i hånden.

magdeburgdom

I dag bor der 240.000 indbyggere i Magdeborg. Magdeburg er hovedstad i Sachsen-Anhalt.

Der er både katolske og protestantiske biskopper og Jehovas vidner er aktive her og har intet mindre end 2 kongerigssale her. Elben flyder forbi byen i et væk. Da byen var ret ødelagt efter 2. verdenskrig og endte i DDR er bybilledet præget af betonhøjhuse og socialistisk klassissme i fx Ernst-Reuter Alle. Noget er genopbygget som rådhuset og nogle af kirkerne. Den har ikke længere ry for at være en køn by.

Fra den rigtige vinkel sætter Domkirken "St. Mauritius und St. Katharina" stadig sit præg på Magdeburgs skyline. Domkirken er den første gotiske kirke i Tyskland og også en af Tysklands største kirker.

Elben, der også flyder forbi Berlin, kommer fra Tjekkiet, løber forbi Dresden og fortsætter til Hamburg. Det er en af Tysklands store floder. Den samler vand fra et opland på 148.268 kvadratkilometer - knap 3 gange Danmarks areal. Den er over 1000 kilometer lang. Der er 1200 kilometer cykelrute langs Elben, hvis du har hud nok med bag i.

Ved floden står Zeitzähler, som er et kompliceret kugleur, der viser klokken ved klodens store floder. Står du ved Amazonas kan du altid ringe til Magdeburg og høre, hvad klokken er.

Gennemtiden har Magdeburg haft flere originaler med særlige øgenavne. Dem støder du måske på af omtale fx Schlackaffen, der Affenvater, der Lusebenecke, die Blutappelsine og Feuerkäwer. Der Schlackaffe var kendt for at gå rundt i byens gader og sælge fisk fra Elben. Han gik i en stor fedtet frakke med dybe lommer, hvor han havde sine fisk. Han lugtede ikke godt.

Magdeburgs pladser og gader

magdeburgottorichterstrasse

Foto: Otto-Richter-Straße i bydelen Sudenburg er en gade, hvor husene er malet i sprælske farver.


I byen er den centrale plads Hasselbachplatz som sammen med Damaschkeplatz er trafikknudepunkter og der, hvor man finder barer, kneiper, restauranter og Magdeburgs natteliv.

Den travleste plads i byen er Universitätsplatz - der er universitetet, operaen, stadtbibliotek og kontorbygninger. Ulrichsplatz er Magdeburgs grønne plads. Her stod før en kirke, men den blev bombet og i DDR tiden revet ned.

Langs Elben løber Elbuferpromenade med Pegelhaus, hvor man kan aflæse vandstanden i Elben. På Alten Markt ligger Rådhuset og en plads med rum til byfester, ugemarkeder og julemarkeder. På pladsen står „Magdeburger Reiter“, der sandsynligvis forestiller Kejser Otto 1.

Den største plads er Domplatz, hvor Magdeburgs vartegn, Magdeburger Dom, ligger. Her begyndte Magdeburg i sin tid. Der er også fint omkring Schellheimerplatz.

Den kendste gade i Magdeburg er Breite Weg, som engang var en af Europas skønneste barokgader. Kun i nr 178 og 179 står der idag barokhuse tilbage. Breite Weg forbinder Universitätsplatz med Hasselbachplatz og i den nordlige del er den gågade. En anden fin gade er Hegelstrasse med fine gamle huse.

Den østriske kunstner og arktiekt Friedensreich Hundertwasser er kendt for sine organiske, dekrative og knudrede bygninger. Den sidste bygning han tegnede står i Magdeburg og var færdig i 2005. Det hedder "Grünen Zitadelle", mærkeligt nok, og står på den grund, hvor Nicolaikirke før lå. Af den grund et kontroversielt byggeri i Magdeburg. Skal du tisse er det en særlig oplevelse for Hundertwasser har haft sin hånd på mange detaljer. Breiter Weg 10A - ikke langt fra Dom.

magdeburghundertwasserhaus

Foto: Hundertwasserhaus i Magdeburg. Wikipedia.


Museer og noget at lave

 • Kulturhistorische Museum Magdeburg
 • Kunstmuseum Kloster Unser Lieben Frauen med udstillinger af nutidskunst.
 • Otto-von-Guericke-Museum om byens stolte søn, fysikeren Otto von Guericke. Her er også en stump velholdt bymur tilbage.
 • Jahrtausendturm i Elbauenpark er et 60 meter højt trætårn, som ser ret futuristisk ud og beskæftiger sig med teknologi
 • Circusmuseum
 • Steinzeithaus Randau med et 4500 år gammelt stenalder hus i replikaDDR-Museumswohnung - en tre værelseslejlighed fra DDR tiden
 • Das Museumsdepot Sudenburg med sporvogne
 • Wasserstraßenkreuz Magdeburg
 • Zoo Magdeburg
 • STASI havde tidligere et fængsel på Moritzplatz. Der er nu et mindested, som man med mellemrum kan besøge.

Theater Magdeburg er byens førende teater. Men der er også Opera og Ballet at finde i Magdeburg. Der er mange nedlagte industrianlæg - og en del af dem er blevet til natklubber. Fx Festung Mark.

Stadtpark Rotehorn og Herrenkrugpark er dejlige grønne områder, hvis der bliver for lunt i Magdeburg. Du kan også besøge væksthuset Gruson-Gewächshäuser.

I Ottostadt ligger der stadig rester af de gamle fæsningsanlæg, som i 1600 tallet gjorde Magdeburg til Preussens stærkeste fæstningsanlæg - og alligevel lukkede de bare Napoleon ind i 1806. Området kaldes Ottostadt efter både den første tysk-romerske kejser Otto den 1 og fysikeren Otto von Guericke. To Otto'er, der har haft betydning for Magdeburg.

Byfesten i Magdeburg er hvert år i pinsen. Spectaculum Magdeburgense i maj er et stort middelalder event.

Hitlers grav

Den russiske efterretningstjeneste boede i Westendstrasse, der nu hedder Klausenerstrasse. I februar 1946 gravede russiske agenter i dyb hemmelighed resterne af Adolf Hitler, Eva Braun, Goebbelsfamilien, hunden Blondi og generalerne Burgdorf og Krebs ned i et dybt hul i Klausenerstrasse. I 1970 blev resterne gravet op igen, kremeret og hældt i floden. Læs mere om den affære her.

Bötel og Pottsuse - mad og drikke

Sachsen Anhalt har som andre dele af Tyskland sin andel af regionale specialiteter. Det gør det ikke til et stort køkken at komme efter, og der er tydeligt en del af det tyske køkken. Specialiteterne er „Bötel mit lehm und stroh“: Eisbein mit Sauerkraut, Erbsenpüree og kartofler, „Gehacktesstippe“ - en slags millionbøf med kartofler og „Pottsuse“ - smørrepålæg med svinekød, fedt og krydderier samt "Bollenwurst“ - en løgleverpølse. Braunkohl mit Klump - grønkål med kartoffelklumper. Så smør ganen, der venter lækkerier til din øl. Nå, jah, så er der jo også Däg’lbraod

 • Rådhuskælderen, Alter Markt 6, er her, som i andre tyske byer, et besøg værd for solid, tysk kost.
 • Selma & Rudolf, Gareisstr. 10 for det lidt finere køkken
 • Landgasthof Bauernstub'n i Mittagstrasse 1 lidt uden for Magdeburg i Niedere Bördedahlenwarsleben får også fine karakterer.
 • Landhaus Hadrys i An der Halberstädter Chaussee 1 Ottersleben også god mad. Med en Michelin BibGourmand. Hav visa kortet med.
 • Sudenburger Kartoffelhaus Das Magdeburger Kartoffelhaus, Schneidersgarten 2, har kartofler
 • Müggenwirt - myggeværten, An der Elbe 14 er biergarten ned til Elben.

Magdeburgs historie

I 1035 fik Magdeburg Magdeburgrettighederne, der tillod byen at udstille og holde møder. Det skabte handel i Magdeburg og i 1200-tallet blev Magdeburg en Hansestad. Magdeburglovene fik i det hele taget stor indvirkning på retstilstanden i Nordtyskland og godt ind i Polen. De blev kendt som germansk ret og domstolene i Magdeburg og i Lübeck havde stor indfyldelse på, hvordan handlen mellem folk blev reguleret. Med regulering af handlen var der bedre vilkår for vækst. 

Byen ligger ved Elben, så der er god mulighed for transport af vandvejen og Magdeburg blev med 20.000 indbyggere end af de største byer i det Tysk-romerske rige. Handel med både Flanderen og Nordsøen og sydpå mod Braunschweig.

Martin Luther prædikede i Magdeburg i 1524 og det betød, at borgerne forlod den romersk-katolske kirke.

magdeburg1600tallet

I 1618-48 rasede trediveårskrigen og den 20. maj 1631 massakrerede de kejserlige tropper under ledelse af Tilly og Pappenheim Magdeburg. Byen blev totalt ødelagt og 25.000 indbyggere mistede livet. Ødelæggelsen har fået flere tilnavne - fx Magdeburger Hochzeit (bryllup) – Magdeburg Opfergang eller ordet Magdeburgiseren betyder simpelthen ødelæggelse. Udtrykket “Magdeburger Hochzeit” eller Magdeburg Brylluppet beskriver den forsoning mellem Kejseren og Jomfruen af Magdeburg, der er afbilledet på byvåbenet. Magdeburg havde ellers i mere end 100 år havde afvist at betale til Kejseren.

I 1657 gennemførte borgmester og fysiker Otto Guerike (sit kendte eksperiment med luftens tryk med de magdeburgske halvkugler. Byens universitet er opkaldt efter ham. Ikke så meget er opkaldt efter Magdeburg.

Efter byens opblomstring blev den stort set udradderet i 30-årskrigen - og senere, som en del af Preussen blev den udbygget til at være Preussens stærkeste fæstning. Fæstningen er væk igen, men der er et lille tårn at se "Bastion Cleve". Og bymurstårnet med det mærkværdige navn "Kiek in de Köken" står også endnu. Det er fra 1431.

I 1882 passerede Magdeburg 100.000 indbyggere og blev til en storby.

Det holdt indtil 2. verdenskrig, hvor den blev lagt i grus for anden gang: 90% af den gamle bydel, 15 kirker og store dele af grunderzeitbydelene blev bombet. Magdeburg var lagt i grus for anden gang i historien.

Magdeburg blev indtaget af både amerikanerne og russerne, man da Sachsen-Anhalt efter aftale var Sovjetisk interessesfære trak amerikanerne sig ud igen.

Den russiske jagerpilot, Igor Alexejewitsch Belikow, var på besøg i Magdeburg den 13. marts 1969, da et femårigt barn faldt ud fra femte sal på Ernst-Reuter-Allee 24. Ham greb Belikow og fik ros for sin dåd: medaljer og en spillefilm Ein Held in Sekunden - Helt på sekunder. Den dag i dag står der en statue om heltegerningen. Der var brug for positive billeder af sovjetunionen og Jurij Gagarin gik forrest, og en mulighed for at hylde helten Belikow måtte DDR styret ikke gå glip af. Det var også ganske flot grebet.

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Sven Hazel: De fordømtes legion og andre historier...

Anmeldelse. Sven Hazel udgav i 1953 bogen ”De fordømtes legion” om sine oplevelser i det 27. panserstrafferegiment i kampene på Østfronten. I alt skrev ”Sven Hazel” 14 bøger om oplevelserne i 2. verdenskrig. Det er stærkt omdiskuteret om bøgerne er selvbiografiske og om de overhovedet  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Daniel Kehlmann: Opmålingen af verden

Anmeldelse. I slutningen af det 18. århundrede gav to tyskere sig til at opmåle verdenen: Alexander von Humboldt og Carl Friederich Gauss. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet den fantastiske og originale roman om to af Tysklands største videnskabsmand. Bogen udkom i 2006 og blev verdens næstmest solgte roman i 2 [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
1958: Gustav Seitz' skulptur af Käthe Kollwitz1958: Gustav Seitz' skulptur af Käthe Kollwitz

På Kollwitz-platz står en skulptur af kunsteren Gustav Seitz, som forestiller kunsteren Käthe Kollwitz. Käthe var vidne til proletariats urimelige levevilkår, til 1. Verdenskrigs lidelser og sulten og armoden i Tyskland bagefter. Det fortalte hun om i sin kunst, og Gustav Seitz har skabt en stærk skulptur som mind [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Karl Christian Lammers: Hvad skal vi gøre ved Tysk...

Anmeldelse. Lektor emeritus Karl Christian Lammers skrev i 2005 bogen: ”Hvad skal vi gøre ved Tyskerne bagefter? om det dansk-tyske forhold efter 1945. Bogen er ikke helt ny længere, men stadig en glimrende tour de force i det dansk tyske forhold efter 2. verdenskrig.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Jesper Vind: Det nye tyske højre

Anmeldelse. De fleste følger ikke med i tysk politik. I skrivende stund er der valg til forbundsdagen om kun en måned og danske medier rapporterer kun en gang i mellem. Det amerikanske præsidentvalg var væg til væg dækket i 1½ år. En af dem der følger med i Tyskland er Jesper Vind, der skrive [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1990: Dimitri W. Wrubel: Kysset på Muren1990: Dimitri W. Wrubel: Kysset på Muren

Det ømme kys mellem Leonid Brezhnev og Erich Honecker er det mest kendte billede på East Side Gallery i Berlin. Men hvorfor kysser de egentlig?

Billeder fra BerlinLæs mere
Jens Peder Østergaard og Jakob Thorup Thomsen: Mei...

Anmeldelse. Mein lieber Kristian fortæller historien om flere skæbner, der er bundet til de danske flygtninge lejre ved Karup under og efter Anden Verdenskrig.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere