Kienbaum – tophemmelige underjordiske sportsbjerge

Kienbaum. I en underjordisk bunker i Kienbaum, 40 kilometer sydøst for Berlin, skjulte DDR et tophemmeligt sportstræningscenter. Kun muren og atomkraftvåben var bedre bevogtet. Luftfotos viste intet andet end grøn skov. Men under jorden var virkeligheden en helt anden.

Anlægget under jorden tillod atleterne at træne under ændret lufttryk, når de skulle forberede præstationer i andre dele af verden. Atmosfæren i bunkeren kunne ændres, så træningen modsvarede lufttrykket i 4.000 meters højde. En slags bjergsimulater. Luftrykket i bjergene fremmer produktionen af røde blodceller, som øger transporten af ilt i kroppen. En slags naturlig doping, for jo mere ilt man kan transportere, des bedre sportspræstationer. Da centeret blev taget i brug i 1979 fandtes der ikke noget tilsvarende andre steder i verden.

Sport var et utroligt vigtigt element for DDR for at kunne demonstrere det socialistiske systems overlegenhed. Og når der nu ikke var høje bjerge i DDR, så kunne man selv lave dem ved at grave dem ned i jorden.

Næsten alle DDRs topatleter trænede i bunkeren mellem 1979 og 1990. Atleterne måtte underskrive erklæringer om ikke at røbe noget om centeret og der var strengt fotoforbud. Men det har næppe være fedt at træne i beklumret luft med lysstofrør bag 3 meter betonvægge og farverne holdt i festlige grønne og brune DDR toner. Atleterne var låst inde under jorden i timevis, og måltiderne blev leveret gennem en sluse.

Atleternes blodtryk og puls blev nøje overvåget af læger for bedre at kunne forstå, hvordan træning i højderne fungerede. Stedet var også fyldt med overvågningskameraer, der kunne styres fra et kontrolrum. Efter træningen kunne atleter og trænere sammen gennemgå videoerne.

Atleter træner fortsat i højderne, men siden 1990 har ingen vist haft lyst til at fortsætte træningen under jorden.

Om bunkeren i dag bruges til polititræning vides ikke, men området indeholder mange flere almindelige træningsfaciliteter for atleter. Området er i dag sportsskole for forbundspolitiet i Tyskland og de store træningsanlæg anvendes stadig af tyske sportsfolk før vigtige konkurrencer, verdensmesterskaber og olympiske lege. Af de 468 tyske deltagere ved olympiaden i Beijing i 2008 havde 200 trænet i Kienbaum.

Læs mere om Kienbaum her: https://taz.de/Museum-im-alten-Trainingsbunker/!5539575/

Lidt uklart om sportsanlæg og bunkeren kan besøges.Men sportsfolk kan booke et ophold med forplejning.

Kienbaum – Olympisches und Paralympisches Trainingszentrum für Deutschland e.V.
Puschkinstraße 2
15537 Grünheide /OT Kienbaum

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Museum for nutidskunst - Hamburger BahnhofMuseum for nutidskunst - Hamburger Bahnhof

Museum für Gegenwart - der såmænd bare betyder nutid - udstiller nutids kunst fra 1960 og frem. Museumet er placeret i den ombyggede banegård Hamburger Bahnhof, som blev opført i 1846 - 1847. I 1987 åbnede den som udstillingsbygning, og her er en række af de store udstillinger blevet afholdt: 'Die re [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Kunstguide - hvor finder du kunsten i BerlinKunstguide - hvor finder du kunsten i Berlin

Berlin flyder over med kunstmuseer, så hvor skal man snart begynde og hvor skal man slutte? For en ting er sikkert: Du kan ikke nå dem alle sammen - hverken den første, anden eller tredje weekend i Berlin. Nedenfor er der lidt information om, hvad ud kan finde hvor. Det er aldrig rart at skulle vælge. Men kan du kun n&ari [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Kunstnerkolonien ved SchwielowseeKunstnerkolonien ved Schwielowsee

Sejlskib i let oprørt have - af maleren Wecker Syd for Potsdam ligger den idylliske sø Schwielowsee og ved sydspidsen af søen ligger det gamle fiskerleje Ferch. Her ligger en hyggelig udflugt.

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
På tur syd for Berlin På tur syd for Berlin


Foto: Markedspladsen i Wittemberg. Foto: Stig Yding Sørensen, 2012 Tag på udflugt syd for Berlin. "Syd" er her vest for motorvejen E51 mod Halle og Leipzig og syd for motorvejen stik øst mod Frankfurt an der Oder og Polen.  Det bliver ikke varmere, men der er masser at se og besøge.

Udflugter fra BerlinLæs mere
Det blå sygesikringsbevis skal med til Berlin

Det gule sygesikringsbevis gælder i Europa - men det er ikke sikkert, at de ved det på det sygehus eller hos den vagtlæge du har brug for, når du er ude at rejse. De kender ofte kun det blå sygesikringsbevis - EU-sygesikringsbeviset. Sørg derfor for at få et blåt sygesikringsbevis med på [ ... ]

Nyttig videnLæs mere
Victoria Park - Kreuzbergs vugge

Kreuzberg har fået sit navn efter Kreuzberg-bakken på 66 meter, der ligger i den sydlige del af byen tæt på Tempelhof lufthavnen i Victoria Park. Kreuzberg-bakken er Berlins højeste, naturlige punkt. Omkring år 1300 var bakken kendt som Tempelhofer Berg og blev ejet af Fransiskanere. Siden blev den kendt  [ ... ]

Pladser og veje i BerlinLæs mere
Gedäctniskirche og kvarteret omkringGedäctniskirche og kvarteret omkring

Efter murens fald oplevede det vestlige centrum med Kurfürstendamm og Tauntzienstrasse omkring Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche et brat fald i interessen fra turister og investorer. Alt handlede om det nye Mitte i Østberlin, Friedrichstrasse, Potsdamer-platz. Men selvom interessen faldt, så er området stadig det  [ ... ]

Det nye BerlinLæs mere