Waren – frisk luft og søvand

waren

Waren er en lille by midt i den nordlige ende af den store sø Müritz som ligger i Mecklenburg mellem Berlin og Rostock. En hæderlig provinsby med 21.000 indbyggere. Søen Müritz er Tysklands største sø med et areal på 117 kvadratkilometer. En række andre søer støder også op til Waren: Kölpinsse, Tiefwarensee, Feisnecksee, Melzer See, Waupacksee og midt i byen ligger Herrensee.

Waren trækker turister til med en hyggelig gammel by med historiske bygninger, naturoplevelsesudstillingen Müritzeum, festspillene Müritz-sagaerne, havnen, søerne og naturen. Alt efter hvornår du kommer har Waren til en dag eller to eller et længere kurophold.

Hvad skal du se

Hovedattraktionen er naturen og søerne. Og det kan klart anbefales at leje en båd og nå Waren fra søsiden. Müritz søen er et lille hav på 117 kvadratkilometer. Til sammenligning er Danmarks største sø, Arresø, på 39 kvadratkilometer. Müritz må ikke forveksles med Müritzsee, som er en mindre sø, den er forbundet med. Med kanaler og floder og sluser kan du sejle herfra og til Berlin – eller videre over hele Europa.

Masser af muligheder for at leje et sommerhus langs brederne, men det er flodsejladsen som hitter her. Det kan ikke anbefales varmt nok. Sejlads og bademuligheder er for børn og voksne.

Vil du vide mere, så besøg Müritzeum med nordtysklands største ferskvandsakvarium, som fortæller om livet i søerne omkring Waren. Og udstillingerne fortæller også om de UNESCO beskyttede bøgeskove i Tyskland. Kan du li Den Blå Planet på Amager eller Naturama i Svendborg, så er der noget for alle naturinteresserede her. Både børn og voksne.

Ellers er det spadsereturen rundt i byen med de gamle kirker og bygninger og mindesmærker. En tur i teateret og se Müritz-sagerne skulle også være spetakulært. I maj er der en større sejlerfestival med skibe og gæster i byen. Og kan du svømme hurtigt vil du måske være med i Müritz-Schwimmen, som hvert år lokker flere hundrede svømmere ud på en strækning af 1950 meter.

Trænger du til et kurophold har Warren tilbud om wellnesshoteller med varmesaltbade, (Thermalsoletherapie), kulsyrebade, koldvandsterapi ned til -110 grader celcius, vandterapi, infrarøde kabiner, UV-behandlinger, rygeafvænning, terapier for trauma, smerte, mobning, spiseforstyrelser, udbrændthed – og lys og luft til golf, spa, vandsport og sund mad.

Om mad – prøv det hyggelige "Altes Reusenhus", Schulstraße 7 som har fisk på menuen. Skal du flotte dig lidt, så er der Kleines Meer på Alter Markt 7 eller Blüchers i Schloss-strasse i Göhren-Lebbin 12 kilometer væk.

Warens historie

Waren er omtalt af den alexandrinske geograf Claudius Ptolomæus allerede 150 år efter kristi fødsel. Ptolomæus kaldte byen for Viunum, men selve navnet stammer måske fra slaviske sprog og kunne betyde krone eller ravn. Det kan også komme fra den germanske stamme Warini. Det fortaber sig i fortidens tåger. I hvertfald går de ældste menneskespor ved Waren tilbage til 2.900 f.kr. Så i mindst 5.000 år har stedet tiltrukket mennesker.

I middelalderen ved man mest om byerne fra de fyrster, der havde herredømmet. Fx Nikolaus ll, som var Herr zu Werle-Parchim. Han var blandt andet gift med Richsa af Danmark, der var en datter af den danske konge Erik af Pommern. Da Nikolaus ll's slægslinie udløb overtog Hertugen af Mecklenburg området i 1436. I 1547 skiftede reformationen den anerkendte tro fra paven i Rom til protestanterne.

Waren ligger på en gammel øst-vest handelsrute mellem Stargard og Wismar og byen er vokset omkring Georgenkirche (skt. Jørgens kirke) på Alten Markt. Byer på den tid voksede inden for bymure og med tømmer og strå-tag og åbne ildsteder var byer rene brandfælder. Waren brændte fx i 1568, 1656, 1671, 1678, 1692 og hele to gange i 1694 og seks gange i 1699. Branden i 1568 tog næsten hele byen. Man boede også tæt, så sygdomme hærgede også - fx i 1580 ”spansk snue” og i 1583 og 1625 pest.

Og som om det ikke var nok, så blev byen ødelagt 10 gange i trediveårskrigen 1618-1648. Både de katolske styrker, de svenske styrker og kroatiske lejesoldater drog hærgende igennem Waren. Kroaterne var frygtede i hele krigen, og i Danmark fik de deres eget ord: krabater. De havde tørklæder om halsen og det dannede mode i Paris, som klædte sig som kroaterne, a la croate, som blev til cravate - et slips. Sproglige spor efter trediveårskrigen.

I begyndelsen af 1700-tallet gik man over til tegltag og borgerne lærte at kunne bekæmpe brande selv. Hvorfor man ikke tidligere fik styr på brandbekæmpelsen fortaber sig, men det er mærkværdigt i lyset af dels de mange brande og dels alt det søvand der omgiver Waren.

Waren blev igen molestreret i den store nordiske krig (1700-1721) med skansebygning og levering af forsyninger og senere igen i 7 årskrigen (1756-1763), hvor de preussiske styrker jagtede nye rekrutter. Så var der fred nogen tid indtil Napoleons styrker og General Blüchers styrker kæmpede i området og Napoleons franske styrker besatte landet og indførte franske love i 1806.

I 1920 var den gal igen under Kapp-statskuppet (Kapp-Putsch) den 17-18 marts, hvor det kom til både kampe og skyderi og dræbte i gaderne. I 1931 – to år før Adolf Hitlers magtovertagelse – var nationalsocialisterne det største parti og i 1932 var borgmesteren i Waren nazist. I 1930erne blev byens jøder forfulgt, fordrevet og slået ihjel i KZ-lejre. Synagogen blev solgt til en møbelsnedker og i 1942 boede der ikke længere jøder i Waren. Det store metalværk, Mecklenburgische Metallwarenfabrik m. b. H. Waren (Memefa), havde masser af tvangsarbejdere ansat under krigen.

Anden verdenskrig kostede 1.400 borgere livet, og da den Røde Hær uden modstand trængte ind i byen var den nærmest omdannet til feltlazaret.

I 1945 indsatte russerne kommunisten Friedrich Dethloff som borgmester og NKVD’s bygning i Kietzstrasse 10 var berygtet som „Haus des Schreckens“ med hårde forhør og mishandlinger. Mere end 6.000 preussere, der var fordrevet fra øst, blev bosat i byen, som voksede til næsten 20.000 indbyggere. 30 procent af indbyggerne var flygtninge. Russerne tog fabriksanlæggene i byen til Rusland som krigsskadeserstatning, hvor de højst sandsynligt er gået til.

I DDR hørte byen til Bezirk Brandenburg. I 1970’erne blev der lavet omfattende trafiksanering og mange gamle bygninger blev revet ned. Det fik indbyggerne til at arbejde for at bevare resten, så der i dag er en gammel bydel at se. Det var kold krig og i nærheden af Waren havde den røde hær et atomraketlager med kortrækkende ballistiske missiler (SS-12).

Efter genforeningen blev Waren saneret og anerkendt for sin friske luft med titlen ”Staatlich anerkannter Luftkurort”. Så det skulle være sikkert og vist. 5.000 kvadratkilometer skov rundt om Waren i DDR tiden var udlagt som stats jagt område og ikke for almindelige borgere. De blev nu til naturparker.

Læs mere om Warens historie her.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Lonely Planet (2019): Berlin

Anmeldelse. Lonely Planet er en af verdens største specialister i guidebøger. Det er ”Turen går til…” gå hjem og læg dig på de fleste punkter. I hvert fald, hvis du orker at læse din guide bog på engelsk. Berlin-guide har set på Lonely Planets guide til BERLIN.

GuidebøgerLæs mere
Stettin - Polsk storby på kanten til TysklandStettin - Polsk storby på kanten til Tyskland

Szczecin er en havneby i det nordvestlige Polen med 400.000 indbyggere. Det er den næststørste havneby i Polen. Szczecin har mere end tusind års historie – og langt det meste af den historie er kasjubisk, tysk, svensk, russisk, fransk og dansk. Det tyske og danske navn for byen er Stettin. Kasjuberne kalder byen for Szcze [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Røde Kors museet i Friedenau

Røde Kors kender alle i hele verden. Den neutrale hjælpe organisation, som har fokus på mennesket og hjælper upartisk. I Berlin er der et lille museum for Røde Kors. Museet viser historien om Røde Kors fra 1863 og til i dag – og om, hvordan Røde Kors var delt under den kolde krig.

Historie- og kultur museer Læs mere
1945 2. maj - Berlin overgiver sig ved et sofabord

Den 2. maj 1945 kapitulerede Berlin. Krigen var ikke slut, men våbene tav i Berlin. Aftalen om våbentilstand blev underskrevet af den tyske general Weidling foran den sovjetiske general Vasily Ivanovich Chuikov ved sofabordet i en stuelejlighed i Schulenburgring 2 i Tempelhof. 6 dage senere fulgte hele Tyskland med.

Berlins historieLæs mere
Fuchsbau bunkeren i Bad Sarow - rævegrav for nazis...

I sommeren 1943 besluttede waffen-SS at det var nødvendigt med en efterretningsbunker, og de fandt en passende plads nær Bad Sarow i Rauener Berge sydøst for Berlin. Med vanlig SS dramatik blev bunkeren kaldt "Fuchsbau" - rævegraven. Bunkeren blev efter krigen overtaget af DDR styret. I dag er den åben for besø [ ... ]

Krigens spor omkring BerlinLæs mere
Urban Nation – Verdens største museum for street a...

Verdens største museum for street art ligger i Berlin i Schöneberg – ikke langt fra Nollendorfplatz. Street art er den kunst, som normalt bliver hængt på husmure, busser eller togvogne. Ikke altid lovligt og nogen gange både påtrængende og grimt. Nogle omtaler det blot som grafitti. Street art har nog [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Schorheide, Chorin og Niederfinow - ud i Tysklands største fredede områdeSchorheide, Chorin og Niederfinow - ud i Tysklands...

60 km nordøst for Berlin ligger det fredede landskab Schorheide-Chorin, som er en af Tysklands største skove. Og udover at søge mod roen i de dybe skove kan du i nærheden besøge den store skibselevatoren fra 1934 i Niederfinow og noget derfra ligger det middelalderlige Kloster Chorin. Her er der koncerter om somm [ ... ]

Udflugter fra BerlinLæs mere