Malchow - byen på øen

Inselstadt Malchow ligger midt ude i Malchowersee en halvtimes tid syd for Rostock. Fordi den gamle del af byen ligger på en ø har byen det officielle tilnavn ”Inselstadt”. Den er en kurby og bryster sig af sin rene luft og kalder sig også ”Luftkurort”. Mange tilnavne, men her bor dog kun lidt over 6.500 Mecklenburgske sjæle. Raritetsmuseet og Orgelmuseet er måske det der lokker turisten til?

Historien går mere end 1000 år tilbage fordi Otto I. den Store, som senere blev tysk-romersk kejser, her i det herrens år 955 havde et stort slag mod den lokale befolkning, Venderne. Det er som bekendt let at sige, hvor Tyskland og de germanske stammer begynder. Nemlig ved Rhinen – det er langt vanskeligere at sige, hvor de østlige grænser går, for germanske og slaviske (vendere, polakker, ukrainere, russere) har boet langt mod øst som et kludetæppe af sprog og kulturer. Også danskerne kæmpede mod venderne, der lavede pirateri og overfald på de danske kyster. Den vendiske kultur har til i dag kun overlevet i Spreewald syd for Berlin, hvor der er så sumpet og vådt, at ingen har orket at vade ind efter dem.

Som alle andre byer i Tyskland led Malchow også under trediveårskrigen, og der blev den gamle træbro til fastlandet ødelagt. Der var ikke penge til en ny, så man klarede sig med en færge. Først i 1844 kom der igen en fast forbindelse. Og en i 1863 blev det til en drejebro af træ, som delvist består den dag i dag.

I nazi-tiden byggede firmaet Dynamit AG Alfred Nobel & Co. en sprængstoffabrik, hvor der arbejdede 5.500 mennesker. Der er få rester i skovene tilbage af lejren. Halvdelen af arbejderne var udenlandske tvangsarbejdere, og i 1943 fik byen en ”Ausenlager” altså en slags udlægger fra KZ lejren Ravensbrück, der var for kvinder. Hundrede kvinder, herunder ungarske jøder, arbejdede her under så forfærdelige vilkår, at mange mistede deres liv. Nazisterne rømmede lejren i 1945 og sendte fangerne på en dødsmarch, som kostede flere livet. På grunden blev der fundet 375 døde.

Volden fortsatte da russerne rykkede ind. I villaen i Gartenstraße 19 boede den sovjetiske kommendantur og i 1945/46 var russerne meget optaget af rygter om ”vareulve”. Vareulvene var angiveligt fanatiske unge nazister, som ville blive bag linjerne og myrde og dræbe. Det fik russerne til at jage unge mennesker og slæbe dem til tortur, fængsling og henrettelser for meget små forseelser. Læs fx bogen ”Sløjfen i Stalins skæg”, som er anmeldt af berlin-guide.dk.

I Malchow blev tredive unge fængslet, hvor de blev mishandlet, nogen tog livet af sig selv, andre endte i den kommunistiske version af Sachsenhausen – kaldet speciallager 7 – og først mellem 1950 og 54 blev de sidste overlevende frigivet. I villaen er der en mindesten for de unge.

Siden murens fald har en fjerdedel af indbyggerne forladt Malchow.

Seværdigheder

Video: Lille turistvideo om Malchow fundet på Youtube. Det er ok at skrue ned for lyden.

Som andre småbyer er det først og fremmest kirkerne, som står tilbage efter århundrederne. Klosterkirken fra 1235, drejebroen, de hyggelige gader, en fin gammel stubmølle og rester af en gammel bymur fra det 10/11 århundrede.

Museer

I klosteret er det Mecklenburgske Orgelmuseet indrettet. Det er uklart om der lige frem er et orgelmuseum i hvert af de tyske länder, men her finder du i hvert fald det Mecklenburgske. Her er instrumenter fra hele Mecklenburg og orgelbyggeri gennem 2000 år gennemgås. Du kan også prøve at spille på et orgel, og nogle dage er der koncerter på orgel i kirken.

Det lille raritetsmuseum, Kiek in un wunner di, har alle mulige ting og sager - og man må gerne røre og prøve. En ægte børneoplevelse. Hvad er fx en Tefifon? eller en Schusterkugel? Det må du "Kikke ind og undre dig" over.

DDR museum er indrettet i den gamle biograf, hvor hverdagslivet i DDR præsenteres med alt fra det at være FDJ til radioteknik. Lidt de forhåndenværende søm.

I klosteret ligger også Stadt- und Heimatmuseum, det lokalhistoriske museum, med skolestue, et skomagerværksted og et køkken fra 1920’erne. Altid interessant at besøge og sammenligne med vores egen fortid, som den fx kan studeres i Den Gamle By i Århus.

Abeskoven – Affenwald – er en 3,5 hektar stor dyrepark med aber – og geder. Også en kæmpe sommerkælkebakke på 450 meter, hvor man farer ned af et tidligere affaldsdepot. Det er cirkulær økonomi.

Byfesten – og sådan en har tyske byer og nogle gange flere – hedder i Malchow ”Malchower Volksfest” og er den ældste af slagsen i Mecklenburg. Volkefesten hører til den immaterielle del af UNESCO kulturarven. Der er orkester, optog, fyrværkeri, belyste både på søen, øl, pølser og fest. I almindelige år er det første weekend i juli. Så kan du planlægge med at være der eller ikke at være der.

Malchow er ikke kendt for mange personligheder, men Katrin Rutschow-Stomporowski voksede op her. Hun blev olympisk mester i roning.

Se Malchows hjemmeside.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Søren Kams erindringer: Et liv uden fædrelandSøren Kams erindringer: Et liv uden fædreland

Foto: SS parade i Berlin i 1938 for Adolf Hitler. Her var Søren Kam dog ikke med. Bundesarchiv, Bild 146-1972-061-38 / CC-BY-SA 3.0 Anmeldelse. SS-soldaten Søren Kam var hele sit voksne liv eftersøgt i Danmark for mordet på den danske journalist og avisredaktør Carl Henrik Clemmensen. Han skjulte sig i Tyskland  [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Tyske ferielejligheder Tyske ferielejligheder

Det kan lade sig gøre at finde en udemærket feriebolig via en tysk udlejer. Skal du finde en feriebolig i Berlin så husk, at en feriebolig på tysk hedder "Ferienwohnung" og at det oftest forkortes FeWo. Det letter google-arbejdet. Eller brug AirBnB. Berlin har strikse restriktioner for private udlejning af boliger til fer [ ... ]

Bo i BerlinLæs mere
Seelowhøjderne - Slaget om BerlinSeelowhøjderne - Slaget om Berlin

Foto: Sovjetisk artilleri under angrebet på Berlin. Wikipedia. Den anden verdenskrig i Europa sluttede med Berlins fald. Et af mindestæderne er Seelow 40 kilometer øst for Berlin, hvor det endelige angreb på Berlin blev sat ind med 1.000.000 russiske soldater.

Krigens spor omkring BerlinLæs mere
1918: Philip Scheidemann udråber Weimar republikken1918: Philip Scheidemann udråber Weimar republikke...

Billedet viser Philip Scheidemann, der fra vestbalkonen på Reichstagsbygningen (andet vindue) udråber Weimarrepublikken til folkemængden nedenfor og for hele tyskland den 9. november 1918. Den 9. november 1918 var en afgørende og dramatisk dag i Tysklands historie.

Billeder fra BerlinLæs mere
Trabimuseum i Berlin - Verdens ringeste bil på eget museumTrabimuseum i Berlin - Verdens ringeste bil på ege...

Trabimuseet i Berlin. "Trabi" er det tyske kælenavn for den østtyske bil Trabanten.Egentlig et skækkeligt køretøj, men det har opnået kultstatus især i Berlin. Og så bilen fået sit eget museum.

TransportmuseerLæs mere
Egevang & Kornmaaler: 90files - familieguide til BerlinEgevang & Kornmaaler: 90files - familieguide til B...

Anmeldelse. Jacob Egevang og Michael Kornmaaler har begået en solid guide til Berlin, som de kalder 90files. De 90files dækker over 90 familieoplevelser i Berlin. De to har ligesom Berlin-guide suset rundet i Berlin de sidste 5 år. De har prøvet det hele. De er værd at lytte til.

GuidebøgerLæs mere
Biblioteker og arkiver i Berlin - Berlin for bogormeBiblioteker og arkiver i Berlin - Berlin for bogor...

Foto: Annakika, 2012 Biblioteker er samlinger - og i Berlin er der flere biblioteker og arkiver, som du skal være opmærksom på. Skal du ikke låne noget har de ofte en læsesal, hvor man kan fordybe sig eller et lytterum, hvis det musik, du gerne vil høre.

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere