Neubrandenburg med middelaldermur

Neubrandenburg er Mecklenburgs tredjestørste by og ligger i det sydøstlige hjørne. Kendt for især sin gotiske middelaldermur, der er verdens mest velbevarede. Muren er 7 meter høj og 2,3 kilometer lang med flere porte. Fuldstændig som i middelalderen. Flot mur, men pænt charmeforladt by set med turistøjne.

Byen er grundlagt i 1200-tallet og voksede pænt indtil trediveårskrigen 1618-48. Svenske og katolske troppede kæmpede her og lagde stort set byen øde. Det var brutale slag, hvor der blev myrdet og ikke taget fanger. Der sidder en mindeplade for kriges ofre i Friedlander-Tor.

Det samme skete i 1945, hvor den røde hær ødelagde omkring 80 procent af den gamle by. 600 mennesker tog sig selv af dage i samme forbindelse. Mange af de historiske bygninger er genopbygget. Neubrandenburg er desuden berygtet for en stor tvangsarbejdslejr, Stalag ll-A, som nazityskland havde lige i nærheden.

Hvad skal man se – muren naturligvis og her har ”Die mauer” en anden klang end i Berlin. For her henvises til det middelalderlige fæstningsværk. Hvis du er I Neubrandenburg, så gå turen rundt for den store mur er usædvanlig og flot. Men den indrammer en bykerne, der har ganske får bygninger fra før 1945. Det meste er DDR boliger.

Det 56 meter høje hus for kultur og uddannelse står midt på markedspladsen. Det er fra 1956 og er også kaldt for ”kulturfingeren”. Øverst er der en udsigsplatform og en cafe.

Med 65.000 indbyggere er Neubrandenburg i dag en middelstor købstad.

Museer:

  • Det regionale museum. Museet er indrettet i det tidligere franziskanerkloster og fortæller Neubrandenburgs historie. Regionalmuseum Neubrandenburg, Treptower Straße 38. Det fortæller kort byens historie og om fundene fra bronzealderslaget ved Weltzin. Udemærket lille museum. Ca 30 minutter.
  • Det sandsynligvis mindste forsikringsmuseum, der er indbygget i bymuren.
  • Miniature modeludstillingen

Ikke langt fra Neubrandenburg, i nærheden af landsbyen Weltzin, har man afdækket en slagmark fra bronzealderden, hvor måske 4.000 soldater kæmpede. Den første knogle blev fundet i 1996 og siden er det bare væltet op af jorden fra det, som måske er Europas ældste og største slagmark.

Vil du svømme og er det sommer, så er der bademuligheder ved Tollensee, som er den største og reneste sø i Mecklenburg.

Alt i alt har du brug en god time for at få indtryk af Neubrandenburg. Det er ikke en turistmagnet.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Gaslygte museum - lys fra gamle dageGaslygte museum - lys fra gamle dage

På hjørnet af Straße des 17. Juni og Klopstockstraße står en flot række af gaslygter fra hele Tyskland og fra landene omkring. Du er kommet på gaslygtemuseum og det er ganske gratis at gå en tur og lade sig oplyse.

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere
LittleBigCity - Berlin's historie i miniature

  LittleBigCity er en 3D model by af Berlin. Udstillingen tager dig med gennem Berlins historie fra den lille landsby, over middelalderen til den industrielle revolution, gennem krige, DDR og det moderne Berlin. 

Børne tipsLæs mere
1864 - sporene efter krigen med Danmark1864 - sporene efter krigen med Danmark

Die Erstürmung der Insel Alsen durch die Preußen, Wilhelm Camphausen, 1866 I 1864 var der krig mellem Danmark og Preussen, der fik støtte af Østrig. Den kaldes også den 2. Schleswigske krig, for vi var også oppe at toppes i 1848. Krigen varede knapt et halvt år fra 1. februar – 20. juli 1864. Danm [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
STASI arkiverne - 50 kilometer dårlig samvittighed...

I arkiverne i STASIs hovedkvarter er der gemt 111 kilometer papir, billeder og lyd optagelser, som ministeriet for statssikkerhed opbevarede. Der var ingen computere -men 18 millioner indeks kort holder styr arkivalierne. Der er mere end 1 million fotos og 90.000 videoer, film og lyd optagelser.

DDR og den kolde krigLæs mere
Friedrichstrasse - fra ende til andenFriedrichstrasse - fra ende til anden

Gåturen gennem Friedrichstrasse er 4 kilometer lang inkl. et par afstikkere. Det er ikke langt, men ruten tager dig fra en lidt træt del af Kreuzberg over noget af det mest elegante Berlin har at tilbyde til teaternattelivet.

Berlin til fods Læs mere
Jennifer Teege: Amon - min bedste far ville have skudt migJennifer Teege: Amon - min bedste far ville have s...

Foto: KZ-Kommandant Amon Göth på balkonen i hans villa med cigaret og riffel. Fra balkonen kunne han skyde tilfældigt udvalgte fanger i KZ-lejren Plaszow. Anmeldelse. ”Amon - Min bedstefar ville have skudt mig” er Jennifer Teeges fortælling om hendes bedstefar. Bedstefar var Amon Göth, som var nazistisk le [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Simon Olsson og Tommy Jonason: TATE – Dansk-tysk dobbeltagent under anden verdenskrigSimon Olsson og Tommy Jonason: TATE – Dansk-tysk d...

Anmeldelse. Du kender Agent 007, men har du hørt om Agent 3725 / aka TATE /aka Leonhard / aka Harry Williamson / aka Wulf Schmidt?. Wulf Schmidt var dobbelt agent under anden verdenskrig. Tyskerne var overbevist om, at de havde fået placeret en agent i England. Det havde de også, men den hemmelige agent var gået i britisk [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere