Neubrandenburg med middelaldermur

Neubrandenburg er Mecklenburgs tredjestørste by og ligger i det sydøstlige hjørne. Kendt for især sin gotiske middelaldermur, der er verdens mest velbevarede. Muren er 7 meter høj og 2,3 kilometer lang med flere porte. Fuldstændig som i middelalderen. Flot mur, men pænt charmeforladt by set med turistøjne.

Byen er grundlagt i 1200-tallet og voksede pænt indtil trediveårskrigen 1618-48. Svenske og katolske troppede kæmpede her og lagde stort set byen øde. Det var brutale slag, hvor der blev myrdet og ikke taget fanger. Der sidder en mindeplade for kriges ofre i Friedlander-Tor.

Det samme skete i 1945, hvor den røde hær ødelagde omkring 80 procent af den gamle by. 600 mennesker tog sig selv af dage i samme forbindelse. Mange af de historiske bygninger er genopbygget. Neubrandenburg er desuden berygtet for en stor tvangsarbejdslejr, Stalag ll-A, som nazityskland havde lige i nærheden.

Hvad skal man se – muren naturligvis og her har ”Die mauer” en anden klang end i Berlin. For her henvises til det middelalderlige fæstningsværk. Hvis du er I Neubrandenburg, så gå turen rundt for den store mur er usædvanlig og flot. Men den indrammer en bykerne, der har ganske får bygninger fra før 1945. Det meste er DDR boliger.

Det 56 meter høje hus for kultur og uddannelse står midt på markedspladsen. Det er fra 1956 og er også kaldt for ”kulturfingeren”. Øverst er der en udsigsplatform og en cafe.

Med 65.000 indbyggere er Neubrandenburg i dag en middelstor købstad.

Museer:

· Det regionale museum. Museet er indrettet i det tidligere franziskanerkloster og fortæller Neubrandenburgs historie. Regionalmuseum Neubrandenburg, Treptower Straße 38. Det fortæller kort byens historie og om fundene fra bronzealderslaget ved Weltzin. Udemærket lille museum. Ca 30 minutter.

· Det sandsynligvis mindste forsikringsmuseum, der er indbygget i bymuren.

· Miniature modeludstillingen

Ikke langt fra Neubrandenburg, i nærheden af landsbyen Weltzin, har man afdækket en slagmark fra bronzealderden, hvor måske 4.000 soldater kæmpede. Den første knogle blev fundet i 1996 og siden er det bare væltet op af jorden fra det, som måske er Europas ældste og største slagmark.

Vil du svømme og er det sommer, så er der bademuligheder ved Tollensee, som er den største og reneste sø i Mecklenburg.

Alt i alt har du brug en god time for at få indtryk af Neubrandenburg. Det er ikke en turistmagnet.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Erlebnis-Dorf Elstal - Rutchebaner og vilde opleve...

Berlin mangler et godt Tivoli. Luna-park henstår som spøgelsesby og i løbet kommer omrejsende tivolier forbi. I kanten af Berlin – vest for Spandau i landsbyen Elstal er der nu et lille tivoli: Karls Erlebnis-Dorf Elstal.

Børne tipsLæs mere
Baedeker’s Berlin und Umgebungen [1887]

Anmeldelse. Baedeker’s Berlin und Umgebungen er en af verdens første moderne rejseguides til storbyferier. Mit eksemplar er fra 1887. Det er en gammel svend, så det er på tide med en anmeldelse på Berlin-guide.dk

GuidebøgerLæs mere
Philip Kerr: Berlinerblåt

Anmeldelse. Kort tid før Hitlers 50 års fødselsdag bliver en mand skudt i Hitlers bayerske idyl: Berchtesgaden. Ovenikøbet på terrassen til Hitlers nye ”the-hus” Haus Kehlstein. Et fantastisk brud på sikkerheden og detektiven Bernie Gunther bliver beordret til Berchtesgaden af generalerne Reinhard  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Futurium – I diskussion med fremtiden

Almindeligvis handler udstillinger og museer om nutiden og fortiden. Men Futurium i Berlin handler om fremtiden: Hvordan ønsker vi at leve? Det er ikke givet, hvordan vores fremtid bliver. Metrologerne ved ikke engang hvordan vejret bliver om en uge, og selvom Finansministeriet har regnet 10 år frem med alt andet lige – så  [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Nytårsguide til Berlin

Berlin i nytåret. Warum nicht. TV-billederne fra Brandenburger Tor med musik og fyrværkeri på den helt store klinge sidder på nethinden. Ligesom nytår på Times Square, fyrværkeriet ved Sidney Operahouse eller med Eiffeltårnet som baggrund. Der er bare steder ... og heldigvis er Brandenburger Tor ikke  [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
1864: Wilhelm Camphausen: Preussernes storm på Als1864: Wilhelm Camphausen: Preussernes storm på Als...

Die Erstürmung der Insel Alsen durch die Preußen am 29. Juni 1864 hedder Wilhelm Camphausen (1818-1885)'s billede af Preussernes sejrrige angreb på de danske bastioner på Als i 1864.

Billeder fra BerlinLæs mere
Kunsthaus Dahlem - moderne tysk kunst

Kunsthaus Dahlem har siden 2015 løbende haft udstillinger af efterkrigstidens moderne kunst fra både Østtyskland og Vesttyskland. Udstillingerne er skiftende. Huset rummer også en skulpturhave med skulpturer af Bernhard Heiliger, som går for at være en af Tysklands vigtigste kunstnere siden 1945. Heiliger d&osl [ ... ]

KunstmuseerLæs mere