Falkensee - sovebyen du ikke gider at besøge

Falkensee er en middelstor provinsby med 44.000 indbyggere i Berlins nordvestlige udkant. Et område der også kendes som „Speckgürtel“ – eller "baconbæltet". Et slang udtryk for forstadsbyer til større byer i Tyskland. Mod sydøst er Falkensee vokset sammen med Falkenhagener Feld og Staaken, som begge hører til Spandau og dermed Berlin. Nord for byen ligger den store sø Falkenhagener See. Falkensee blev til Falkensee i 1920, da de to landsbyer Falkenhagen og Seegefeld blev lagt sammen. Man snuppede lidt navn fra hver landsby.

Det er et område som har levet det stille provinsliv siden det blev noteret med navn første gang i 1225 (Seegefeld). I 1933-45 oplevede både nazisternes forfølgelse af kommunister, og fanger, der var udkommanderet fra KZ Sachsenhausen. Ved krigens slutning i 1945 boede 32.500 mennesker i Falkensee, fordi mange udbombede berlinske familier havde søgt tilflugt der. Efter krigen havnede Falkensee i DDR. Indtil 1971 lå der øer, enklaver, i Falkensee, som hørte til Vestberlin og dermed vesten, men efterhånden fik man byttet sig til et sammenhængende område.

Ved murens fald boede der 22.000 mennesker i Falkensee, men det tal er med tiden vokset til det dobbelte. Det er attraktivt for berlinere med nærheden til Berlin og så alligevel at bo i det grønne. Men det er en soveby for Berlin, og for turister er her knapt til et kort ophold. Falkensee hjemmeside påstår ellers frejdigt, at her er der masser af se. Det er nok for højstemt.

Der er sikkert rart at bo, men som turist svarer en dag i Falkensee til at fyre en dag i Skovlunde vest for København, eller nyde fridagen ved at rejse til Tranbjerg ved Århus. Liv og oplevelser findes alle steder, men i Falkensee skal du kunne selv. Du får ikke oplevelserne forærende her.

Rundt om i byen er der forskellige mindesmærker, fx over faldne i forskellige krige, ofre for fascismen, mindesten for tvangsarbejderne, minde for den tyske deling på grænsen til Spandau, stolpersteine og et minde for den jødiske lyriker, Gertrud Kolmar.

Kommer du forbi en dejlig sommerdag, så snup evt frokosten i det ganske hyggelige heksehuset (Hexenhaus).  Nå, nej - vær opmærksom på at Hexenhaus lukkede i 2019, men så dejligt et sted kan næppe blive ved med at holde lukket.

Et enkelt Heimat museum kan Falkensee også byde på. Museum og galleri i Falkensee Falkenhagener Str. 77 - tjek åbningstider på hjemmesiden. Det er også stedet at henvende sig, hvis man gerne vil have en rundvisning på KZ-Ausenlager Falkensee. Ausenlager betyder af KZ-lejren hørte til KZ-Sachsenhausen.

Ausenlager. Til KZ lejrene hørte ofte et system af mindre lejre, så lokalbefolkningen og lokale virksomheder kunne få gavn af den gratis arbejdskraft, mens mandfolkene var optaget ved fronten. Der er masser af eksempler på at fangerne blev pænt behandlet – og masser af eksempler på det modsatte.

Falkensee ligger i nærheden af Elstal og den olympiske landsby fra 1936. Er du på de kanter er den Olympiske Landsby et besøg værd. Læs mere her.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Ulrich Mack: Kennedy in Berlin

Anmeldelse. Den amerikanske præsident John F. Kennedy besøgte Berlin på en onsdag i 1963, og formåede at skrive verdenshistorie og vise, at amerikanerne stod på Vestberlins side i konfrontationen med Sovjetunionen. I bogen ”Kennedy i Berlin” vises fotografier af fotografen Ulrich Mack fra Kennedys rejse ti [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
2006: Europamesterskaberne i fodbold markerer et nyt Tyskland2006: Europamesterskaberne i fodbold markerer et n...

Sommeren 2016. Europamesterskaberne i fodbold spilles i Frankrig, men i Berlin følger alle kampene og deres nationalmannschaft tæt. På ”Fanmeile”, Strasse 17. juni, er der god plads til festen. Samler næsten en million mennesker til at følge med på storskærme. Det blev en magisk sommer, hvor T [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Ole Steen Hansen: Syngeklubben, leipzigerne og and...

Anmeldelse: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR er en samling af fortællinger om tilværelsen bag muren i DDR. Forfatteren Ole Steen Hansen besøgte DDR flere gange i slutningen af 1970’erne og 1980’erne, hvor han fik venner og indblik det almindelige DDR.

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Hans Gregersen: Verden er ny – historier om de brø...

Anmeldelse. 1920-1929 har fået tilnavnet ”De brølende 20’ere”. Det er sikkert rigtigt, at de brølede. Men der er vist ingen nulevende danskere, der har en klar erindring om 1920’erne, hvor verden skulle finde sig selv igen efter 1. verdenskrig, og skejede ud og kastede det gamle væk. Den moderne ver [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Hiddense - bilfri ø

Hiddensee er en lille bilfri-ø vest for Rügen. Et naturlandskab med skov, hede, strand og enge og et af de vigtigste ynglingssteder for traner i Tyskland. Din bil kan du ikke få med, så du må gå, cykle eller tage en hestevogn. Du kan tage til Hiddensee på en dagsudflugt, hvis er på Rügen. Eller d [ ... ]

Udflugter fra BerlinLæs mere
Nikolaj Tange Lange: Antityskland

Anmeldelse. Nikolaj Tange Lange har skrevet romanen Antityskland, som oplagt spidder de rigtige holdninger i det berlinske undergrundsmiljø af socialister, antifascister, mulitkulti, flerkønnede, veganere. Her trives sekteriske holdninger og ofte kombineret med en vilje til vold og hærværk for at sætte sit synspunkt  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Philip Kerr: Berlinerblåt

Anmeldelse. Kort tid før Hitlers 50 års fødselsdag bliver en mand skudt i Hitlers bayerske idyl: Berchtesgaden. Ovenikøbet på terrassen til Hitlers nye ”the-hus” Haus Kehlstein. Et fantastisk brud på sikkerheden og detektiven Bernie Gunther bliver beordret til Berchtesgaden af generalerne Reinhard  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere