Falkensee - sovebyen du ikke gider at besøge

Falkensee er en middelstor provinsby med 44.000 indbyggere i Berlins nordvestlige udkant. Et område der også kendes som „Speckgürtel“ – eller "baconbæltet". Et slang udtryk for forstadsbyer til større byer i Tyskland. Mod sydøst er Falkensee vokset sammen med Falkenhagener Feld og Staaken, som begge hører til Spandau og dermed Berlin. Nord for byen ligger den store sø Falkenhagener See. Falkensee blev til Falkensee i 1920, da de to landsbyer Falkenhagen og Seegefeld blev lagt sammen. Man snuppede lidt navn fra hver landsby.

Det er et område som har levet det stille provinsliv siden det blev noteret med navn første gang i 1225 (Seegefeld). I 1933-45 oplevede både nazisternes forfølgelse af kommunister, og fanger, der var udkommanderet fra KZ Sachsenhausen. Ved krigens slutning i 1945 boede 32.500 mennesker i Falkensee, fordi mange udbombede berlinske familier havde søgt tilflugt der. Efter krigen havnede Falkensee i DDR. Indtil 1971 lå der øer, enklaver, i Falkensee, som hørte til Vestberlin og dermed vesten, men efterhånden fik man byttet sig til et sammenhængende område.

Ved murens fald boede der 22.000 mennesker i Falkensee, men det tal er med tiden vokset til det dobbelte. Det er attraktivt for berlinere med nærheden til Berlin og så alligevel at bo i det grønne. Men det er en soveby for Berlin, og for turister er her knapt til et kort ophold. Falkensee hjemmeside påstår ellers frejdigt, at her er der masser af se. Det er nok for højstemt.

Der er sikkert rart at bo, men som turist svarer en dag i Falkensee til at fyre en dag i Skovlunde vest for København, eller nyde fridagen ved at rejse til Tranbjerg ved Århus. Liv og oplevelser findes alle steder, men i Falkensee skal du kunne selv. Du får ikke oplevelserne forærende her.

Rundt om i byen er der forskellige mindesmærker, fx over faldne i forskellige krige, ofre for fascismen, mindesten for tvangsarbejderne, minde for den tyske deling på grænsen til Spandau, stolpersteine og et minde for den jødiske lyriker, Gertrud Kolmar.

Kommer du forbi en dejlig sommerdag, så snup evt frokosten i det ganske hyggelige heksehuset (Hexenhaus).  Nå, nej - vær opmærksom på at Hexenhaus lukkede i 2019, men så dejligt et sted kan næppe blive ved med at holde lukket.

Et enkelt Heimat museum kan Falkensee også byde på. Museum og galleri i Falkensee Falkenhagener Str. 77 - tjek åbningstider på hjemmesiden. Det er også stedet at henvende sig, hvis man gerne vil have en rundvisning på KZ-Ausenlager Falkensee. Ausenlager betyder af KZ-lejren hørte til KZ-Sachsenhausen.

Ausenlager. Til KZ lejrene hørte ofte et system af mindre lejre, så lokalbefolkningen og lokale virksomheder kunne få gavn af den gratis arbejdskraft, mens mandfolkene var optaget ved fronten. Der er masser af eksempler på at fangerne blev pænt behandlet – og masser af eksempler på det modsatte.

Falkensee ligger i nærheden af Elstal og den olympiske landsby fra 1936. Er du på de kanter er den Olympiske Landsby et besøg værd. Læs mere her.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Frilandsmuseet Düppel - velkommen til middelalderenFrilandsmuseet Düppel - velkommen til middelaldere...

Tag på tidsrejse og brug et par timer i middelalderen. Museumslandsbyen Düppel viser en middelalder by, som den så ud for omkring 800 år siden. På 8 hektar har arkæologer forsøgt at rekonstruere bygninger og håndværk og landbrug fra den tid.

Historie- og kultur museer Læs mere
Rathenow - Stadt der Optik

  Rathenow er også kendt som optikkerbyen "Stadt der Optik" fordi Johann Heinrich August Duncker her opfandt en maskine til at slibe brilleglas. For optikere lige så vigtigt som dampmaskinen for lokomotivet.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Turen går til BerlinTuren går til Berlin

Anmeldelse. Den første guidebog nogensinde var af Friedrich Röhling i 1828: Rheinreise von Mainz bis Köln. Siden tog Ernst Baedeker over og udgav rejsebøger allerede fra 1830'erne.I Danmark er det ikke Baedeker der står først for, når vi skal ud og rejse. Det er turen går til-serien fra Politikken  [ ... ]

GuidebøgerLæs mere
Holocaust og civilsamfundets reaktionHolocaust og civilsamfundets reaktion

Anmeldelse. Man kunne ønsket at det ikke var sket. At nogen havde grebet ind og sagt stop. Men det skete. Under 2. verdenskrig blev jøderne og andre uønskede myrdet i millionvis. Slæbt, tæsket og banket ud af deres boliger og forretninger, kørt på kreaturvogne direkte i gasovne. Hvad tænkte dere [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Bilen med til Berlin - om tysk trafikkulturBilen med til Berlin - om tysk trafikkultur

Foto: Tag bare bilen med til Berlin Det er let at køre bil i Berlin. Trafikken er rolig og man viser hensyn. Har du en GPS er der ikke noget, der slår bilen som effektivt transport middel. Men du går glip af folkeligheden ved at køre med tog og U-bahn - og nærheden ved at cykle. Og husk at der kan vanke bød [ ... ]

Miljøzonen i Berlin - kun for grønne bilerLæs mere
The story of Berlin - i lys og lyd og atombunker i...

Moderne, interaktivt museum fortæller 800 års Berlin historie. En af hovedattraktionerne i museet er en original atomsikret bunker i museets kælder.

Historie- og kultur museer Læs mere
Theater o. N. - Dukketeater med DDR rødder

Theater o. N. er et skuespil og dukketeater med rødder i det tidligere DDR og Theater Zinnober.

Uafhængige teatreLæs mere