Königs Wusterhausen

Königs Wusterhausen er en lille by lige sydøst for Berlin i Brandenburg. Flyver du til lufthavnen i Schönefeld er det Königs Wusterhausen lige under dig – eller KV [ˈkaː ˈveː]), som den også kaldes i daglig tale. Kan du huske de gamle langbølgeradioer, så var KW kendebogstaverne for radiosenderen i Königs Wusterhausen.

kvtarnet

Foto: Fra højderne af det gigantiske radiotårn, som i 1926 rejste sig 243 meter lige lukt op i himlen. Det væltede i 1972.


Königs Wusterhausen er med god grund lidt overset af berlinrejsende, for der er ikke meget at komme efter i den lille by for turister. Fra gammel tid – i hvert fald siden 1320, hvor stedet nævnes første gang i bøgerne – lå her et lille gods og et slot. Stedet kom til at hedde Wusterhausen, og da Frederik den Stores far, Soldaterkongen, overtog slottet og lavede det til en jagthytte, ja så blev byen kongelig. Så skulle den hedde konge til fornavn, og dermed: Königs Wusterhausen. Det har den heddet siden 1718.

I 1920 blev Tysklands første radiostation opført her, og der blev sendt radio fra radiobjerget (Funkerberg) og det har sin egen selvstændige historie. Læs mere her.

I 1938 lavede nazisterne en KZ-lejr ved banegården. Efter 2. verdenskrig blev Königs Wusterhausen en del af DDR.

Den 14. august 1972 faldt et stort Ilyushin Il-62 passagerfly ned i byen og slog 156 mennesker ihjel. Den største flyulykke i Tysklands historie. En stor mindesten markerer tragedien. Og i november orkanen Quimburga i 1972 væltede den store sendemast oppe på Funkerberg på 243 meter. Det var begyndelsen til enden for radioen.

I dag bor der 37.000 mennesker i KW. I år 2000 var der 17.000 indbyggere. Hvor mange tyske byer er blevet mindre, så har KW haft vokseværk. Nærheden til Berlin og god infrastruktur med både jernbane og motorvej har sikkert betydning. Religionerne trives og der er både en evangelisk, en katolsk og en jødisk menighed i KW.

Vandtårnet fra 1910 er i dag omdannet til Cafe og Biergarten.

Seværdigheder og aktiviteter

  • Radiomuseet på Funkerberg
  • Dahmelandsmuseum – lille fin lokalsamling. Dahmeland er landskabet sydøst for Berlin omkring floden Dahme.
  • Slottet i Königs Wusterhausen. Her flyttede den sovjetiske kommandantur ind i 1945. Der er udstillinger i dag i bygningen, hvoraf det meste er fra 1600-tallet. Men har du fest eller skal have rammerne om det perfekte event, så kan stedet også lejes. Lidt kongelig har man vel lov at være.
  • Kiebitzpark har både minigolf og små biler til ungerne. Det er garanteret populært.

Ellers er rammerne til udendørs aktiviteter, fx kanoudlejning hos Königsboot eller kør med Draisine af den gamle jernbane til Motzerner See eller ned og bade i ved søen i Krummensee. . Eller overnat i en ægte jernbanevogn ved banegården ved Bahnhof Töpchin.

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Pritzwalk - Søvnig, provinsromantik i Brandenburg

Pritzwalk er en lille, søvnig by i det nordlige Brandenburg med omkring 12.000 indbyggere. Der er ikke den store dramatik og det er ikke en by man kører efter, men hold ind hvis det passer. Du kan fx se parkanlægget eller det gamle rådhus. Er du på cykeltur i området, så er det et passende stop og et stil [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
1933 10. maj: Bogafbrænding i Berlin1933 10. maj: Bogafbrænding i Berlin

1933 10. maj. På Opernplatz i Berlin samles nazisterne og brænder alle de bøger af de ikke kan lide. Store bål flammer op over hele Tyskland. Men Berlin er centrum. Nazistene havde grebet magten – og nu slog de til. Bogafbrændingen var en del af ”Aktion wider den undeutschen Geist”. Aktion mod den ut [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Cæcilie Heldt Rønnow - om at slå igennem som kunst...

Interview. Cæcilie Heldt Rønnow er dansk kunstner. Hun er født i 1988 i København, og arbejder og bor i Berlin og Wien. Hun er uddannet fra kunstakademiet i Wien, hvor hun studerede Objekt Bildhauerei’ eller billedkunst. Hun har haft udstillinger i Østrig, Danmark og Berlin. Cæcilie Heldt Rønnow  [ ... ]

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
1721 - Brandenburg koncerterne af J.S. Bach

Komponisten Johan Sebastian Bach (1685-1750) besøgte i 1718/19 Berlin og han dedikerede seks koncerter til Prins Christian Ludwig zu Brandenburg-Schwedt i 1721. Der gik næsten 130 år før noderne blev spillet første gang – og så var de nær forsvundet i 2. verdenskrigs kaos. Markgreven Christian L [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Fischland-Darß-Zingst - halvø-hop

Fischland-Darß-Zingst er en lille halvø langs kysten mellem Rostock og Stralsund. De populære feriemål i Mecklenburg er de store øer Rügen og Usedom. Masser af turister, mens der på Fischland-Darß-Zingst er mere fredeligt. Lige over for Danmark.

Udflugter fra BerlinLæs mere
Neuruppin - den preussiske af alle preussiske byer

Neuruppin ligger 60 kilometer nordvest for Berlin, og de fleste danskere på vej til Berlin i bil kommer forbi Neuruppin. Neuruppin har fået prædikatet som den mest preussiske by af alle preussiske byer. ”preußischste aller preußischen Städte”. Ligger fint langs Ruppiner Søen, som er en del af fl [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Frank Jensen: Min far var spion

Anmeldelse. Tidligere operativ chef for PET Frank Jensen er bogstaveligt talt født ind i en familie af spioner. Hans far, Ernst Jensen, var hemmelig dansk agent i Nazityskland for MI5 under 2. Verdenskrig – og siden en del af et hemmeligt spionnetværk i Danmark under den kolde krig. Frank Jensen fandt et hemmeligt rum i sin fars  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere