Königs Wusterhausen

kvtarnet

Foto: Fra højderne af det gigantiske radiotårn, som i 1926 rejste sig 243 meter lige lukt op i himlen. Det væltede i 1972.

Königs Wusterhausen er en lille by lige sydøst for Berlin i Brandenburg. Flyver du til lufthavnen i Schönefeld er det Königs Wusterhausen lige under dig – eller KV [ˈkaː ˈveː]), som den også kaldes i daglig tale. Kan du huske de gamle langbølgeradioer, så var KW kendebogstaverne for radiosenderen i Königs Wusterhausen.


Königs Wusterhausen er med god grund lidt overset af berlinrejsende, for der er ikke meget at komme efter i den lille by for turister. Fra gammel tid – i hvert fald siden 1320, hvor stedet nævnes første gang i bøgerne – lå her et lille gods og et slot. Stedet kom til at hedde Wusterhausen, og da Frederik den Stores far, Soldaterkongen, overtog slottet og lavede det til en jagthytte, ja så blev byen kongelig. Så skulle den hedde konge til fornavn, og dermed: Königs Wusterhausen. Det har den heddet siden 1718.

I 1920 blev Tysklands første radiostation opført her, og der blev sendt radio fra radiobjerget (Funkerberg) og det har sin egen selvstændige historie. Læs mere her.

I 1938 lavede nazisterne en KZ-lejr ved banegården. Efter 2. verdenskrig blev Königs Wusterhausen en del af DDR.

Den 14. august 1972 faldt et stort Ilyushin Il-62 passagerfly ned i byen og slog 156 mennesker ihjel. Den største flyulykke i Tysklands historie. En stor mindesten markerer tragedien. Og i november orkanen Quimburga i 1972 væltede den store sendemast oppe på Funkerberg på 243 meter. Det var begyndelsen til enden for radioen.

I dag bor der 37.000 mennesker i KW. I år 2000 var der 17.000 indbyggere. Hvor mange tyske byer er blevet mindre, så har KW haft vokseværk. Nærheden til Berlin og god infrastruktur med både jernbane og motorvej har sikkert betydning. Religionerne trives og der er både en evangelisk, en katolsk og en jødisk menighed i KW.

Vandtårnet fra 1910 er i dag omdannet til Cafe og Biergarten.

Seværdigheder og aktiviteter

  • Radiomuseet på Funkerberg
  • Dahmelandsmuseum – lille fin lokalsamling. Dahmeland er landskabet sydøst for Berlin omkring floden Dahme.
  • Slottet i Königs Wusterhausen. Her flyttede den sovjetiske kommandantur ind i 1945. Der er udstillinger i dag i bygningen, hvoraf det meste er fra 1600-tallet. Men har du fest eller skal have rammerne om det perfekte event, så kan stedet også lejes. Lidt kongelig har man vel lov at være.
  • Kiebitzpark har både minigolf og små biler til ungerne. Det er garanteret populært.

Ellers er rammerne til udendørs aktiviteter, fx kanoudlejning hos Königsboot eller kør med Draisine af den gamle jernbane til Motzerner See eller ned og bade i ved søen i Krummensee. . Eller overnat i en ægte jernbanevogn ved banegården ved Bahnhof Töpchin.

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Segway - på nørd cykel rundt i Berlin

Har du hang til alternative transportformer er Segway'en måske noget for dig? En Segway er en slags "stå-scooter" eller motoriseret løbehjul. Du står på en lille platform og styrer ved at flytte din vægt. Der er håndtag at holde i. Du husker måske Segwayen fra reklamerne for Danfoss Universe?. Den kunne kaldes en professorcykel. Lær det p [ ... ]

Guidede tureLæs mere
Udsigtsguide - se alle Berlins højdepunkter

Foto: Stig Yding Sørensen, 2007. Kuglen på TV tårnet - Fernsehnturm. Der er mange muligheder for et vue ud over Berlin skyline. Det er dog en lidt flad skyline - der bliver markant brudt af Fjernsynstårnet, Berliner Dom og Potsdamer Platz, Europacenter samt et par andre, men mere anonyme bygninger. Går du i ve [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Siegessäule - Sejren over Danmark i 1864

Foto: Keld Yding Sørensen, 2006 Sejrssøjlen - Siegessäule er helt uundgåelig, hvis du er i Berlin med bil. Søjlen skyder i vejret midt i en den store 7 baners rundkørsel Grosser Stern midt i Tiergarten. Søjlen er fra 1864 til minde om sejren over Danmark i den dansk-prøjsiske krig. Vi mindes k [ ... ]

Mindesmærker og bygningerLæs mere
02 Februar Karneval - Berlin bliver til Rio i febr...

I februar er det efterhånden en tradition med et stort karneval i forbindelse med fastalavn i Berlin. Arrangørerne mener nu, at det er en tradition, der går helt tilbage til 1430 med fejeringer af fastalavn. Men det store fastlavnskarnevalsoptog begyndte i 2001, hvor 250.000 borger var på benene i det første store ka [ ... ]

Guide til events i Berlin - hvad sker der næste we...Læs mere
Reinickendorf - Berlins HerningReinickendorf - Berlins Herning

Reinickendorf er den nordvestligste bydel i Berlin. Det er den første bydel i Berlin, som de fleste danskere kommer til - og forlader igen næsten uden at bemærke, at det var der man var. Det er den bydel man flyver over, når man flyver ind til lufthavnen Tegel eller kører under, når man kommer kørende  [ ... ]

Meiner Kiez - min bydelLæs mere
Olsen Banden og Franz JægerOlsen Banden og Franz Jæger

Olsen Banden-filmene fra 1970'erne var et kæmpe hit i Tyskland. Især i DDR. Måske fordi den lille mand tog affære. Måske bare fordi filmene faktisk er gode. I de fleste film spiller pengeskabet "Franz Jäger, Berlin" en afgørende rolle. Det er jo det pengeskab, som Egon Olsen skal bryde op hver gang.

Personligheder i BerlinLæs mere
Berliner Ensemble - Bertolt Brechts berømte teater...

I dag er Berliner Ensemble navnet på teaterbygningen ved Schiffbauerdamm med sit drejende lyslogo i toppen af tårnet. Det var i denne bygning Helene Weigel og Bertolt Brechts Berliner Ensemble opnåede verdensberømmelse. Du kan stadig opleve Brechts skuespil her.

Klassiske teatre i BerlinLæs mere