Meissen og det fine porcelæn

Meissen er en lille by 25 kilometer fra Dresden i Sachsen og et par timers kørsel syd for Berlin. Meissen ligger idylisk ved floden Elben og er kendt for sit porcelæn, for Albrectsburg og de to kirker – domkirken og Vorfruekirke (Frauenkirche). Meissen har 30.000 indbyggere og en historie, der går 1.000 år tilbage i tiden.

meissenporcelan

 

Meißner porcelæn

Meißner porcelænet er produceret her siden 1708. Og er grundlagt som ”Königlich-Polnischen und Kurfürstlich-Sächsischen Porzellan-Manufaktur“. Fabrikken blev grundlagt af Kong August den Stærke. Kong August havde søgt en indtægtskilde, og ansat en alkymist til at opfinde en metode til at lave guld.

Det påstod alkymisten Johann Friedrich Böttger at han kunne. Dengang viste man ikke at guld er et grundstof, som ikke lige lader sig lave. Faktisk opstår guld som det sidste grundstof, når en stjerne dør. Alt guld på jorden stammer fra afdøde stjerner. Det er jo smukt, men også umuligt at lave. Johann Böttgers anstrengelser førte ikke til guld, men derimod til porcelæn. Og det var guld værd.

Hidtil havde man kun haft dyrt importeret kinesisk porcelæn, og da kaffe, the og kakao blev stadig mere populært, var der efterspørgsel efter det tynde hvide porcelæn. De første år beholdt Kong August porcelænet for sig selv og nøjes med at give det som dyre prestige gaver. Opskriften var en streng hemmelighed, men så stor en hemmelighed er svær at holde og allerede efter 10 år var den sluppet løs og Wienerne var i gang med en porcelænsproduktion også.

De første mange år var produktionen på den ene side gammeldags og ikke specielt markedsorienteret – og på den anden side har Meissen porcelæn altid haft en førerposition for sit innovative og kunstneriske porcelæn.

I 1813 besøgte digteren Johann Wolfgang Göthe produktionen, og han er citeret for: „Es ist eigen und beynah unglaublich, daß man wenig darin findet, was man in seiner Haushaltung besitzen möchte.“ – Det da i den grad utroligt, at man næsten intet kan finde derinde, som man har lyst til at have i sin husholdning. Det fortsatte indtil man så den enorme succes, som Den Kongelige Danske Porcelænsmanufaktur (Kongeligt porcelæn) fra København havde. Her producerede man brugsvarer til en voksende middelklasse.

Meissen porcelæn blev købt af alle de kongelige huse i Europa og siden af rige amerikanere som fx Vanderbilt. Enhver ordentlig porcelænssamling har Meissen Porcelæn og der er store mængder af figurer at samle foruden porcelænsstel i fantasifuldt store beløb.

Fabrikkerne endte i den sovjetiske sektor og var på vej til en ligegyldig produktion, men skuden blev vendt i slutningerne af 1960’erne, da en friere kunstnerisk stil blev genopdaget. Fabrikken endte som arbejderejet fabrik, VEB Meissen Porzellan, og var en af de få virksomheder i DDR, som gav overskud. I dag ejes produktion af Sachsen selv.

En tur i besøgscenteret er uomgængeligt

Erlebniswelt HAUS MEISSEN
Talstraße 9
01662 Meißen

Vil du se mere porcelæn er Zwinger i Dresden uomgængeligt. Her kan du blandt andet se dele af Svanestellet. Ligesom det danske Flora Danica er Svanestellet næsten sagnomspundet.

Svanestellet blev produceret til Heinrich von Brühl i 1737-1742. Johann Joachim Kändler, Johann Friedrich Eberlein og (fra 1741) Johann Gottlieb Ehder skabte stellet i mere end 2.200 individuelle dele.Brühl var kendt for sin overdådige serveringer med op til 80-100 retter. Svanestellet omfattede kandelabre, malede figurer, fade, tallerkner, opsatser.

Meissen har stadig formene, så stellet kan genopstå, hvis nogen har råd til det. Mindst halvdelen af stellet forsvandt under 2. verdenskrig og russiske soldater skal angiveligt have moret sig med at bruge tallerknerne som en slags lerdue skydning. Dele af stellet befinder sig i dag på forskellige museer og i private samlinger. Når delene kommer på auktion er priserne astronomiske, som fx 15.000 brittiske pund for en sovseskål.

Kan du ikke få porcelæn nok, så husk også at besøge Köngliche Porcelainsmanufaktur (KPM) i Berlin.

Albrechtsburg

Albrechtsborgen ligger midt i Meissen og umulig at overse. Det var her produktionen af porcelæn begyndte. Her har været borg siden slutningen af 900-tallet. Den nuværende borg er fra 1471. Borgens øgenavn er, fordi den ligger på en lille høj, også sächsische Akropolis.

Bymuseet

Besøg også bymuseet, der er indrettet i et gammelt Franciskaner (gråbrødre) kloster i centrum af Meissen. Højdepunkterne er fx Tysklands største håndbetjente vinpresse fra 1788, den sidste fiskerbåd på Elben og store plakater med originalerne til Niebelungensagen.

Stadtmuseum Meißen
Heinrichsplatz 3
01662 Meißen

Du kan også besøge museumsdepotet med mere end 100.000 genstande eller skatte. Der er rundvisninger.

Schaudepot
Schulplatz 5

Udflugter

Udflugter fra Meissen kunne fx være Nationalpark Sächsische Schweiz med karakteristiske takkede klipper af eroderede ”Elbsandstein”. Meget dramatiske.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

1618 - 1648 Trediveårskrigen

Trediveårskrigen fra 1618-1648 var en krig om tro, magt og penge i første halvdel af 1600-tallet. I krigen deltog mange af Europas store magter, men det meste af krigen blev udkæmpet på tysk jord. Krigen kostede måske hver tredje tysker livet, og hvis tyskerne i dag skal pege på nationale katastrofer, så e [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Daniel Kehlmann: Tyll

Anmeldelse. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet en historisk roman om narren Tyll Ulenspiegel, som rejser rundt midt i den store krig i Tyskland: Trediveårskrigen 1618-1648. Næst efter 2. verdenskrig og nazismen finder de fleste tyskere, at Trediveårskrigen er den værste katastrofe, der nogensinde er overgå [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Jason Lutes: Berlin

Anmeldelse. Grafiske romaner kan noget helt særligt, og tegneren Jason Lutes har tegnet Weimar republikkens undergang i sit store værk, Berlin. Du kan få hele den samlede udgave på dansk i fremragende indpakning.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Christiane F: I morgen er det slut

Anmeldelse. Berlin 1977. Historien om pigen Christiane F., som blev narkoluder i Vest-Berlin i slutningen af 1970’erne gav genlyd over hele Tyskland – og i Danmark, hvor den i årtier har været pligtlæsning i folkeskolens ældste klasser eller i gymnasiet. Berlin-guide har genlæst bogen, og det er stadig en b [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdagen1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdage...

Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren.

Billeder fra BerlinLæs mere
Bart Van Es: Et liv i skjul

Anmeldelse. Nazisterne hærgede i hele Europa. I Holland skjulte en hollandsk familie den lille jødiske pige Lien. Den engelske forfatter og litteraturprofessor Bart Van Es er barnebarn af Lien’s adoptivmor, og han har skrevet historien om Lien i ”Et liv i skjul”. Det er en rørende historisk beretning om en j&os [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Fischland-Darß-Zingst - halvø-hop

Fischland-Darß-Zingst er en lille halvø langs kysten mellem Rostock og Stralsund. De populære feriemål i Mecklenburg er de store øer Rügen og Usedom. Masser af turister, mens der på Fischland-Darß-Zingst er mere fredeligt. Lige over for Danmark.

Udflugter fra BerlinLæs mere