Meissen og det fine porcelæn

Meissen er en lille by 25 kilometer fra Dresden i Sachsen og et par timers kørsel syd for Berlin. Meissen ligger idylisk ved floden Elben og er kendt for sit porcelæn, for Albrectsburg og de to kirker – domkirken og Vorfruekirke (Frauenkirche). Meissen har 30.000 indbyggere og en historie, der går 1.000 år tilbage i tiden.

meissenporcelan

 

Meißner porcelæn

Meißner porcelænet er produceret her siden 1708. Og er grundlagt som ”Königlich-Polnischen und Kurfürstlich-Sächsischen Porzellan-Manufaktur“. Fabrikken blev grundlagt af Kong August den Stærke. Kong August havde søgt en indtægtskilde, og ansat en alkymist til at opfinde en metode til at lave guld.

Det påstod alkymisten Johann Friedrich Böttger at han kunne. Dengang viste man ikke at guld er et grundstof, som ikke lige lader sig lave. Faktisk opstår guld som det sidste grundstof, når en stjerne dør. Alt guld på jorden stammer fra afdøde stjerner. Det er jo smukt, men også umuligt at lave. Johann Böttgers anstrengelser førte ikke til guld, men derimod til porcelæn. Og det var guld værd.

Hidtil havde man kun haft dyrt importeret kinesisk porcelæn, og da kaffe, the og kakao blev stadig mere populært, var der efterspørgsel efter det tynde hvide porcelæn. De første år beholdt Kong August porcelænet for sig selv og nøjes med at give det som dyre prestige gaver. Opskriften var en streng hemmelighed, men så stor en hemmelighed er svær at holde og allerede efter 10 år var den sluppet løs og Wienerne var i gang med en porcelænsproduktion også.

De første mange år var produktionen på den ene side gammeldags og ikke specielt markedsorienteret – og på den anden side har Meissen porcelæn altid haft en førerposition for sit innovative og kunstneriske porcelæn.

I 1813 besøgte digteren Johann Wolfgang Göthe produktionen, og han er citeret for: „Es ist eigen und beynah unglaublich, daß man wenig darin findet, was man in seiner Haushaltung besitzen möchte.“ – Det da i den grad utroligt, at man næsten intet kan finde derinde, som man har lyst til at have i sin husholdning. Det fortsatte indtil man så den enorme succes, som Den Kongelige Danske Porcelænsmanufaktur (Kongeligt porcelæn) fra København havde. Her producerede man brugsvarer til en voksende middelklasse.

Meissen porcelæn blev købt af alle de kongelige huse i Europa og siden af rige amerikanere som fx Vanderbilt. Enhver ordentlig porcelænssamling har Meissen Porcelæn og der er store mængder af figurer at samle foruden porcelænsstel i fantasifuldt store beløb.

Fabrikkerne endte i den sovjetiske sektor og var på vej til en ligegyldig produktion, men skuden blev vendt i slutningerne af 1960’erne, da en friere kunstnerisk stil blev genopdaget. Fabrikken endte som arbejderejet fabrik, VEB Meissen Porzellan, og var en af de få virksomheder i DDR, som gav overskud. I dag ejes produktion af Sachsen selv.

En tur i besøgscenteret er uomgængeligt

Erlebniswelt HAUS MEISSEN
Talstraße 9
01662 Meißen

Albrechtsburg

Albrechtsborgen ligger midt i Meissen og umulig at overse. Det var her produktionen af porcelæn begyndte. Her har været borg siden slutningen af 900-tallet. Den nuværende borg er fra 1471. Borgens øgenavn er, fordi den ligger på en lille høj, også sächsische Akropolis.

Bymuseet

Besøg også bymuseet, der er indrettet i et gammelt Franciskaner (gråbrødre) kloster i centrum af Meissen. Højdepunkterne er fx Tysklands største håndbetjente vinpresse fra 1788, den sidste fiskerbåd på Elben og store plakater med originalerne til Niebelungensagen.

Stadtmuseum Meißen
Heinrichsplatz 3
01662 Meißen

Du kan også besøge museumsdepotet med mere end 100.000 genstande eller skatte. Der er rundvisninger.

Schaudepot
Schulplatz 5

Udflugter

Udflugter fra Meissen kunne fx være Nationalpark Sächsische Schweiz med karakteristiske takkede klipper af eroderede ”Elbsandstein”. Meget dramatiske.

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Den tyske krigsmarines hjerte – nu kun ruiner at f...

Den tyske søkrig blev styret fra Berlin fra 1943-45 af overkommandoen for den tyske krigsmarine [OKM]. Kommandocentralen lå ca 30 kilometer nord for Berlin i en skov. Bunkere, kaserne og master beskyttet af flak og maskingeværer. Lidt uklart om bunkerne blev sprængt af tyskerne selv eller af russerne. Men sprængt blev [ ... ]

Krigens spor omkring BerlinLæs mere
Bernau bei Berlin

Bernau bei Berlin er en lille by på kanten til Berlin mod nordøst. Her har boet mennesker i næsten 9.000 år og som ægte tysk by er den grundlagt på øl. Panke å leverer vandet og markgreven Albert den 1. af Brandenburg (Albrecht der Bär) blev ifølge myten så begejstret for &osl [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
1990: Dimitri W. Wrubel: Kysset på Muren1990: Dimitri W. Wrubel: Kysset på Muren

Det ømme kys mellem Leonid Brezhnev og Erich Honecker er det mest kendte billede på East Side Gallery i Berlin. Men hvorfor kysser de egentlig?

Billeder fra BerlinLæs mere
1721 - Brandenburg koncerterne af J.S. Bach

Komponisten Johan Sebastian Bach (1685-1750) besøgte i 1718/19 Berlin og han dedikerede seks koncerter til Prins Christian Ludwig zu Brandenburg-Schwedt i 1721. Der gik næsten 130 år før noderne blev spillet første gang – og så var de nær forsvundet i 2. verdenskrigs kaos. Markgreven Christian L [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Eberswalde, Finow og den dybe skov

Byerne Eberswalde og Finow ligger nordøst for Berlin. Der er store skove omkring, herunder naturreservatet Schorfheide-Chorin. Slå et smut forbi, når du er på de kanter. Der er guldskatte, kæmpeur og spritzkuchen at finde. Og naturligvis masser af skov at gå tur i.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
1756 – 1763 Syvårskrigen og de brandenburgske mira...

Syvårskrigen blev udkæmpet fra 1756 til 1763 og omfattede den Preussiske syvårskrig, samt den franske og den indianske krig. På den ene side stod England, Hannover og Preussen og på den anden stod Frankrig, Østrig, Rusland, Sverige og Sachsen. Spanien og Portugal blev også involveret og krigen blev ogs&ari [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Hatch - Det minimale Klistermærke-museum

Klistermærke museet Hatch er så lille, at det næsten er ubemærket. Det består af Oliver Baudachs private samling. Ifølge hjemmesiden er Hatch verdens første, eneste museum for klistermærke kunst – og så har det jo helt overset, at det trods sin lidenhed jo faktisk er verdens størs [ ... ]

KunstmuseerLæs mere