Pritzwalk - Søvnig, provinsromantik i Brandenburg

Pritzwalk er en lille, søvnig by i det nordlige Brandenburg med omkring 12.000 indbyggere. Der er ikke den store dramatik og det er ikke en by man kører efter, men hold ind hvis det passer. Du kan fx se parkanlægget eller det gamle rådhus. Er du på cykeltur i området, så er det et passende stop og et stille hvil. Og selvom det er fredeligt og tilbagelænet, så får du et kig ind i et hverdags Brandenburg, når der er ikke er store slotte og prangende seværdigheder. Ro på.

Rødderne går tilbage til 1256, hvor den første gang blev nævnt. Men historien går naturligvis endnu længere tilbage. Her har boet germanske og slaviske stammer i måske 5.000 år. Men Pritzwalk kender vi først fra dokumenterne fra 1256. På det tidspunkt allerede en del af tysk-romerske kejserige og under Markgreven af Brandenburg.

Som andre småbyer i Brandenburg har den oplevet ødelæggende brande, pest og krig. I det 18 århundrede blev ølproduktion og klædeproduktion til fx uniformer kendetegn for byen. Den 2. verdenskrig gjorde sig mest bemærket med et flyangreb på banegården og et ammunitionstog, der eksploderede. Da NKVD gik amok i varulve eftersøgninger blev 12 unge fra Pritzwalk sendt i KZ Sachsenhausen. En blev dømt til døden, og de øvriges skæbne er ukendt.

Landkreis Prignitz - på landet

Pritzwalk ligger i landkreis – amt – Pritnitz, der ligeledes er fredeligt. Så fredeligt, at Prignitz omtaler sig selv om Potenzialregion Prignitz. En potentiale region må være en region, hvor der ikke sker noget som helst for tiden, men man kan jo ikke udelukke at det kommer til at ske: Derfor potentialeregion. Berlin-guides fortolkning. Hos de lokale kan du være heldig at høre den østnedertyske variant af Plattysk. Plattdüütsch er tysk, der er stærkt påvirket af dansk. Så selvom det lyder besynderligt, så har du nok en chance for at forstå det. Se fx onlineordbogen. 

Prignitz er landlig Brandenburg idyl med skove, søer og marker og små byer. Egner sig fx til sommercykeltur, og mange små besøg. Der er anlagt en del cykelruter og vandreruter i Prignitz. Du kan fx cykle på gåsetur, eller biskopstur. Se mere på den lokale turistinformation.

Landlige Pritzwalk 

Pritzwalk er en fredelig by at besøge. Det gamle rådhus er fra 1840, og kirken hedder St. Nikolaikirke, ligesom i andre byer i Brandenburg, hvis den da ikke er opkaldt efter Maria. En smuk gotisk rødstenskirke med højt spir og smukke buer.

Der er lidt industrimindesmærker efter klædeproduktionen og ølproduktionen at finde i byen, lidt rester af bymuren og så naturligvis et Bismarckstårn. Bismarck blev et nationalt symbol i slutningen af 1800-tallet og til hans ære blev der bygget mange tårne. Rundt om den gamle bydel ligger et parkanlæg, som blev anlagt, hvor den gamle bymur forløb.

  • Herbert Quandt (1910-1982) blev født i 1910 i Pritzwalk. Quandterne er blandt de rigeste industrifyrster i Tyskland med milliardformuer, der er tjent i blandt andet bilindustrien – Daimler, BMW, Mercedes, KUKA, VARTA, AFA. Familien slog sig i 1700-tallet ned i Pritzwalk, men industriaktiviteterne var over hele riget. Det er mest i den vestligste og sydligste del af Tyskland, at Herbert Quandt har slået sine folder. Under 2. Verdenskrig sled slavearbejdere sig op i fabrikkerne.
  • Et andet bysbarn er Arne Elsholtz (1944-2016) som blev synkrontaler – altså en de skuespillere som sprogligt dublerer udenlandske skuespillere på film. Arne Elsholtz stemme blev i Tyskland kendt som stemme for Tom Hanks, Bill Murray, Kevin Kline, Jeff Goldblum og Eric Idle. Og da han nu er død, så har skuespillerne også fået ny stemme. Som dansker forstår man ikke helt, at tyskerne finder sig i det. Altså ikke at Arne Elzholtz ikke er mere, men synkronoversættelserne. Som skuespiller var han med i par forlængst glemte film.
  • Endelig skal nævnes Franz John (1872-1952), som blev født i 1872 i Pritzwalk. Han var med til at grundlægge FC Bayern München fodboldklubben og var klubbens første præsident fra 1900 til 1903. Han blev senere formand for VfB Pankow, hvor han boede til sin død. Pankow er en bydel i Berlin.

Der er lidt mindesmærker som for antifascisten Ernst Henkel, døde i 1944 efter at have været i KZ-lejr, et mindesmærke for ofrene for fascismen, på kirkegården i Perleberger Strasse er der et minde over polske tvangsarbejdere og ved den tidligere jødiske kirkegård et mindesmærke for Herman Calmon, som blev dræbt i KZ Buchenwald i 1938.

Har du kræfterne så kan du læse om 750 års historie i denne lille historiebog om Pritzwalk.Det ville ikke være pænt at skrive søvnigt provinshul om Pritzwalk, så får berlin-guide.dk jo 12.000 indbyggere på nakken. Så, det underlader jeg naturligvis og understreger istedet romantik. Selvom det er lidt skønmaleri.

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Club-Mate – moderigtig koffeinskud i Berlin

Mate er en koffeinrig, te-lignende drik, som stammer fra Latinamerika. Den er populær i Argentina, Urugay, Paraguay – men er også til at få i Berlin. Fast inventar i din Späti faktisk. Hvis du ikke har en "späti", så er det bare slang for den lokale kiosk, der har åbent til sent. I sydamerika serveres&n [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
Philip Kerr: Frygt grækeres gaver

Anmeldelse. Philip Kerr, der står bag en lang række bøger om kriminaldetektiven Bernie Gunther fra Berlin, døde af cancer den 23. marts 2018. Han blev kun 62 år gammel. Frygt grækeres gaver udkom på engelsk kort efter og det sidste og 14 manuskript bliver udgivet til foråret i den sidste bog, der he [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Inspiration fra berlin-guides læsere

Informationen og inspirationen på berlin-guide.dk kommer mest fra berlin-guide.dk selv. Men heldigvis har læserne også masser af historier. I forbindelse med lanceringen af Tove Fleischers bog: ”Kærlighed i Kommunismens tid” blev læserne inviteret til at skrive om deres bedste oplevelse i Berlin. To var hel [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
1916: Max Liebermann, Gartenlokal an der Havel1916: Max Liebermann, Gartenlokal an der Havel

Max Liebermann (1847-1935) var impressionistisk maler og et fyrtårn i det tyske kunstliv i begyndelsen af forrige århundrede. Du finder hans malerier mange steder i Berlin og især i hans landhus ved Wannsee, hvor han malede livet på søen, blomsterne i sin have. I 1912 malede han en lille biergarten ved Nikolskoe. Mege [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Regitze Christensen: På studieophold i Berlin

Interview. Mange studerende hiver et halvt år af studietiden i Danmark og læser i udlandet. Der er muligheder over hele verden, og også i Berlin. Regitze Christensen og hendes veninde Leah brugte et halvt år i Berlin på at læse og studere - og på at være berlinere for en stund.

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
The Brain of Berlin ved Freies Universitet

"The Brain of Berlin" er en særlig bygning i Berlin Dahlem, som rummer det filologiske bibliotek ved Freie Universitet i Dahlem. Biblioteket er tegnet af ingen ringere end den britiske arkitekt Sir. Norman Foster. Hjernen stod færdig i 2005.

Det nye BerlinLæs mere
Kunsthaus Dahlem - moderne tysk kunst

Kunsthaus Dahlem har siden 2015 løbende haft udstillinger af efterkrigstidens moderne kunst fra både Østtyskland og Vesttyskland. Udstillingerne er skiftende. Huset rummer også en skulpturhave med skulpturer af Bernhard Heiliger, som går for at være en af Tysklands vigtigste kunstnere siden 1945. Heiliger d&osl [ ... ]

KunstmuseerLæs mere