Toiletter i Berlin - de gule sider

toiletberlin

Foto: Berlin-guide.dk. Det kan være en levende oplevelse at være på toilettet på tyske værtshuse. Her de mandelige frastødende gemakker på værtshuset Berliner Republik på Schifferbauerdam i Mitte.

Velkommen til de gule sider. Toiletter - det er da et underligt tema for en guide til Berlin tænker du. Men når du først skal, om det så er bimmelim eller bummelum, så vil du alligvel sende berlin-guide en kærlig tanke. Toiletter kan optage Berlinerne, som fx da Kaiser Wilhelms toilet blev fundet på bunden af Østersøen i 2011.

 

En "dansker" er et fint lokum

Hvilket ord bruger tyskerne for personlige aftrædelsessteder. Det mest overraskende er nok, at på gamle middelalderborge, hvor udladningen går direkte i voldgraven, hedder toilettet ... en dansker. Der er heldigvis gået af mode igen.

Spørg rigtigt om vej

I dag omtales toilettet på tysk som toilette, WC eller kloset. Det er ordene at bruge, hvis du spørger om vej. Men kært barn har mange navne. Og spørger du om vej kan du få mange udtryk igen. De er derfor gode at kende. Kloset kan forkortes til "klo", bliver også omtalt som latrine, retirade, abort, null-null (især på hoteller med toilet på gangen var værelse 00 ofte toilettet), abtritt, stille örtchen, Ort der Abspannung, lokus, scheißhaus, schlotte, donnerbalken (om den bjælke soldater sidder på i felten).

I ældre tider har man brugt udtrykket "heimliches Gemach". I Hamburg omtales toilettet også som "Tante Meier" fordi folk i Hamburg efter langvarig belejring af franskmænd misudtalte det franske udtryk "tente majeure" (hovedteltet).

Toilettet som spisested - og omvendt

Berlin kan forvirre. Ikke altid er toiltettet et toilet. Og i nogle tilfælde er "Cafeen" faktisk er et toilet. Mens andre toiletter er blevet til...restauranter. Læs bare:

"Das Klo" er kendt langt udover Berlins grænser. Men det er ikke et toilet, blot et mærkværdigt værtshus, som har toilettet som hovedtema. Meget specielt. Det har sin egen guide.

Restaurant Domäne ved Müggelsee har indrettet sit franske køkken i det tidligere toilet. Her skal der bestilles plads.

Cafe Achteck er også kendt langt udover Berlins grænser. Men det er ikke en cafe, blot et mærkværdigt toilet, som har toilettet som hovedtema. Cafe Achteck (Cafe 8-hjørnet) er pissoirer omgivet af et grønmalet, otte-kantet støbejerns hegn. I slutningen af 1800 tallet var de over hele Berlin. Den første blev oprindeligt rejst i 1863 efter at kejserinden havde set en af byens indbyggere tisse på gaden. I dag er der omkring 30 tilbage rundt om i Berlin. Se her. Charmerende. Der står fx en på Gendarmenmarkt.

Cafe Burgermeister, Oberbaumstraße 8, er kendt som stedet, hvor der bliver lavet gode bøffer til burgerne. Det er en cafe, der er en burgerbar. Den er med her, fordi den er indrettet i et gammelt toilet.

Ikke så langt der fra, på Soju bar i Skalitzerstrasse 36, Kreuzberg har de toilet med indbygget karaoke. Så her kan du synge af hjertens lyst og med fuld musik.

I Reichstag, eller rettere på taget af Reichstag, ligger en god restaurant, hvor vi især kan anbefale morgen brunchen…og naturligivs toilettet, hvor der er indlagt fuglekvidder. Her behøver du ikke at synge selv. På Feuermelder i Krossener Straße 24, Friedrichshain kan der være digtoplæsning, H.C Andersen eventyr eller schlagersang. Cafe Krüger på lychener str. 26 nær Heimholzplatz dyrker hyggen på toilettet.

Ikke langt fra Reichstag, i Schiffbauerdamm 8 ligger restauranten Berliner Republik eller Bierbörse. Godt sted at spise og få en stor øl. Fantastisk grafitti på herretoilettet. Sørg for at drikke rigeligt, for du får brug for lidt tid derude alligevel.

På hjørnet Aßmannstraße / Bölschestraße ligger et gammelt klassisk og vist nok fredet tissehus. Her sælges der også teaterbilletter. Praktisk.

Lidt tissehistorie

Tissehistorie - hvis du kan holde dig.

Meget kort tid efter aftrædelsesstedets opfindelse har det været nødvendigt at opfinde aftrædelsesstedets rengører. Pave Julius I fra 337 er toiletrenserens skytshelgen, så katolikkerne er dækket godt ind. Protestanter må bare forvente tilgivelse. 

I gamle Berlin var der toilet i gården lige som i danske storbyer. Men da der kom træk og slip fandt mange ejendomme i Berlin en mellemløsning. Det kræver en del kvadratmeter at indbygge toilettet i lejligheder, men mindre plads at indrette et fælles toilet på trappe-afsatsen. Så er det bare en halv trappe op eller ned. Det lille sted omtales som et "Aussenklo". Politiforordningen fra 1887 foreskrev, at den slags "Aussenklo" kun måtte indrettes, hvor der var godt ventileret fra enten gaden eller gården.

Forsikringsmanden Rudolf Protz begyndte i 1880'erne som den første tysker, men altså lidt efter kejserinden med Cafe Achteck, at indrette tysklands første "bedürfnisanstalten" - offentlige toiletter - i Reichshauptstadt Berlin. Det har heldigvis spredt sig til det øvrige Tyskland.

I 2013 besluttede FNs generalforsamling, at 19. november er verdens toiletdag.

Tissekortet

Berliner Zeitung har leveret nedenstående tissekort over offentlige tissesteder i Berlin. Der er også en "Toilet finder" på enten iPhone eller Android. Er der gul alarm finder du hurtigt hjælp her. Det tyske slangudtryk er "Blasenmanagement" - blære-ledelse.

Tis som oplevelse

Kan du holde dig til du når frem er der toiletter med særlige oplevelser:

 • Sage Restaurant i Köpernickerstrasse 18-20 er der kun fluoriserende lys og ellers mørkt på toilettet. Til gengæld går alarmerne i gang når der skal skylles ud.
 • På en lille cafe i Danziger Straße 53 skal du gennem et papegøjebur for at komme på toilettet og på cafe Aroma Hochkirchstraße 8, Schöneberg er toiletterne ikke som andre steder.
 • I Schwarzes Cafe i Kantstraße 148 er der kikhuller mellem båsene i dameafdelingen. Så behøver man ikke stoppe snakken bare fordi.
 • Kitano i Boxhagener Straße 108 i Friedrichhain er der to toiletter i damebåsen. En tand videre med snakken, selv nå måsen må i båsen.
 • Panasia i Rosenthaler Straße 38 im Hinterhof, Mitte tænder du for vandet med en fodpedal.
 • PURO i Europa-Center på 20 etage er der cocktails - og mænd får lov at køre en etage videre op til pissouariet med byens bedste udsigt.
 • Klopalast - toilet palasset under Breitscheitplads (under vandkuglespringvandet) er et vidunder i glas og stål udført for intet mindre end 750.000 Euro. Her kan du tisse for 50 Cent. Tilbagebetalingstiden må således kunne opgøres til 1,5 millioner tissetåre. Bummelum koster ikke ekstra.
 • natklubben Watergate, Falckensteinstraße 48, Kreuzberg er der panorama udsigt til Oberbaumbrucke gennem de store glasvægge på toilettet.
 • I Sony-Center ligger resterne af et berømt hotel med Kaisersaal. På toilettet står de originale urinaler stadigvæk og væggene er af imponerende marmor.
 • Ved siden af KDW ligger en lille bistro med grønne kakler på væggen. Det var tidligere et toilet - ovenikøbet et af Berlins mest besøgte. Nu kan du få en latte istedet.
 • Toilettet i Street art museet, Urban Nation, i Bülowstraße 7 er et besøg værd. Det er grafitti på grafitti på grafitti.
 • Vi kan direkte fraråde herretoilettet på Restaurant Reichardt i Berlin. Der er urinalerne placeret så kun et-benede kan undgå at tisse hinanden på tæerne.

I gamle dage blev toilettet også omtalt som stedet, "wo selbst der Kaiser zu Fuß hin geht". Det er rent 1880'er slang, så måske er der ingen der forstår det mere. Mere moderne udtryk er måske "Stille örtchen". Det lille stille sted.

Firmaet Wall står for tissehusene rundt om i Berlin. Der er 243, hvor er de fleste er supermoderne automatiske tissecentraler. Men de har også ansvar for de gamle Cafe Acteck.

To tisseråd: tis af og ha penge med


Det bedste tisseråd til alle aldre er: tis af når du kan. Lad ikke en chance gå fra dig. Hvis du først er trængende forsvinder kreativitet og overblik og hygge og i løbet af kort tid handler alt om tis. Så: tis når du kan. I Tyskland står der ofte en tissekone og vogter på døren. Det er hende, der tørrer op efter dig, så vær venlig og læg 20 eller 50 cent i tallerkenen. Skal du tisse ofte, så gå ikke ud uden (rigeligt) med vekslepenge.

Nødtis


Står du midt i Berlin når det presser på, så søg på flush forward eller tænk på

 • De store store varehuse eller større supermarkeder. Toiletterne linger ikke ved indgangen. Du skal med garanti flere etager op og om bag ved for at finde dem. Men de er der. De er forpligtet til at have toiletter til kunderne, - men mange steder koster det penge.
 • Hotel lobbyer er interessante. Der er ofte et super lækkert toilet. Du slipper ind, hvis du ser ordentlig ud i tøjet og går ind, som ejede du hele stedet. Nik venligt famliært til personalet. Vi kan anbefale Radison Blu bag domkirken og Grand Westin på Friedrichstrasse. Virkelig klasse toiletter. Slipper du ind - så tag dig god tid.
 • McDonald's er en klassiker. Gode toiletter og en milkshake på vej ud.
 • Barer, restauranter, butikker, tankstationer kan også hjælpe. Men gør det ikke med glæde.
 • Museer du besøger og restauranter hvor du spiser har som hovedregel et toilet. Brug dem.
 • I parken bag et træ. Ja, men tænk på, at du nok ikke var den første der tænkte det den dag. Træd varsomt.
 • Guiden her vil naturligvis blive udbygget med tiden. Dette er blot en første tisseprøve.

Tour de toilette

I øvrigt tilbyder tourist guide Anne Haase en guidet toilettur i Berlin: Tour de toilette. Hun har både erfaring som turistguide og som tissekone. Anne var kostumier på komischer oper i DDR, men da hun søgte udrejsetilladelse blev hun degraderet til toiletkonen. Hends rundvisning varer i 2½ time og er for enthusiaster, som ønsker at se Berlin fra den gule side.
 

Eau de toilette

Eau de toilette - eller på på tysk: Toilettenwasser - er ikke noget man skyller ud, men noget man dupper sig lidt med for at dufte bedre i Berlin. Berlin-guides råd er, altid at bruge det på flaske og aldrig det fra kummen. Efter sådan en guide kunne du slutte af med toilettenwassermærket "Breath of Berlin", der fås både i en guld og i en sølv udgave via Amazon. Berlins ånde - så føler du dig hjemme.
 

Tissekilder

I research'en til artiklen kom jeg forbi flere kilder:
 
Og hent app'en freepee: http://m.freepee.org
 
Og glem ikke:
 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce