Lesser Ury - impressionistisk mestermaler i Berlin

Lesser Ury var tysk impressionistisk maler og grafiker. Han er mest kendt for billeder af landskaber, storbybilleder og stilleben. Han blev født den 7. november 1861 i Birnbaum i Posen. Han boede fra 1887 indtil sin død i 1931 i Berlin. Fra 1920 var hans bolig og atelier på Nollendorf Platz. I dag hænger der en mindeplade for ham på stationen på Nollendorf Platz. Huset han boede i forsvandt i 2. verdenskrig.


173px-Lesser Ury SelfportraitMaleriet til venstre er et selvportrait af Lesser Ury fra 1921 (Wikipedia).

Ury var optaget af verdensstaden Berlin i sådan en grad, at han på hans 60 års fødselsdag blev udnævnt til "Kunstnerisk forskønner af rigshovedstaden" af Berlins overborgmester.

Han var lidt af en enespænder og gik sine egne veje. Delte ikke interesser med andre førende kunsterne i byen som Max Liebermann, Max Slevogt og Lovis Corinth. Mange betragter Lesser Ury som Tysklands førende impressionistiske måske foran Max Liebermann - eller ihvertfald på pladsen lige efter Max Liebermann.

Paradoksalt nok var især var kunstfyrsten og toneangivende Max Liebermann en torn i øjet på Lesser Ury. Måske var det nidkærhed eller for at skade Lesser Urys ry, for den impressionistiske maler Max Liebermann, som var præsident for akademiet og ordfører for kunsterne i Berlin, gjorde hvad han kunne for at blokere Lesser Urys karriere.

Lesser Ury kom ihvertfald først for alvor til at udstille i Berlin, da Max Liebermann forlod posten som præsident for akademiet. 

Lesser Ury 1922 Hochbahnhof Bülowstraße


Lesser Ury rejste ofte til London eller Paris og malede billeder. Nationalgalleriet ville hylde ham i 1931 til hans 70 års fødselsdag - men han døde tre uger inden.

Der eksisterer en myte om at halvdelen af Urys værker gik tabt i krigen eller blev ødelagt af nazister. Men det passer ikke og den største del af hans værker blev solgt på auktion og befinder sig i private samlinger.

Lesser Urys æres grav befinder sig i G1 på den jødiske kirkegård Berlin-Weißensee.

Lesser Urys billeder hænger ikke samlet, men du kan støde på dem flere steder i Berlin. Vil du se flere billeder, så tjek her.

 

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Krigsgrave i Brandenburg og Berlin

Krig er død. Og overalt i Brandenburgs små byer er der krigergrave fra flere generationer af krige - især Napoleonskrigene, "befrielseskrigene" i 1864 (mod Danmark), 1866 (mod Østrig), 1870/71 (mod Frankrig), 1. Verdenskrig og 2. verdenskrig. Krigergravene er en håndgribelig og sørgelig dokumentation af krigen [ ... ]

Krigens spor omkring BerlinLæs mere
Geoiden - Den tunge kartoffel i Potsdam

I Potsdam ligger den tyske geoforskningsenhed Helmholtz-Zentrum også kaldet Deutsches GeoForschungsZentrum GFZ. Her opmåler man og studerer jordens overflade via satelitter. Her er de kommet frem til at jorden hverken er flad eller rund: Den er kartoffelformet.

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
DDR-ledelsens sikre luksuslejr i Wandlitz (30 NØ)

I juni 1953 gjorde arbejderne i DDR oprør. Sovjetmagten rullede tanks på gaden og sluttede balladen. Men oprøret gjorde DDRs politbureau utryg. Det kunne jo ske igen. Næsten alle de vigtige politiske ledere boede sammen i et omhegnet område i Pankow. Majakowski-ring. Men efter oprøret besluttede de at flytte s [ ... ]

Udflugter fra BerlinLæs mere
Volker Weidermann: Drømmere

Anmeldelse. Den tyske forfatter Volker Weidermann har skrevet bogen ”Drømmere – da forfattere tog magten i Tyskland i 1918”. Da kejserriget brød sammen i randen af 1. verdenskrig, brød drømmerne ud. Mange steder var det søfolk, soldater og arbejdere, som tog magten og dannede sovjetter efter russ [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Jason Lutes: Berlin

Anmeldelse. Grafiske romaner kan noget helt særligt, og tegneren Jason Lutes har tegnet Weimar republikkens undergang i sit store værk, Berlin. Du kan få hele den samlede udgave på dansk i fremragende indpakning.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
1640 Den store kurfyrste lægger fundamentet for Preussen1640 Den store kurfyrste lægger fundamentet for Pr...

Preussen kom for alvor på Europakortet i 1700-tallet. En række af markante kurfyrster og konger af huset Hohenzollern lagde grunden for Preussen og det moderne Tyskland. De har alle øgenavne. Det hele begyndte med den store kurfürste i Brandenburg som lagde fundamentet. Frederik Wilhelm den Store. Den sto [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Audrey Carlan: Dream maker

Anmeldelse. Forfatteren Audrey Carlan er blevet berømt med bestsælgende bøger med et let erotisk indhold. Bogserien Dream maker følger den internationale konsulent Parker Ellis, som sammen med to venner driver et velrenommeret konsulentfirma, som hjælper kvinder med karriere, kærlighed og livsstil. Mr. Interna [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere