Søren Kierkegaard - var Berlin Enten Eller

Den danske filosof Søren Kierkegaard boede i Jägerstrasse i Berlin, da han skrev udkast til hovedværker "Enten-eller" og "Frygt og bæven". På huset i Jägerstrasse 57 hænger en lille mindeplade for Søren Kierkegaard. Pladen blev afsløret af den danske kulturminister Ebbe Lundgaard i i 1997.

 

Søren Kierkegaard - Wikipedia

Foto: Søren Kierkegaard. Kilde: Wikipedia.


Første gang Søren Kierkegaard var i Berlin var i 1841, da Søren havde brudt sin forlovelse med Regine Olsen. Han søgte tilflugt i Berlin. Regine blev i stedet gift med Johan Frederik Schlegel, der blandt andet blev borgmester i København.

Det var en romantisk tid. Søren Kierkegaard skriver om bruddet med Regine:

"Det er i Sandhed til at fortvivle over. Det var mit eneste Ønske, at maatte blive hos hende; men fra det Øieblik, jeg følte, at det maatte gaae galt, og dette Øieblik kom desto værre altfor tidlig, besluttede jeg at indbilde hende, at jeg ikke elskede hende; og nu staaer jeg der, hadet af alle Msk. for min Troløshed, tilsyneladende Skyld i hendes Ulykke og dog er jeg hende trofast som altid. Og kunde jeg endda see hende lykkelig med en Anden, hvor meget Smerteligt der end laae for den msklige Stolthed deri, jeg skulde dog være glad; men nu fortærer hun sig selv i Sorg over, at jeg som kunde gjøre hende lykkelig, ikke vilde det. Og i Sandhed jeg kunde have gjort hende lykkelig naar ikke etc……". Se det er romantisk tale. Kunne man skrive sådan blev man jo øjeblikkeligt forlovet igen.

Søren Kierkegaard har beskrevet sin rejse i notesbog nr. 8. Den er indgående ransaget af Søren Kierkegaard selskabet.

Søren rejste den 25. oktober 1841 med skibet Königen Elisabeth fra København. Han skulle til forelæsninger og sprogundervisning hos den tyske filosof Friedrich von Schelling (1775-1854). Men Schelling var kedelig og Søren så istedet lidt til en sangerinde Demoiselle Schulze i Berlin:

»Her i Berlin udfører en Demoiselle Hedevig Schulze, en Sangerinde fra Wien, Elviras Partie. Hun er ret smuk, determineret i sin Optræden, – hun har i Gang, Høide, Paaklædning (sort Silkekjole, bar Hals, hvide Handsker) en paafaldende Lighed med en ung Dame, jeg har kjendt.«

Udover Schelling var Søren Kierkegaard til forelæsninger hos Marheineke, Werder og Steffens.

Helt ueffen har han dog ikke været, for han rejste hjem igen i foråret 1842 med manuskriptet til Enten-Eller under armen.

I Berlin boede Søren Kierkegaard på Hotel Saxen i Jägerstrasse 57. Bygningen ligger lige på hjørnet af Charlottenstrasse overfor Gendarmenmarkt. Så Søren Kierkegaard har kun haft en kort spadseretur om på Humboldtuniversitetet og til operahuset. Det er stadig en god adresse i Berlin.

Se den på kortet nedenfor - og spadser de 600 meter om til universitetet.


Kilde:

Søren Kierkegaard Forskningscenteret 2001

Læs om Søren Kierkegaard i Den Store Danske Encyklopædi.

Søren Kierkegaard kulturproduktion har udgivet en bog om Søren Kierkegaard i Berlin. Boget er udgivet i 2012. Læs vores anmeldelse af bogen.

Se mindepladen.Vis stort kort

 

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

1942: Kurt Reuber: Madonna fra Stalingrad1942: Kurt Reuber: Madonna fra Stalingrad

Den lille skitse hænger i Gedächtniskirche i Berlin. Lidt diskret ude til siden. Billedet er fra 1942 og tegnet af en tysk soldat, Kurt Reuber i Stalingrad under slaget om Stalingrad.

Billeder fra BerlinLæs mere
Få antik kunst med hjem til stuen

Berlin flyder over af klassiske skulpturer og på Gipsformerei kan du købe dig en gipsafstøbning med hjem. Drømmen om at have din egen statue af Michelangelo eller Auguste Rodin er ikke helt håbløs.

So f.....g specialbutikLæs mere
1806:  Charles Meynier: Napoleons indtog i Berlin1806: Charles Meynier: Napoleons indtog i Berlin

Charles Meynier (1763-1832) har malet Kejser Napolen, som ridder ind i Berlin ad hoveddøren, Brandenburger Tor, i 1806 omkring kl. 15:00 på en solrig efterårsdag. Billedet er malet i 1809/10 på opdrag af Napoleon.

Billeder fra BerlinLæs mere
Anders Rydell: Bogtyvene

Anmeldelse. Nazisterne plyndrede tusinder af biblioteker og stjal millioner af bøger over hele Europa i løbet af Anden Verdenskrig. SS-lederen Heinrich Himmler og nazi-ideologen Alfred Rosenberg konkurrerede om at underlægge sig Europas litterære arv. Historien er beskrevet i bogen Bogtyvene af svenskeren Anders Rydell.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Wittman & Kinney: Djævlens dagbog

Anmeldelse. Alfred Rosenberg var chefideologen bag nazismen, jødehadet og det tredje rige. Alfred Rosenberg blev dømt til døden i Nürnberg. Med som anklager i Nürnberg var Robert Kempner. Da Robert Kempner rejste hjem til USA efter retsopgøret var Alfred Rosenberg hængt og Kempner tog, helt ulov [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Michael Klos: DDR 1949-1989 – den virkeliggjorte s...

Anmeldelse. Efter 2. verdenskrig blev Tyskland opdelt og i den russiske Zone opstod en ny tysk stat, DDR. DDR eksisterede fra 1949 til 1989, hvor en fredelig revolution endte med at DDR blev opløst og en del af Vesttyskland. Enkelte savner DDR. De fleste er tilfredse med, at DDR forsvandt. Men hvad var det glemte land? Michael Klos har skrev [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Oplev Burlesque i Berlin - pikant, frækt og sjovt

Burlesque finder du på teatre og små scener i Berlin. Burlesque en kombination af satire, performance og vovet underholdning - Det er groft, råt og frit. Det kommer af det italienske ord "Burla", som betyder spøg.

Guides til nattelivet i Berlin.Læs mere