Søren Kierkegaard - var Berlin Enten Eller

Den danske filosof Søren Kierkegaard boede i Jägerstrasse i Berlin, da han skrev udkast til hovedværker "Enten-eller" og "Frygt og bæven". På huset i Jägerstrasse 57 hænger en lille mindeplade for Søren Kierkegaard. Pladen blev afsløret af den danske kulturminister Ebbe Lundgaard i i 1997.

 

Søren Kierkegaard - Wikipedia

Foto: Søren Kierkegaard. Kilde: Wikipedia.


Første gang Søren Kierkegaard var i Berlin var i 1841, da Søren havde brudt sin forlovelse med Regine Olsen. Han søgte tilflugt i Berlin. Regine blev i stedet gift med Johan Frederik Schlegel, der blandt andet blev borgmester i København.

Det var en romantisk tid. Søren Kierkegaard skriver om bruddet med Regine:

"Det er i Sandhed til at fortvivle over. Det var mit eneste Ønske, at maatte blive hos hende; men fra det Øieblik, jeg følte, at det maatte gaae galt, og dette Øieblik kom desto værre altfor tidlig, besluttede jeg at indbilde hende, at jeg ikke elskede hende; og nu staaer jeg der, hadet af alle Msk. for min Troløshed, tilsyneladende Skyld i hendes Ulykke og dog er jeg hende trofast som altid. Og kunde jeg endda see hende lykkelig med en Anden, hvor meget Smerteligt der end laae for den msklige Stolthed deri, jeg skulde dog være glad; men nu fortærer hun sig selv i Sorg over, at jeg som kunde gjøre hende lykkelig, ikke vilde det. Og i Sandhed jeg kunde have gjort hende lykkelig naar ikke etc……". Se det er romantisk tale. Kunne man skrive sådan blev man jo øjeblikkeligt forlovet igen.

Søren Kierkegaard har beskrevet sin rejse i notesbog nr. 8. Den er indgående ransaget af Søren Kierkegaard selskabet.

Søren rejste den 25. oktober 1841 med skibet Königen Elisabeth fra København. Han skulle til forelæsninger og sprogundervisning hos den tyske filosof Friedrich von Schelling (1775-1854). Men Schelling var kedelig og Søren så istedet lidt til en sangerinde Demoiselle Schulze i Berlin:

»Her i Berlin udfører en Demoiselle Hedevig Schulze, en Sangerinde fra Wien, Elviras Partie. Hun er ret smuk, determineret i sin Optræden, – hun har i Gang, Høide, Paaklædning (sort Silkekjole, bar Hals, hvide Handsker) en paafaldende Lighed med en ung Dame, jeg har kjendt.«

Udover Schelling var Søren Kierkegaard til forelæsninger hos Marheineke, Werder og Steffens.

Helt ueffen har han dog ikke været, for han rejste hjem igen i foråret 1842 med manuskriptet til Enten-Eller under armen.

I Berlin boede Søren Kierkegaard på Hotel Saxen i Jägerstrasse 57. Bygningen ligger lige på hjørnet af Charlottenstrasse overfor Gendarmenmarkt. Så Søren Kierkegaard har kun haft en kort spadseretur om på Humboldtuniversitetet og til operahuset. Det er stadig en god adresse i Berlin.

Se den på kortet nedenfor - og spadser de 600 meter om til universitetet.


Kilde:

Søren Kierkegaard Forskningscenteret 2001

Læs om Søren Kierkegaard i Den Store Danske Encyklopædi.

Søren Kierkegaard kulturproduktion har udgivet en bog om Søren Kierkegaard i Berlin. Boget er udgivet i 2012. Læs vores anmeldelse af bogen.

Se mindepladen.Vis stort kort

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

1875: Adolph Menzel, Stålvalseværket - Moderne kykloper1875: Adolph Menzel, Stålvalseværket - Moderne kyk...

I sidste halvdel af 1800 tallet var der gang i industrien, og mange af de nye industrifyrster ønskede udsmykning, som handlede om deres virksomheder. Bankieren Adolph von Lieberman købte maleriet Eisenwalzwerk af Adolph Menzel (1815-1905), men da maleriet blev leveret i 1875 gik bankmanden fallit og var nødt til at sælge [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Gedenkstätte Köpenicker Blutwoche

I 1933 gik SA amok på politiske modstandere i Berlin. De politiske modstandere blev torteret og slået ihjel. SA – nazisternes Stormtropper – var ansvarlig for sikkerheden ved nazisternes politiske møder, men SA gik ikke afvejen for slagsmål i gaderne. Fra januar 1933 blev SA en politi-enhed, som kunne arrestere  [ ... ]

Det tredje rigeLæs mere
"Am Grundstein der Demokratie" - Friedhof der März...

I 1848 blev de enevældige konger udfordret af borgere i hele Europa. Man var blevet oplyste og trætte af ... i virkeligheden diktaturer begået af konger og kurfyrster. Det var man også i Berlin, hvor man til sidst fik nok af vilkårligheden og i bogstavligste forstand gik på barrikaderne over hele Berlin [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere
Albrecht Koschorke: Adolf Hitlers Min kamp

Anmeldelse. Den tyske litteraturprofessor Albrecht Koschorke har analyseret Adolf Hitlers bog "Mein Kampf". Albrecht Koschorke undersøger, hvordan nazisternes bibel kunne påvirke millioner af mennesker. Det gør han med litteraturvidenskabens værktøjskasse.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Volker Weidermann: Drømmere

Anmeldelse. Den tyske forfatter Volker Weidermann har skrevet bogen ”Drømmere – da forfattere tog magten i Tyskland i 1918”. Da kejserriget brød sammen i randen af 1. verdenskrig, brød drømmerne ud. Mange steder var det søfolk, soldater og arbejdere, som tog magten og dannede sovjetter efter russ [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Bagagebokse overalt - AirBnB til din kuffertBagagebokse overalt - AirBnB til din kuffert

Annonce. Når du skal tjekke ud af dit hotel står du ofte der med en halv dag og en hel kuffert, som du så må slæbe med på cafe eller museum. Heldigvis findes Luggagehero, som er et firma, hvor du blot afleverer din bagage mod et mindre gebyr. Så passer de på kufferten for dig.

Transport til og rundt i BerlinLæs mere
Peter Voss-Knude - en kunstner i BerlinPeter Voss-Knude - en kunstner i Berlin

Interview. Ord, breve, billeder, lyde, sange og skulpturer udtrykker Peter Voss-Knudes oplevelser i den danske hær. Det hele har været udstillet i Berlin på Grimmuseum i Kreuzberg. Peter Voss-Knude er kunstner og ikke soldat. Men han har brugt fire år på at undersøge det danske militær gennem samtaler med  [ ... ]

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere