Shopping med ren samvittighed

genbrugHoved

B-Wa(h)renhaus. Vesteuropæere har et kæmpe ressourceforbrug, og fortsætter det uhindret vil verden i 2050 forbruge ressourcer, hvad der svarer til tre jordkloder. Det lyder ikke holdbart. Berlinerne har besluttet, at de vil være zero-waste by i 2050. Smides der mindre ud, skal der genbruges mere. Så i Berlin kan du lappe lidt på din forbrugersamvittighed ved at handle genbrugstøj, genbrugsting, genbrugsalting. Nogle skal jo gå forrest.

Selvom Berlin gerne vil gå foran, så er det genbrugssupermarkeder og shoppingcentre ikke noget, der trækker det store forbrug. 

Nogle forretninger drives af bekymring for miljøet, andre af det gode hjerte for andre, nogle for symbolværdien, terapi for dårligt stillede, nogle for den rå profit - og nogle for det hele.

Tilsvarende er har kunderne forskellige motiver, som forfærdelse over klimaforandringer, ønsket om at finde lidt chickt, være med på trenden, feel-good, klæde-ud tøj til børnene, eller bare en meget stram økonomi.Langt de fleste køber ind som altid, selvom det med al tydelighed ikke er nogen ressourcemæssig fordel. Det tager lang tid at overbevise Frau Altags Schmidt om velsignelsen i brugte ting og sager og madvarer over udløbsdatoen.

genbrugBerlinI Berlin er Die Grüne en del af bystyret, og det er nu de skal vise deres værd. Berlinerne producerer årligt 900.000 tons husholdningsaffald udover det sorterede affald. I alt 1,4 millioner tons, hvor af knap en tredjedel genanvendes.Det er dog kun en mindre del, som er i en kvalitet og tilstand, at det umiddelbart kan sælges igen i et B-varehus.

Zero Waste handler om at finde mange veje til at øge den cirkulære økonomi: mindre forbrug, reparere, dele og genbruge så mange gange og så længe som muligt. Det er stadig en lille økonomi, men det kan meget vel være et spor af en fremtid? Med initiativer som ReMap forsøger berlinerne at skabe kontakt mellem dem der har noget brugt - og dem der har brug for en ressource. Genbrugsbutikker, antikviteter og loppemarkeder er ikke noget nyt fænomen. Det nye i Berlin er måske, at det offentlige med fx Nochmall understøtter og sælger brugte varer. Måske en risiko for at blive betraget som unfair konkurrence af de eksisterende genbrugsbutikker.

NochMall og Zweimalschön

Du kan fx handle i et regulært genbrugsstorcenter, som sælger noget, af det de andre en gang har købt i genbrugsshoppingcenteret NochMall i Auguste-Viktoria-Allee 99-100 i Reinickendorf, som sælger genbrugte varer. NochMall kan fylde 4.000 kvadratmeter med tanken om cirkulær økonomi, zero waste og en lidt renere samvittighed. Det går også under betegnelsen !B-Wa(h)renhaus“. Nochmall drives af Berlins affaldsselskab, Die Berliner Stadtreinigung (BSR) og er inspireret af et tilsvarende initiativ i Hamburg, Stilbruch.

Tilsvarende er der "Zweimalschön" på Danzigerstrasse 22 i Prenzlauer Berg og med mellemrum også som pop-up Re-Use-Store på Hermannsplatz. Lidt vanskeligt at rådgive om "pop-up"-stores. Der må du selv have øjnene ude.

Unverpackt

En anden mulighed er at købe ind uden emballage. Du skal selv medbringe indkøbsnet, og selvom analyser viser, at plast miljømæssigt er stofposer langt overlegen, så lad være med at medbringe en plastpose. Det skal helst føles rigtigt. Du kan købe emballagefrit på Original Unverpackt i Großbeerenstr.27a i Kreuzberg eller Wiener Straße 16 også Kreuzberg. Du kan også handle uden emballage i Veganersupermarkedet på første sal i Marheinkehalle. Bor du der på egnen, så kan du få leveret bæredygtige fødevarer med cykelbud ved at klikke dig ind på "Der Sache Wegen" eller bare besøge dem i Lychenerstrasse 47. Også i den store øko-kæde Denn's kan du købe unverpackt, hvis du selv har emballagen med.

Der findes et helt lille sprog, du kan anvende, hvis du vil købe unverpackt

- Bitte, kein tüte - Nej tak til plastposen
- Bitte, kein strohalm - Nej tak til sugerøret
- Bitte, in meiner dose - Hæld det venligst i min bøtte
- Bitte 

Sozialkaufhaus Fairkauf er en socialøkonomisk virksomhed, der også satser på genbrugsvarer. Du finder Fairkauf i Altonaer Straße 6-8 og i Borkumer Straße 17-18 i Berlin. Og i Charlottenburg i Düsseldorfer Str. 12 bliver det ovenikøbet Fair Unverpackt Supermarkedet

Det er ikke kun gammelt tøj - også gammelt mad kan du købe, så vi kommer madspild til livs. Det findes bl.a. i fødevarekæden Sir Plus kæden med hele seks forskellige butikker i Berlin. Butikkernene med overskudsmad kaldes også for "Rettermarkt".

Ligesom Frelsens Hær i Danmark har også kristne foreninger socialøkonomiske virksomheder i Berlin. Johanitterne driver fx "Exquisit" Franz-Schmidt Str. 8–10, 13125 Berlin og Albatros i Siegfriedstr. 14 , 13156 Berlin.

Humana, som udspringer af Tvind imperiet, har længe være aktiv i Berlin. Mange kender det 4 etages HUMANA-Second-Hand Kaufhaus, Frankfurter Tor 3.

Og ovenstående er blot nogle af de mere omtalte. Der er masser af genbrugsbutikker i Berlin. Du kan få en oversigt her, hvor der d.d. er 135 på listen. Kvalitetsforskellene er store. 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Ruppinerland - på tur nord for Berlin Ruppinerland - på tur nord for Berlin

Nord for Berlin findes Ruppinerland, som den nye cykelvej Berlin-København går igennem. Tag på cykeltur eller kør på draisine på strækningen mellem Fürstenberg og Templin. Turen byder på missiler, mursten og mumier.

Udflugter fra BerlinLæs mere
James Hawes: Den korte historie om TysklandJames Hawes: Den korte historie om Tyskland

Den Preussiske hovedstad Königsberg før ødelæggelsen i 1945. Anmeldelse. Der findes en del historiebøger om Tysklands historie. Og en bog er ikke nok, for eftersom man kan blive i tvivl om, hvad Tyskland er eller hvor Tyskland er afhængig af tidspunktet – så skal der flere til. Britten James Hawe [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Maxim Gorki Theater i Berlin

Maxim Gorki Teater er ikke noget stort teater - men til gengæld ligger det smukt på Unter den Linden - lige bag ved Neue Wache. Teateret blev bygget mellem 1823 og 1827 på tegninger af Schinkel, som et "Berliner Singakademie".

Klassiske teatre i BerlinLæs mere
KGB - fængslet i Leistikowstrasse i PotsdamKGB - fængslet i Leistikowstrasse i Potsdam

Midt i Potsdam lå der efter 1945 en hemmelige militærby, Geheimdienststadt "Militärstädtschen nr 7", hvori der lå et KGB fængsel. Nu kan du på historisk sikker afstand få et kig ind bag kulisserne.

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
Beton mod bomber - om bunkerne i BerlinBeton mod bomber - om bunkerne i Berlin

Berlin er fyldt med bunkere. Der er bunkere fra 2. verdenskrig og fra den kolde krig. Det er ikke alle, der er til at finde. Nogle er gravet ned. Hitlers er sprunget i luften. Berliner-Unterwelten viser rundt i andre. Men langt fra alle. Nogle bliver brugt til museer. Her er en lille oversigt, som bliver udbygget efterhånden. Listen nedenfo [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Wir waren Nachbarn - 145 jødiske øjenvidnerWir waren Nachbarn - 145 jødiske øjenvidner

Udstillingen Wir Waren Nachbarn - vi var naboer - er en samling af 145 biografier af jøder fra Bayrisches Viertel og Shöneberg-Tempelhof. Biogafierne har billeder, historier og dokumenter. En af dem er komponisten og kunsteren Ilja Berg, som i dag bor i både København, Berlin og München.

Det tredje rigeLæs mere
Badenscher Hof - tæt New Orleans stemning i WilmersdorfBadenscher Hof - tæt New Orleans stemning i Wilmer...

Rolf Zielke og Dirk Engelhart fører an. Foto: Stig Yding Sørensen, 2014 New Orleans lever i det sydlige Berlin i bydelen Wilmersdorf. I Badenscher Hof kan du genfinde lidt at den fortættede atmosfære fra en Jazz club i New Orleans. Der er er sågar Jambalaya på menuen.

Guides til nattelivet i Berlin.Læs mere