Galleri Nierendorf - et særligt souvenir fra Berlin

Galleri Nierendorf i Hardenbergstraße 19 ligger i en stor lejlighed på første sal. Alene der er den ikke som andre gallerier, hvor man ofte træder ind fra gaden og øjeblikkelig er en smule i tvivl om man er velkommen eller måske lidt til ulejlighed. Hos Galleri Nierendorf ringer man på døren og bliver ”buzzed” op. Og der står Ergün og tager imod. Du er bestemt velkommen her. Og man bliver næsten overvældet.

Nierendorf har mere end 100 år på bagen som Galleri Et Galleri en kunstbutik. Uden gallerierne kunne kunstnere ikke slippe af med deres kunst. Ligesom boghandlerne, der sælger bøger uden selv at skrive dem. For mange er det en lidt speciel verden. Måske fordi mange af os ikke køber kunst så ofte som vi køber en bog.

Nirerendorf har tegninger og malerier af mange moderne kunstnere; Barlach, Dix, Nolde, Grosz, Chagall, Kirchner, Liebermann og mange du ikke har hørt om, men som er solide tyske navne. Der er priser for en hver smag. Du kan godt få en lille signeret tegning med for 50 Euro, men du kan også finde noget til 700.000 Euro.

Men man bliver næsten måløs over udvalget. Det er ikke som den lokale plakatbutik eller IKEA billederne. Skal du finde et originalt souvenir eller lidt mere, så et det et godt sted at gå hen.

Går du ikke på mange gallerier, så gør undtagelsen med Nierendorf: Stemningen er hyggelig, der er til enhver penge pung, udvalget er stort og du er en oplevelse rigere.

100 års kunsthandler historie

Brødrene Karl og Josef Nierendorf lagde ud i Kölln med kunsthandel og udstillinger. De overtog også Det Grafiske Kabinett af J.B. Neumann i Berlin, og i en tid hed de „Galerie Neumann-Nierendorf GmbH“ og handlede fra Berlin.

Men Neumann var jøde og i 1933 måtte han opgive at forsætte, så nu hed det i stedet in „Galerie Nierendorf GmbH“. Broderen Karl flyttede til USA i 1937 og Josef fortsatte med kunsthandlen. Men det blev umuligt at føre det videre i Tyskland. Karl fortsatte i New York til sin død. Guggenheim købte det hele inklusiv 150 værker af Paul Klee.

I Tyskland tog Josef Nierendorf’s stedsøn, Florian Karsch, over sammen med sin kone, Inge Loewe. De fortsatte under navnet Nierendorf, og i 1963 kunne de åbne galleriet i Hardenbergstrasse 19, hvor det ligger den dag i dag. Florian og Inges adoptivsøn, Ergün Özdemir-Karsch, overtog galleriet. Og i dag er det Ergün, som tager i mod.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

1894: Anton von Werner: Im Etappenquartier vor Paris1894: Anton von Werner: Im Etappenquartier vor Par...

Et soldaterkvarter under den tysk-franske krig i 1870. Billedet er ikke Anton von Werners hovedværk - men en af berlin-guide's favoritter på Nationalgalleriet i Berlin.

Billeder fra BerlinLæs mere
Guidede ture via "Get my guide" - 20 inspirationer...

Get my Guide er en online service, som events, museer, guider over hele verden bruger. Det gør let og hurtigt at booke plads på en oplevelse - og gør du det fra denne side får berlin-guide.dk en lille kommission. Det koster at drive sitet, så bliv endelig inspiret på forslagende nedenfor. Så har du hurtig [ ... ]

Guidede tureLæs mere
Rüdiger Barth & Hauke Friederichs: Banemændene

Anmeldelse. ”Banemændene” er fortællingen om Weimarrepublikkens fald og Hitlers vej til magten i 1933. Weimarrepublikken bliver en turbulent og kaotisk tid. I et Tyskland, der skal på fode igen efter Første Verdenskrigs nederlag, opstår et inferno af politiske kampe og fraktioner. Fra kejsertro til konserv [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Frank Jensen: Min far var spion

Anmeldelse. Tidligere operativ chef for PET Frank Jensen er bogstaveligt talt født ind i en familie af spioner. Hans far, Ernst Jensen, var hemmelig dansk agent i Nazityskland for MI5 under 2. Verdenskrig – og siden en del af et hemmeligt spionnetværk i Danmark under den kolde krig. Frank Jensen fandt et hemmeligt rum i sin fars  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Checkpoint Alpha og Checkpoint Bravo

Overgangene mellem Østberlin og Vestberlin er helt lidenskabsløst navngivet A, B, C… eller i radiosprog Alfa, Bravo, Charlie… Mest kendt er overgang C i Kochstrasse: Checkpoint Charlie. En mindre kendt overgang er Checkpoint Bravo, som overskar motorvejen sydud af Berlin mod Postdam. I dag er her et lille mindested og ud [ ... ]

Pladser og veje i BerlinLæs mere
Zietenplatz – fuld af døde preussiske generaler

Zietenplatz er en lille plads midt i Berlin på Mohrenstrasse mellem Wilhelmstrasse og Mauerstrasse. Pladsen hedder Zieten plads efter den preussiske general Hans Joachim von Zieten. Pladsen er et preussisk udstillingsvindue med en lille parade af vigtige preussiske generaler fra syvårskrigen.

Pladser og veje i BerlinLæs mere
Kunsthaus Dahlem - moderne tysk kunst

Kunsthaus Dahlem har siden 2015 løbende haft udstillinger af efterkrigstidens moderne kunst fra både Østtyskland og Vesttyskland. Udstillingerne er skiftende. Huset rummer også en skulpturhave med skulpturer af Bernhard Heiliger, som går for at være en af Tysklands vigtigste kunstnere siden 1945. Heiliger d&osl [ ... ]

KunstmuseerLæs mere