Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Pølseguiden - Currywurst rules

Currywurst? En tysk specialitet. Man tager en kæmpepølse på størrelse med en halv dansk medister. Sprødstegt. Drukner den i fed brunlig ketchup sovs. Et solidt drys karry. Der er serveret. De smager forskelligt - nogen bliver afhængige og andre har deres favorit. Enkelte sælges med champagne. Læs vores curryguide, pølseleksikon og det lille lynkursus i pølsesnak.

Currywurst er pølser man er fan af. Derfor er der naturligvis også et Currywurst museum i Berlin i Schützenstraße 70. Det er ikke så langt fra Checkpoint Charlie. 


konnopkes


Currywurstens hemmelighed


Det er sovsen, der gør det. Fru. Hertha Heuwer (1913 - 1999) fra Berlin opfandt sovsen, der forvandler en ordinær pølse til en currywurst. Det skete den 4. september 1949, da hun kedede sig i sin pølsevogn og udenfor regnede det i stride strømme. Hun gav sig til at eksperimentere med hvad hun havde i sin pølsevogn - og voila. Der var den. Hun har fået en mindeplade, som kan beundres i Kantstrasse 101. Der er folk fra Hamburg, der mener, at de har spist en currywurst i Hamburg før Hertha lavede sin sovs. Men det er en historie, som vi ikke tror på i Berlin. Lånte fjer! Historien om pølsen i Hamburg stammer fra forfatteren Uwe Timm, som skrev i en roman, at currywursten var lavet af en "Lena Brücker" i 1947. Der er ovenikøbet opsat en mindeplade for "Lena Brücker" i Hamburg på Grossneumarkt 10. Men det er H.U.M.B.U.G. Så luk øjnene, hvis du går forbi der.

Hvad der egentlig er i sovsen er pølsemandens hemmelighed- og der er variation fra currysted til currysted. De bedste har helt deres egen opskrift. Lidt som coca-cola har deres egen hemmelige opskrift. Der indgår naturligvis tomater. løg og noget der giver lidt sødme, noget der giver lidt styrke, noget der giver lidt surt. Men hvad? Boble, koge, kvase. Det er næsten umuligt at eftergøre de bedste. Der er kun én ordentlig løsning på problemet. Spis kun currywurst, når du er i Berlin. Mange gange. For du kan alligvel ikke selv lave currywurst derhjemme for alvor. Vil du alligvel, så følge linket nederst på siden.

Pølsen er en neutral bockwurst-pølse. Der er altså ikke karry i currywurst - ligeså lidt som der er kål i kålpølser. Tyk, kort, firkantet og serveres næsten altid i skiver. I mange supermarkeder kan du købe dem, så tag en flok med hjem, hvis du vil fortsætte currywursteriet hjemme i Danmark. Nogle currysteder har en kniv, der kan skære alle skiverne på en gang med et snuptag. På de gode steder er de naturligvis håndskåret. Andre bruger en currywurstskiveskæremaskine, som også fås elektrisk. Vupti - 10 lige store stykker - hver eneste gang. Til manden der har alt og aldrig går ned på udstyr.


curry


Pølsesnak på 5 minutter


Currywurst er Berlins alternativ til den danske hotdog. Mange berlinere har deres favoritsteder - så meget, at currywursten har fået sin egen fan-hjemmeside. Så skal du på currywurst safari kan du planlægge turen herfra. Kniv og gaffel udleveres undervejs - eller ihvertfald paptallerken, serviet og en lille plastgaffel. En currywurst består af en stegt pølse i skiver med en fed, lækker ketchup-agtig tomatsovs med karry-drys. Klassisk tilbehør er pommes frites og en solid klat mayo. Prøv ikke at forklare, at sovs og mayo skal ved siden af. Det forstår de simpelthen ikke. Opgiv. 

Når du bestiller en "ein curry" skal du tage stilling til flere ting. Du skal kunne tale pølsesnak:

  • mit oder ohne darm? Meget direkte: med eller uden tarm. Der er pølser med skind og pølser uden skind. Hvad foretrækker du? Skindet får pølsen til at knase lidt mere. Det er egentlig en øst-vest problematik. I Østberlin vælger de oftest ohne og i Vestberlin vælger de mit.
  • mit pommes? med eller uden pommesfrits. Vi synes med.
  • Ketchupsovsen (på hemmelig opskrift) og karrydrysset hører med. Det må du ikke sige nej til - for det er i sovsen og drysset curry-hemmeligheden ligger. De ringeste steder er det bare ketchup med karrydrys og en trist mayo.
  • Mayo? Nogen steder hører der en umanerlig stor klat mayonaise med. De fleste danskere kan nok klare sig med mindre. Siger du "rot-weiss" som i "Ein curry mit pommes rot-weiss" har du lige bestilt en currywurst med pommes frit, ketchup og mayonaise.

Vær opmærksom på udtalen. Nogle steder forstår pølsemor ikke at du vil have "ein curry", hvis du siger "ein kury" istedet for "ein kørri" - selvom currywurst er den eneste vare hun har på hylden. Det er ret beset kørriwurst de sælger. Andre udtryk du kan høre ved currystedet er fx "Eine Dicke", som er vulgærsprog for en stor kogt pølse, "molle mit kompot" er en øl og en snaps. Nyd slang - men hold dig til standard stang-tysk, så fornærmer du ikke nogen ved uheld eller får serveret noget du ikke havde drømt om.

Ligesom en hotdog er currywurst ikke en menu, som man får pakket ind og med hjem. En "Curry mit pommes" spises øjeblikkeligt, brændende varm, her og nu i cafe fodkold. Nogen steder kan man sidde lidt i læ, som på fx Konnopkes.

Rigtige Currywurst fans har også deres sted på nettet - fx Klubben i Hamburg, der på højt niveau går ind i debatten om Currywursts oprindelse: Berlin, Hamburg eller Afrika?  Den münchenske currywurst ekspert Werner Siegert har sagt om Currywursten: "Das letzte Stück Freiheit, das wir haben. Ich hoffe, dass das so bleibt.". Kryptisk.

 


Curry top 10

 


I vores egen Berlinbog er det Curry 36 og Konnopkes, der topper. Vi har faktisk også fået en fantastisk pølse på markedet på Winterfeldtplatz, selvom pølsevognen der ikke hører til byens legenariske. De legendariske "currysteder" i Berlin er:

  1. Curry 36, Mehringdamm 36, 10961 Berlin Kreuzberg. Curry 36 på Mehringdamm i Kreuzberg. Man tror det er løgn, men der er faktisk kø året rundt, døgnet rundt. Med majonaise. Men det går stærkt her, så vær ikke bekymret over køens længde du skal nok nå frem. Mens du står i køen, så forbered din pølsesnak til det bliver din tur til at bestille (Se ovenfor). Her går det ikke at kløjs i bestillingen - sig for eksempel: "Ain køri one darm mit pommes - ketchup und mayo". Køen bevæger sig kun hurtigt fordi kunderne uden tøven afgiver bestilling. Berlin-guides favorit i Berlin. Der ligger en del wurst bag den vurdering. Nævnt i alle guidebøger i skarp konkurrence med Konnopkes.
  2. Currywurst Berlin & Friends, Bundesallee 200, 10717 Berlin Wilmersdorf
  3. Imbiss am Kotti, Skalitzer Str. / Reichenberger Str., 10999 Berlin Kreuzberg
  4. Krasselts, Steglitzer Damm 22, 12169 Berlin Steglitz
  5. Konnopke, Schönhauser Allee 44a, 10437 Berlin Prezlauer Berg. Den ægte østberlinske currywurst oplevelse med en hurtig pølle under jernbanen. Det er et sted man kommer igen. Konnopke's ligger under Eberswalde Station på Schönhauser Allee for enden af Kastanien Alle. Favoriten i Prenzlauer Berg. Du kan ovenikøbet købe merchandise med hjem. Konnopkes er berømte. Konnopke brokker sig over Ziervogel's Kult Curry på Schönhauser Alle 20 og Konnopkes Imbis på Mahlerstrasse 7. Ingen af stederne har noget som helst med den ægte Konnopke at gøre. Curry er en æressag. 
  6. BIERs, S-/U-Bhf. Friedrichstrasse - ved udgangen. En flaske Dom Perignon koster 145 Euro, men der er også billigere champagner. Bier's findes også på Kurfürstendamm 195, Wilmersdorf. God fin sauce. Favorit i Mitte. Det der med champagnen...
  7. Wilmersdorfer 104, Wilmersdorfer Straße 104, 10629 Berlin Wilmersdorf
  8. Andys Wurscht Palast, Beusselstraße 76 på hjørnet til Hüttenstrasse. En favorit. Mor står selv og rister pølserne og sovsen er god. Vi fik 2 + en kæmpeportion pommes for 3.50. Der er ikke meget at komme efter i Moabit. Men Andys pølsepalads er iorden. 
  9. Zur Bratpfanne, Schloßstr 97 på hjørnet af Kieler Strasse i Steglitz
  10. WITTY’S BIOLAND, Wittenbergplatz, Schöneberg - Økologisk Curry er også ok.

Men der er jo mange flere. Du må finde din egen favorit - det er ikke for sjov. En ægte Berliner har sin favorit. De fleste ligger en stor klasse over de uhyrligheder man kan møde på motorvejsrestauranter. Trænger du til curry? - så vent til du er fremme i Berlin.

Se i Marions Kogebog og lav dem selv, når du kommer hjem.



En ide til rejsen?

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Michael H. Clemmesen: Den lange vej mod 9. april

Anmeldelse. Det tyske angreb på Danmark den 9. april 1940 var en sur overraskelse for danskerne. Eller måske ikke stor en overraskelse endda. Dansk udenrigspolitik havde indregnet muligheden derfor. Den pensionerede brigadegeneral, Michael H. Clemmensen, har sat sig grundigt ind i historien og i 2 stærke bind ruller han forhistori [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Sissel-Jo Gazan: Vi elsker Berlin

Anmeldelse. "Vi elsker Berlin" er Sissel-Jo Gazans udråb i hendes personlige guide til Berlin. Sissel-Jo Gazan har boet de sidste 10 år i Berlin og hun deler gavmildt ud af hendes elskede Berlin. Kvarter for kvarter i det centrale Berlin bliver indtaget. Især Mitte, Prenzlauer-Berg, Friedrichhain og Kreuzberg står Sissel-Jo' [ ... ]

Guidebøger
Culinaria Deutschland - tænderne i det tyske køkke...

Anmeldelse. Culinaria Deutschland - Deutsche Specialitäten er en tysk kogebog med alt det bedste fra det tyske køkken. 377 proppede sider med historier om tysk mad, masser af opskrifter og fotos. En guldgruppe fundet på udsalg til 4,99 Euro i Kreuzberg.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Ostwall - Det tyske fæstningsanlæg mod øst (190 km...

Langs den danske vestkyst ligger en stribe bunkere. Det er resterne efter det tyske fæstningsanlæg Vestvolden eller Atlantvolden, som under 2. verdenskrig blev etableret fra Norge til den spanske grænse som forsvar mod en allieret invasion. I øst ligger et mindre ambitiøst fæstningsanlæg "Ostwall", der i  [ ... ]

Krigens spor omkring Berlin
Affinity Konar: Mischling

Anmeldelse. De 12-årige tvillingesøstre Pearl og Stasha kommer sammen med deres mor og bedstefar til KZ-lejren Auschwitz i 1944.Tvillinger var i høj kurs ved medicinske forsøg, så de bliver straks ved ankomsten sorteret fra - og istedet for gasovnen havner de i Dokter Mengeles menneskelige ZOO, hvor der bliver ekspe [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Kunsthaus Dahlem - moderne tysk kunst

Kunsthaus Dahlem har siden 2015 løbende haft udstillinger af efterkrigstidens moderne kunst fra både Østtyskland og Vesttyskland. Udstillingerne er skiftende. Huset rummer også en skulpturhave med skulpturer af Bernhard Heiliger, som går for at være en af Tysklands vigtigste kunstnere siden 1945. Heiliger d&osl [ ... ]

Kunstmuseer
Turen går til centrale Tyskland

Anmeldelse. Tyskland er Danmarks nabo. Hvert år drøner tusinder af danskere lige igennem Tyskland til ferien, som først begynder i Østrig, Italien, Frankrig. Tyskland er for mange en autobahn med tankstationer og ærgerlig mad. Man snyder sig selv. Gør det til en vane at stoppe et nyt sted hver gang og br [ ... ]

Guidebøger

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Berlin Food Digest #28

    Berlin Food Stories Jul 14, 2018 | 10:08 am

    Dear Reader, Consider this newsletter the official guide to the Berlin summer of 2018 as I bring you news of glorious Frosé drinks, Japanese shaved...The post Berlin Food Digest #28 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • NEU DINNERS

    Berlin Food Stories Jul 9, 2018 | 09:02 am

    NEU PROUDLY PRESENTS THE SECOND EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES! Once again, we’re bringing some of the world’s most famous chefs to Berlin for a once in...The post NEU DINNERS appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Touring Bavaria

    Berlin Food Stories Jun 12, 2018 | 18:26 pm

    THIS ARTICLE IS PRESENTED IN COLLABORATION WITH DS AUTOMOBILES DIESER ARTIKEL WIRD IN ZUSAMMENARBEIT MIT DS AUTOMOBILES PRÄSENTIERT The lush green hills and mountainous region...The post Touring Bavaria appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW

    Eating in Berlin Jul 10, 2018 | 19:11 pm

    AD / WERBUNG Being together with your friends, family and loved ones is probably the mother of all “detoxes” everybody is craving for. To slow down and enjoy all aspect of life doesn’t necessarily involve the digital aspect of it. For me, it’s less about […]The post EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Favourite Korean Foods in Berlin

    Eating in Berlin Apr 27, 2018 | 18:37 pm

    Juki – Tteokbokki Tteokbokki, translated as “stir-fried rice cake”, is one of my favourite Korean snacks/meals of all time. It’s chewy, sticky, spicy, and sweet – definitely on my order list, if I see it on the menu. Apparently this dish has been part of […]The post Favourite Korean Foods in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...