Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Vind en bog til jul

Kære gæst

Fortæl om din bedste oplevelse i Berlin. Dine svar bliver behandlet anonymt. Det tager 2-3 minutter.

Gå til spørgeskema

Kaerlighedikommunismenbog

Berlin-guide trækker lod om 2 ex. af "Kærlighed i kommunismens tid" af Tove Fleischer blandt svar før 15. december

Vinderne får besked fra forlaget Vandkunsten.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Pølseguiden - Currywurst rules

Pin It

Currywurst? En tysk specialitet. Man tager en kæmpepølse på størrelse med en halv dansk medister. Sprødstegt. Drukner den i fed brunlig ketchup sovs. Et solidt drys karry. Der er serveret. De smager forskelligt - nogen bliver afhængige og andre har deres favorit. Enkelte sælges med champagne. Læs vores curryguide, pølseleksikon og det lille lynkursus i pølsesnak.

Currywurst er pølser man er fan af. Derfor er der naturligvis også et Currywurst museum i Berlin i Schützenstraße 70. Det er ikke så langt fra Checkpoint Charlie. 


konnopkes


Currywurstens hemmelighed


Det er sovsen, der gør det. Fru. Hertha Heuwer (1913 - 1999) fra Berlin opfandt sovsen, der forvandler en ordinær pølse til en currywurst. Det skete den 4. september 1949, da hun kedede sig i sin pølsevogn og udenfor regnede det i stride strømme. Hun gav sig til at eksperimentere med hvad hun havde i sin pølsevogn - og voila. Der var den. Hun har fået en mindeplade, som kan beundres i Kantstrasse 101. Der er folk fra Hamburg, der mener, at de har spist en currywurst i Hamburg før Hertha lavede sin sovs. Men det er en historie, som vi ikke tror på i Berlin. Lånte fjer! Historien om pølsen i Hamburg stammer fra forfatteren Uwe Timm, som skrev i en roman, at currywursten var lavet af en "Lena Brücker" i 1947. Der er ovenikøbet opsat en mindeplade for "Lena Brücker" i Hamburg på Grossneumarkt 10. Men det er H.U.M.B.U.G. Så luk øjnene, hvis du går forbi der.

Hvad der egentlig er i sovsen er pølsemandens hemmelighed- og der er variation fra currysted til currysted. De bedste har helt deres egen opskrift. Lidt som coca-cola har deres egen hemmelige opskrift. Der indgår naturligvis tomater. løg og noget der giver lidt sødme, noget der giver lidt styrke, noget der giver lidt surt. Men hvad? Boble, koge, kvase. Det er næsten umuligt at eftergøre de bedste. Der er kun én ordentlig løsning på problemet. Spis kun currywurst, når du er i Berlin. Mange gange. For du kan alligvel ikke selv lave currywurst derhjemme for alvor. Vil du alligvel, så følge linket nederst på siden.

Pølsen er en neutral bockwurst-pølse. Der er altså ikke karry i currywurst - ligeså lidt som der er kål i kålpølser. Tyk, kort, firkantet og serveres næsten altid i skiver. I mange supermarkeder kan du købe dem, så tag en flok med hjem, hvis du vil fortsætte currywursteriet hjemme i Danmark. Nogle currysteder har en kniv, der kan skære alle skiverne på en gang med et snuptag. På de gode steder er de naturligvis håndskåret. Andre bruger en currywurstskiveskæremaskine, som også fås elektrisk. Vupti - 10 lige store stykker - hver eneste gang. Til manden der har alt og aldrig går ned på udstyr.


curry


Pølsesnak på 5 minutter


Currywurst er Berlins alternativ til den danske hotdog. Mange berlinere har deres favoritsteder - så meget, at currywursten har fået sin egen fan-hjemmeside. Så skal du på currywurst safari kan du planlægge turen herfra. Kniv og gaffel udleveres undervejs - eller ihvertfald paptallerken, serviet og en lille plastgaffel. En currywurst består af en stegt pølse i skiver med en fed, lækker ketchup-agtig tomatsovs med karry-drys. Klassisk tilbehør er pommes frites og en solid klat mayo. Prøv ikke at forklare, at sovs og mayo skal ved siden af. Det forstår de simpelthen ikke. Opgiv. 

Når du bestiller en "ein curry" skal du tage stilling til flere ting. Du skal kunne tale pølsesnak:

  • mit oder ohne darm? Meget direkte: med eller uden tarm. Der er pølser med skind og pølser uden skind. Hvad foretrækker du? Skindet får pølsen til at knase lidt mere. Det er egentlig en øst-vest problematik. I Østberlin vælger de oftest ohne og i Vestberlin vælger de mit.
  • mit pommes? med eller uden pommesfrits. Vi synes med.
  • Ketchupsovsen (på hemmelig opskrift) og karrydrysset hører med. Det må du ikke sige nej til - for det er i sovsen og drysset curry-hemmeligheden ligger. De ringeste steder er det bare ketchup med karrydrys og en trist mayo.
  • Mayo? Nogen steder hører der en umanerlig stor klat mayonaise med. De fleste danskere kan nok klare sig med mindre. Siger du "rot-weiss" som i "Ein curry mit pommes rot-weiss" har du lige bestilt en currywurst med pommes frit, ketchup og mayonaise.

Vær opmærksom på udtalen. Nogle steder forstår pølsemor ikke at du vil have "ein curry", hvis du siger "ein kury" istedet for "ein kørri" - selvom currywurst er den eneste vare hun har på hylden. Det er ret beset kørriwurst de sælger. Andre udtryk du kan høre ved currystedet er fx "Eine Dicke", som er vulgærsprog for en stor kogt pølse, "molle mit kompot" er en øl og en snaps. Nyd slang - men hold dig til standard stang-tysk, så fornærmer du ikke nogen ved uheld eller får serveret noget du ikke havde drømt om.

Ligesom en hotdog er currywurst ikke en menu, som man får pakket ind og med hjem. En "Curry mit pommes" spises øjeblikkeligt, brændende varm, her og nu i cafe fodkold. Nogen steder kan man sidde lidt i læ, som på fx Konnopkes.

Rigtige Currywurst fans har også deres sted på nettet - fx Klubben i Hamburg, der på højt niveau går ind i debatten om Currywursts oprindelse: Berlin, Hamburg eller Afrika?  Den münchenske currywurst ekspert Werner Siegert har sagt om Currywursten: "Das letzte Stück Freiheit, das wir haben. Ich hoffe, dass das so bleibt.". Kryptisk.

 


Curry top 10

 


I vores egen Berlinbog er det Curry 36 og Konnopkes, der topper. Vi har faktisk også fået en fantastisk pølse på markedet på Winterfeldtplatz, selvom pølsevognen der ikke hører til byens legenariske. De legendariske "currysteder" i Berlin er:

  1. Curry 36, Mehringdamm 36, 10961 Berlin Kreuzberg. Curry 36 på Mehringdamm i Kreuzberg. Man tror det er løgn, men der er faktisk kø året rundt, døgnet rundt. Med majonaise. Men det går stærkt her, så vær ikke bekymret over køens længde du skal nok nå frem. Mens du står i køen, så forbered din pølsesnak til det bliver din tur til at bestille (Se ovenfor). Her går det ikke at kløjs i bestillingen - sig for eksempel: "Ain køri one darm mit pommes - ketchup und mayo". Køen bevæger sig kun hurtigt fordi kunderne uden tøven afgiver bestilling. Berlin-guides favorit i Berlin. Der ligger en del wurst bag den vurdering. Nævnt i alle guidebøger i skarp konkurrence med Konnopkes.
  2. Currywurst Berlin & Friends, Bundesallee 200, 10717 Berlin Wilmersdorf
  3. Imbiss am Kotti, Skalitzer Str. / Reichenberger Str., 10999 Berlin Kreuzberg
  4. Krasselts, Steglitzer Damm 22, 12169 Berlin Steglitz
  5. Konnopke, Schönhauser Allee 44a, 10437 Berlin Prezlauer Berg. Den ægte østberlinske currywurst oplevelse med en hurtig pølle under jernbanen. Det er et sted man kommer igen. Konnopke's ligger under Eberswalde Station på Schönhauser Allee for enden af Kastanien Alle. Favoriten i Prenzlauer Berg. Du kan ovenikøbet købe merchandise med hjem. Konnopkes er berømte. Konnopke brokker sig over Ziervogel's Kult Curry på Schönhauser Alle 20 og Konnopkes Imbis på Mahlerstrasse 7. Ingen af stederne har noget som helst med den ægte Konnopke at gøre. Curry er en æressag. 
  6. BIERs, S-/U-Bhf. Friedrichstrasse - ved udgangen. En flaske Dom Perignon koster 145 Euro, men der er også billigere champagner. Bier's findes også på Kurfürstendamm 195, Wilmersdorf. God fin sauce. Favorit i Mitte. Det der med champagnen...
  7. Wilmersdorfer 104, Wilmersdorfer Straße 104, 10629 Berlin Wilmersdorf
  8. Andys Wurscht Palast, Beusselstraße 76 på hjørnet til Hüttenstrasse. En favorit. Mor står selv og rister pølserne og sovsen er god. Vi fik 2 + en kæmpeportion pommes for 3.50. Der er ikke meget at komme efter i Moabit. Men Andys pølsepalads er iorden. 
  9. Zur Bratpfanne, Schloßstr 97 på hjørnet af Kieler Strasse i Steglitz
  10. WITTY’S BIOLAND, Wittenbergplatz, Schöneberg - Økologisk Curry er også ok.

Men der er jo mange flere. Du må finde din egen favorit - det er ikke for sjov. En ægte Berliner har sin favorit. De fleste ligger en stor klasse over de uhyrligheder man kan møde på motorvejsrestauranter. Trænger du til curry? - så vent til du er fremme i Berlin.

Se i Marions Kogebog og lav dem selv, når du kommer hjem.



Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Halbe Kessel og slaget om Berlin (60 km sø)

Syd for Berlin ligger den lille, fredelige landsby Halbe med ca 2.000 indbyggere. Landsbyen var vidne til et af de blodigste slag på tysk jord. Omkring 60.000 soldater og civile mistede livet i kampe fra den 25. april til 28. april 1945. Slaget er kendt som "Kessel von Halbe" - Halbekedlen. Tag en tur til Halbe og Baruth og se, hvor kampene f [ ... ]

Krigens spor omkring Berlin
Eventyr i Berlin

Berlin er barsk virkelighed, rå historie, brændpunkter. Men der er også store mængder af poesi og eventyr, der kommer fra Berlin. Har du lyst til eventyr af den eventyrelige slags med prinsesser og drager og mørke skove og hekse, så er du gået rigtigt. Og du kan også ...næsten... møde H. [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Küstrin - Oderflodens pompeii

Küstrin var en tysk by ved bredden af Oderfloden med mange århundreders historie. Kun 80 kilometer øst for Berlin. 90 procent af byen blev fuldstændig ødelagt i 2. verdenskrig og størstedelen af byen endte i Polen, da den tyske grænse blev flyttet mod vest. Den kaldes også Oderflodens pompeii og i d [ ... ]

Krigens spor omkring Berlin
Ian Kershaw: Slutspil - Hitler-Tysklands destruktionIan Kershaw: Slutspil - Hitler-Tysklands destrukti...

Ian Kershaw Slutspil Anmeldelse. Historikeren Ian Kershaw har sat sig for at undersøge, hvad der fik tyskerne til at følge Hitler til sidste mand. Alt var i ruiner. Overmagten var tydelig. Og alligevel blev der kæmpet og myrdet og henrettet mens den tyske verden sank i grus. Der blev kæmpet mand til mand helt ind i f&osla [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Poul Scheuer: Reformerne der ændrede Tyskland

Anmeldelse. Tyskland strøg lige igennem finanskrisen. Tyskland dikterer den økonomiske politik i Europa. Tysk eksport trækker Europas økonomi igang. Hva' dælen foregår der egentlig. I Danmark følger vi ikke tysk politik særlig tæt. Men nogle gør. Journalisten Poul Scheuer har på [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Fjernsynsfabrikken i Obserschönweide

I den sydøstligste ende af Berlin ligger bydelen Schönweide. Delt af Spree i Nieder- og Oberschönweide. I slutningen af 1800-tallet lå her blot et lille udflugtsrestaurant ned til Spree. Wilhelminenhof hed stedet. Berlin havde vokseværk og industrien flyttede i stor stil ud på landet. I løbet af få &a [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseer
Søg berlin-guide.dk

(function() { var cx = 'partner-pub-4232072567836753:xrjvxb-kpw7'; var gcse = document.createElement('script'); gcse.type = 'text/javascript'; gcse.async = true; gcse.src = (document.location.protocol == 'https:' ? 'https:' : 'http:') + '//www.google.com/cse/cse.js?cx=' + cx; var s = document.getElementsBy [ ... ]

Uncategorised

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • JAJA

    Berlin Food Stories Nov 16, 2017 | 09:24 am

    Some great restaurants are destined to mature before their stories are told, like a good bottle of wine. Jaja is one of them, the wine bar in...The post JAJA appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Michelin Stars 2018

    Berlin Food Stories Nov 15, 2017 | 10:25 am

    The Guide Michelin 2018 for Germany is finally out, and there are a couple of surprises in store in terms of unexpected, new Michelin stars...The post Berlin Michelin Stars 2018 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #22

    Berlin Food Stories Oct 14, 2017 | 11:17 am

    Dear Reader, Amen! We’re officially sliding into noodle soup and winter food season. Which is exactly what we all need to cope with news that...The post Berlin Food Digest #22 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Quà Phê

    Eating in Berlin Nov 19, 2017 | 22:29 pm

    This post is written in cooperation with MasterCard and is part of the current issue of Sister Mag. All pictures were taken by the amazing Jules from Herz und Blut. Winter has arrived in Berlin and there is no quick escape to a warm paradise. […]The post Quà Phê appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Explore Guide

    Eating in Berlin Oct 31, 2017 | 17:46 pm

    If you’ve never heard of or been to Huelva, let me tell you that place is gorgeous. Basically, Huelva is a province in Southern Spain with a capital town that goes by the same name. It’s part of the Andalusia region and borders Portugal and […]The post Huelva Explore Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Food Guide

    Eating in Berlin Oct 29, 2017 | 13:17 pm

    Welcome to my Huelva Food Guide! All of my food travel guides are a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Huelva Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...