Tyrkisk køkken - en lynintroduktion

Det tyrkiske køkken har rødder tilbage til det ottomanske køkken, som igen kan beskrives som en fusion af det det central asiatiske, middeløstlige og balkan. Tyrkiet er et kæmpeland og maden er forskellig på tværs af landet. Langs det ægæiske hav i øst fra Istanbul ned til Bursa, Izmir minder maden om det græske køkken med et stort udvalg af fisk og skaldyr, mere ris end bulgur. Langs Sorthavet i nord er det også fisk, og ofte majs. Mod sydøst er der kebab, mezes (småretter) og søde deserter som baklava, kadayif og Künefe. I vest anvendes meget olivenolie og i det centrale Anatolien er der specialisteter som keskek, manti og gözleme. Uden for tyrkiet er oprindelsesbyen nogen gange en del af navnet fx Urfa Kebab.


I den tyrkiske mad vil du møde lam og okse, kylling og fisk. Der er auberginer, grøn peber, løg, hvidløg, bønner, tomater - ofte nødder. Masser af krydderurter. Yougurt er vigtigt. Ordet Yougurt er faktisk tyrkisk. De fleste måltider indeholder Yougurt. Endelig er der en del fåreost, hvor af de flese minder om Fetaost. Hvid, fast ost. Det er et islamisk inspireret køkken, så svinekød ser man stort set aldrig. Maden er sjældent stærkt - men næsten altid dejligt krydret.
Det tyrkiske køkken er stort og varieret. Desværre er det ofte "fastfood" versionerne, du kan få på de fleste restauranter. Men det kan nu også være lækkert. Fx

  • Pide eller Pitabrødet kender et hvert barn i Danmark.
  • Börek er bagte pandekager af filodej (tynde dejplader) med fyld fx Feta. Gode i hapsestørrelse. Findes i mange udgaver.
  • Gözleme, som er en slags tynde pandekager med fyld - fx spinat og ost og persille, hakket kød, kartofler. Bliver ofte lavet fra boder, hvor du selv peger på fyldet. Kan næsten udgøre det for frokost.

Før maden spises ofte meze, som er små forretter. Et godt tip kan være at holde sig til forretterne, for man får ofte meget forskelligt og det er hyggeligt at plukke og dyppe og smage. Bestiller du meze, så bestiller også gerne lidt Raki. At sidde stille og roligt med sin meze og lidt vand i raki'en er dejligt tyrkisk.
En særlig tyrkisk tradition er dolmerne, som betyder noget der er fyldt med noget. Det kan være vinblade eller kålblade med kødfyld. Hold øje med kortet og spørg.
Til maden spises ofte Pilaf (Ris), bulgur, Couscous. Manti er en slags kogte boller med fyld - smager godt og spises hele vejen over til Kina og op til Baltikum.
Kebab er normademad og betyder generelt en ret med kød. Der er enormt mange variationer. Meget er spidstegt på grill, krydret. Tjek kebab-guiden.

Til maden - mange tyrkere vælger te. Den tyrkiske øl hedder Efes. Smager som enhver anden pilsner. Frisk, dejligt - men ingen særlig gastronomisk oplevelse.
Efter maden er der deserter. Det kan være søde deserter, mælkedesserter eller frugtdesserter. Baklava er sødt og det kan du få hos bageren. Brød, der drypper af honning. For de fleste hvinende søde. Men nøjes du med en enkelt med en kop til kan man vænne sig til det. Måske. Andre ting på desert kortet kan være være Lokum - som på dansk kaldes Turkish delight. Der er tyrkiske bagere i Berlin, så gå opdagelse der.

Øv dig der hjemme: http://www.augustenborgsopskriftsamling.dk/land/tyrkiet.htm. Hvis du har lejet en lejlighed i Berlin er der ofte mulighed for at lave mad selv, og hvis du har været på det tyrkiske marked på Maybach Ufer er eksperimenttid, når du kommer hjem med alle dine råvarer.

Tyrkiske restauranter


Den bedste tyrkiske restaurant? Svært at sige, der er mange - men en del peger på Restaurant Defne, Planufer 92c i Kreuzberg tel (030) 8179 7111.

  • Mehmet Aygün opfandt dönerkebaben i 1971 og hans Restaurant Hasir ligger i Adalbertstrasse i Kreuzberg. Det har efterhånden udviklet sig til en kæderestaurant, som man finder flere steder i byen. Dönerkababen er nu ikke hårdt patenteret og kan måske også stamme fra Kadir Nurman, som ejede Imran Grill i Boppstrasse 4. Prøv gå turen fra Hasir til Imran grill ad Kottbusser Dam. Vi har ikke talt antallet af tyrkiske restauranter, men antallet er stort. Det er ikke svært at finde tyrkisk fastfood. Du falder måske ind på Bal Köfte, Kottbusser Damm 101, Neukölln.
  • Vegetar mad fås på Weser Vegetan på Weserstrasse 52 i Neukölln.
  • Marooush, Knesebeckstr. 48, Charlottenburg er egentlig arabisk, men her får du en god vandpipe og måske mavedans med i købet. Lidt kostbart.
  • Desserten kan du overveje hos Cemilzade Confiserie Orientale, Linienstr. 113, Mitte 
  • Kebabmesteren i Berlin er Mustafas gemüse kebab på Mehringdam 32. Det er ikke andet end stegt kylling i ruller med grøntsager - og alligevel laver Mustafa det fantastisk. Vær beredt på at vente i køen i over en time. Hvis du ikke er alt for sulten når du stiller dig i rækken er det værd at vente på. Der er dem der mener at rullekebab er rullekebab og nichts weiter. Jeg synes at Mustafas er en nøk over - men døm selv. Det koster køen og nogle få euro at blive klogere.

 




Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Sven Hazel: De fordømtes legion og andre historier...

Anmeldelse. Sven Hazel udgav i 1953 bogen ”De fordømtes legion” om sine oplevelser i det 27. panserstrafferegiment i kampene på Østfronten. I alt skrev ”Sven Hazel” 14 bøger om oplevelserne i 2. verdenskrig. Det er stærkt omdiskuteret om bøgerne er selvbiografiske og om de overhovedet  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Museum des Kapitalismus

Et kapitalisme museum i Berlin - ovenikøbet på kanten til det gamle DDR? Det er i hvert fald nødvendigt med information. Hvor socialismen på den ene side har et venligt og socialt ansigt og det på trods nærmest uden undtagelse har resulteret i forfærdende levevilkår – så har kapitalismen [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere
David Hasselhof Museum

David Hasselhof (f. 1952) er amerikansk skuespiller med tyske rødder, men han har haft stor succes i USA med serierne Baywatch og Nightrider. Det er bemærket i das Heimat i sådan en grad, at det store Circus Hostel i Berlin Mitte har åbnet deres eget "David Hasselhof"-museum. Nogen mener lige frem, at han bidrog til Tysklan [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
1945 2. maj - Berlin overgiver sig ved et sofabord

Den 2. maj 1945 kapitulerede Berlin. Krigen var ikke slut, men våbene tav i Berlin. Aftalen om våbentilstand blev underskrevet af den tyske general Weidling foran den sovjetiske general Vasily Ivanovich Chuikov ved sofabordet i en stuelejlighed i Schulenburgring 2 i Tempelhof. 6 dage senere fulgte hele Tyskland med.

Berlins historieLæs mere
Thomas Brussig: I den korte ende af Sonnenalle

Anmeldelse. Østberlin før murens fald er for mange indhyllet i tåger og myter. Hvordan var det? Hvordan føltes det? Hvordan så der ud? Forfatteren Thomas Brussig (f 1965) er selv opvokset i Østberlin og det meste af de første 25 år af hans liv foregik på indersiden af muren i DDR. Stemninge [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Museum of Illusions

Illusionernes museum er et ”museum” for alle, der er fascineret af snyd og bidrag og trylleri. Museet gør sit yderste for at snyde dine sanser, og for øjnene af dig bliver dine venner enten større eller mindre – eller du kan tage en tur i ”alting på hovedet rummet”. Der er også små [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
1635: Malle Babbe – den hollandske landsbytosse1635: Malle Babbe – den hollandske landsbytosse

Malle Babbe blev malet af den hollandske guldaldermaler Frans Hals i 1633/35. Maleriet har før haft titlen Hille Bobbe eller Heksen fra Haarlem. Det har været fortolket som et genre-maleri af en sagnomspundet heksefigur. Men det er i virkeligheden i portræt af en kvinde fra Haarlem i Holland, som var kendt som Malle Babbe.

Billeder fra BerlinLæs mere