Glühwein - Lun drik på julemarkedet

Glühwein hører til julemarkederne i Berlin og hele Tyskland. Glühwein er varmt og med alkohol. TIlsvarende drikke er glögg, punsch og Feurzangenbowle. I Danmark drikker vi gløgg. I tiden før jul er det med at komme på julemarked i Tyskland og drikke glühwein. Det behøver ikke at være koldt uden for før det smager godt. Men det hører til december.

Lille film om glühwein. Se opskrift her.

Glühwein har gamle rødder, men som det er i dag er Glühwein ikke ældre end 1956. Hitler og Bismarck og kejserne har således aldrig drukket Glühwein i den moderne form. I den lille by i Augsburg-Pfersee stod Rudolf Kunzmann i sin lille vin-kælderbutik og eksperimenterede i 1956. Han blandede kanel, citron, vanilie og sukker i vinen som han hældte på flaske. Sukker blev af myndighederne betragtet som forbudt tilsætning og han fik en bøde - dermed blev det fastslået, hvornår glühwein første gang kom på flaske.

Glühwein skal være varm - men ikke over 78 grader, for så fordamper alkoholen. Så står gryden og buldrerkoger, så køb din glühwein et andet sted. Den brygges af både hvidvin og rødvin og krydret med kanel eller andet. Den kan være toppet op med rom eller weinbrand. Det kan være stærk alkoholisk, men reglerne siger mindst 7% - så det er typisk som en stærk øl.

Du kan naturligvis købe en karton i Lidl, men det vil med garanti ikke være det samme som at få den hjemmebryggede glühwein i en af de små hyggelige træskure på et julemarked i Berlin. Er du heldig er der faldet lidt sne og man kan stå og trampe i jorden for at få varmen, mens man nyder sin glühwein. Hvis du ikke vil kæmpe fra bunden kan du købe glühweinmix. Stiftung-Warentest, som tester forbrugerprodukter i Tyskland, har testet og fundet at Nürnberger Rauschgold-Engel Glühwein er bedst og Öko-Glühwein von Zellertaler næstbedst. Så har du lidt at gå på jagt efter.

 Rød glühwein

• 8 kardemomme bælge
• 10 nelliker
• 10 hele allehånde
• 4 kapsler stjerne anis
• 1 kanelstang
• 1 tsk korianderfrø
• 1 tsk Anisfrø
• 1 liter tør rødvin
• 1 øko appelsin
• Sukker

1. Kardemomme presses med den brede side af en stor kniv. Kardemomme, nelliker, allehånde, stjerneanis, kanelstangen, koriander og anisfrø samles i en tepose og og lukkes.
2. ½ l vand bringes i kog, teposen koges med. I mellemtiden skæres appelsinen i skiver.
3. Hæld vinen og appelsinen i vandet, sæt låg på og svag varme i 15 minutter. Det må ikke koge.
4. Fjern teposen med krydderierne. Smag din glühwein til med sukker.
5. Server

Tip: Kan du finde en frugtig vin, fx en tysk Dornfelder-Rosenmuskateller rødvin skulle de være bedst egnet.

Hvid glühwein

• 350 ml hvidvin
• 150 ml hvid druesaft
• 2 tsk akaciehonning
• 2 kanelstænger
• 2 stk skiver øko appelsin

1. Hæld det hele i gryden og varm op til næsten kog.
2. Lad det stå under låg i 10 min. Ved svag varme.
3. Hæld op og server

Læs iøvrigt vinguiden til tysk vin eller guiden til julemarkeder i Berlin, hvor der flyder Glühwein i stride strømme.

Feuerzangenbowle

En særlig variant er feuerzangenbowle, hvor rom og sukker smeltes ned i glühwein. Det er et showstykke. Der er opskrifter på nettet, men i korthed: Lav glühwein af rødvin og mens du holder det lunt, fx med et lys under gryden, lægges en sukkertop oven over i en lille beholder (feuerzange), vædes med rom og afbrændes, hvorefter smeltet sukker med rom flyder ned i rødvinen. Når det er brændt væk. Velbekomme.

Det er lidt et udstyrsstykke med bowle, feuerzange (ildstangen) mv. Du kan købe alt udstyret over nettet - google på Feursangenbowle set - eller læs mere på http://www.feuerzangenbowlesetwelt.de/

 

 

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Impressum

Impressum für www.berlin-guide.dk Impressum dieser Website  Betreiber und Kontakt: Stig Yding Sørensen Håbets Alle 31
10169 København Telefonnummer: +45 7220 2704
E-Mail-Adresse:Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. document.getElementById('cloak5e [ ... ]

UncategorisedLæs mere
Jan Guillou: Dem der dræber drømme sover aldrig

Anmeldelse. Det tyvende århundrede definerer stadigvæk hvem vi er, hvad vi gør og hvad vi tænker. Derfor er det værd at beskæftige sig med det gamle århundrede endnu. Den svenske forfatter Jan Guillou skriver som en rasende på sin romanserie om århundrede. Et tommetykt værk for hvert ti-& [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Påskeferien i Berlin

Inspiration. Påsken byder på dejligt mange sammenhængende dage at holde fri i, så et hop til Berlin er oplagt. Der er masser at lave i Berlin i påsken – men Berlin holder jo påskeferie samtidig, så vær lidt strategisk med din planlægning. Shopping er ikke mulig alle dage, og supermarkedern [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Michael H. Clemmesen: Den lange vej mod 9. april

Anmeldelse. Det tyske angreb på Danmark den 9. april 1940 var en sur overraskelse for danskerne. Eller måske ikke stor en overraskelse endda. Dansk udenrigspolitik havde indregnet muligheden derfor. Den pensionerede brigadegeneral, Michael H. Clemmensen, har sat sig grundigt ind i historien og i 2 stærke bind ruller han forhistori [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Voksne på forlænget forårsweekend i Berlin

Vi skal på LANG forårsweekend i Berlin. Tre voksne par og 2 singler med hang til god mad, kultur, historie og nok ikke natklubber. Snak, hygge og god øl er vigtigt. De heldige flyver allerede onsdag aften og kan tage en dag på arbejde via internet og skype. De sidste kommer sent torsdag – og fredag morgen. Hjemrejsen  [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Oplev Burlesque i Berlin - pikant, frækt og sjovt

Burlesque finder du på teatre og små scener i Berlin. Burlesque en kombination af satire, performance og vovet underholdning - Det er groft, råt og frit. Det kommer af det italienske ord "Burla", som betyder spøg.

Guides til nattelivet i Berlin.Læs mere
Sven Hazel: De fordømtes legion og andre historier...

Anmeldelse. Sven Hazel udgav i 1953 bogen ”De fordømtes legion” om sine oplevelser i det 27. panserstrafferegiment i kampene på Østfronten. I alt skrev ”Sven Hazel” 14 bøger om oplevelserne i 2. verdenskrig. Det er stærkt omdiskuteret om bøgerne er selvbiografiske og om de overhovedet  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere