Glühwein - Lun drik på julemarkedet

Glühwein hører til julemarkederne i Berlin og hele Tyskland. Glühwein er varmt og med alkohol. TIlsvarende drikke er glögg, punsch og Feurzangenbowle. I Danmark drikker vi gløgg. I tiden før jul er det med at komme på julemarked i Tyskland og drikke glühwein. Det behøver ikke at være koldt uden for før det smager godt. Men det hører til december.

Lille film om glühwein. Se opskrift her.

Glühwein har gamle rødder, men som det er i dag er Glühwein ikke ældre end 1956. Hitler og Bismarck og kejserne har således aldrig drukket Glühwein i den moderne form. I den lille by i Augsburg-Pfersee stod Rudolf Kunzmann i sin lille vin-kælderbutik og eksperimenterede i 1956. Han blandede kanel, citron, vanilie og sukker i vinen som han hældte på flaske. Sukker blev af myndighederne betragtet som forbudt tilsætning og han fik en bøde - dermed blev det fastslået, hvornår glühwein første gang kom på flaske.

Glühwein skal være varm - men ikke over 78 grader, for så fordamper alkoholen. Så står gryden og buldrerkoger, så køb din glühwein et andet sted. Den brygges af både hvidvin og rødvin og krydret med kanel eller andet. Den kan være toppet op med rom eller weinbrand. Det kan være stærk alkoholisk, men reglerne siger mindst 7% - så det er typisk som en stærk øl.

Du kan naturligvis købe en karton i Lidl, men det vil med garanti ikke være det samme som at få den hjemmebryggede glühwein i en af de små hyggelige træskure på et julemarked i Berlin. Er du heldig er der faldet lidt sne og man kan stå og trampe i jorden for at få varmen, mens man nyder sin glühwein. Hvis du ikke vil kæmpe fra bunden kan du købe glühweinmix. Stiftung-Warentest, som tester forbrugerprodukter i Tyskland, har testet og fundet at Nürnberger Rauschgold-Engel Glühwein er bedst og Öko-Glühwein von Zellertaler næstbedst. Så har du lidt at gå på jagt efter.

 Rød glühwein

• 8 kardemomme bælge
• 10 nelliker
• 10 hele allehånde
• 4 kapsler stjerne anis
• 1 kanelstang
• 1 tsk korianderfrø
• 1 tsk Anisfrø
• 1 liter tør rødvin
• 1 øko appelsin
• Sukker

1. Kardemomme presses med den brede side af en stor kniv. Kardemomme, nelliker, allehånde, stjerneanis, kanelstangen, koriander og anisfrø samles i en tepose og og lukkes.
2. ½ l vand bringes i kog, teposen koges med. I mellemtiden skæres appelsinen i skiver.
3. Hæld vinen og appelsinen i vandet, sæt låg på og svag varme i 15 minutter. Det må ikke koge.
4. Fjern teposen med krydderierne. Smag din glühwein til med sukker.
5. Server

Tip: Kan du finde en frugtig vin, fx en tysk Dornfelder-Rosenmuskateller rødvin skulle de være bedst egnet.

Hvid glühwein

• 350 ml hvidvin
• 150 ml hvid druesaft
• 2 tsk akaciehonning
• 2 kanelstænger
• 2 stk skiver øko appelsin

1. Hæld det hele i gryden og varm op til næsten kog.
2. Lad det stå under låg i 10 min. Ved svag varme.
3. Hæld op og server

Læs iøvrigt vinguiden til tysk vin eller guiden til julemarkeder i Berlin, hvor der flyder Glühwein i stride strømme.

Feuerzangenbowle

En særlig variant er feuerzangenbowle, hvor rom og sukker smeltes ned i glühwein. Det er et showstykke. Der er opskrifter på nettet, men i korthed: Lav glühwein af rødvin og mens du holder det lunt, fx med et lys under gryden, lægges en sukkertop oven over i en lille beholder (feuerzange), vædes med rom og afbrændes, hvorefter smeltet sukker med rom flyder ned i rødvinen. Når det er brændt væk. Velbekomme.

Det er lidt et udstyrsstykke med bowle, feuerzange (ildstangen) mv. Du kan købe alt udstyret over nettet - google på Feursangenbowle set - eller læs mere på http://www.feuerzangenbowlesetwelt.de/

 

 

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

"Am Grundstein der Demokratie" - Friedhof der März...

I 1848 blev de enevældige konger udfordret af borgere i hele Europa. Man var blevet oplyste og trætte af ... i virkeligheden diktaturer begået af konger og kurfyrster. Det var man også i Berlin, hvor man til sidst fik nok af vilkårligheden og i bogstavligste forstand gik på barrikaderne over hele Berlin [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere
1900: Heinrich Zille und sein Miljöe1900: Heinrich Zille und sein Miljöe

Tegneren Zille, kendt som penselhenrich, døde i 1929, men er stadig allestedsnærværende i Berlin. Gamle kneiper måles i, om Zille nu var stamgæst her. Zille satte billeder på Berlin før og efter 1. verdenskrig.

Billeder fra BerlinLæs mere
Forretningskultur i Tyskland - forstå din tysker b...

Anmeldelse. De andre er mærkelige. De er ihvertfald ikke lige som os. Har du kontakt med tyskere i din daglig dag, måske handel eller samarbejde, så er det nyttigt at forstå, hvordan de tænker. For de er ikke lige som os. Doris Rehrmann-Jørgensen og Marie-Luise von der Banck har skrevet en bog om forretning [ ... ]

GuidebøgerLæs mere
Forfatter Liv Collatz: Berlin er rå og kreativForfatter Liv Collatz: Berlin er rå og kreativ

Interview. I 2016 sagde journalisten Liv Collatz sit job og lejlighed i København op og flyttede til Berlin. Turen til Berlin endte med bogen ”Berlin er”, som handler om en ung kvinde, som flytter til Berlin. Hun vil væk – væk fra egne og andres forventninger. Hun vil noget andet, men hvad? Hun fors&oslas [ ... ]

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
En perfekt lørdag i Berlin

Berlin-guide har spurgt læserne, hvad en perfekt lørdag er i Berlin – shopping, gåtur og god mad er vist hovedoverskrifterne - især morgenmaden er vigtig. Ritter sport butikken, hvor man kan lave sin egen chokolade, er super populær blandt danske gæster – og for de fleste er gåturen i det tidli [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Daniel Kehlmann: Du skulle være gået

Anmeldelse. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet fantastiske bøger som ”Opmålingen af verden” og ”Tyll”. Den lille roman ”Du skulle være gået” viser Kehlmann sig i en eksperimenterede genre med et pust af gys og uhygge.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Hans Christian Post: Berlins Alexanderplatz

Anmeldelse. Alexanderplatz er en central plads for Berlin. Pladsen er hovedperson i Döblins formidable bog: Alexanderplatz. Det er næsten umuligt at besøge Berlin uden at passerere over eller under Alexanderplatz. Pladsen opstod i det 13. århundrede, hvor byens hovedåre krydsede vigtige handelsveje ved byens nordl&osla [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere