Fastfoodguide - Imbiss

Københavnere spiser hotdogs, Polakker Zapiekanki, Parisere Crêperier - men gademaden i Berlin købes hos Imbiss - et ord der omfatter alt fra fortorvsbutikker, der sælger Currywurst til huller i muren, hvor du kan få en Döner Kebab eller en bøtte med nudler. Det fint hvis man skal spare kronerne til at købe øl for, men der er sjældent tale om kulinariske åbenbaringer - men solide Berlinske klassikere. Tag aldrig til Berlin uden at få mindst en currywurst eller döner. Prisen er typisk 2-4 Euro. Den Gyldne Måge (eller McD) er også en mulighed - men Imbiss kan være mere end det... 

Kaffepause


Selve ordet Imbiss stammer fra gammel højtysk: imbizan som betyder "at bide i" - altså at spise. En Imbs var et typisk mellemmåltid. I Danmark snupper vi en indianer i kano i Kafe Fodkold (en hotdog ved pølsevognen). Englænderne har deres velpolerede Tea-time. I det tysksprogede hedder måltidet alt efter region og tidspunkt på dagen Vesper, Brotzeit, Frühstück, Jause, Marend/Marende, Znüni und Zvieri, Unternessen, Gabelfrühstück eller Neinerln.

Imbiss er et sted at få en hapser, så man kan holde til det næste hovedmåltid. At de så kan være så omfattende, at det er vanskeligt at forestille sig et solidt, preussisk middagsbord bagefter er en anden sag. 


Hvilken imbiss? 


Det er ikke let at anbefale en imbiss frem for en anden - for der imbiss überalles i Berlin. Men lokkemad kan fx være:

  • W Imbiss i første division for imbisser. En af de bedste er W Imbiss på Kastanienalle 49 på kanten af Mitte og Prenzaluerberg. Gordon W., laver maden og du kan kende ham på hans Fez. For 4 Euro får du naan pizza og for lidt mere får du ris med marinerede laks og japansk dressing. Det er billigt - men intet er færdiglavet, så der er lidt ventetid.
  • WKD Lebensmittel i Mitte, Rochstrasse 2 er en lille butik med friske økologisk varer og vine. God stemning og übertrendy sted. Her får du slow food til fast food priser.
  • FoodBall i Neue Schönhauser Strasse 11 - Prenzlauer Berg ligger i en skobutik i mitte - og al maden er formet som fodbolde. 
  • Dolores i nærheden på Rosa Luxembourg Strasse 7 - Mitte, sælger burritos og quesadillas. Den første Mexi Imbiss i Berlin.
  • Plaetzl Imbiss, Passauer Str. 4 sælger kosher imbiss.
  • Wusteri - pølseriet - Hardenbergstr. 29d ved Zoo. Masser af curry´s at vælge imellem.
  • WonderWaffel i Adalbertstrasse 88 i Kreuzberg - lækkert med lækkert i. Mest som dessert.
  • Konnopkes Imbiss på Schönhauser Allee 44a i Prenzlauerberg.  Ziervogel familien startede deres Imbiss den 4. oktober 1930 - den internationale dyre dag. Spis den Currywurst som en indfødt og bestil den darmlos - tarmløs, tak. Går for at være en af de bedste. I don't know. Pølsen er ok, men så fantastisk? Prøv selv - køen er lang. Der er souvenirs.

Og så er der selvfølgelig alle de andre... 


fastfoodinberlin


Tyskerne spiser masser af måltider i imbiss, fastfood og masseproduceret mad. Se den lille film neden for om de mest almindelige tyske spisesteder.
  1. Storkantinene på de tyske arbejdspladser kan være enorme - fordi arbejdspladserne er store. I en storkatine kan der blive processeret 10.000 kilo fødevare omdagen. 8.500.000 måltider langes dagligt over diskene i Tyske kantiner.
  2. Burger-kæderne - også i Tyskland er McDonalds og Burger King og andre sælger 2.500.000 måltider dagligt.
  3. Fly catering er en gigantisk madbusiness. Alene Lufthansa serverer mad til over 1.000.000 tyskere hver dag.
  4. Nordsee restauranterne hitter med deres friske fisk. Mad der ikke bliver købt bliver smidt ud igen efter 2 timer. Så fisken er frisk. 250.000 tyskere spiser fisk herfra hver dag.
  5. Subway sandwiches, hvor man selv bestemmer indholdet. 75.000 tysker sluger en hver dag.
  6. Pizza Hut hitter i Tyskland. Standardiserede pizza er åbenbart det bedste. Salatpizzaen det mest populære. 30.000 gæster hver dag.
  7. IKEA sælger kødboller i deres varehusrestauranter til tyskerne. 5 millioner kødboller ryger der ned hvert år. Nogle går i IKEA bare for at spise kødboller. De står for 5 procent af IKEAs omsætning. Hverdag 20.000 gæster.



Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Lars-Martin Sørensen: Sidste nyt fra Berlin

Anmeldelse. Lars-Martin Sørensen har læst berlinkorrespondenternes reportager og artikler fra Berlin fra 1933 til 1940. Det har han skrevet om i borgen ”Sidste nyt fra Berlin”. Hovedspørgsmålet er: Hvordan skriver man om historiske begivenheder, mens de finder sted? Det var ikke let at skrive hjem fra en diktat [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Anders Bager Eriksen: Berlin - en kulturrejse

Anmeldelse. Berlin tiltrækker guidebøger, som honningkrukker tiltrækker bier. Der er simpelthen så meget at fortælle. Forfatter, rejseleder, historiker og højskolelærer Anders Bager Eriksen arrangerer rejser til blandt andet Berlin. Han har boet i Berlin. Så derfor en guide.

GuidebøgerLæs mere
Steffen Heiberg: Nye horisonter - om Europas renæs...

Anmeldelse. Historikeren Steffen Heiberg leverer fortællingen om, hvordan Europa gik fra pest og krise til renæssancen med dens fantastiske arkitektur og billeder, bogtrykkunst, de store opdagelser og den videnskabelige revolution. Det gør han i den store fortælling om ”Nye horisonter” – renæssancen, [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Condé - skelettet af Alte Fritz's hest

Condé var Frederik den Stores hest. Hesten er nu død. Det skete allerede i 1804, men du kan stadig møde hestens skelet på det Veterinære Institut på Freies Universitet i Berlin.

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere
Oktoberfest O’zapft is! Auf eine friedliche Wiesn...

Velkommen til berlin-guides store Oktoberfest guide. Oktoberfest er en høstfest med hyldest til øllet. Festen hører egentlig til i Bayern og det helt store gilde er hvert år i september i München. Her er roden. Her begyndte festen tilbage i 1810 - men oktoberfesten er så populær, at den har bredt sig til  [ ... ]

Ølguiden til Berlin - øl er øl som Göthe sigerLæs mere
Lykke Friis: Håbets Europa i 89 billeder

Anmeldelse. 1989/90 vendte Europa og verdenshistorien på hovedet. Gamle sandheder blev skyllet væk over natten, og nye håb opstod – og det er egentlig svært at forstå, at det overhovedet skete. Lykke Friis har skrevet bogen ” Håbets Europa i 89 billeder”, hvor Lykke Friis tager os i hånden [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Werner Grossmann: Den sidste spionchef

Anmeldelse. Werner Grossmann var spion. Han gjorde en lang karriere fra 1952 i en af verdens mest berygtede efterretningstjenester HVA – Hauptverwaltung Aufklärung. I 1986 nåede han toppen, da han afløste den legendariske og gådefulde Markus Wolf – kendt fra Le Carré trillerne som ”Karla”. I 20 [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere