Pølseguiden - Currywurst rules

Currywurst? En tysk specialitet. Man tager en kæmpepølse på størrelse med en halv dansk medister. Sprødstegt. Drukner den i fed brunlig ketchup sovs. Et solidt drys karry. Der er serveret. De smager forskelligt - nogen bliver afhængige og andre har deres favorit. Enkelte sælges med champagne. Læs vores curryguide, pølseleksikon og det lille lynkursus i pølsesnak.

Currywurst er pølser man er fan af. Derfor er der naturligvis også et Currywurst museum i Berlin i Schützenstraße 70. Det er ikke så langt fra Checkpoint Charlie. 

konnopkes


Currywurstens hemmelighed

Heltinden.Det er sovsen, der gør det. Fru. Hertha Heuwer (1913 - 1999) fra Berlin opfandt sovsen, der forvandler en ordinær pølse til en currywurst. Det skete den 4. september 1949, da hun kedede sig i sin pølsevogn og udenfor regnede det i stride strømme. Hun gav sig til at eksperimentere med hvad hun havde i sin pølsevogn - og voila. Der var den. Hun har fået en mindeplade, som kan beundres i Kantstrasse 101.

Plagiat. Der er folk fra Hamburg, der mener, at de har spist en currywurst i Hamburg før Hertha lavede sin sovs. Men det er en historie, som vi ikke tror på i Berlin. Lånte fjer! Historien om pølsen i Hamburg stammer fra forfatteren Uwe Timm, som skrev i en novelle, at currywursten var lavet af en "Lena Brücker" i 1947. Der er ovenikøbet opsat en mindeplade for "Lena Brücker" i Hamburg på Grossneumarkt 10. Men det er H.U.M.B.U.G. Så luk øjnene, hvis du går forbi der.

Hvad der egentlig er i sovsen er pølsemandens hemmelighed- og der er variation fra currysted til currysted. De bedste har helt deres egen opskrift. Lidt som coca-cola har deres egen hemmelige opskrift. Der indgår naturligvis tomater. løg og noget der giver lidt sødme, noget der giver lidt styrke, noget der giver lidt surt. Men hvad? Boble, koge, kvase. Det er næsten umuligt at eftergøre de bedste. Der er kun én ordentlig løsning på problemet. Spis kun currywurst, når du er i Berlin. Mange gange. For du kan alligvel ikke selv lave currywurst derhjemme for alvor. Vil du alligvel, så følge linket nederst på siden.

Pølsen er en neutral bockwurst-pølse. Der er altså ikke karry i currywurst - ligeså lidt som der er kål i kålpølser, eller svenskere i svensk pølseret. Tyk, kort, firkantet og serveres næsten altid i skiver. I mange supermarkeder kan du købe dem, så tag en flok med hjem, hvis du vil fortsætte currywursteriet hjemme i Danmark. Nogle currysteder har en kniv, der kan skære alle skiverne på en gang med et snuptag. På de gode steder er de naturligvis håndskåret. Andre bruger en currywurstskiveskæremaskine, som også fås elektrisk. Vupti - 10 lige store stykker - hver eneste gang. Til manden der har alt og aldrig går ned på udstyr.

curry


Pølsesnak på 5 minutter

Currywurst er Berlins alternativ til den danske hotdog. Mange berlinere har deres favoritsteder - så meget, at currywursten har fået sin egen fan-hjemmeside. Så skal du på currywurst safari kan du planlægge turen herfra. Kniv og gaffel udleveres undervejs - eller ihvertfald paptallerken, serviet og en lille plastgaffel. En currywurst består af en stegt pølse i skiver med en fed, lækker ketchup-agtig tomatsovs med karry-drys. Klassisk tilbehør er pommes frites og en solid klat mayo. Prøv ikke at forklare, at sovs og mayo skal ved siden af. Det forstår de simpelthen ikke. Opgiv. 

Når du bestiller en "ein curry" skal du tage stilling til flere ting. Du skal kunne tale pølsesnak:

  • mit oder ohne darm? Meget direkte: med eller uden tarm. Der er pølser med skind og pølser uden skind. Hvad foretrækker du? Skindet får pølsen til at knase lidt mere. Det er egentlig en øst-vest problematik. I Østberlin vælger de oftest ohne og i Vestberlin vælger de mit.
  • mit pommes? med eller uden pommesfrits. Vi synes med.
  • Ketchupsovsen (på hemmelig opskrift) og karrydrysset hører med. Det må du ikke sige nej til - for det er i sovsen og drysset curry-hemmeligheden ligger. De ringeste steder er det bare ketchup med karrydrys og en trist mayo.
  • Mayo? Nogen steder hører der en umanerlig stor klat mayonaise med. De fleste danskere kan nok klare sig med mindre. Siger du "rot-weiss" som i "Ein curry mit pommes rot-weiss" har du lige bestilt en currywurst med pommes frit, ketchup og mayonaise.

Vær opmærksom på udtalen. Nogle steder forstår pølsemor ikke at du vil have "ein curry", hvis du siger "ein kury" istedet for "ein kørri" - selvom currywurst er den eneste vare hun har på hylden. Det er ret beset køørri-wurst de sælger. Andre udtryk du kan høre ved currystedet er fx "Eine Dicke", som er vulgærsprog for en stor kogt pølse, "molle mit kompot" er en øl og en snaps. Nyd slang - men hold dig til standard stang-tysk, så fornærmer du ikke nogen ved uheld eller får serveret noget du ikke havde drømt om.

Ligesom en hotdog er currywurst ikke en menu, som man får pakket ind og med hjem. En "Curry mit pommes" spises øjeblikkeligt, brændende varm, her og nu i cafe fodkold. Nogen steder kan man sidde lidt i læ, som på fx Konnopkes. Mange restauranter serverer også currywurst, nogen gange i lidt fancy gastronomisk udgave, men det føles ligesom at sidde på restaurant og spise hotdog. Vælg noget andet fra kortet.

Rigtige Currywurst fans har også deres sted på nettet - fx Curryfanklubben i Hamburg, der på højt niveau går ind i debatten om Currywursts oprindelse: Berlin, Hamburg eller Afrika?  Den münchenske currywurst ekspert Werner Siegert har sagt om Currywursten: "Das letzte Stück Freiheit, das wir haben. Ich hoffe, dass das so bleibt.". Kryptisk. 

Curry top 10 

I vores egen Berlinbog er det Curry 36 og Konnopkes, der topper. Vi har faktisk også fået en fantastisk pølse på markedet på Winterfeldtplatz, selvom pølsevognen der ikke hører til byens legenariske. De legendariske "currysteder" i Berlin er:

  1. Curry 36, Mehringdamm 36, 10961 Berlin Kreuzberg. Curry 36 på Mehringdamm i Kreuzberg. Man tror det er løgn, men der er faktisk kø året rundt, døgnet rundt. Med majonaise. Men det går stærkt her, så vær ikke bekymret over køens længde du skal nok nå frem. Mens du står i køen, så forbered din pølsesnak til det bliver din tur til at bestille (Se ovenfor). Her går det ikke at kløjs i bestillingen - sig for eksempel: "Ain køri one darm mit pommes - ketchup und mayo". Køen bevæger sig kun hurtigt fordi kunderne uden tøven afgiver bestilling. Berlin-guides favorit i Berlin. Der ligger en del wurst bag den vurdering. Nævnt i alle guidebøger i skarp konkurrence med Konnopkes.
  2. Currywurst Berlin & Friends, Bundesallee 200, 10717 Berlin Wilmersdorf
  3. Imbiss am Kotti, Skalitzer Str. / Reichenberger Str., 10999 Berlin Kreuzberg
  4. Krasselts, Steglitzer Damm 22, 12169 Berlin Steglitz
  5. Konnopke, Schönhauser Allee 44a, 10437 Berlin Prezlauer Berg. Den ægte østberlinske currywurst oplevelse med en hurtig pølle under jernbanen. Det er et sted man kommer igen. Konnopke's ligger under Eberswalde Station på Schönhauser Allee for enden af Kastanien Alle. Favoriten i Prenzlauer Berg. Du kan ovenikøbet købe merchandise med hjem. Konnopkes er berømte. Konnopke brokker sig over Ziervogel's Kult Curry på Schönhauser Alle 20 og Konnopkes Imbis på Mahlerstrasse 7. Ingen af stederne har noget som helst med den ægte Konnopke at gøre. Curry er en æressag. 
  6. BIERs, S-/U-Bhf. Friedrichstrasse - ved udgangen. En flaske Dom Perignon koster 145 Euro, men der er også billigere champagner. Bier's findes også på Kurfürstendamm 195, Wilmersdorf. God fin sauce. Favorit i Mitte. Det der med champagnen...
  7. Wilmersdorfer 104, Wilmersdorfer Straße 104, 10629 Berlin Wilmersdorf
  8. Andys Wurscht Palast, Beusselstraße 76 på hjørnet til Hüttenstrasse. En favorit. Mor står selv og rister pølserne og sovsen er god. Vi fik 2 + en kæmpeportion pommes for 3.50. Der er ikke meget at komme efter i Moabit. Men Andys pølsepalads er iorden. 
  9. Zur Bratpfanne, Schloßstr 97 på hjørnet af Kieler Strasse i Steglitz
  10. WITTY’S BIOLAND, Wittenbergplatz, Schöneberg - Økologisk Curry er også ok.

Men der er jo mange flere. Du må finde din egen favorit - det er ikke for sjov. En ægte Berliner har sin favorit. De fleste ligger en stor klasse over de uhyrligheder man kan møde på motorvejsrestauranter. Trænger du til curry? - så vent til du er fremme i Berlin.

Se i Marions Kogebog og lav dem selv, når du kommer hjem.

Velbekomme

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Philip Kerr: Frygt grækeres gaver

Anmeldelse. Philip Kerr, der står bag en lang række bøger om kriminaldetektiven Bernie Gunther fra Berlin, døde af cancer den 23. marts 2018. Han blev kun 62 år gammel. Frygt grækeres gaver udkom på engelsk kort efter og det sidste og 14 manuskript bliver udgivet til foråret i den sidste bog, der he [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Futurium – I diskussion med fremtiden

Almindeligvis handler udstillinger og museer om nutiden og fortiden. Men Futurium i Berlin handler om fremtiden: Hvordan ønsker vi at leve? Det er ikke givet, hvordan vores fremtid bliver. Metrologerne ved ikke engang hvordan vejret bliver om en uge, og selvom Finansministeriet har regnet 10 år frem med alt andet lige – så  [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Königs Wusterhausen

Königs Wusterhausen er en lille by lige sydøst for Berlin i Brandenburg. Flyver du til lufthavnen i Schönefeld er det Königs Wusterhausen lige under dig – eller KV [ˈkaː ˈveː]), som den også kaldes i daglig tale. Kan du huske de gamle langbølgeradioer, så var KW kendebogstaverne for radiosenderen i [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Wolgast og den danske ulykke

Wolgast er en by i Tysklands fjerneste, nordøstligst hjørne i Mecklenburg-Vorpommern. En lille by, men egentlig er det byen, som markerede Danmarks skifte fra nordeuropæisk stormagt til nedturen som småstat i Europas udkant. Wolgast er en lille hyggelig by, som er et stop værd på vej til ferieøen Usedom. [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Meissen og det fine porcelæn

Meissen er en lille by 25 kilometer fra Dresden i Sachsen og et par timers kørsel syd for Berlin. Meissen ligger idylisk ved floden Elben og er kendt for sit porcelæn, for Albrectsburg og de to kirker – domkirken og Vorfruekirke (Frauenkirche). Meissen har 30.000 indbyggere og en historie, der går 1.000 år tilbage i t [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
James Hawes: Den korte historie om Tyskland

Anmeldelse. Der findes en del historiebøger om Tysklands historie. Og en bog er ikke nok, for eftersom man kan blive i tvivl om, hvad Tyskland er eller hvor Tyskland er afhængig af tidspunktet – så skal der flere til. Britten James Hawes er ph.d i Tysk, og han har skrevet ”Den korte historie om Tyskland”. Og kor [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Christopher Isherwood: Berlin Stories og Cabaret

Anmeldelse. Christopher Isherwood (1904-1986) var forfatter og mest kendt for de to bøger om Berlin ”Mr Norris Changes Trains” og ”Goodbye to Berlin”, som han skrev efter et ophold i Berlin i 1929-1933. Her oplevede han den strålende og fri bys undergang og overtagelse af nazisterne. De to romaner er forlæ [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere