Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Vind en bog til jul

Kære gæst

Fortæl om din bedste oplevelse i Berlin. Dine svar bliver behandlet anonymt. Det tager 2-3 minutter.

Gå til spørgeskema

Kaerlighedikommunismenbog

Berlin-guide trækker lod om 2 ex. af "Kærlighed i kommunismens tid" af Tove Fleischer blandt svar før 15. december

Vinderne får besked fra forlaget Vandkunsten.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

1701 - 1786 Skæve Fritz, Soldaterkongen og Alte Fritz - Preussens start

Pin It

Preussen kom for alvor på Europakortet i 1700-tallet. En række af markante konger lagde grunden for Preussen og det moderne Tyskland. Det hele startede med den store kurfürste i Brandenburg, så tog Skæve Fritz over og dannede Preussen, Soldaterkongen skabte militæret og Alte Fritz rundede det hele af med erobringer og moderne, oplyst enevælde.


Kurfürst Friedrich Wilhelm von Brandenburg 2

Frederik Wilhelm den Store. Den store kurfürste


Den første i række var Frederik Wilhelm den Store af Brandenburg-Preussen. Har var ikke konge - men kurfyrste. Han skabte grundlaget for at gøre Brandenburg til tysk stormagt - og hans mål var at gøre Preussen stort og stærkt. I 1648 sluttede trediveårskrigen med den Westfalske Fred og ved den lejlighed udvidede han sit område med blandt andet Bag-Pommeren og Magdeburg.

Helt først var han nu ikke. Frederik Wilhelm var en del af slægten Hohenzollern, der havde haft magten i Brandenburg siden 1415. Men det var først med afslutningen af tredive årskrigen og med Frederik Wilhelm den Store, at der for alvor kom gang i sagerne.

I hans regeringskrig var han involveret i uoverskueligt mange konflikter. Der skulle ikke så meget til at rulle kanonerne af garagen den gang. Ud over at udvide sit land grundlagde han en tradition for religiøs åbenhed og han startede traditionen på de kanter med at invitere religiøse mindre tal - blandt andet Hugenotterne og jødiske familier. Han skabte gode rammer for handel og startede postvæsnet.

Han døde i 1688 som stærk kurfürste og sønnen tog over. 

Frederik den I. Skæve Fritz


Friedrich I of PrussiaKurfürstens søn, Frederik Wilhelm startede med at være kurfürste i 1688 som sin far, men han blev opgraderet i 1701 til konge af Preussen, hvor han tog navnet:  Frederik I, konge af Preussen fra 1701-1713. Det ham på billedet til højre. 

Den store hersker var egentlig kejseren over det tysk-romersk rige, men Preussen var den stærkeste brik i dette rige og Frederik fik kejserens godkendelse til den nye titel mod at bidrage med 8.000 soldater til den spanske arvefølge krig.

Det var her Preussen og Berlin som hovedstad blev grundlagt. 

I 1701 blev mark grevskabet Brandenburg og hertugdømmet Preussen slået sammen, Kurfürsten blev konge og i 1710 blev byerne Cölln, Friedrichswerder, Dorotheenstadt og Friedrichstadt til Königliche Haupt- und Residenzstadt Berlin. Han havde iøvrigt den skavank at han haltede - derfor blev han også kendt som "Skæve Fritz".

Der er ikke så meget at sige om Skæve Fritz. Han var mest til at nyde livet og holdt af kunst og kultur. Sønnens (Soldaterkongen) fascination af militæret ejede han ikke. Han grundlagde Akademi der Kunste i Berlin. Alte Fritz skrev om sin bedstefar:

„Friedrich war zwar ohne Festigkeit, eitel und glanzsüchtig, doch nicht ohne Wohlwollen und Gutmütigkeit, im ganzen aber groß in kleinen Dingen und klein in großen. Sein Unglück war, dass er in der Geschichte zwischen einen Vater und einen Sohn gestellt war, die ihn beide an geistigen Kräften überragten. Ihm lag mehr am blendenden Glanz als am Nützlichen, das bloß gediegen ist. 30.000 Untertanen opferte er in den verschiedenen Kriegen des Kaisers und der Verbündeten, um sich die Königskrone zu verschaffen. Und er begehrte sie nur deshalb so heiß, weil er seinen Hang für das Zeremoniewesen befriedigen und seinen verschwenderischen Prunk durch Scheingründe rechtfertigen wollte. Er zeigte Herrscherpracht und Freigiebigkeit. Aber um welchen Preis erkaufte er sich das Vergnügen, seine geheimen Wünsche zu befriedigen.“

Du kan finde ham under Berliner Dom i dag, hvor hans sarkofag står. 

Frederik den stores far, Soldaterkongen


Friedrich Wilhelm I  von PreussenDet med militæret lå til Frederik Wilhelm I. Tilnavnet blev Soldaterkongen, og han styrede Preussen fra 1713 til 1740. Frederik Wilhem I af Preussen skabte Preussens militære ry og en kæmpe hær. Han var dog aldrig i krig med nogen. Han levede som soldat, gik i militære uniformer, var en kolerisk tyran - og målbevidst. Begreber som flid, sparsommelighed, pligt, disciplin knytter sig til Frederik Wilhelm I. Han fik 10 børn med konen, Sophie Dorothea af hannover. I dag ville nogle mene, at det var gået galt i pottetræningen af Frederik Wilhelm I. I 1700 tallets begyndelse var landet overvejende et bondeland uden meget håndværk og handel. Færdigvarer blev importeret.

Men det ændrede Frederik Wilhelm på. Han udbyggede Berlin med Friedrichstadt og Luisenstadt. Han beskyttede de jagede protestantiske mindretal i Europa og fortsat traditionen fra sin far med at tiltrække  viden, teknologi og penge til Berlin - fx Böhmerne i Rixdorf. Det var ikke let at være søn af Soldaterkongen og tronfølgeren - der altså senere blev til Frederik den store - flygtede til England. Han interesserede sig mere for litteratur og poesi, filosofi og musik end for militær, marcher og parader. 

Flugten fik følger. Hans og hjælper, Hans Hermann von Katte, blev fanget og torteret for øjnene af sønnen. Så kunne han lære det. Frederik I's sarkofag står nu i Kaiser-Friedrich-Mausoleum nær Friedenskirken i Sanssouci, Potsdam. Da han døde i 1740 var Preussen blevet en stærk militærmagt med styr på finanserne og samfundets organisering.


Despoten og krigsherren, Frederik den Store - Alte Fritz


 


Frederik II tog over efter sin far i 1740. Da han nu var søn af en soldat rodede han sig fra starten ud i en krig med Østrig, som han vandt. Men Østrig vendte stærkt tilbage sammen med Rusland og Frankrig i den preussiske syvårskrig fra 1756-1763. Heldigvis for Frederik trådte Rusland ud af koalitionen og Preussen var reddet. Under Frederik den Store fordoblede Frederik II sit lands størrelse - blandt andet på bekostning af Polen. Preussen var europas femte stærkeste magt efter Frankrig, Storbrittanien, Østrig og Rusland. I sig havde han altså alligevel faderens sans for hård militær styring. Men han var mere end brutal despot.

altefritzStyreformen var oplyst enevælde. Det var Frederik, der bestemte - men han lyttede også gerne til Voltaire og til andre af oplysningstidens kloge hoveder. For Frederik den store forpligtede det at være enevældig - han så sig selv som folkets tjener. Ifølge Frederik den Store var kronen en hat, der slap regnen ind.

På slottet blev der ført lange og lærde samtaler mellem vidensskabsmænd, generaler og forfattere om filosofi, litteratur og religion. Han talte helst fransk, men også tysk, engelsk, spansk, portugisisk, italiensk, baskisk, slavisk og kinesisk - siger rygtet. Mon dog. Man kunne altid blive enige om at gøre grin med katolikkerne. Tysk brød han sig ikke rigtigt om - det var for primitivt.

Han afskaffede tortur og religiøs diskrimination og forbedrede undervisningssystemet med tvungen skolegang. Preussen blev en retsstat med tale- og trosfrihed. Han fortsatte traditionen med at åbne grænserne for dygtige, driftige religiøse flygtninge fra Europa - kompetenceimport ville det hedde i dag.

Frederik den Store var den sidste af de helt store konger og han færdiggjorde værket med Preussen som stærk militær magt, oplyst vælde - frihandel, skolepligt, tale- og trosfrihed, orden, ret og pligt. Preussen var en stat at se op til i datidens Europa. Han fik ingen børn, så man måtte have fat i hans bror for at finde en efterfølger. 

Sanssouci i Potsdam blev bygget som hans feriested. Der sad han som gammel, Der Alte Fritz, og oplysningvennerne var døde. Nu var det romantikere og naturelskere med Roussau i spidsen.

Frederik den Store kan du idag hilse på på Unter den Linden, hvor der står en stor rytterstatue. Den blev rejst i 1851. DDR kunne ikke lide den, og flyttede den ned bagerest i slotshaven ved Sanssouci. Men i 1980 kom den tilbage på plads. 

Nedturen for Preussen


Efterfølgeren var Frederik Wilhelm den II. En skønånd, som omgikkes Mozart og Bach og havde sit eget barokorkester. Da han kom til i 1788 mildnede han styret efter Frederik den Store med lavere skatter og tilladelse til at bruge tysk i undervisningen. Det var populært. Men han var dårlig til at vælge rådgivere og med tiden blev styret reaktionært og gammeldags. Ærgelig, ærgelig. Preussens anseelse faldt. Han var ude af døren igen i 1797.

Sønnen, Frederik Wilhelm den III tog over. Hans største success var nok at gifte sig med Louise af Mecklenburg-Strelitz, også kendt som Luise. Luise var superpopulær og opfattes som idealet for den tyske kvinde. Desværre faldt hans regeringstid sammen med Napoleons styre i Frankrig. I begyndelsen holdt han sig ude for, men i 1806 gik han med i en koalition mod Frankrig. Han tabte og kongefamilien måtte flygte - ved freden i Tilsit i 1807 blev det mægtige Preussen reduceret til en lydstat for Frankrig. Han havde tabt det hele på gulvet mindre end 20 år efter Alte Fritz's død. Læs mere om Frederik Wilhelm den III

I 1814 var Napoleon væk og kongen var tilbage på tronen. I resten af hans regeringstid lykkes det at genskabe preussens storhed indtil han døde i 1840. Så helt skidt var det ikke for Frederik Wilhelm den III

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Bayern i Berlin

Bayersk øl. Der er en grund til at den gode brygger Jakobsen tog til München for at finde gær til bayersk øl. Øl for bayern er godt og her ligger nogen af verdens ældste og største bryghuse. Traditioner. I Mitte ligger en god samling. Ind og få øl af de store krus. En liter hedder "Ein Mass" [ ... ]

Ølguiden til Berlin - øl er øl som Göthe siger
MeMu - Menneskemuseet på Alexanderplatz

På Berlins letteste adresse - foden af TV-tårnet som kan ses over hele Berlin - ligger menneskemuseet. Museet udstiller mennesker, som har doneret deres kroppe efter døden. Kroppene er blevet behandlet med en metode, der hedder "plastination" og muskler og væv er blevet faste men har bevaret deres farve. Ved at fjerne  [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseer
Ernst Haffner - Blodbrødre

Anmeldelse. En gang imellem dukker bøger op fra glemslen - som er så gode, at man må undre sig over, at de ikke blev bemærket i deres samtid. Det gælder fx den fremragende amerikanske roman "Stoner" eller Hans Falladas roman "Alene i Berlin". Det er sket igen. Ernst Haffners bog "Blodbrødre" forsøgte G&o [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Historiske rejser - hvorfor ikke få en rejseleder ...

Historiske rejser er et passioneret dansk rejseselskab, der arrangerer skræddersyede historisk-kulturelle rejser til blandt andet Berlin. Du kommer i engagerede og kyndige hænder med rejseleder, historiker og højskolelærer Anders Bager Eriksen, som har skrevet mere end 450 historiske artikler og er lige så berlinn&osl [ ... ]

Guidede ture
Michael Klos: DDR 1949-1989 – den virkeliggjorte s...

Anmeldelse. Efter 2. verdenskrig blev Tyskland opdelt og i den russiske Zone opstod en ny tysk stat, DDR. DDR eksisterede fra 1949 til 1989, hvor en fredelig revolution endte med at DDR blev opløst og en del af Vesttyskland. Enkelte savner DDR. De fleste er tilfredse med, at DDR forsvandt. Men hvad var det glemte land? Michael Klos har skrev [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Tænkeriet - kontor for uløselige problemer og den ...

Denkerei - bogstavlig talt "Tænkeriet" ligger på Oranien Platz. Tænkeriet er grundlagt af Bazon Brock. På tænkeriet tænker man, at det der vil forene folk i fremtiden er konfrontationen med uløselige problemer. Tænkeriet præsenterer sig i et prægtigt kaos af gode tanker og lange kunstfærdige sætninger, hvor piller måske har hjulpet tan [ ... ]

Seværdigheder i Berlin
Condé - skelettet af Alte Fritz's hest

Condé var Frederik den Stores hest. Hesten er nu død. Det skete allerede i 1804, men du kan stadig møde hestens skelet på det Veterinære Institut på Freies Universitet i Berlin.

Teknik- og videnskabsmuseer