Guide til klassisk musik - vær med på noderne i Berlin

klassisk
Er du andet og til mere end rytmisk musik? Berlin er lig med klassisk musik. Ikke mindre end 7 symfoniorkestre og to store koncerthaller samt alle de mindre orkestre og spillesteder. Så vil du bruge din aften på klassisk vis er der gode muligheder. Især hvis du er tidligt ude og bestille billetter.

 


Sagnomspundet symfoniorkester. Det orkester vi alle sammen kender. Verdensklasse - hvis ikke verdens bedste orkester. De store dirigenters orkester: Fürtwangler, Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Simon Rattle. Det flotte koncerthus ligger lige ved Potsdamer-Platz. Nok det bedste sted i byen at høre klassiske koncerter. Billetter skal købes i god tid, især hvis du vil sidde på en af de akustisk fantastiske pladser lige foran orkestret.
 
Herbert-von-Karajan 1, Berlin-Tiergarten
 
Det tyske symphonie-orkester blev dannet i 1946 og blev betalt af USA indtil 1953. De kan opleves hos Berliner Philharmonikerne.
 
Kapellet blev dannet i 1570 af kurfürst Joachim II af Brandenburg og dermed er det byen ældste orkester. Orkesteret bor i Staatsoper på Unter den Linden. Staatsoper saneres indtil 2013 og indtil da bor orkestret i Schiller-Theater, Bismacrksstr. 110, Berlin
 
Radiosymfoniorkestret spiller ofte i den store sendesal i Haus des Rundfunks, hvor der kan være op til 900 tilskuere. Der er også en lille sal med 150 pladser. De første TV programmer blev iøvrigt sendt her fra i 1930'erne og under den kolde krig var den station for Sender Freies Berlin. Nu er det Rundfunk Berlin-Brandenburg, der holder til i radiohuset.
 
Haus des Rundfunks, Masurenallee 8-14, 14057 Berlin Charlottenburg, Tel.: 030 - 9799312497
 
Orkestret bor i koncerthaus på Gendarmenmarkt, som oprindeligt var bygget af arkitekten Friedrich Schinkel. Koncerthuset har to sale - den store til symfoniorkestret og en mindre sal til kammer koncerter. Her dirigerede Leonard Bernstein "Ode til friheden" fra Beethovens 9 symfoni i december 1989. Den store sal har plads til 1600 tilhører og har et orgel med 581 piber.
 
Gendarmenmarkt, Berlin-Mitte
 
Symphonikerne er et nyt orkester fra 1966, som ikke har sit eget koncerthus. De spiller forskellige steder - og ofte i Koncerthaus.
 
Berlins musikkonservatorium rummer flere orkestre, kor og et big band. De holder mere end 400 koncerter om året - gratis eller meget billigt.
 
Universitet har en fin koncertsal i Hardenbergstrasse og Bundesalle og andre steder rundt om i byen. Som regel gratis eller meget billigt.
 
Berlins fornemme piano fabrik afholder gratis koncerter i boligmodecentret StilWerk 17 i Kantstrasse flere gange om året. Som regel gode musikere, så hold øje.
 
Radialsystem V er et kulturhus for Friedrichhain, Kreuzberg og Mitte indrettet ved Spree i en gammel pumpestation for Berlin Wasserwerk. Tanken er, at ideerne skal stråle ud fra det kulturelle centre og tiltrække publikum og kunstere fra Berlin. Her bliver der spillet musik og danset.
 
Radialsystem V
Holzmarktstrasse 33, Berlin
 
Nikolaisaal Potsdam
 
Helt uhørt, nutidigt klassisk musk af nye komponister.
 
Unerhörte Musik
Mehringdam 34
Berlin-Kreuzberg
 

Akademie für Alte Musik

Akademiet er udsprunget af symfoniorkestrene i ØstBerlin. De spiller på historiske instrumenter og forsøger at genskabe den oprindeligeklang. Kammermusikken kan du høre i Adalbertstrasse 20 i Kreuzberg.
 
Ensemble er et kammerorkester fra 1987, der spiller musik fra 1600 tallet og frem til idag. Ensemble Oriol Berlin - følg dem på www.ensemble-oriol.de
 
Koncertkirker
Der er koncerter i mange af Berlins kirker, fx i
 
 
Billetter?
 
Et godt sted at følge med er http://www.classictic.com/

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Berlin Marathon - I det lange løbBerlin Marathon - I det lange løb

Berlin Marathon nævnes her fordi det er en af de helt store sportstrækplastre i Berlin. Der er typisk 40.000 løbere og hver tiende er typisk dansk, så der er mange danskere med nede og heppe. Det er en folkefest. Planlægger du at rejse til Berlin i marathonweekenden i september, så bestil et sted at bo i god t [ ... ]

Sportsklubber i BerlinLæs mere
Irmgard Keun: Barn af verdenIrmgard Keun: Barn af verden

Foto: Strandliv ved Ostende, 1930. Anmeldelse. I midten af 1930’erne måtte mange tyske forfattere søge ud af Tyskland og levede et fra hånd og i munden eksilliv. Blandt andet i Ostende. I Kind aller Länder er det Kully, den 9-årige forfatterdatter, der fortæller om hendes liv med den 9 åriges persp [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Slawenburg - besøg en borg fra 900-tallet (110 SØ)Slawenburg - besøg en borg fra 900-tallet (110 SØ)...

Foto: Slawenborg ved Raddusch. Foto fra Wikipedia af Marcin Szala. Syd for Berlin ad A13 i nærheden af landsbyen Raddusch ligger en slavisk borg fra 900-tallet. Borgen er rekonstrueret og inden i borgen fortæller et museum om arkeologiske fund fra slavernes historie på stedet gennem 12.000 år.

Udflugter fra BerlinLæs mere
1850 Istedløven står i Berlin endnu - i kopi1850 Istedløven står i Berlin endnu - i kopi

Foto: Der Flensburger Löwe, der nu tappert skuer over søen til standbadet i Wannsee. Den fik en gang stjålet halen, men den er sat på igen. Stig Yding Sørensen Istedløven har levet en omtumlet tilværelse. Først stod den i Flensborg, så i Berlin, så til København og nu ige [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Schloss Babelsberg med park - Return to Bridgehead...

Schloss Babelsberg blev bygget som sommerresidens til prins Wilhelm ved Havel i Potzdam. Prinsen, der senere blev Kong Wilhelm I. brugte slottet i over 50 år. Slottet er tegnet af ingen ringere end Karl Friedrich Schinkel, som dog døde allerede i 1841 midt i planlægningen af slottet. Schinkel havde engelsk stil som forbillede,  [ ... ]

SlotteLæs mere
Søren Kams erindringer: Et liv uden fædrelandSøren Kams erindringer: Et liv uden fædreland

Foto: SS parade i Berlin i 1938 for Adolf Hitler. Her var Søren Kam dog ikke med. Bundesarchiv, Bild 146-1972-061-38 / CC-BY-SA 3.0 Anmeldelse. SS-soldaten Søren Kam var hele sit voksne liv eftersøgt i Danmark for mordet på den danske journalist og avisredaktør Carl Henrik Clemmensen. Han skjulte sig i Tyskland  [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Lokalhistoriske museer - historien lige om hjørnet...

Berlin er spækket med museer og der er flere steder, hvor du kan få historien om Berlin fortalt. Men Berlin er en samling af sammensmeltede landsby-samfund. Meget forskellig historie. Det nærmeste ligger lige om hjørnet for dig. De findes nemlig over hele Berlin. Som regel er de gratis - og personalet i nogen tilfælde [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere