Fastfoodguide - Döner kebab

Kebab i Kreuzberg

Currywursten er populær - men döner kebab rules., når det gælder mad fra cafe fodkold. Legenden siger, at döner i brød er opfundet i Berlin i 1971 af Mehmet Aygün ejer af Hasir i Adalbertstrasse 10, Kreuzberg. En god döner koster 2-4 euro, i hjemmebagt brød, lækkert kryddert kød, masser af salat og rødkål. Gerne scharf med lidt chilli eller hvidløg.

 

I Berlins kebab-kredse er der dog nogen debat om, hvem der kan tage æren for döneren. Mange har peget på Mehmet Aygün (født i 1956), men rygterne vil vide, at han i 1971 var opvasker i kebab-boden overfor Bahnhof-Zoo. Den ejede Kadir Nurman (1934-2013) og det var måske ham, der lavede den første döner-kebab. Der er også dem, der hævder at den blev opfundet ved Schlesischen Tor af Hatem Duman. Zoo, Adalbertstrasse eller Schlesisches Tor? - Aygun, Nurman eller Duman? Der er flere der tager æren. I 2011 gav Verein Türkischer Dönerhersteller in Europa (Den europæiske sammenslutning af tyrkiske dönermagere) æren til Kadir Nurman. Det er dog ikke klart, hvad der fik dem til at give den tidligere trykkerimaskinemontør Kadir Nurman æren. Hvad skal man mene? Hvad er op? Hvad er ned? Det bliver nok aldrig helt afgjort med mindre Mehment Aygün eller Hatem Duman trækker sig fra titlen. Kadir Nurman er død, så det bliver ikke ham. Hvor om alting er: Titlen bliver i Berlin.

Den perfekte fastfood

Döneren er den perfekte fastfood - og tyskerne sluger 300 tons kebab om dagen. Det er kulturudveksling, der vil noget. Med over 1300 döner butikker i Berlin er der flere end i Istandbul og Berlin er Tyskland Dönerhovedstad nummer EINS. En særlig souvenir fra Berlin er det fulde kebabudstyr. Så bliver det aldrig helt kedeligt på terrassen, når du kommer hjem. I Berlin smutter du bare ned i den nærmeste Imbiss - eller gå lidt længere og find din favorit. Berlins dönere kan købe deres eget dönerspil på Döner Berlin.

Hasir og Mustafa's

Tag ikke fejl. Döner er et hurtigt, super sundt og nærende måltid for ganske få euro. Og de smager faktisk godt. Husk at få rødkålen med. På alle hovedstrøg i Berlin ligger kebab grillene skulder ved skulder - og ikke mindst på Kottbusser Tor. Hasir i Adalbertstrasse 10 med de originale Dönere ligger lige om hjørnet. Der kan du få alle döner's moder af en kebab. Hasir har iøvrigt udviklet sig til et regulært dönerimperium med restauranter over hele byen med et stort tyrkisk menukort. Desuden grill-restauranter, hvor der satses på bøffer.

Byens bedste kebab hedder Mustafas gemüse kebab og ligger på Mehringdam 32. Den er kendt over hele Berlin, og du skal have tålmodighed for ventetiden er lang - og det hele værd. Mustafa kan lidt ekstra. Vores varmeste anbefaling. Tjek lige Mustafas hjemmeside. Den er ikke helt almindelig.

Döner, Shish og iskender?  læs Kebab-guide

Det er vigtigt at kende sin kebab. Kebab er grillet kød. Det kendes i hele i mellemøsten og i Tyrkiet kan man faktisk gå i lære og uddanne sig som kebab grillmester og lave Shish kebab. Her er lidt varianter, du skal kende for at kunne begå dig i kebabland:

Shishkebab eller shashlik er spydstegt kød serveret på en tallerken. Det kan være alle slags kød og grønt på spiddet- men typisk lam og aubergine, tomater, peberfrugter, løg og champingnon.

Döner er kebab grillet på et roterende, lodret spyd. Det marinerede kød sidder lagvis på det lange spyd og roterer langsomt ved en grillrist. Kødet skæres af med en kæmpelang kniv i takt med, at det bliver stegt. Kødet kan være kylling, får, lam, okse eller kalkun. Et færdigt grillspyd kan veje helt op til 40 kilo før det bliver monteret på grillen og langt de fleste kebabsteder laver ikke spydene med kødet på selv. Kødet serveres i et brød. Det er det, der gør det til en döner.

Det roterende kebabkød kendes også som Shawarma eller i Grækenland som Gyros. Gyros, der jo betyder noget med at dreje rundt, kan også være af svinekød.

Iskender Kebab er fra Bursa i Tyrkiet og serveres på tallerken. I Berlin er döneren næsten altid i fladbrød. Du kan også bede om at få din döner serveret i en dürüm pandekage: Så har du det vi i Vestdanmark kender som en rullekebab og i Østdanmark som en Shawarma. Så selve stegeteknikken er kendt i hele mellemøsten og orienten og er ikke opfundet i Berlin.

Sådan bestiller du din döner

En dönerkebab serveres i godt fladbrød med masser af grillstegt kød, frisk salat, løg, tomat, rå løg, agurk - og mange steder har også hvidkål og rødkål. Du kan som regel vælge en yougurt eller majonaisedressing fx hvidløgsdressing ("knoblauch") eller chili (der blot kaldes for stærk "scharf"), krydderdressing ("kräuter") eller karry ("curry"). Fladbrødet, de forskellige dressinger og rødkål er et særkende for den berlinske döner.

Når du bestiller vil du med det samme blive spurgt om, hvilken dressing du vil have i. Ligesom når du køber en hotdog på strøget forventes du med det samme at vide, hvad du kunne tænke dig. Beslut dig på forhånd. Scharf er meget stærkt - og godt.

I stedet for döner kan du ofte få fyldt dit fladbrød med falaffel, som er friturestegte boller af kikærter eller grillet ost som fx halloumi eller feta.


Foto: Keld Yding Sørensen, Berlin-guide.dk, 2008

Er du andre steder kan Döner 365 altid finde den nærmeste.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

BR Volly - Berlins Vollyball holdBR Volly - Berlins Vollyball hold

BR Volley er Berlins Vollyball hold. Deres hjemmebane er Max-Schmelling-Halle, som de deler med Fuchse. BR Volly er bundesliga hold og har både været mester og været på 2. pladsen. De er en del af det store Sports Club Charlottenburg, som også står bag Marathon løbene i Berlin og iøvrigt har hold  [ ... ]

Sportsklubber i BerlinLæs mere
Computerspilsmuseum - nu må selv drengene på museu...

I Friedrichhain findes et computerspil museum, der kan få selv den mest træge teenagerdreng til at løfte blikket fra tastaturet. Her er computere og spil fra da far var dreng. Udstillingen har været en vandreudstilling og en af de mest besøgte i Tyskland. Museet siger selv, at de udstiller digital interaktiv underh [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere
Dock 11 - et lille danseteater

Dock 11 i Prenzlauer Berg er et danseteater, der er placeret i et historisk fabrikskompleks. Tyngdepunktet er moderne dans og udover teatervirksomheden underviser Wibke Janssen og Kirsten Seeligmüller både amatører og professionelle dansere for at få økonomien i de 300 årlige forestillinger bare nogenlunde sammen.

Uafhængige teatreLæs mere
Charlottenburg - Wilmersdorf - Vestberlins dunkend...

Indtil murens fald var Charlottenburg Vestberlins bankende hjerte med udgangspunkt i Kurfürstendamm. Der er stadig gang i den på Kurfürstendamm, som er en af Berlins shopping gade nr. 1. Mærkeligt nok kan man næsten ikke mærke, at Potsdamer Platz og Friedrichstrasse i Mitte også trækker folk.&nbs [ ... ]

Meiner Kiez - min bydelLæs mere
Jan Hedegaard: ChurchillJan Hedegaard: Churchill

Anmeldelse. Winston Churchill (1874-1965) var Storbritanniens premiereminister under 2. Verdenskrig og tillagde sig umistelighed hæder ved at nægte at give op, da hans land næsten stod alene tilbage mod Adolf Hitlers hær. Isoleret på en ø. Han var en statsmand. Men også en showmand, en levemand, en drukm [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Guide til tysk whisky - en tur med procenterGuide til tysk whisky - en tur med procenter

Foto; Reklamefoto fra Preußischer Whisky. Kostbar som bare pokker - men smagen følger ikke helt med den meget flotte emballage. Er du til whisky ved du, at der ikke findes andet end skotsk singlemalt. Eller er det nu også sandt? Amerikanere, canadiere, irer har altid lavet whisky og japanere, indere, svenskere, belgiere o [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
Wir waren Nachbarn - 145 jødiske øjenvidnerWir waren Nachbarn - 145 jødiske øjenvidner

Udstillingen Wir Waren Nachbarn - vi var naboer - er en samling af 145 biografier af jøder fra Bayrisches Viertel og Shöneberg-Tempelhof. Biogafierne har billeder, historier og dokumenter. En af dem er komponisten og kunsteren Ilja Berg, som i dag bor i både København, Berlin og München.

Det tredje rigeLæs mere