Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Fastfoodguide - Döner kebab

Currywursten er populær - men döner kebab rules., når det gælder mad fra cafe fodkold. Legenden siger, at döner i brød er opfundet i Berlin i 1971 af Mehmet Aygün ejer af Hasir i Adalbertstrasse 10, Kreuzberg. En god döner koster 2-4 euro, i hjemmebagt brød, lækkert kryddert kød, masser af salat og rødkål. Gerne scharf med lidt chilli eller hvidløg.

Kebab i Kreuzberg


I Berlins kebab-kredse er der dog nogen debat om, hvem der kan tage æren for döneren. Mange har peget på Mehmet Aygün (født i 1956), men rygterne vil vide, at han i 1971 var opvasker i kebab-boden overfor Bahnhof-Zoo. Den ejede Kadir Nurman (1934-2013) og det var måske ham, der lavede den første döner-kebab. Der er også dem, der hævder at den blev opfundet ved Schlesischen Tor af Hatem Duman. Zoo, Adalbertstrasse eller Schlesisches Tor? - Aygun, Nurman eller Duman? Der er flere der tager æren. I 2011 gav Verein Türkischer Dönerhersteller in Europa (Den europæiske sammenslutning af tyrkiske dönermagere) æren til Kadir Nurman. Det er dog ikke klart, hvad der fik dem til at give den tidligere trykkerimaskinemontør Kadir Nurman æren. Hvad skal man mene? Hvad er op? Hvad er ned? Det bliver nok aldrig helt afgjort med mindre Mehment Aygün eller Hatem Duman trækker sig fra titlen. Kadir Nurman er død, så det bliver ikke ham. Hvor om alting er: Titlen bliver i Berlin.

Den perfekte fastfood


Döneren er den perfekte fastfood - og tyskerne sluger 300 tons kebab om dagen. Det er kulturudveksling, der vil noget. Med over 1300 döner butikker i Berlin er der flere end i Istandbul og Berlin er Tyskland Dönerhovedstad nummer EINS. En særlig souvenir fra Berlin er det fulde kebabudstyr. Så bliver det aldrig helt kedeligt på terrassen, når du kommer hjem. I Berlin smutter du bare ned i den nærmeste Imbiss - eller gå lidt længere og find din favorit. Berlins dönere kan købe deres eget dönerspil på Döner Berlin.

Hasir og Mustafa's


Tag ikke fejl. Döner er et hurtigt, super sundt og nærende måltid for ganske få euro. Og de smager faktisk godt. Husk at få rødkålen med. På alle hovedstrøg i Berlin ligger kebab grillene skulder ved skulder - og ikke mindst på Kottbusser Tor. Hasir i Adalbertstrasse 10 med de originale Dönere ligger lige om hjørnet. Der kan du få alle döner's moder af en kebab. Hasir har iøvrigt udviklet sig til et regulært dönerimperium med restauranter over hele byen med et stort tyrkisk menukort. Desuden grill-restauranter, hvor der satses på bøffer.

Byens bedste kebab hedder Mustafas gemüse kebab og ligger på Mehringdam 32. Den er kendt over hele Berlin, og du skal have tålmodighed for ventetiden er lang - og det hele værd. Mustafa kan lidt ekstra. Vores varmeste anbefaling. Tjek lige Mustafas hjemmeside. Den er ikke helt almindelig.

Döner, Shish og iskender?  læs Kebab-guide


Det er vigtigt at kende sin kebab. Kebab er grillet kød. Det kendes i hele i mellemøsten og i Tyrkiet kan man faktisk gå i lære og uddanne sig som kebab grillmester og lave Shish kebab. Her er lidt varianter, du skal kende for at kunne begå dig i kebabland:

Shishkebab eller shashlik er spydstegt kød serveret på en tallerken. Det kan være alle slags kød og grønt på spiddet- men typisk lam og aubergine, tomater, peberfrugter, løg og champingnon.

Döner er kebab grillet på et roterende, lodret spyd. Det marinerede kød sidder lagvis på det lange spyd og roterer langsomt ved en grillrist. Kødet skæres af med en kæmpelang kniv i takt med, at det bliver stegt. Kødet kan være kylling, får, lam, okse eller kalkun. Et færdigt grillspyd kan veje helt op til 40 kilo før det bliver monteret på grillen og langt de fleste kebabsteder laver ikke spydene med kødet på selv. Kødet serveres i et brød. Det er det, der gør det til en döner.

Det roterende kebabkød kendes også som Shawarma eller i Grækenland som Gyros. Gyros, der jo betyder noget med at dreje rundt, kan også være af svinekød.

Iskender Kebab er fra Bursa i Tyrkiet og serveres på tallerken. I Berlin er döneren næsten altid i fladbrød. Du kan også bede om at få din döner serveret i en dürüm pandekage: Så har du det vi i Vestdanmark kender som en rullekebab og i Østdanmark som en Shawarma. Så selve stegeteknikken er kendt i hele mellemøsten og orienten og er ikke opfundet i Berlin.

Sådan bestiller du din döner


En dönerkebab serveres i godt fladbrød med masser af grillstegt kød, frisk salat, løg, tomat, rå løg, agurk - og mange steder har også hvidkål og rødkål. Du kan som regel vælge en yougurt eller majonaisedressing fx hvidløgsdressing ("knoblauch") eller chili (der blot kaldes for stærk "scharf"), krydderdressing ("kräuter") eller karry ("curry"). Fladbrødet, de forskellige dressinger og rødkål er et særkende for den berlinske döner.

Når du bestiller vil du med det samme blive spurgt om, hvilken dressing du vil have i. Ligesom når du køber en hotdog på strøget forventes du med det samme at vide, hvad du kunne tænke dig. Beslut dig på forhånd. Scharf er meget stærkt - og godt.

I stedet for döner kan du ofte få fyldt dit fladbrød med falaffel, som er friturestegte boller af kikærter eller grillet ost som fx halloumi eller feta.



Foto: Keld Yding Sørensen, Berlin-guide.dk, 2008


Er du andre steder kan Döner 365 altid finde den nærmeste.



 

En ide til rejsen?

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Jugend KZ Uckermark (90 km NORD) - KZ lejr for pig...

Ungdoms KZ lejren i for piger og unge kvinder i Uckermark blev indrettet i foråret 1942 for de yngste, der sad i KZ kvindelejren Ravensbrück. Her sad omkring 1.000 piger og unge kvinder fanget i 1945. Det var primært kvinder, som var arresteret som følge af en lovgivning fra 1937 om forebyggende forbryderbekæmpelse (Vo [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring Berlin
1640 Den store kurfyrste lægger fundamentet for Preussen1640 Den store kurfyrste lægger fundamentet for Pr...

Preussen kom for alvor på Europakortet i 1700-tallet. En række af markante kurfyrster og konger af huset Hohenzollern lagde grunden for Preussen og det moderne Tyskland. De har alle øgenavne. Det hele begyndte med den store kurfürste i Brandenburg som lagde fundamentet. Frederik Wilhelm den Store. Den sto [ ... ]

Berlins historie
Traudl Junge: Til den bitre ende. Hitlers sekretær...

Anmeldelse. Traudl Junge fra München blev som 22-årig sekretær for Hitler. Hun levede tæt på Hitler i 3 år og var med til det sidste i bunkeren under Berlin indtil han skød sig selv. Traudl Junge overlevede og skrev sine erindringer i bogen "Til den bitre ende". Bogen er siden filmatiseret i den fremragende [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Egevang & Kornmaaler: 90files - familieguide til BerlinEgevang & Kornmaaler: 90files - familieguide til B...

Anmeldelse. Jacob Egevang og Michael Kornmaaler har begået en solid guide til Berlin, som de kalder 90files. De 90files dækker over 90 familieoplevelser i Berlin. De to har ligesom Berlin-guide suset rundet i Berlin de sidste 5 år. De har prøvet det hele. De er værd at lytte til. Bogen 90files findes kun elektronisk, [ ... ]

Guidebøger
Ole Steen Hansen: Tyskernes katastrofe

Anmeldelse. Der er flygtninge i Europa nu. Der er mange. Men sammenlignet med Europa i 1945 er det faktisk småting. Østeuropa var krigszoner, etniske udrensninger, folkevandringer, ubeskrivelige overgreb. Forfatteren Ole Steen Hansen går i ”Tysklands katastrofe” tæt på de tyske østområder, hvo [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
1650: Manden med den gyldne hjelm1650: Manden med den gyldne hjelm

Manden med den gyldne hjelm hænger på Gemäldegalerie i Berlin. Det er et fremragende billede, og i mange år blev det tilskrevet den hollandske maler Rembrandt van Rijn. Men oprindelsen er et mysterie. For selv om maleriet er ualmindeligt Rembrandsk, så ved man ikke, hvem der har malet det.

Billeder fra Berlin
Brandenburg - landet rundt om Berlin

Brandenburg er den delstat, der omgiver Berlin. Hovedstaden i Brandenburg er Potsdam. Brandenburgs rødder går tilbage til 1157, til Mark Brandenburg, da askanieren Albrächt der Bär erobrede området og gjorde det til en del af hellige romerske rige. Fra 1415 til 1918 styrede Hohenzollerne Brandenburg. Fra 1701 til 1945 v [ ... ]

Introduktion til Berlin

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Zeit für Brot

    Berlin Food Stories May 23, 2018 | 08:52 am

    Sourdoughs as plump and heavy as vespa tires. Bread rolls that echo like a perfectly ripe melon when you tap them with your fingers. Loafs...The post Zeit für Brot appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #27

    Berlin Food Stories May 10, 2018 | 10:50 am

    Dear Reader, May is all about celebrating summer vibes and sipping on wine, which is exactly why it’s time for RAW Wine Fair. It kicks off...The post Berlin Food Digest #27 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • RAW WINE 2018

    Berlin Food Stories May 7, 2018 | 14:59 pm

    Thank the wine gods, the RAW Wine fair is back! And for the very first time, the legendary wine weekend has been moved to a glorious Berlin...The post RAW WINE 2018 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • A Puppetry of Dark Ballet at Staatballett Berlin

    iHeartBerlin.de May 25, 2018 | 19:54 pm

    Sponsored Are ballet dancers just puppets hanging on the strings of their choreographers? Unable to act on their own will, damned to display moves that others have pushed on them. And what happens if the dancers cut their strings to roam the stage. Chaos or beauty? Or maybe a dark combination of both? In the […]

    Read more...
  • How Berliners Fight Against Right-Wing Populism

    iHeartBerlin.de May 25, 2018 | 02:03 am

    Berlin was up in arms as the AfD announced their demonstration “Zukunft Deutschland” for this coming Sunday, May 27th. In moments like these, you as a reader do not know whether to laugh in shock or break out in tears. Apparently the right-wing populist party expects 10,000 participants to its event, but we’ll see about […]

    Read more...
  • Aids Follies – A Dark Musical about the History of HIV

    iHeartBerlin.de May 24, 2018 | 02:27 am

    Approximately 0.5 % of the Berlin population is infected with HIV.  This number ranks Berlin on top of all German cities shortly followed by Hamburg. Due to effective medication nowadays you can live a long and healthy life even with an HIV infection. This has made the disease less frightening among younger generations which results […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Favourite Korean Foods in Berlin

    Eating in Berlin Apr 27, 2018 | 18:37 pm

    Juki – Tteokbokki Tteokbokki, translated as “stir-fried rice cake”, is one of my favourite Korean snacks/meals of all time. It’s chewy, sticky, spicy, and sweet – definitely on my order list, if I see it on the menu. Apparently this dish has been part of […]The post Favourite Korean Foods in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES

    Eating in Berlin Apr 1, 2018 | 15:14 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start!   Grand Tang Xi Yu Little […]The post EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...