Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Vind en bog til jul

Kære gæst

Fortæl om din bedste oplevelse i Berlin. Dine svar bliver behandlet anonymt. Det tager 2-3 minutter.

Gå til spørgeskema

Kaerlighedikommunismenbog

Berlin-guide trækker lod om 2 ex. af "Kærlighed i kommunismens tid" af Tove Fleischer blandt svar før 15. december

Vinderne får besked fra forlaget Vandkunsten.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Fastfoodguide - Döner kebab

fShare
0
Pin It

Currywursten er populær - men döner kebab rules., når det gælder mad fra cafe fodkold. Legenden siger, at döner i brød er opfundet i Berlin i 1971 af Mehmet Aygün ejer af Hasir i Adalbertstrasse 10, Kreuzberg. En god döner koster 2-4 euro, i hjemmebagt brød, lækkert kryddert kød, masser af salat og rødkål. Gerne scharf med lidt chilli eller hvidløg.

Kebab i Kreuzberg


I Berlins kebab-kredse er der dog nogen debat om, hvem der kan tage æren for döneren. Mange har peget på Mehmet Aygün (født i 1956), men rygterne vil vide, at han i 1971 var opvasker i kebab-boden overfor Bahnhof-Zoo. Den ejede Kadir Nurman (1934-2013) og det var måske ham, der lavede den første döner-kebab. Der er også dem, der hævder at den blev opfundet ved Schlesischen Tor af Hatem Duman. Zoo, Adalbertstrasse eller Schlesisches Tor? - Aygun, Nurman eller Duman? Der er flere der tager æren. I 2011 gav Verein Türkischer Dönerhersteller in Europa (Den europæiske sammenslutning af tyrkiske dönermagere) æren til Kadir Nurman. Det er dog ikke klart, hvad der fik dem til at give den tidligere trykkerimaskinemontør Kadir Nurman æren. Hvad skal man mene? Hvad er op? Hvad er ned? Det bliver nok aldrig helt afgjort med mindre Mehment Aygün eller Hatem Duman trækker sig fra titlen. Kadir Nurman er død, så det bliver ikke ham. Hvor om alting er: Titlen bliver i Berlin.

Den perfekte fastfood


Döneren er den perfekte fastfood - og tyskerne sluger 300 tons kebab om dagen. Det er kulturudveksling, der vil noget. Med over 1300 döner butikker i Berlin er der flere end i Istandbul og Berlin er Tyskland Dönerhovedstad nummer EINS. En særlig souvenir fra Berlin er det fulde kebabudstyr. Så bliver det aldrig helt kedeligt på terrassen, når du kommer hjem. I Berlin smutter du bare ned i den nærmeste Imbiss - eller gå lidt længere og find din favorit. Berlins dönere kan købe deres eget dönerspil på Döner Berlin.

Hasir og Mustafa's


Tag ikke fejl. Döner er et hurtigt, super sundt og nærende måltid for ganske få euro. Og de smager faktisk godt. Husk at få rødkålen med. På alle hovedstrøg i Berlin ligger kebab grillene skulder ved skulder - og ikke mindst på Kottbusser Tor. Hasir i Adalbertstrasse 10 med de originale Dönere ligger lige om hjørnet. Der kan du få alle döner's moder af en kebab. Hasir har iøvrigt udviklet sig til et regulært dönerimperium med restauranter over hele byen med et stort tyrkisk menukort. Desuden grill-restauranter, hvor der satses på bøffer.

Byens bedste kebab hedder Mustafas gemüse kebab og ligger på Mehringdam 32. Den er kendt over hele Berlin, og du skal have tålmodighed for ventetiden er lang - og det hele værd. Mustafa kan lidt ekstra. Vores varmeste anbefaling. Tjek lige Mustafas hjemmeside. Den er ikke helt almindelig.

Döner, Shish og iskender?  læs Kebab-guide


Det er vigtigt at kende sin kebab. Kebab er grillet kød. Det kendes i hele i mellemøsten og i Tyrkiet kan man faktisk gå i lære og uddanne sig som kebab grillmester og lave Shish kebab. Her er lidt varianter, du skal kende for at kunne begå dig i kebabland:

Shishkebab eller shashlik er spydstegt kød serveret på en tallerken. Det kan være alle slags kød og grønt på spiddet- men typisk lam og aubergine, tomater, peberfrugter, løg og champingnon.

Döner er kebab grillet på et roterende, lodret spyd. Det marinerede kød sidder lagvis på det lange spyd og roterer langsomt ved en grillrist. Kødet skæres af med en kæmpelang kniv i takt med, at det bliver stegt. Kødet kan være kylling, får, lam, okse eller kalkun. Et færdigt grillspyd kan veje helt op til 40 kilo før det bliver monteret på grillen og langt de fleste kebabsteder laver ikke spydene med kødet på selv. Kødet serveres i et brød. Det er det, der gør det til en döner.

Det roterende kebabkød kendes også som Shawarma eller i Grækenland som Gyros. Gyros, der jo betyder noget med at dreje rundt, kan også være af svinekød.

Iskender Kebab er fra Bursa i Tyrkiet og serveres på tallerken. I Berlin er döneren næsten altid i fladbrød. Du kan også bede om at få din döner serveret i en dürüm pandekage: Så har du det vi i Vestdanmark kender som en rullekebab og i Østdanmark som en Shawarma. Så selve stegeteknikken er kendt i hele mellemøsten og orienten og er ikke opfundet i Berlin.

Sådan bestiller du din döner


En dönerkebab serveres i godt fladbrød med masser af grillstegt kød, frisk salat, løg, tomat, rå løg, agurk - og mange steder har også hvidkål og rødkål. Du kan som regel vælge en yougurt eller majonaisedressing fx hvidløgsdressing ("knoblauch") eller chili (der blot kaldes for stærk "scharf"), krydderdressing ("kräuter") eller karry ("curry"). Fladbrødet, de forskellige dressinger og rødkål er et særkende for den berlinske döner.

Når du bestiller vil du med det samme blive spurgt om, hvilken dressing du vil have i. Ligesom når du køber en hotdog på strøget forventes du med det samme at vide, hvad du kunne tænke dig. Beslut dig på forhånd. Scharf er meget stærkt - og godt.

I stedet for döner kan du ofte få fyldt dit fladbrød med falaffel, som er friturestegte boller af kikærter eller grillet ost som fx halloumi eller feta.



Foto: Keld Yding Sørensen, Berlin-guide.dk, 2008


Er du andre steder kan Döner 365 altid finde den nærmeste.



 

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Tove Fleischer: Kærlighed i kommunismens tid

Anmeldelse. Tove Fleischer forelskede sig i en østtysk mand og flyttede til DDR i 1980’erne fra Århus. Her boede hun otte år som ”Ossie”. Livet i DDR er stadig dunkelt for de fleste af os, men Tove Fleischer løfter på tæppet og giver et unikt indblik i DDR hverdagen. Unikt, fordi vi sammen med [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Alt det du gerne vil vide - Forbudt for voksne

Anmeldelse. Forbudt for voksne. Sådan introducerer børneguiden til Berlin sig for læserne: "BERLIN - Alt det du gerne vil vide". Bogen tager i farver, billeder og korte fakta børnene med til Berlin. Den er god at bladre i, finde interessant viden i - og giver du den til dine børn før I rejser afsted Berlin vi [ ... ]

Guidebøger
KGB - fængslet i Leistikowstrasse i Potsdam

Midt i Potsdam lå der efter 1945 en hemmelige militærby, Geheimdienststadt "Militärstädtschen nr 7", hvori der lå et KGB fængsel. Nu kan du på historisk sikker afstand få et kig ind bag kulisserne.

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by
Sigurd fortæller om Luther

Anmeldelse. 2017 er året, hvor kirken fejrer 500 året for Martin Luther's teser. Martin Luther har haft enorm betydning på vores kirke, vores samfund, vores kultur - og hvad vi tænker om os selv. Der er kommet flere store Luther udgivelser i 2017. Men også en lille introduktion fra Politikkens forlag: "Sigurd fort&aeli [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Danmark under den kolde krig

Anmeldelse. Danmark under den kolde krig - småstat mellem supermagter er en samlet gennemgang af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske historie fra 1945 til 2005. Bogen indgår i serien His2rie og tilrettelagt til historieundervisningen i gymnasiet.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
RAW - Plads til kunstnerne og alternativ kultur i ...

RAW betyder Reichsbahnausbesserungswerk. Et stort, tidligere baneområde, som går næsten helt op til Warschauer Strasse stationerne. Her i, hvad der næsten er ingenmandsland, mellem Friedrichhain og Kreuzberg er der grokraft for alle mulige typer hænge ud steder. Her et sted for unge at "chille", spise, skate, danse og feste. Mange kunstnere ud [ ... ]

Seværdigheder i Berlin
Asta Nielsen: Den Tiende Muse

Anmeldelse. For mere end halvfjerds år siden skrev Asta Nielsen (1881-1972) sine erindringer i bogen ”Den Tiende Muse”. Det er en fremragende bog. Ikke om så meget om Asta Nielsens filmkarriere og kærlighedsliv. Die Asta fortæller om hendes fattige opvækst i den sidste del af 1800-tallet i København  [ ... ]

Erindringer og øjenvidner

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • JAJA

    Berlin Food Stories Nov 16, 2017 | 09:24 am

    Some great restaurants are destined to mature before their stories are told, like a good bottle of wine. Jaja is one of them, the wine bar in...The post JAJA appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Michelin Stars 2018

    Berlin Food Stories Nov 15, 2017 | 10:25 am

    The Guide Michelin 2018 for Germany is finally out, and there are a couple of surprises in store in terms of unexpected, new Michelin stars...The post Berlin Michelin Stars 2018 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #22

    Berlin Food Stories Oct 14, 2017 | 11:17 am

    Dear Reader, Amen! We’re officially sliding into noodle soup and winter food season. Which is exactly what we all need to cope with news that...The post Berlin Food Digest #22 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Quà Phê

    Eating in Berlin Nov 19, 2017 | 22:29 pm

    This post is written in cooperation with MasterCard and is part of the current issue of Sister Mag. All pictures were taken by the amazing Jules from Herz und Blut. Winter has arrived in Berlin and there is no quick escape to a warm paradise. […]The post Quà Phê appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Explore Guide

    Eating in Berlin Oct 31, 2017 | 17:46 pm

    If you’ve never heard of or been to Huelva, let me tell you that place is gorgeous. Basically, Huelva is a province in Southern Spain with a capital town that goes by the same name. It’s part of the Andalusia region and borders Portugal and […]The post Huelva Explore Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Food Guide

    Eating in Berlin Oct 29, 2017 | 13:17 pm

    Welcome to my Huelva Food Guide! All of my food travel guides are a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Huelva Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...