Siegfried Lenz: Fyrskibet

Anmeldelse. Den tyske forfatter Siegfried Lenz udkom første gang på dansk i 1960 med bogen Fyrskibet. Nu har Bechs forlag genudgivet bogen i serien ”Klassiske Perler”.

fyrskibetbillede

Fyrskibet er en lille roman – eller lang novelle – som næsten har form som et kammerspil, et psykologisk drama. Hele handlingen udspiller sig ombord på et fyrskib i Østersøen, som får ubudne gæster.

En mørk aften redder fyrskibets besætning tre mand i havsnød om bord lidet vidende, at de tre mænd i virkeligheden er forbrydere på flugt fra politiet. De tre vil ikke sættes i land i Tyskland. De vil videre over Østersøen til Danmark. Til Faaborg.

Historien tilspidses af, at Kaptajn Freytag, for ikke at udsætte sin besætning for unødige overgreb fra forbryderne, ikke griber ind over for dem. Det er bevæbnede og grove forbrydere, så risikoen er overhængende. Kaptajn Freytag har før været nødt til at lade mænd i stikken, under 2. verdenskrig. Det var der måske gode grunde til, men i besætningens øjne er han upålidelig.

Så Kaptajn Freytag bliver fanget i at skulle vælge at handle med risiko for dem alle, eller at føje gangsterne og håbe, at de alle klarer den. Han holder ved det sidste som kaptajn og forsøger at optræde så kaptajnskorrekt som muligt ved fx at føre logbog. Det med til syneladende at være en kujon kræver jo faktisk et mandfolk, men for Freytag er presset større endnu, for hans søn er også om bord. Skal han tage hensyn til sønnens liv – eller sønnens billede af sin far?

Og så er der hensynet til den store ansvarlighed, for Kaptajn Freytag risikerer at forbryderne kaprer skibet og sejler til Faaborg. Det truer de med, men et fyrskib, der ikke er på sin plads, kan få uoverskuelige følger for de skibe, der stoler på at deres position er rigtig. Så Kaptajn Freytag nægter at flytte fyrskibet.

Og rundt om dem duver stadig enkelte løsrevne miner, som kan true både forbrydere og besætning. Fyrskibet markerer ellers en mineryddet sejlrende, men der er altid de miner, der alligevel bliver overset. Hvem ved – efter 20 år kan de måske stadig springe i luften?

Det er en fortælling om magt og afmagt, om at turde stå alene i sin overbevisning mod flertallet. Om moral, ansvarlighed og ordentlighed.

Det er en maritim fortælling og det myldrer med sø udtryk som spanter, kabys, kortrum, skot, logbog, messe – og vejret rusker, hyler, suser og river og båden gynger.

Video: Fra filmatisering af fyrskibet.

”Fyrskibet” er en fin lille bog med sus og storm og besindig action. Det er en bog man kan analysere længe på, så tidligere har den ofte været gymnasiepensum i både Tyskland og Danmark. Bechs forlag tilbyder bogen både som lydbog og på tryk. På Mofibo finder du begge dele. Jeg kan kun ønske god læselyst, for det er en lille perle af en bog.

Læs mere af og om Siegfred Lenz her.

fyrskibetlenzbogSiegfred Lenz
Fyrskibet
Bech’s forlag
2007

Første gang udgivet som ”Das Feuerschiff” i 1960.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Multikulti – supermarkeder i Berlin

Der bor mennesker fra hele verden i Berlin. Men selv om de holder af Berlin holder de også fast på deres kultur, religion og vaner. Når Kreuzberg kaldes en kulturel smeltedigel er det ikke helt rigtigt. Støberier bruger smeltedigler. De forskellige metaller, der hældes i, blandes og bliver til et. Selv i Kreuzberg er  [ ... ]

ShoppestederLæs mere
Hans Fallada: Mareridt i Berlin

Anmeldelse. I maj 1945 sluttede krigen. Men i Tyskland blev freden ikke et brag af lykke. Landet var smadret. Tyskerne var verdens meste forhadte folk. Tyskerene var spærret inde af skyld og skam. Der var sult og død og nød. Hans Fallada skrev i løbet af 1945 "Mareridt i Berlin" om livet i de første krigsmåne [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Lene Tymoshenko: På kanten i Berlin

Anmeldelse. Lene Tymoshenko har skrevet historien om sig selv i debutbogen "På Kanten i Berlin". Lenes liv er så langt fra ligusterhæksdansk som man næsten kan komme - og i sin bog inviterer hun åbent og frimodigt læseren med på hendes livs rejse som BZ'er i Berlin, Tvindskole elev, ferier i Kiev, sex med f [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdagen1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdage...

Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren.

Billeder fra BerlinLæs mere
Wittstock - en gammel slagmark

Wittstock er en lille, søvnig brandenburgsk provinsby 95 kilometer nordøst fra Berlin. Kommer du med Berlin til Berlin kender motorvejskrydset ved Wittstock/Dosse, hvor motorvejen deler sig til Rostock mod nord og Hamborg mod øst. Et lille stop værd. Arealmæssigt, Tysklands tredjestørste kommune. Her flyder f [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Urban Nation – Verdens største museum for street a...

Verdens største museum for street art ligger i Berlin i Schöneberg – ikke langt fra Nollendorfplatz. Street art er den kunst, som normalt bliver hængt på husmure, busser eller togvogne. Ikke altid lovligt og nogen gange både påtrængende og grimt. Nogle omtaler det blot som grafitti. Street art har nog [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Peter Hertel Rasmussen: Den danske Tysklandsbrigad...

Anmeldelse. Efter krigen blev Tyskland delt og besat af de sejrende magter. En stor bid forsvandt helt og blev en del af Sovjetunionen og Polen – og det resterende Tyskland + Berlin blev opdelt i en sovjetisk, amerikansk, fransk og en britisk zone. Der var ingen dansk zone, og det er næsten gået i glemmebogen, at Danmark i 10 &ari [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere