Theodor Fontane: Lene

Anmeldelse. Lene er en bevægende kærlighedshistorie og en levende skildring af Berlin i 1870’erne fra en af Tysklands største romanforfattere i det 19. århundrede: Theodor Fontane. Men selvom romanen har nogle år på bagen er den stadig et besøg værd.

Lene er en smuk, ung syerske, og Botho er en aristokratisk kavaleriofficer. De forelsker sig i hinanden på en udflugt, men begge ser tydeligt fra begyndelsen at de ikke har nogen fremtid sammen i et klasseopdelt samfund, der anser deres forhold for umuligt, og nægter at anerkende alvoren i deres følelser. Botho ser sig af økonomiske årsager og af hensyn til karrieren nødsaget til at gifte sig med sin rige kusine, men det smertelige brud og kærligheden til Lene lurer hele tiden lige under overfladen.

En simpel og ligetil historie om kærlighed. Fortalt jævnt og uden dramatik: De to spadserer ture, holder hånd i det skjulte, hygger sig, ærbart før Botho må sige farvel. Det er hverdag, som enhver kan relatere sig til - og det er den uforløste kærlighed, som hele tiden holder spændningen i historien. Det er historien i sig selv, der skaber stemningen og lysten til at vende den næste side, ikke bulder og brag.

Har du læst bøger af den engelske Thomas Hardy, så er dramatikken lidt af samme karakter omkring elskende, som ikke rigtig får hinanden - og en anledning til at fortælle en god historie om mennesker. Kender du ikke Thomas Hardy, så ligger der en guldgrubbe og venter på dig. Men læs dem på engelsk, for de taber pusten i danske oversættelser. "Lene" er oversat af Carl V. Østergaard efter originalen "Irrungen, Wirrungen". Jeg kunne lide den på dansk og har ikke læst originalen. Måske den simple danske titel alligevel er bedre? Den tyske er oplæst på Youtube, find den her.

Youtube video fra en filmatisering af Lene, men omsat i moderne udfordringer. Hvor det i 1870 var standsforskelle er der i dag måske kulturelle grænser for kærligheden?


Der er sprogblomster i bogen, som fx om konen, som plejede at beskrive mandens udseende ligefremt med: "Tja, runken er han; men når man ser ham fra siden ligner han en gravsten". Den slags sprogblomster får jo en til at holde ved.

Theodor Fontane

I følge forlaget er Lene den roman, hvor Fontane fandt sin stemme og lagde grundlaget for den realistiske skrivestil, som han er kendt for.

FontaneTheodor Fontane (1819-1898) er allestedsnærværende i Berlin og Brandenburg. Han var egentlig uddannet apoteker, men blev journalist og var udenrigskorrespondent i London og krigskorrespondent i den dansk-tyske krig i 1864, og senere i den fransk-tyske krig i 1870. I mere end 20 år skrev Theodor Fontane om sine vandringer i Brandenburg i "Wanderungen durch die mark Brandenburg".

Fontane beskriv landbyerne, godserne, menneskene, livet og anekdoterne. En god kilde til billeder af, hvordan livet blev levet i Preussen. Og i guidebøger og på museer citeres han flittigt. De billeder og indsigt i livet tog han videre med i miljø-beskrivelserne i sine romaner. Han skriv sin første roman da han var 60 år. Bogen fra den dansk-tyske krig hedder iøvrigt: "Der Schleswig-Holsteinische Krieg im Jahre 1864", og er udgivet flere gange. Den kan findes antikvarisk.

Fontane betragtes som den første store moderne realist i Tyskland. Han var berømt for sine dialoger, og han var social engageret og opmærksom på kvindens stilling i samfundet.

Kvindens stilling beskriver han også "Lene", hvor han tillægger Lene også at være selvstændig i sine holdinger. En kvinde der kan sige til og fra og ved hvad hun vil. En der kan leve ved egne hænders kraft og bevare empatien for andre. Ikke underligt, at Botho forelskede sig og fik det svært med sin nye kone, som lever af familiens penge og pludrer løs fra morgen til aften om alting og alligevel ingenting. Botho selv indser, at han vist ikke har så mange andre kompetencer end god opførsel, hesteridning og kortspil. Han har også brug for at kunne leve af familien. Egentlig ikke meget sympati at hente hos Fontane for den indstillng.

Fontane er kendt for, og det er tydeligt i Lene, at beskrive samstødet mellem livfulde og så stivnede konventioner, normer og snævertsynethed. Det er vel i det, jeg også tænker på Thomas Hardy.

Du kan roligt læse Theodor Fontæne. Hans bøger er en del af den tyske kanon. På niveau med Goethe og Thomas Mann. Tak til Bechs forlag for udgivelsen - som findes både som bog og som lydbog. Hans gravsten står i øvrigt i Französische Friedhof, Liesenstraße.

Og som berlin-guide er det naturligvis en særlig fryd at læse en bog fra 1870'erne, der foregår i Berlin. Dengang var Berlin en mindre by omgivet af landsbyer som fx Wilmersdorf og Tiergarten var et landligt udflugtsmål for Berlinerne. Vi kommer med rundt både med karet og togture. Lene bor i et gartneri i kanten af Tiergarten, men i slutningen af bogen flytter hun til Luisenufer.

Luisenufer! Her kan berlin-guide næsten ikke få luft af bar begejstring for Luisenufer i Kreuzberg blev under nazisterne omdøbt til Kurtdamm (efter en nazist) og efter krigen til Segitzdam (Efter socialdemokraten Martin Segitz). Og det helt særlige ved Segitzdam er, at der ligger også berlin-guides lejlighed. My hood. Mein Kiez. Og læser du romanerne om kriminaldetektiven Gereon Rath, filmatiseret i Babylon, så smider han på et tidspunkt to forbrydere ud af deres lejlighed og flytter ind. I Luisenufer / Segitzdam. Det kan ikke undgå at farve min opfattelse af Lene. Mindst en ekstra berlinerbamse bjørn på den konto.

FontaneLenebogTheodor Fontane
Lene
Bechs forlag, 2019
Oversat fra tysk af Carl V. Østergaard

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Jacob Kronika: Midt i fjendens lejr

Anmeldelse. Jacob Kronika var dansksindet sydschlesviger og korrespondent for Flensborg Avis, Nationaltiedende og Dagens Nyheder samt Svenske Dagbladet i Berlin under 2. verdenskrig. I bogen "Midt i fjendens lejr" offentliggjorde han dagbogsblade fra Berlin og betragtninger om nazisme, skyld og flugt. Bogen er fra 1966.

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Jørgen Grønvald Laustsen: Hitler

Anmeldelse. Adolf Hitler, født 20. April 1889 i Braunau am Inn, i det østrig-ungarske kejserrige var fra 1933 til 1945 Führer/Reichskanzler og diktator i Tyskland. Han skød sig selv den 30. April i sin bunker i Berlin. Adolf Hitler er fortsat et mysterium for verden. Hvordan kunne han ”ske”? Historikeren J [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdagen1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdage...

Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren.

Billeder fra BerlinLæs mere
Peter Voss-Knude - en kunstner i BerlinPeter Voss-Knude - en kunstner i Berlin

Interview. Ord, breve, billeder, lyde, sange og skulpturer udtrykker Peter Voss-Knudes oplevelser i den danske hær. Det hele har været udstillet i Berlin på Grimmuseum i Kreuzberg. Peter Voss-Knude er kunstner og ikke soldat. Men han har brugt fire år på at undersøge det danske militær gennem samtaler med  [ ... ]

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
Simon Strauss: Syv nætter

Anmeldelse. Den tyske historiker, forfatter og journalist Simon Strauss har skrevet en bog om at blive voksen. Bogen ”Syv nætter” har siden den udkom været en af de mest omdiskuterede bøger i Tyskland. Nogen tænker det er en nøgleroman for ”generation Merkel” – som er den generation, der [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
1945 2. maj - Berlin overgiver sig ved et sofabord

Den 2. maj 1945 kapitulerede Berlin. Krigen var ikke slut, men våbene tav i Berlin. Aftalen om våbentilstand blev underskrevet af den tyske general Weidling foran den sovjetiske general Vasily Ivanovich Chuikov ved sofabordet i en stuelejlighed i Schulenburgring 2 i Tempelhof. 6 dage senere fulgte hele Tyskland med.

Berlins historieLæs mere
Wittstock - en gammel slagplads

Wittstock er en lille, søvnig brandenburgsk provinsby 95 kilometer nordøst fra Berlin. Kommer du med Berlin til Berlin kender motorvejskrydset ved Wittstock/Dosse, hvor motorvejen deler sig til Rostock mod nord og Hamborg mod øst. Et lille stop værd. Arealmæssigt, Tysklands tredjestørste kommune. Her flyder f [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere