Culinaria Deutschland - tænderne i det tyske køkken

Anmeldelse. Culinaria Deutschland - Deutsche Specialitäten er en tysk kogebog med alt det bedste fra det tyske køkken. 377 proppede sider med historier om tysk mad, masser af opskrifter og fotos. En guldgruppe fundet på udsalg til 4,99 Euro i Kreuzberg.

culinarialeber

Leber berliner art: Stegt kalvelever med kartoffelmos, bløde løg og ristede æbler. En herreret. Foto fra Wikipedia [Beskåret].


Det tyske køkken er ikke velkendt i Danmark. Rygmarvsreaktionen "Noget med pølser, knödel og sauerkraut - og nej tak - jeg skal ikke nyde noget. Det er for tungt".

Italiensk, fransk og kinesiske køkkener er fantastiske. Men egentlig ligger det tyske køkken tættere på det danske og de råvarer vi har i Danmark.

Men Tyskland har i den grad været gået af mode, og det er måske forklaringen på afstanden til køkkenet. Det samme er mad fra østeuropa i øvrigt: russisk, ukrainske, polske, tjekkiske, ungarske retter (med undtagelse af Gullasch) er stort set ukendte. 2. verdenskrig og den kolde krig kan direkte aflæses af vores politiske alliancer og ferievaner: Amerikanske burgere, italienske pizzaer, lasagne og pasta med kødsovs ligger højt på det daglige madprogram.

I samme åndedrag skal det også medgives, at det tyske og de østeuropæiske mad er fra køkkener, som er meget traditionsbundne og næsten ikke udvikler sig. Der er stor stolthed ved at annoncere, at her serverer vi "gammeldavs". I Berlin er der få fornyere, men "gammeldaws" er klart i overtal.

Knödel, pølser og sauerkraut

Knödel, som forekommer i et utal af varianter i hele centraleuropa og østeuropa, er kun kendt i Danmark som forsigtige melboller i hønsekødsuppe. Pølserne er sluppet til Danmark, men vi lever med en langt ringere kvalitet og variation end i Tyskland i tryg forvisning om dansk kvalitet. Det hedder ikke pølse-tysker uden grund. I udlandet er vi ikke kendt som pølse-danskere, selvom vi producerer millioner af svin og kilometervis af pølser. Sauerkraut er i ringe omfang nået til Danmark, selvom det er moderne at tale om fermentering og kimchi.

Men bortset fra de tre stereotyper, så kender vi ikke meget til tysk mad. Hvornår har du sidst serveret sauerbraten, königsberger klopse, hoppelpoppel, kasseler eller berliner leber for dine gæster eller din familie?

I danske hjem eksperimenterer vi lystigt med græske lam, avancerede pastaretter, franske salater, tyrkisk hummous og nogen ruller sig ud i at lave sushi hjemme. Men det tyske køkken bliver helt ignoreret. I Danmark er der ikke status i en god knödel. I Tjekkiet kan unge kvinder ikke gifte sig, hvis de ikke kan præsterere en hæderlig knödel.

Berlin-guide har lavet et leksikon over tyske madord, og den er under konstant udvikling. Prøv som selskabsleg at gætte, hvad de enkelte retter går ud på - fx tote oma eller muckafuck.

Verden har så meget spændende mad at byde på, så vær nysgerrig på det hele. Min tyrkiske underbo i Kreuzberg spiser kun tyrkisk. Det er helt fint at dyrke sit lands og regions traditioner og specialiteter. Naturligvis skal man det. Men hvorfor nøjes med det? Udvid din horisont, læg alen til dine fade, være nysgerrig. Køb en bog som culinaria næste gang i Berlin og lad næste gæstemiddag være knödelvariationer og en god haxe, som du har købt hos din slagter.

Berlin-guide har i nogen tid søgt gode tyske kogebøger om regionale køkkener og har kogebøger for de fleste. Men en dag dukkede den beskedne Culinaria Deutschland op i tilbudsbunkerne hos en boghandler i Kreuzberg. Og det var lige den jeg søgte efter.

Bogen præsenterer regionale specialiteter, delstat for delstat, med gode introducerende tekster, overskuelige opskrifter og masser af flotte billeder. Der er ikke tale om alle kogebøgers moder, men Culinaria er et rigtigt godt sted at begynde for nysgerrige og sultne sjæle.

Zum wohl


culinariaCulinaria Deutschland
Deutsche Spezialiteten
tandem.verlag
2015

Culinaria er en del af en kogebogsserie, som præsenterer køkkener rundt om i verden. Der findes ikke en Culinaria Dänemark. Uforståligt at tyskerne lever et liv uden brændende kærlighed, dyrlægens natmad eller stegt flæsk og persillesovs. Rødgrød med fløde og guleærter har vi dog til fælles.

 

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Voksne på forlænget forårsweekend i Berlin

Vi skal på LANG forårsweekend i Berlin. Tre voksne par og 2 singler med hang til god mad, kultur, historie og nok ikke natklubber. Snak, hygge og god øl er vigtigt. De heldige flyver allerede onsdag aften og kan tage en dag på arbejde via internet og skype. De sidste kommer sent torsdag – og fredag morgen. Hjemrejsen  [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Jørn Tranekjær Andersen: Blod og jord

Anmeldelse. Under anden verdenskrig deltog omkring 1.000 fra det danske mindretal i Sydslesvig som tyske soldater i værnemagten. 250 mistede livet i en krig, der ikke var deres. Fra det tyske mindretal i Sønderjylland (Nordslesvig) meldte op mod 1.600 sig til Waffen-SS og yderligere 500 til værnemagten. Omkring 750 tysksindede da [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Albrecht Koschorke: Adolf Hitlers Min kamp

Anmeldelse. Den tyske litteraturprofessor Albrecht Koschorke har analyseret Adolf Hitlers bog "Mein Kampf". Albrecht Koschorke undersøger, hvordan nazisternes bibel kunne påvirke millioner af mennesker. Det gør han med litteraturvidenskabens værktøjskasse.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Urban Nation – Verdens største museum for street a...

Verdens største museum for street art ligger i Berlin i Schöneberg – ikke langt fra Nollendorfplatz. Street art er den kunst, som normalt bliver hængt på husmure, busser eller togvogne. Ikke altid lovligt og nogen gange både påtrængende og grimt. Nogle omtaler det blot som grafitti. Street art har nog [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Asta Nielsen: Den Tiende Muse

Anmeldelse. For mere end halvfjerds år siden skrev Asta Nielsen (1881-1972) sine erindringer i bogen ”Den Tiende Muse”. Det er en fremragende bog. Ikke om så meget om Asta Nielsens filmkarriere og kærlighedsliv. Die Asta fortæller om hendes fattige opvækst i den sidste del af 1800-tallet i København  [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Fuchsbau bunkeren i Bad Sarow - rævegrav for nazis...

I sommeren 1943 besluttede waffen-SS at det var nødvendigt med en efterretningsbunker, og de fandt en passende plads nær Bad Sarow i Rauener Berge sydøst for Berlin. Med vanlig SS dramatik blev bunkeren kaldt "Fuchsbau" - rævegraven. Bunkeren blev efter krigen overtaget af DDR styret. I dag er den åben for besø [ ... ]

Krigens spor omkring BerlinLæs mere
Industrikultur i Berlin og Brandenburg

Berlin har været en af Europas helt tunge industribyer og gigant brands som Siemens og AEG stammer herfra. Det har efterladt sig en del spor i Berlin og landskabet omkring. Mange har en fasination af at se, hvordan de ting vi omgiver os med bliver til. Derfor er det interessant at besøge industri- og teknikmuseerne i Berlin og omegn.&n [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere