Manuella Blisse: Das Isst Berlin

Anmeldelse. Manuella Blisse har sammen med Rose Marie Donhauser (fotos) og Uwe Lehman skrevet kogebogen Das Isst Berlin – Kogebogen for den tyske hovedstad – der dickes B.

isstbillede

Det klassiske berlinerkøkken er et fattigt køkken, med billige kogeretter og kål. Med nutidens moderne køkkener kan det være svært at forestille sig madosen i de små tætte baggårdsopgange i det gamle Berlin. Københavnere, som kan huske de gamle brokvarter, har måske en forestilling om det.

Men der er sket meget med berliner-køkkenet. Der er kommet inspirationer udefra, og streetfood, veganske burgere, falafel, hummus, og pulled pork er nu hverdagssnack i Kreuzberg. Pastrami-sandwich er ikke mere eksotiske end en Hackepeter.

Blisse og Lehman giver opskrifterne og gerne små historier om traditionelle berlineropskrifter. Men lækkert sat op og fotograferet – og også gerne i lidt moderne klæder. Opskrifter og servering er under udvikling i Berlin.

De begynder med morgenmaden og Brunch – rollmops og strammer Max og Hoppel-Poppel og Happen-Pappen for ikke at tale om Blinis og avokado med eggs-benedict. Men den traditionelle morgenmad Schöppen – Schrippen og en god kop kaffe er stadig godt. Har du lyst til at lave den store berliner morgenbrunch hjemme. Så er her al den inspiration du har brug for. Og brunch er vigtigt i Berlin.

Den næste store runde er street food. Det kan være alt fra smørebrød, som stullen med pålæg minder meget om, currywurst – naturligvis, broiler, noodler og sushi og wraps. Og som om det ikke lyder multikulti nok går de straks videre til Multikulti sektionen med inspirationer alle steder fra: Spareribs, sommerruller, bulgogi, babaganous, grøn karry, falafel, fatoush og schawarma.

Klassikerne er også med: Bouletten, Schnitzel, Bratwurst, Spargel – og til sidst deserterne, hvor ”Berliner-luft med himbær” helt sikkert er godt.

Bogens titel ”Das Isst Berlin” spiller på, at den præsenterer hvad der spises i Berlin. Berlin er ikke det eneste sted, der trækker ny inspiration udefra. Det gør vi også i Danmark. Det gør de også i London. Måske der mere er tale om easyjet mad, for næsten alle steder kan vi få noget vi kender. Ikke bare klassikerne pizza og burger, for der er efterhånden trængsel på tallerkenen med arabisk, vietnamesisk, kinesisk, tyrkisk, græsk og spansk mad. Ligesom de samme kædebutikker dominerer gågaden i enhver provinsby i hele Europa, så er det også det samme – men heldigvis store – udvalg af madretter, som vi møder, når vi rejser rundt.

De klassiske tyske retter har, med undtagelse af Schnitzlen og bratwurst, ikke inspireret andre end tyske husmødre: Haxe, sauerkraut, sauerbraten, leber berlinerart mv. skal vi stadig til Tyskland og Berlin for at finde. Heldigvis har vi ikke kørt så meget rundt i gryderne at vi alle steder kan få det samme og kun det. Der er stadig noget for maven at rejse efter, og de tyske klassikere er værd at lære at kende. Hvis du ikke når at spise dig igennem hele menukortet, og det er langt, så køb bogen med hjem og øv dig før næste tur til Berlin.

Das Isst Berlin er en flot og inspirerende kogebog. Velbekomme.

isstberlinbogenManuella Blisse og Uwe Lehman
Rose Marie Donhauser (fotos)
Das Isst Berlin – Das Hauptstadt-Kochbuch
Darling-Kindersley
2019

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Thomas Ubbesen: Vi var folket

Anmeldelse. Journalist Thomas Ubbesen og hans kone, journalist og østeuropakender Anne Haubek har rejst Østeuropa tyndt. Det er en generation siden at muren faldt – og hvad så? Er folk blevet lykkeligere med demokrati og kapitalisme? Eller var livet bedre under kommunisterne? Thomas og Anne taler med mænd og koner i  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Lene Tymoshenko: På kanten i Berlin

Anmeldelse. Lene Tymoshenko har skrevet historien om sig selv i debutbogen "På Kanten i Berlin". Lenes liv er så langt fra ligusterhæksdansk som man næsten kan komme - og i sin bog inviterer hun åbent og frimodigt læseren med på hendes livs rejse som BZ'er i Berlin, Tvindskole elev, ferier i Kiev, sex med f [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Vinterferie i Berlin

Inspiration. Det er altid en god ide at tage til Berlin. Også i vinterferien i uge 7 eller i uge 8. Det er væsentligt billigere end at risikere livet på løjperne i Norge, Østrig, Frankrig eller Canada. Men det kan også være en råkold affære med rusk og regn, hvor det ikke er interessant at h&a [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Jugend[WIEDERSTANDS]museum - DDR modstandsmuseet

Ungdomsoprør fandtes ikke kun i vesten. Også i DDR var der ungdommelig opposition mod samfundet. I DDR var klangen bare lidt anderledes, for de unge risikerede fængsel og at blive smidt ud af deres uddannelser, hvis de ikke fulgte parolerne. Nogen stod imod og samledes blandt andet i kirkerne, hvor der var højere til lufte [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere
Frank Jensen: Min far var spion

Anmeldelse. Tidligere operativ chef for PET Frank Jensen er bogstaveligt talt født ind i en familie af spioner. Hans far, Ernst Jensen, var hemmelig dansk agent i Nazityskland for MI5 under 2. Verdenskrig – og siden en del af et hemmeligt spionnetværk i Danmark under den kolde krig. Frank Jensen fandt et hemmeligt rum i sin fars  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Kurt Vonnegut: Slagterhal 5

Anmeldelse. Kurt Vonneguts klassiker fra 1969: Slaughterhouse-Five, or The Children's Crusade: A Duty-Dance with Death er en science fiction-agtig anti-krigsroman. Bogen følger den amerikanske soldat Billy Pilgrim, som i 2. verdenskrig bliver holdt fanget af tyskerne og overlever bombningen af Dresden. En begivenhed som Kurt Vonnegut selv ge [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Museet på Robert Koch Instituttet

Heinrich Hermann Robert Koch (født 11. december 1843, død 27. maj 1910) var en tysk læge og bakteriolog. Han skabte afgørende gennembrud for medicin og han lagde grunden til udryddelsen af flere grusomme sygdomme. Han er især kendt for opdagelsen af den bakterielle årsag til miltbrand (Bacillus anthracis, 1877 [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere