Jens Peder Østergaard og Jakob Thorup Thomsen: Mein lieber Kristian

Anmeldelse. Mein lieber Kristian fortæller historien om flere skæbner, der er bundet til de danske flygtninge lejre ved Karup under og efter Anden Verdenskrig.

 

I slutningen af Anden Verdenskrig modtog Danmark omkring 250.000 flygtninge fra Preussen, det østligste Tyskland. Det var mennesker, som blev jaget ud af deres hjem med timers varsel i det de gik og stod i. Med trussel om død og voldtægt slæbte tusinder sig igennem snemasserne, overlevede på ingen ting, begravede gamle og børn undervejs i vejsiden, kom om bord på skibe under beskydning, tusindvis druknede…og de heldigste kom i land i Danmark. Den folkefordrivelse der var tale om gør man sig næsten ikke begreb om. Tyskerne havde ikke været mindre hårdhændede i Sovjetunionen, men det gjorde det ikke lettere at udholde.

Flygtningene kom til Danmark i den sidste af tid af krigen og lige efter. Børn døde i hobetal efter strabadserne og diare og generel mangel på lægehjælp. Korsene står endnu rundt omkring. Alene på Vester Kirkegård i København er der knap 10.000 kors over – primært – døde børn. De to forfatter peger på kolde vintre, dårlig og sparsom kost og utilstrækkelig lægehjælp som hovedårsagerne til de mange dødsfald, men i ligningen må nok også lægges udmattelse, sygdomme og strabasser fra flugten.

Da krigshandlingerne blev indstillet, kunne de ikke rejse hjem til Østpreussen. Russerne ville ikke have dem, og i den vestlige del af Tyskland var der kaos, mangel på mad, udbrændte byer. Der kunne man heller ikke rejse hen. Og så måtte de jo blive i Danmark, selvom Danmark langt fra var begejstret for at have fjenden boende i tusindtal. Danmark ville for alt i verden undgå, at de fik arbejde og blev og endte med at blive et belastende mindretal.

Løsningen var internering i lejre på de øde hede strækninger i Vestjylland. Omkring Karup hede blev der interneret omkring 20.000 flygtningen indtil 1949 før alle var sendt hjem igen. I dag er Sjælsmark Kaserne omdiskuteret som udrejse center, men den gang blev flygtningene hegnet ind med tråd og bevæbnede vagter med ordre til at skyde skulle sikre, at de ikke omgikkes den lokale befolkning.

Men over flere år lykkes det ikke ret godt at holde befolkningerne adskilt. Der var et stort overtal af kvinder blandt flygtningene, og for nogle af egnens mænd så stor en attraktion, at det udviklede sig til regulære bordeller. Men er opstod også sød musik, og nøglen i ”Mein Lieber Kristian” er den brevveksling som udviklede sig mellem vestjyden Kristian og østpreusseren Margarethe. Forholdet holdt efter hun kom hjem til Tyskland og Kristian bekæmpede modigt papirtigerne og fik sin Margarethe til døden dem skilte. En smuk historie.

Og måske også en lidt kontroversiel historie. For selvom historien om de danske flygtninge i Danmark ikke er ukendt, så er vi ikke gode til at huske på den. Eller beslutte os for, hvad vi kan lære af den. Den beslutsomme og hårdhændede behandling skal jo ses i lyset af, at det blot var 25 år siden Sønderjylland blev frigivet fra Preussen, at vi lige havde været besat at Tyskerne og havde været tvunget til at arbejde for dem, se vores landsmænd skudt – og samtidig kom holocaust for en dag. Der var ikke meget at holde af tyskere for på det tidspunkt. De fik mad og husly og sikkerhed. I mange andre lande blev tyskere skudt på stribe. Opgøret efter kapitulationen var ikke et kønt syn nogen steder.

Forfatterne er de to journalister Jens Peder Østergaard og Jakob Thorup Thomsen har researchet og interviewet til beretningen, som er ganske personlig med brevene. Men de to journalister er også gode til at fortælle den store fortælling og sætte beretningerne i perspektiv. Bogen er fint indbundet.

kristianbuchJens Peder Østergaard og Jakob Thorup Thomsen
Mein lieber Kristian
Turbine Forlaget
2019

 

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Søren Nørby: Sænk Skibene!

Anmeldelse. Danmark var bagud på point under 2. verdenskrig. Vi forsvarede os dårligt nok, da Tyskland angreb, vi solgte landbrugsvarer til Tyskland i stor stil, leverede arbejdskraft til bunkerbyggeri og samarbejdede med besætterne. I august 1943 skiftede billedet, da tyskerne ville overtage det danske forsvar. Søren N&osl [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Bo Morell: BERLIN – med andre øjne

Anmeldelse. Der er heldigvis masser af guidebøger om Berlin at vælge imellem. Og nu er der kommet en mere til samlingen. Bo Morell har skrevet BERLIN – med andre øjne. 232 fuldfede sider om kringelkrogene i Berlin. Bo har øjnene med sig, og har masser at fortælle om.

GuidebøgerLæs mere
The Brain of Berlin ved Freies Universitet

"The Brain of Berlin" er en særlig bygning i Berlin Dahlem, som rummer det filologiske bibliotek ved Freie Universitet i Dahlem. Biblioteket er tegnet af ingen ringere end den britiske arkitekt Sir. Norman Foster. Hjernen stod færdig i 2005.

Det nye BerlinLæs mere
Neubrandenburg med middelaldermur

Neubrandenburg er Mecklenburgs tredjestørste by og ligger i det sydøstlige hjørne. Kendt for især sin gotiske middelaldermur, der er verdens mest velbevarede. Muren er 7 meter høj og 2,3 kilometer lang med flere porte. Fuldstændig som i middelalderen. Flot mur, men pænt charmeforladt by set med turist&o [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
1635: Malle Babbe – den hollandske landsbytosse1635: Malle Babbe – den hollandske landsbytosse

Malle Babbe blev malet af den hollandske guldaldermaler Frans Hals i 1633/35. Maleriet har før haft titlen Hille Bobbe eller Heksen fra Haarlem. Det har været fortolket som et genre-maleri af en sagnomspundet heksefigur. Men det er i virkeligheden i portræt af en kvinde fra Haarlem i Holland, som var kendt som Malle Babbe.

Billeder fra BerlinLæs mere
Museet på Robert Koch Instituttet

Heinrich Hermann Robert Koch (født 11. december 1843, død 27. maj 1910) var en tysk læge og bakteriolog. Han skabte afgørende gennembrud for medicin og han lagde grunden til udryddelsen af flere grusomme sygdomme. Han er især kendt for opdagelsen af den bakterielle årsag til miltbrand (Bacillus anthracis, 1877 [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere
1756 – 1763 Syvårskrigen og de brandenburgske mira...

Syvårskrigen blev udkæmpet fra 1756 til 1763 og omfattede den Preussiske syvårskrig, samt den franske og den indianske krig. På den ene side stod England, Hannover og Preussen og på den anden stod Frankrig, Østrig, Rusland, Sverige og Sachsen. Spanien og Portugal blev også involveret og krigen blev ogs&ari [ ... ]

Berlins historieLæs mere