Thomas Ubbesen: Vi var folket

Anmeldelse. Journalist Thomas Ubbesen og hans kone, journalist og østeuropakender Anne Haubek har rejst Østeuropa tyndt. Det er en generation siden at muren faldt – og hvad så? Er folk blevet lykkeligere med demokrati og kapitalisme? Eller var livet bedre under kommunisterne? Thomas og Anne taler med mænd og koner i de fleste østeuropæiske lande og svaret er vel nærmest tjaa…ja. Hele turen beretter Thomas Ubbesen om i bogen ”Vi var folket – møde med østeuropæerne 30 år efter murens fald”.

 

ubbesentværs

Foto: Fra bogens forside. Foto taget af forfatteren.


Stort set alle var glade og lettede og optimistiske da de gamle systemer brød sammen. Mere frihed, mere materiel lykke, livet som i vesten, tryghed – var, hvad østeuropæerne så frem til, da de undertrykkerne trak sig. Men det blev også goddag til markedsøkonomi, kleptokratier, mafia, utryghed, borgerkrig, arbejdsløshed, små pensioner i fattige lande.

Tomas Ubbesen konkluderer selv, at ”Resultatet af undersøgelsen er bestemt ikke entydigt opløftende. Det er svært ikke at glæde sig over at regimerne kollapsede. Men overgangen skabte også millioner af tabere, og for mange har følelsen af frihed vist sig helt illusorisk. Uligheden i de østeuropæiske samfund er kolossal, og dem over 40 år er i vidt omfang fortabte.” – ”Det er en tabt generation – vi har glemt 100 millioner østeuropæere”, har forfatteren sagt i forbindelse med udgivelsen.

Den velstand, tryghed og frihed danskerne har oplevet de sidste 100 år betyder, at vi nok næsten ikke kan forstå østeuropæerne. Regimerne selv og nazisterne under krigen har på skift udryddet tusindvis, hvis ikke millioner af mennesker. Og alligevel tænker mange østeuropæere tilbage på, at dengang var der jo arbejde til alle, fællesskab og man tog sig af hinanden i de nære. Det synes mange er forsvundet. Men de savner ikke vilkårlige arrestationer, varemanglen, overvågning, russerne.

De sidste 30 år er forløbet meget forskelligt. Polen og Tjekkiet på vej på fode igen. Hvide Rusland endte som diktatur efter sovjetisk model, Ukraine i et limbo mellem Europa og Rusland, Moldavien, Rumænien og Bulgarien med korrupte regimer og Transdnjestr er direkte styret af et Putin-beskyttet kleptokrati.

Film: Interview med tyskere om nu iforhold til før - i 2009. Men billedet er det samme idag.


Bogen følger Thomas og Anne’s vej gennem Østeuropa med start i Berlin, over Polen, Hvide Rusland, Ukraine, Moldavien, Rumænien, Bulgarien, Fyrom, Albanien, Serbien, Ungarn og tilbage til Danmark. 15 lande. Det meste af turen med tog og bus – og alle steder har de mødt mennesker – enten gennem Anne Haubeks kildenetværk eller tilfældigt. Spørgsmålene: Hvordan var det før?, hvordan er det nu?, hvad var bedst? – går igen.

Og de bliver mødt med åbenhed. Folk fortæller hjerteskærende historier om deres situation nu eller om rædslerne og glæderne i det gamle system. Om det er værre eller bedre er naturligvis individuelt. Men det er gennemgående, at mange har haft svært ved at navigere i et kapitalistisk system, hvor den enkelte er nødt til at påtage sig et ansvar, sørge for sig selv – og gerne hjælpe andre.

Det har ikke været nogen let omgang at skifte, mange opdagede alt for sent, at ansvaret nu lå hos dem selv og ikke staten – eller hos godsejeren.Der er fx en der ønsker, at bare "EU ville bygge nogle fabrikker her". Markedsøkonomi er ikke let at begribe. Hvem bestemmer priserne?

For mange er det en helt ny oplevelse at skulle stå på egne ben – og mange er snublet. Nogen af de interviewede fortæller, at de unge nok klare det bedre.

Lovløsheden i de første års klondyke, grådighed, korruption og svindel har ført til kolossale uligheder i nogen lande. Hvor de var hurtigst, stærkest og mest hensynsløse lagde hånden på værdierne og magten. Mange har ikke fået en fair chance.

Thomas Ubbesen fortæller deres historie med indlevelse – om bondemanden i Hvide Rusland som cykler til udlandet om sommeren, om fattige pensionister på landet, som kun klarer sig fordi børnene i udlandet sender penge hjem, om forbuddet mod arbejdsløshed i Hvide Rusland, om pigen i Bukarest som til sidst fik sin elskede tysker, tvangsflytninger, om den gamle kone som overlever ved at sælge osten fra koen der hjemme, om grusomt hjemmebrændt, om granater i dagligstuen i Donetsk, om den rumænske borgmester som stak af med kassen til Madagaskar, om Sheriff imperiet der ejer næsten alt i Tiraspol, om glemte massegrave og om en tur med geigertæller i Tjernobyl.

Det er et kalaidoskopisk billede af Østeuropa lige nu, det er tankevækkende – og det er værd at give de 100 millioner østeuropæere en tanke.

Turen begynder i Berlin - Der taler de med Elfriede Strauss (67 år) som er glad for frihed og synes den skal balanceres med forpligtigelser overfor medmennesker og naturen - og ikke bare dum materialisme. Og ingeniøren Max, som har besluttet sig for simpel living istedet for at jage rundt efter chefens ønsker, og lærerinden Waltraut Jahnke, som følte sig kørt over og negligeret af sine vestlige kollegaer på skolen - og som er bekymret for om historien går i glemmebogen, når tyskerne vælger Pegida og AfD. Og Die Linke, kunne berlin-guide tilføje. Senere kommer de to til Østpreussen, hvor Thomas Ubbesen, næsten går i fodsporene efter "Overløberen" af Sigfried Lenz. Det er også en god bog - og tidligere anmeldt her på berlin-guide.dk

De grænseløse arbejdsmarkeder betyder, at vi alle kan møde østeuropæere, hver dag. Lige her i Danmark. Samtalen her handler mest om ”social dumping” – men vi kunne også være optaget af at lære dem lidt bedre at kende – og opdage, at de penge, der sendes tilbage til Rumænien, skal betale for mors og fars medicin, fordi de som pensionister dårligt har råd til det daglige brød. Måske vi skal turde spørge om: ”Hvorfor er du rejst til Danmark for at arbejde?”, ”Hvordan er derhjemme, hvor du bor?”.

Vi behøver ikke rejse til Odessa eller Krim for at høre svarene – men berlin-guide får lyst til lidt selvsyn på sagen. Og lidt misundelig på, at de to er heldige at møde General Zjukovs barnebarn i Seelow, hvor det store slag om Berlin blev indledt i 1945.

Er du bare det mindste nysgerrig på Østeuropas historie og nutid – og på et lille overblik over de mange lande…så kan berlin-guide varmt anbefale bogen. Læs den – og kom så afsted til Østeuropa.

Thomas Ubbesen (f.1956) er journalist og forfatter og har siden sin tidlige barndom rejst over det meste af kloden. Som udenrigsreporter for bl.a. DR har han gennem fire årtier dækket krige, konflikter og naturkatastrofer, bl.a. på Balkan, Krim og Ukraine foruden i Mellemøsten, Afrika, Asien og Mellemamerika. Har modtaget Kryger-prisen for ”en særlig betydelig indsats i forbindelse med udsendelser i Danmarks Radio”. Thomas Ubbesen har tidligere skrevet Udsendt – historierne bag 22 reportager (2015), Good luck, habibi – rejser i flygtningestrømmen (2017) og Gensyn med hippieruten – i egne fodspor efter 40 år(2018). Han er gift med journalist Anne Haubek og har sammen med hende arbejdet journalistisk i flere sammenhænge – og senest rejst Østeuropa og Balkan tyndt.


ubbesenbogVi var folket
Thomas Ubbesen
Gyldendal
304 sider
2019

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Jørgen Møller: Hvorfor blev Europa ikke et imperiu...

Anmeldelse. Hvorfor blev Europa ikke et imperium? USA er verdens stærkeste imperium. Kina har været samlet i tusinder af år. Men Europa er ikke samlet. Det er suveræne stater der samarbejder. "Siden romerrigets fald har ingen magthaver været i stand til at underlægge sig kontinentet. Der har ganske vist vær [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdagen1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdage...

Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren.

Billeder fra BerlinLæs mere
Inspiration fra berlin-guides læsere

Informationen og inspirationen på berlin-guide.dk kommer mest fra berlin-guide.dk selv. Men heldigvis har læserne også masser af historier. I forbindelse med lanceringen af Tove Fleischers bog: ”Kærlighed i Kommunismens tid” blev læserne inviteret til at skrive om deres bedste oplevelse i Berlin. To var hel [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Besøg spionhovedkvarteret i Berlin

Det tyske efterretningsvæsen hedder Bundesnachrichtendienst og omtales også som BND. Sådan er efterretningsvæsner – vilde med forkortelser: CIA, PET, KGB, STASI. BND har siden 2019 samlet sine aktiviteter (så vidt vi ved) i en samlet efterretningscentral i Berlin. Et kæmpe kompleks midt i Berlin på Ch [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Wilhelmstrasse - Magtens centrum

Wilhelmstrasse. Wilhelmstrasse var regeringens og magtens hovedstrøg for både Preussen, Weimarrepublikken og det tredje rige. Lige som englænderne refererer til "White Hall", eller til "Kremlin", så var henvisningen til "Wilhelmstrasse" en henvisning til den tyske regering. I Danmark ville det svare til Slotholmsgade og Chr [ ... ]

Pladser og veje i BerlinLæs mere
1945: Tyskerne overgiver sig og overgiver sig og o...

Den anden verdenskrig sluttede i Europa da tyskerne underskrev deres betingelsesløse overgivelse om aftenen den 9 maj 1945 kl. 00:16 sammen med repræsentanter for de "The Allied Expeditionary Force", den røde hær samt amerikanske og franske vidner. Krigen var slut. Men faktisk blev der skrevet under hele 4 gange i perioden [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Mindestedet Rummelsburg

Rummelsburg er den del af Lichtenberg, der ligger tættest på Spree, og en lille sidegren af Spree kaldes ovenikøbet for Rummelsburger See. Tæt på Berlins centrum, og alligevel et virvar af industri, byggetomter, nybyggeri og og forfald. Rummelsburg er måske mest kendt for sit fængsel, hvor der i dag er et  [ ... ]

Mindesmærker og bygningerLæs mere