Ole Steen Hansen: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR

Anmeldelse: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR er en samling af fortællinger om tilværelsen bag muren i DDR. Forfatteren Ole Steen Hansen besøgte DDR flere gange i slutningen af 1970’erne og 1980’erne, hvor han fik venner og indblik det almindelige DDR.

syngeklubbenfoto

Der var forskel på at være ung i Danmark og ung i DDR. Men de færreste af os, der var unge dengang var lige så nysgerrige som Ole Steen Hansen. Han skaffede sig kontakter og fik venner. Berlin-guide var blot en smuttur i Berlin og tomlede rundt nogle måneder i Polen, Tjekkoslovakiet og Ungarn. Men fik ikke venner, der har kunnet opspores. Det gjorde Ole Steen Hansen og han tog også billeder på sine rejser, som han viser i bogen.

Ole Steen Hansen er en dygtig fortæller, så bogen hæver sig langt over ”nu skal I bare høre mine rejseminder” – du ved, det lange foredrag med 600 dias med almindeligheder, hvor man høfligt prøver at holde sig vågen. Men det er netop almindeligheden ved almindelighederne, som gjorde Ole Steen Hansen nysgerrig og som gør bogen værd at læse. Det var ikke bare sådan at rejse til DDR og Ole viser den dobbeltsidet i passet der skulle til for at rejse helt almindeligt til Leipzig med toget.

I øvrigt skulle man ikke blot have alle stemplerne i passet, man skulle også signere den obligatoriske, statslige gæstebog i huset ”Hausbuch”, så STASI kunne kontrollere, at man faktisk havde boet der.

Det var et paranoidt land, og det kunne sagtens være sådan at man ikke talte helt åbent i vennekredsen, hvis nogen måske var ører for STASI. Ole Steen Hansen prøver også at skaffe sig venskaber med en DDR syngeklub, som kommer forbi Ribe seminarium. Det lykkes også at komme på genbesøg i Güstrow og spille sammen med de unge der. Men det er ikke muligt at skaffe personlige kontakter. Det gør Ole Steen Hansen mange år efter, hvor det viser sig, at kontakter med udlændinge kunne besøge at man ikke blev udpeget til næste udenlandsrejse – og da det var en helt unik mulighed holdt man sig naturligvis på afstand af danskerne.

Ole Steen Hansen har skrevet en interessant og personlig bog med masser af egne fine, fotos. Røde øjne er det dog ok at photoshoppe en smule. Jeg genkender nysgerrigheden og lysten til at se, hvad der gemmer sig bag den næste bugt på vejen. En dejlig læsefornøjelse for dem der er nysgerrige på DDR.

syngeklubbenOle Steen Hansen
Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR
Turbine Forlaget
2019

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Hans Gregersen: Verden er ny – historier om de brø...

Anmeldelse. 1920-1929 har fået tilnavnet ”De brølende 20’ere”. Det er sikkert rigtigt, at de brølede. Men der er vist ingen nulevende danskere, der har en klar erindring om 1920’erne, hvor verden skulle finde sig selv igen efter 1. verdenskrig, og skejede ud og kastede det gamle væk. Den moderne ver [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdagen1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdage...

Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren.

Billeder fra BerlinLæs mere
Theodor Fontane: Lene

Anmeldelse. Lene er en bevægende kærlighedshistorie og en levende skildring af Berlin i 1870’erne fra en af Tysklands største romanforfattere i det 19. århundrede: Theodor Fontane. Men selvom romanen har nogle år på bagen er den stadig et besøg værd.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Deiters udklædninger og forklædninger

Deiters er en kæmpe kostume- og udklædningsbutik i shoppingcenteret Rathauspassagen nær Alexanderplatz. Vil du være julemand, indianer, døden fra nokkebølle, popstjerne, mælkepige fra alperne eller jægersoldat – der er kostumer, hatte og rekvisitter til alle.

So f.....g specialbutikLæs mere
Niels Kjeld Thorsen: Veritas maskinerne

Anmeldelse. Veritas-maskinerne er en roman om Erich, der vokser op i Østberlin efter krigen. Som så mange andre tyskere, der voksede op efter 1945 ligger familiens sande historie i skyggerne. Der er løgn og fortielser og omfortællinger. Et touch af magisk realisme, for Erichs mor, der arbejder med symaskinen Veritas for at [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Oranienburg - i skyggen af KZ lejren

Oranienburg er en lille by nord for Berlin. Havde det ikke været for perioden 1933-45 ville byen være kendt som en idyllisk flække nord for Berlin. Men i byens udkant lå KZ-lejren Sachsenhausen - og det ændrede alt for Oranienburg.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Søren Nørby: Sænk Skibene!

Anmeldelse. Danmark var bagud på point under 2. verdenskrig. Vi forsvarede os dårligt nok, da Tyskland angreb, vi solgte landbrugsvarer til Tyskland i stor stil, leverede arbejdskraft til bunkerbyggeri og samarbejdede med besætterne. I august 1943 skiftede billedet, da tyskerne ville overtage det danske forsvar. Søren N&osl [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere