Ole Steen Hansen: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR

Anmeldelse: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR er en samling af fortællinger om tilværelsen bag muren i DDR. Forfatteren Ole Steen Hansen besøgte DDR flere gange i slutningen af 1970’erne og 1980’erne, hvor han fik venner og indblik det almindelige DDR.

syngeklubbenfoto

Der var forskel på at være ung i Danmark og ung i DDR. Men de færreste af os, der var unge dengang var lige så nysgerrige som Ole Steen Hansen. Han skaffede sig kontakter og fik venner. Berlin-guide var blot en smuttur i Berlin og tomlede rundt nogle måneder i Polen, Tjekkoslovakiet og Ungarn. Men fik ikke venner, der har kunnet opspores. Det gjorde Ole Steen Hansen og han tog også billeder på sine rejser, som han viser i bogen.

Ole Steen Hansen er en dygtig fortæller, så bogen hæver sig langt over ”nu skal I bare høre mine rejseminder” – du ved, det lange foredrag med 600 dias med almindeligheder, hvor man høfligt prøver at holde sig vågen. Men det er netop almindeligheden ved almindelighederne, som gjorde Ole Steen Hansen nysgerrig og som gør bogen værd at læse. Det var ikke bare sådan at rejse til DDR og Ole viser den dobbeltsidet i passet der skulle til for at rejse helt almindeligt til Leipzig med toget.

I øvrigt skulle man ikke blot have alle stemplerne i passet, man skulle også signere den obligatoriske, statslige gæstebog i huset ”Hausbuch”, så STASI kunne kontrollere, at man faktisk havde boet der.

Det var et paranoidt land, og det kunne sagtens være sådan at man ikke talte helt åbent i vennekredsen, hvis nogen måske var ører for STASI. Ole Steen Hansen prøver også at skaffe sig venskaber med en DDR syngeklub, som kommer forbi Ribe seminarium. Det lykkes også at komme på genbesøg i Güstrow og spille sammen med de unge der. Men det er ikke muligt at skaffe personlige kontakter. Det gør Ole Steen Hansen mange år efter, hvor det viser sig, at kontakter med udlændinge kunne besøge at man ikke blev udpeget til næste udenlandsrejse – og da det var en helt unik mulighed holdt man sig naturligvis på afstand af danskerne.

Ole Steen Hansen har skrevet en interessant og personlig bog med masser af egne fine, fotos. Røde øjne er det dog ok at photoshoppe en smule. Jeg genkender nysgerrigheden og lysten til at se, hvad der gemmer sig bag den næste bugt på vejen. En dejlig læsefornøjelse for dem der er nysgerrige på DDR.

syngeklubbenOle Steen Hansen
Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR
Turbine Forlaget
2019

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

1933 10. maj: Bogafbrænding i Berlin1933 10. maj: Bogafbrænding i Berlin

1933 10. maj. På Opernplatz i Berlin samles nazisterne og brænder alle de bøger af de ikke kan lide. Store bål flammer op over hele Tyskland. Men Berlin er centrum. Nazistene havde grebet magten – og nu slog de til. Bogafbrændingen var en del af ”Aktion wider den undeutschen Geist”. Aktion mod den ut [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Nikolaj Tange Lange: Livet er en fest og så dør ma...

Anmeldelse. Livet er en fest og så dør man. Titlen på Nikolaj Tange Langes debutroman om et heftigt liv i klub og drugs overhalingsbanen i Berlin. Der bliver ikke lagt fingre imellem.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Top ti til ferien i Tyskland - klar til roadtrip

Tyskland har fantastisk meget at byde på. Mange danskere drøner igennem på Autobahn til ferien ved Middelhavet, eller flyver over Tyskland. Middelhavet er også et godt sted. Men er du til en lidt alternativ ferie, så er Tyskland super velegnet til en road-trip ferie: God mad, godt vejr, historie og kultur og gode vine [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Schwerin - Storhertugens residens i Mecklenburg

Schwerin er hovedstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Byen ligger bare 50 kilometer sydøst fra Lübeck ved Schweriner See og har omkring 100.000 indbyggere. Meget fint velbevaret slot og en gammel bykerne. 200 kilometer fra Berlin - men lige på vejen fra Danmark

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Volker Kutscher: Moabit

Anmeldelse. Hvis du har læst Volker Kutschers fremragende bøger om politimanden Gereon Rath, så kender du også Charlotte Ritter. Hun er biperson i bogen - men hovedperson for Gereon, som forelsker sig i hende. Volker Kutscher har skrevet en bog kun om frøken Ritter.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Martha Hall Kelly: Blomstrende syrener

Anmeldelse. Amerikaneren Martha Hall Kelly har skrevet den dokumentariske fiktions roman ”Blomstrende Syrener”, som har kvinde KZ-lejren Ravensbrück som omdrejningspunkt. Bogen handler om de polske fanger, som blev udsat for medicinske forsøg. De, der overlevede, haltede og blev kendt som ”kaninerne” – navn [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Luke Daly-Groves: Hitlers død

Anmeldelse. Hitlers død har i mange år været omgæret af mystik og konspirationer. For modsat Mussolini, der blev hængt op med hovedet nedad, så hele verden kunne se, at nu var diktatoren død – så hang Adolf Hitler ikke nogen steder. Han var bare væk. Puf. Adolf Hitler blev set i Argentin [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere